גרים.

גרים. ../images/Emo197.gif

שלום חברים! שאלה בנוגע לנושא גר. וכוונתי לגר שנתגייר. מדוע הגרים נתפסים כיהודים סוג ב'?

חס ושלום, למה אתה אומר כך?

אונקלוס היה גר, ר' עקיבא היה בן גרים, ר' מאיר היה מצאצאי נירון קיסר, וזה רק מה שאני זוכר כרגע... יש אמנם כמה הלכות מיוחדות לענין גרים, בראש וראשונה מהתורה, שמצווים לאהוב אותם.

רבי עקיבא. ../images/Emo197.gif

האין הוא היה בעצמו גר? לפי דבריך אני מניח כי אם הוא היה בן גרים הוא כבר נחשב יהודי לכל דבר ועיקר. אז מדוע לא קבלוהו לנשיא הסנהדרין? אודה לתשובתך.

אופירA

New member
מנהל
בגלל הידיים שתופסות אותם... ../images/Emo13.gif

ע"י מי הם נתפסים כיהודים סוג ב' - ע"י מחשבות עקומות של בני אדם? אז מי שעקום זה המחשבות, לא הגרים... ייתכן שהתפיסה העקומה והמחשבות העקומות הן של איך שאנו תופסים את התנהגות ומעשי החברה האנושית כלפי הגרים אם אנו מרגישים שאדם שאינו רוצה להתחתן עם גר תופס אותו כסוג ב' - זו בעיה של ההרגשה שלנו. אי הרצון להתחתן עם גר נובע מאי רצון לחיות עם אדם שהמנטליות שלו ושל בני משפחתו זרה ורחוקה לי. זה עניין טכני, ולא תפיסה של הגר כסוג ב'. אם אנו מרגישים שחברה דתית שנזהרת מלהתחבר אוטומטית לגר ולמשפחתו, כיוון שאינה יודעת עד כמה הוא גר צדק וחוששת שמא מעשיו ודעותיו אינם טהורים ותקינים - זה נקרא לתפוס אותו כסוג ב' - אז זו בעיה של ההרגשה שלנו. להיזהר ולבחון זר בשבע עיניים זה עניין הגיוני ביותר, כיוון שאיננו מכירים את משפחתו ואת רקעו ואת אישיותו ואת הסביבה המנטלית שממנה בא. זה עניין טכני ולא תפיסה של הגר כסוג ב'. אם אנחנו מרגישים שלא להתחבר למנטליות של החברה הגיורת שלי זה לתפוס אותה כסוג ב' - אז זו בעיה של ההרגשה שלנו. החברה הגיורת שלי מקסימה, והלוואי עלי הצימאון שלה לידע ביהדות והקורבנות שהיא הקריבה כדי להתחבר ליהדות ולאחוז בה ללא הרפות. אבל אני לא מתחברת אליה בסגנון החשיבה שלה ובמושגים שלה, ולא רואה משותף איתה כאדם (כמו שעם כל מנטליות של יהודי מרוסיה הלבנה אני לא מתחברת), ולכן אנחנו לא מבלות ביחד, ולא עושות דברים במשותף, וכל אחת חיה את חייה עם הסגנון והמושגים שלה, והאנשים שמתחברים לסגנון ולמושגים הללו. לא להרגיש מחובר לכל אדם זה עניין טכני ולא תפיסה של האדם הזה כסוג ב'!

מחשבות ../images/Emo1.gif

האם אין זה עבירה? האם אין זה לחיצת הגר? (ואת הגר לא תלחצנו..) והאם הגר אינו יהודי לכל דבר מרגע שהתגייר (בהנחה שהוא גר צדק ומקיים מצוות ה').

אופירA

New member
מנהל
הגר הוא יהודי לכל דבר

מרגע שהתגייר (בהנחה שהוא גר צדק ומקיים מצוות ה'). גם ספרדי הוא יהודי לכל דבר, כשר וקדוש מרחם. גם השכנה שלי היא יהודיה לכל דבר, כשרה למהדרין. גם עולה יהודי מרוסיה או מרומניה הוא יהודי לכל דבר, כשר וטהור. אבל זה לא אומר שכל אחד מסתדר מנטלית עם כל אחד, לכן לא כל אחד מתחתן עם כל אחד, ולא כל אחד חבר ושכן קרוב של כל אחד. ולא כל אחד מסכים עם הדעות הפרטיות של כל אחד. פשוט צריך להתייחס אליו יפה באוטובוס ובמכולת ובחתונה. אין סיבה לבודד אותו באולם השמחות ולהושיב אותו בשולחן נפרד, כי אנשים חושבים שהוא טמא... אין סיבה לסחוט אותו ולדרוש ממנו כספים בתמורה להקלה על קשיי הקליטה החברתיים שלו כגר (שמקבילים לקשיי קליטה של כל עולה חדש יהודי, שאינו גר). זה ניצול מכוער של קשייו, וזה נקרא ללחוץ אותו. גם גרושה היא יהודיה כשרה לכל דבר ועניין - אבל אסורה להתחתן עם כהן, וכן אם נישאה בשנית והתגרשה, אסורה לחזור ולהינשא לבעלה הראשון. אז היא פחות יהודיה? היא סוג ב'? גם לגיורת אסור להתחתן עם כהן. גם לי ולכל אחד מאיתנו אסור להתחתן עם אחיותינו, אמהותינו, ילדינו וכל האסורים עפ"י איסורי עריות. אז אנחנו פחות יהודים?... גם אני יהודיה כשרה וטהורה ובעלת אמונה וקרבה לקב"ה הלוואי על חצי עם ישראל. אבל לועדת הקבלה של שכונת רמת אלחנן אני כנראה לא כל כך מתאימה בגלל הרקע המשפחתי שלי והמבנה של המשפחה הגרעינית שלי - שלא מתאים לחברה החרדית של רמת אלחנן. לא בדקתי, בגלל שלי לא מתאים לגור ברמת אלחנן. לכן לא מפריע לי אם גם לרמת אלחנן לא מתאים שאני אגור בה. אז אם גם החברה הגיורת שלי לא תתאים לרמת אלחנן זה לא בגלל שהיא גיורת, אלא בגלל שהיא לא מתאימה כמו שאני לא מתאימה. התייחסות שלילית לגר נמדדת עפ"י התייחסות לגרותו, ולא כל התייחסות שלילית שהיינו נוקטים גם כלפי אדם אחר שאינו גר בנסיבות הללו נחשבת אונאת הגר (גרימת צער לגר) ואסורה עלינו. אמנם אנו צריכים להיזהר באונאתו, ואם אפשר לעשות את הדברים בדרך מכובדת יותר ומצערת פחות - צריך לעשות כך, אבל אין המשמעות שעלינו להקריב את נוחותנו, בטחוננו, עקרונותינו ולעוות את האמת בגלל שלגר יש אינטרסים שאין ביכולתנו לממשם.

לא מדויק

הגר הוא לא יהודי לכל דבריו, הוא גר, זה מעמד מיוחד בפני עצמו. יש לו זכויות יתר מיוחדות ויש עוד הלכות הנוגעות לגרים. גר למשל לא יכול להיות מלך. צריך לאהוב את הגר ואסור ללחוץ אותו וכו'. חוץ מזה אני מצטרף לכל מה שאמרת.

אתה מבלבל אותי. ../images/Emo10.gif

ניקח את מה שאמרת "גר הוא לא יהודי לכל דבר". האם זה משפיע על ילדיו שיבואו אחריו? האם גם הם לא יהיו יהודים לכל דבר? (מקרה "רות ובועז"). כמו כן, נשמע מדבריך , שאעפ"י שעשה את כל הדרך הארוכה כדי להיכנס לתוך עם ישראל, הוא עדיין לא ב"תוך" עם ישראל. אשמח לתשובה, איש המתח.

אופירA

New member
מנהל
זה לא מה שהוא התכוון

לעניין ילדיו וכו' - הוא יהודי לכל דבר. לכן כתבתי "יהודי לכל דבר" למרות שיש לו מעמד מיוחד. רבי עקיבא היה יהודי לכל דבר, למרות שהוריו היו גרים. הוא בהחלט בתוך עם ישראל, ועוד מגיע לו יחס מיוחד. אסור לגיורת להתחתן עם כהן באותו אופן (לא מאותה סיבה) שליהודיות אחרות אסור להתחתן עם כהן. אמנם הוא לא יכול להיות מלך על עם ישראל, כיוון שלא נולד יהודי, אבל הילדים שייוולדו לו כיהודי יכולים.

אופירה כתבה נכון

אבל גם נכון שלגר אין למשל זכות אבות. אין לו יחוס משפחתי. הוא לא "אשם" בזה, אבל זאת המציאות. אם למשל הוא הולך לעולמו ערירי, אין לו יורשים. יש כל מיני הלכות שקשורות לגרים, זה מבלבל כל עוד לא יודעים אותם. צריך ללמוד כל דבר לעומק, היהדות מלאה פרטים שונים וכללים. קודם צריך ללמוד את הכלל ואז הפרטים אחר כך רבים. אז לא מתבלבלים. זה היה עוד יותר מסובך כאשר היו מצרים ואדומים. גר מצרי או אדומי נחשב בתוך קהל ישראל רק אחרי שלושה דורות. היום העמים התערבבו אז אין כבר את זה. הכלל הוא מאד פשוט: גר זה אדם שעזב את עמו ומשפחתו ונולד מחדש לתוך עם ישראל. צריך לאהוב אותו, ואהבה ביהדות זה לא מושג ספרותי. אהבה זה לדאוג לו לכל מחסורו, כמו שדואגים ליתום למשל, עקב המצב הזה שהוא לבד בעולם וגם להקל איתו בכל מיני ענינים. אחר כך הצאצאים שלו הם חלק מכלל ישראל לכל דבר וענין.

כהן

כהן אסור גם להתחתן עם גרושה או אפילו עם רווקה בת כהן שנתחלל מהכהונה, היא הנקראת "חללה". לכהן יש קדושה מאד חמורה ולכן הגיורת, אפילו שהתגיירה, בגלל שהולדתה לא היתה בקדושה, לא יכולה להנשא לו. זאת חומרה יתרה בכהנים דווקא, ולא פסול בגיורת כשלעצמה, כמו החללה למשל.

למעלה