גניבת צ'קים

stkachov

New member
גניבת צ'קים

למיש ראה היום את התכנית כלבוטק, היה שם זוג שהיה גונב צ'קים ואחר כך קונה בהם מכל הבא ליד. ואחר כך בעלי הצ'קים הוצפו בפניות של חברות גביה וחנויות. איך אפשר להמנע מזה בעצם? אם נגנב ממני פנקס צ'קים אז זהו?...הלך עליי ואני בטוח אשלם על כל מה שהגנבים יקנו? איך להמנע ממצב כזה? אם אני מבטל את הצ'קים, אז מרגע זה אני לא אשלם כלום?

צ'ק גנוב ומזויף

אינו צ'ק אלא פיסת נייר בלבד. אם נגנב הפנקס יש לבטל השיקים ובכך ימנע פרעון השיקים. בברכה אילן גולדנברג, עו"ד

אמיר72

New member
הכל תלוי

אתה חב באחריות על מעשיך, ואם איבדת את פנקס הצ'קים שלך או את כרטיס האשראי, ונזכרת בזה רק אחרי שבוע - בעייה שלך. עם זאת, במקרה של צ'קים - תלוי: אם מישהו סתם חתם ומסר צ'ק שלך ע"ס 10000 ש"ח והבנק לא בדק זו בעייתו. לעומת זאת אם מישהו חתם והבנק לא בדק אבל הצ'ק היה ע"ס 100 ש"ח, סביר להניח שזו בעייתך.

מדוע ?

יש אנשים שלא משתמשים כל היום בצ'קים, אלא יש להם פנקס אחד-שנים בבית, לכל מקרה. כבר היו פריצות "שקטות" בעבר גנבים פורצים, גונבים מה שמוצאים, ולא משאירים עקבות (אפילו לא טיפת חוסר סדר). לכן בהחלט יתכן מצב שבו רק לאחר זמן רב ישימו לב שפנקס הצ'קים חסר. מה אז ? אתה מצפה מהאנשים לבוק כל יום אם פנקס הצ'קים במקום ? אגב, למה 100 זו בעייתי ? בדיוק בגלל הסיבה שאם אני חייב לבנק 1,000 ש"ח זו בעייתי, ואם אני חייב 10 מיליון - זו בעייתו ?

אמיר72

New member
מה בדיוק אתה מצפה ?

שהבנק יקח אחריות על הרב בריח שלך ? זה בנק, מוסד עסקי להשגת רווחים, לא אבא שלך. והסברתי את כוונתי - כאשר מדובר בצ'ק על סכום משמעותי יש חובת זהירות אינהרנטית על הבנק לבדוק היטב את כשרותו של הצ'ק, התאמת החתימה, אולי טלפון ללקוח. אתה באמת מצפה שעל כל צ'ק של 100 ש"ח יעשו ועדת חקירה ?

../images/Emo70.gifאם כך

אף אחד (אני מקווה) לא מחזיק פנקס צ'קים חתום, לכן, במקרה של גניבה, ע"מ לפזר צ'קים ו/או למשוך כסף בעזרתם, יהיה הגנב חייב לזייף את חתימתי. ובצד המשפטי (נניח לרגע לצד הראייתי), בלי קשר עד כמה החתימה דומה, נניח אף שהגנב הצליח לזייף את חתימתי בצורה מושלמת, אני אישית לא חתמתי על שום צ'ק, משמע אני לא נתתי הוראה להעברת כספים מחשבוני, מדוע שאשלם ? שהבנק ישלם, או חברת הביטוח שלו. ואם הוא חושש מתופעה רחבה שכזו, אז כן, שיתקשר לוודא עבור כך צ'ק לפני שהוא מכבד אותו.

אמיר72

New member
אתן לך דוגמא

השארת כרטיס אשראי עם הקוד הסודי צמוד, ומישהו משך לך 1500 ש"ח. גם פה לא נתת הוראה למשוך, ובכל זאת, בגלל חוסר אחריות שלך, השתמשו בכרטיס לרעה. אי אפשר לנתק את הצד הראייתי - אם מישהו גנב לך פנקס, ולא שמת לב - אתה בבעייה ברמה העקרונית. עכשיו, מכאן והלאה - הכל תלוי. אי אפשר לדרוש מהבנק להתקשר לוודא כל צ'ק לפני המשיכה, כיוון שזה מנגנון בלתי אפשרי ליישום (חשבת פעם כמה צ'קים עוברים בכל יום במערכת הבנקאית). אם זה צ'ק חריג - חובתו לוודא. אם לא - קשה עד מאוד.

stkachov

New member
אם קשה לו

שלא יעבוד עם צ'קים. אם הוא לא מסוגל להבטיח לי שרות בטוח, אז שלא ייספק אותו. כל חנות שמקבלת צ'קים, שתבקש לראות תעודת זהות. אם היא לא עושה זאת אז בעיה שלה, שתשלם בעצמה על מחדליה, אני לא אשם כאן.

אמיר72

New member
הבעיה זה לא החנות

אם נמשיך עם הדוגמה דלעיל, גנבו לך פנקס צ'קים וגם תעודת זהות (יותר טוב - זייפו אותה). מה אשמה החנות ? עכשיו, הרבה מעדיפים לעבוד עם צ'קים - לגיטימי. אין מצב שהבנק יפסיק לעבוד עם צ'קים. מה שכן יקרה, זה שהוא יעלה את מחירי הצ'קים ו/או את העמלות הקשורות לגבהים שלא יאמנו. אין, לעולם, בשום עסקה "בטוח". גם הכספת שתשכור בסניף הקרוב למקום מגוריך אינה חסינה (והיו פריצות לכספות בעבר). אז מה, אם אין לך גדוד שומרים חמושים 24 שעות ביממה על הכספת לא תפקיד ? או שלחלופין תשא בעלויות מטורפות עד שזה לא יהיה כדאי ? הקטע הוא סיכון מול סיכוי - אם כבר מישהו גונב פנקס צ'קים, הוא לא יפזר המחאות של 90, 130 או 200 ש"ח. הוא יכנס לשקם אלקטריק ויקנה מכונת כביסה בצ'ק ע"ס 4000 ש"ח, וזה יבדק. הבנת את ההבדל הקטן ?

stkachov

New member
אז זהו

שאם היית רואה את הכתבה שבגינה פתחתי את השרשור היית חושב אחרת. היה שם זוג שגנב פנקסי צ'קים מתוך מכונית. ואז הם יצאו למסעות רכש של ממש, כשכל פעם הם קונים ב 100, 200 שקל. וככה הם פקדו עשרות חנויות ופיזרו עשרות צ'קים. רוב החנויות לא בדקו בכלל תעודת זהות, ולכן זאת אשמתם. גם אם גונבים לך תעודת זהות(נניח והייתה באותו התיק שנגנב), עדיין התמונה בתעודה לא מתאימה לגנב, ולכן לא ניתו להשתמש בה. בכל אופן זה כבר הרבה יותר מסובך לגנב להתחיל גם לזייף תעודות, במקום המצב שהולך עכשיו.

אמיר72

New member
לא על זה עניתי

אם נגנבו לך צ'קים מהמכונית, היינו פרצו לך אותה - מן הסתם שמת לב שזה קרה, ודיווחת לבנק - ואז כבר לא חלה עליך האחריות.

stkachov

New member
אבל

את האנשים האלו כן המשיכו להטריד. למרות שהם דיווחו מייד למשטרה ולבנק על גניבת הצ'קים, הם נשארו מקור לתלונות והטרדות מצד חנויות וחברות גביה רבות. לא צויין בכתבה האם הם כן שילמו בסופו של דבר, ולכן זו שאלתי. האם הכרזה על גניבת צ'קים פוטרת באופן מיידי את הבעלים מתשלום על הצ'קים הגנובים שיחולקו לאנשים?

למעלה