גנטיקה ובלונד

• פותח הנושא ppc1
  • פורסם בתאריך

ppc1

New member
גנטיקה ובלונד

בעקבות התכנית של אורנה בן-דור בערוץ 8 כמה שאלות בתורשה. אם האמא בלונדינית והאבא בלונדיני האם בהכרח הילד יהיה בלונדיני? מה קורה כאשר אחד ההורים בלונדיני ואחד עם שיער שחור (בתכנית הראו אמא ממוצא אשכנזי ואבא ממוצא מזרחי שנולד להם ילד בלונדיני ולא הבנתי איך זה יכול להיות כי לאבא אין בכלל גנים בלונדיניים)? וגם, איך יכול להיות שהרבה אנשים נולדים עם שיער בלונדיני (צהוב צהוב) אבל במשך השנים השיער מתקרב לכיוון החום (או שטני) - האם אין גן קבוע שאחראי לצבע השיער שלא משתנה עם הגיל? וגם, מה הסיבה להתכהות השיער והאם הוא יכול להתכהות עד כדי כך שהוא יגיע לצבע שחור לגמרי?) בקיצור, נפלתי לכאן עם הרבה שאלות, אשמח לשמוע תשובות!

pdib

New member
תראי איך זה עובד../images/Emo26.gif

בצורה הפשוטה ביותר: כשילד נולד הוא מקבל גן מהוריו וגן מאמו. יש גן רצסיבי ויש גן דומיננטי (שולט). הגן של הצבע השחור הוא גן דומיננטי, והגן של הצבע הבלונדיני הוא גן רצסיבי. אם הילד קיבל מאמו את הגן של הצבע הבלונדיני ומאביו את הגן של הצבע השחור, צבע שיער הילד יהיה שחור (ולהיפך). כמובן שאם הילד קיבל משני ההורים גן של צבע שחור צבע שערו יהיה שחור. כדי שהילד יוולד בלונדיני, הוא צריך לקבל מ-2 הוריו את הגן של הצבע הבלונדיני, הרצסיבי. לפיכך, בנאדם לבלונדי גן בלונדיני בלבד. כעת, אם 2 ההורים בלונדיניים, אז שניהם יתנו לילדיהם את הגן הבלונדיני, ולפיכך הילד שלהם יהיה בלונדיני. עכשיו, יכול להיות מצב שהסבתא של הילד בלונדינית, והסבא ככה-שער, ונולד להם בן כהה שער. אבל הגן של הילד מורכב גם כן מהגן הבלונדיני, אבל הוא לא פועל כי הוא רצסיבי, לפיכך יכול להיות שאם הוא יביא ילד לעולם עם בלונדינית, הילד שלו יהיה בלונדינית, הסיכוי הוא 50:50. בנוגע להתכהות השיער עם הזמן, נראה לי שיש פה אלמנט של התחזקות הגן או משהו, אבל בנושא הזה אני מעדיף שלא ליגוע.

EstiG

New member
קצת על גנטיקה..

הגנוטיפ של האדם בעקרון הוא זה שקובע את התכונות. לגנוטיפ, יש כמה וכמה פנוטיפים (צורות ביטוי של הגנוטיפ המסוים). למשל, לאדם מסוים יש גנים מסוימים המאפשרים לו לגבוה עד לגובה 180 ס"מ. אבל במשך חייו עקב תזונה לקויה, הוא מגיע לגובה מירבי של 170 ס"מ. כלומר הפנוטיפ, מושפע גם מגורמים סביבתיים שונים. וזה מה שמסביר את התכהות השיער - אין לי הסבר מדויק לזה ספציפית, אבל אני מניחה שהגוף מייצר פחות מהחלבון הגורם לצבע שיער כהה בילדות, ועם השנים מסיבות סביבתיות שונות, הוא מתחיל לייצר את החלבון הזה. תופעה דומה רואים בגורי כלבים, למשל של רועה גרמני, הנולדים שחורים לגמרי ועם הזמן מקבלים צבע של רועה גרמני רגיל, או אצל אפרוחים שנולדים צהובים בהתחלה, ובהגיעם לבגרות מקבלים צבע של תרנגולת.. בנוגע לילדים בלונדינים שנולדים להורה עם שיער שחור והורה עם שיער בהיר, אז ניתן פה הסבר די נכון. ומה באשר לילדים כהי שיער שנולדים להורים בלונדינים? ובכן, אם אני לא טועה, תכונות כמו צבע שיער, עיניים, גוון עור, וכו' הן תכונות שבהן אין דומיננטיות מוחלטת לצבע הכהה לגבי הצבע הבהיר. כלומר יש דומיננטיות חלקית. (כמו למשל ילדי תערובת של אתיופים ואשכנזים שלא נולדים בהירים לגמרי ולא כהים לגמרי - אלא צבע מעורב..) לכן, אם אין דומיננטיות מוחלטת, צבע השיער המתקבל יכול להיות מעורב (מה שהגיוני, כי אין רק שיער בלונדיני או רק שיער חום - יש גם שחור, שטני, ג'ינג'י, והרבה גווני ביניים שנוצרים כנראה מכל הזיווגים השונים האלה והתכונה של הדומיננטיות החלקית של הצבעים הכהים לגבי הצבעים הבהירים) כנראה שבמקרה של זוג ההורים הבלונדינים, הם לא באמת "בלונדינים טהורים" אלא יש בהם חלק קטן מאוד של גן כהה, ובצירוף של שניים כאלה יכול להתקבל ילד עם שיער כהה. מה גם, שבטבע מתרחשות מוטציות אקראיות היכולות גם לגרום לזה. זה היה ארוך, מקווה שלא חפרתי יותר מדי.. (נבחנתי על זה לאחרונה) :]

למעלה