הסבר
מעתיקה משרשור שהיה שנה שעברה: ש מעונות ציבוריים - ויצ"ו, נעמת, חברת המתנסים, אמונה, נשי חירות ועוד כמה. מעונות אילו הם תחת פיקוח משרד התמ"ת (כי הרי ברור שמעונות יום קשורים למשרד התעשיה והמסחר - לא?). התמ"ת קובע תקנים מאוד ברורים: יש מחיר בסיס אחיד בכל המעונות, יחס מספרי קבוע של צוות לילדים, הדרכת צוות, פיקוח על הכשרת צוות, פיקוח על היגיינה, על בטיחות. התמ"ת גם קובע את דרגת הסבסוד - מעונות אילו נוסדו במקור על מנת לאפשר לנשים לחזור למעגל העבודה, ולכן יש סבסוד למשפחות בהן שני ההורים עובדים משרה מלאה ומרוויחים מתחת לסך משכורות מסויים, או לומדים או מובטלים וזכאים לדמי אבטלה. יש נוסחה המחשבת כמה משפחה משלמת על בסיס סך המשכורות ומספר הנפשות. במעונות מבוקשים יש גם סדר היררכיה של קבלה למעון, לפי אחוזי משרות, אחוז מסוים של משפחות רווחה ומשכורות ההורים. התמ"ת הוא האחראי והוא הקובע. לא טוב לך - בעיה שלך. אילו התקנים, אילו המחירים וזה מה יש. חסרונות - כמות הילדים בכיתה וכמות הצוות ביחס למספר הילדים הוא די גרוע. בעיני מהגרועים שיש. משכורות המטפלות מזעזע והעומס עליהן עצום, מה שיכול לבוא לידי ביטוי בעבודה. גם ההכשרה שהם דורשים היא סבירה מינוס בעיני, והפיקוח דווקא על נושא ההכשרה לוקה בחסר. עוד חסרון משמעותי בעיני - ברוב המעונות הציבוריים התזונה היא צמחית. יש מעונות שמתמודדים עם זה יפה ויש מעונות בהם התזונה מבוססת על הרבה מאוד סויה, שניצלי טבעול וכו ולי אישית יש בעיה עם זה. עוד חסרון - במעונות - כשנגמר התקציב אז אין יותר. אם המנהלת קנתה יותר מידי מדבקות או היה משהו לא מתוכנן והיה צריך לקנות משנו לא מתוכנן אז זה יבוא לידי ביטוי בחוסר של משהו אחר. גנים פרטיים - היחסים לרוב הרבה יותר טובים. כיתות יותר קטנות ויותר צוות. הייתרון הגדול של הגנים בעיני הוא כוח ההורים, יכולתם להצביע ברגלים, לדרוש ולהיות עם נוכחות. כלומר, יש המון גנים, להורים מבחר עצום והגנים חייבים לעמוד בסטנדרטים מסויימים בשביל שהורים ירשמו את ילדיהם לגן. כאן לכוח של ההורה יש השפעה - ההורים לא אוהבים את מה שמוגש לארוחת צהריים יום שלישי - הגן ישנה. ההורים חושבים שאחת המטפלות צועקת יותר מידי - המטפלת תועף. ההורים רוצים חוג כזה או אחר - יעשה. יתרון סנובי נוסף (וזה ישמע נורא, אבל חשוב שתדעו. ואני מתנצלת, זה באמת זוועה ורע עם לי זה שאני אפילו חושבת ככה וזה בפירוש לא כל משפחות הרווחה. ממש לא. ]- האוכלוסיה בגנים הפרטיים יותר אחידה. במעונות יש אחוז מסוים של משפחות רווחה.אצלינו, למשל, היו מקרים של בעיות של סמים (ילד שהיה ג'וינט זרוק בתיק שלו ליד החיתולים), אלימות (לא מתחילה עם תיאורים אפילו, שלא נדע) ועוד ועוד. לא כולם. אפילו לא רובם. אבל מספיק בשביל שיגרום לי אישי להרגשה לא נוחה, ומספיק בשביל שאני ארצה למנוע מהילדים שלי את השפה והדיבורים אליהם הם נחשפים בעל כורחם. בשורה התחתונה - יש מעונות ציבוריים טובים יותר וטובים פחות, למנהלת כאן יש משמעות ומשקל עצום וחשוב לראיין אותה ארוכות ועמוקות, אבל עם זאת - יש המון מגבלות במעונות הציבוריים וחשוב לחפש ולנבור וחפש שוב ושוב עד שמוצאים את הטוב ביותר שאפשר.