גן משולב

azaria

New member
גן משולב

שלום, בני בן ה-5 סובל מבעיית ראייה בעין ימין. הוא מרכיב משקפיים ורטייה מכסה את עין שמאל מרבית שעות היממה, כך שהראיה האפקטיבית שלו במשך מרבית שעות השהיה בגן היא כ- 70%. אין לו למעשה תפיסת עומק. עם כל זאת, אין לו כל בעית למידה שהיא - הוא מזהה אותיות, מצייר, כותב אותיות ובאופן כללי עומד בכל המשימות והמטלות - ואפילו טוב יותר מהרבה ילדים אחרים. הוא נבון מאד, בעל זכרון מצוין ועומד בכל המטרות המוטוריות והשכליות. גן החובה בו אמור בני לבקר הוא גן משולב, בו יהיו 10 ילדים לקויי למידה וכ-12 ילדים "רגילים." אני חושש מכך שבגלל הבעיה הפיזית יתייחס צוות הגן אל בני כאל לקוי למידה, ולמרות שאני יודע שהדבר לא אמור לקרות, אני חושש שמא הבילוי המשותף עם ילדים לקויי למידה, בעוד שהוא אמור להיות מועיל מאד לאותם ילדים, עלול להיות מזיק לבן שלי. בשנתיים האחרונות הוא היה בגן רגיל עם 38 ילדים רגילים.גם צירופו לגן המדובר הוא רק בגלל קירבה למקום המגורים. הוא אמור להיות אחד מן הילדים "הרגילים" בגן המשולב. מאד אשמח לשמוע דעות ו/או הסברים בעניין הזה. תודה רבה.

החשש שלך נשמע לי הגיוני

ואם ניתן ויש גן סביר אחר בסביבה הייתי מעבירה אותו. ידוע שמראה חיצוני משפיע על יחס הגורמים המטפלים אל הילד. העובדה שלילד יש רטיה ומשקפיים שזה דבר חיצוני ונראה לעין עלולה לפעול לרעתו. גם אם תסבירי לצוות והם יבטיחו שהבינו קשה לדעת עד כמה יצליחו לעמוד בזה. בהחלט הייתי שוקלת מעבר לגן רגיל שבו יהיה אחד מה"רגילים". הרי אין לו שום בעיה בתפקוד ובלמידה. באמת התלבטות.

מה זה גן משולב (ארוך)

לא רק שאין לך מה לחשוש, להיפך. גן משולב זה האופציה הכי טובה לגן. ברכי על מזלך, שיצא לכם להגיע אליו! לגן משולב מתקבלים רק ילדים עם קשיי למידה ספציפיים - לא ילדים עם קשיי התנהגות! ילד עם קושי למידה הוא ילד רגיל לחלוטין, לפעמים אף נבון מהממוצע, שצריך קצת סיוע בתחום מסויים. כמו למשל: קושי במוטוריקה עדינה. למה לא להתחבר לילד כזה? הוא לגמרי רגיל! (בדיוק כמו הילד שלך, שראייתו קצת פחות מושלמת משל ילד אחר.) אני מכירה ילדים עם קשיים רציניים שנשלחו לגן רגיל, למרות שהם בפירוש זקוקים לתמיכה נוספת, כי יש להם קשיי התנהגות (=מילה עדינה לילד אלים ו/או מפריע)... מה זה אומר לך על הגן ה"רגיל"? יש לך הזדמנות לשלב את ילדך בגן שבו כמעט מחצית ממספר הילדים המקובל(!) ואין בו ילדים שאובחנו כ"בעייתיים". לגנים משולבים תמיד משבצים אנשי צוות ברמה גבוהה, עם נסיון ויכולות. בנוסף - יש תגבור של אנשי מקצוע נוספים המגיעים ועובדים באופן מיוחד, בשעות הגן, עם הילדים המשולבים, ומקדמים אותם. אם יש מי שמעסיק ונותן מענה לילדים הזקוקים לכך, זה מוריד את העומס מהצוות שעובד עם שאר הילדים, ומונע תסכולים ובעיות מצד אלה שקצת קשה להם. אל תשכחי שגם בגנים ה"רגילים" יש אחוז מסויים של ילדים עם קשיי למידה. הצרה היא שאלה לא אובחנו, לכן לא מטופלים, לכן הם נטל על הצוות שצריך להיענות לצרכיהם ללא הכשרה וסיוע, לכן הרבה פעמים הם "עושים בעיות", וכל הילדים נפגעים מכך! לגבי החשש מתגובת הצוות למראה הרטייה. מי אם לא אנשים שעובדים ולמדו על קשיי למידה למיניהם, יודע שראייה אינה אינדיקציה לאינטליגנציה?!?! מכל גננת הייתי מצפה שתתייחס ליכולות של הילד ולא למראהו. ובכלל, מה כל כך מיוחד במראה הרטייה? כהורים, עליכם לעדכן את הצוות לגבי קשיים או מגבלות (אם יש) של ילדכם, כבכל גן. זה הכל. בגן משולב אין יחס שונה לילד "משולב" או "משלב". ממילא אין הבדל משמעותי ביניהם. ההבדל היחידי הוא שהמשולבים זוכים בשעות נוספות של אנשי מקצוע כמו: קלינאי תקשורת, מרפאה בעיסוק וכדומה, שמגיעות לגן ועובדות רק אתם. כל העבודה שלהן עם הילדים נעשית בדרך של משחק והנאה, הילדים מקבלים יותר יחס של "אחד על אחד", ולרוב מאד נהנים מהזמן הזה. השעות המקצועיות האלה מאד יקרות, ושוות המון. גם אם תרצי, ילדך לא יהנה מהן אם לא אובחן כבעל קושי למידה. ובכל מקרה, עצם היות ה"מקצועניות" האלה נוכחות וזמינות, זה יתרון עצום במקרה שיתעוררו במשך השנה לבטים או קשיים כלשהן. למרות שהן לא חייבות, לרוב הן נענות ותורמות מהידע שלהן, כשמבקשים מהן, גם ביחס לילדים המשלבים בגן. אני ממליצה בכל פה! הרווח כולו של הילדים! אשמח לשמוע ממך בהמשך מה בחרת לעשות, ואיך הולך. בהצלחה, ליאת

נעה גל

New member
אני מסכימה עם ליאת בכל מילה

ואני ממליצה לכם לקרוא קצת רקע על ילדים המוגדרים כ"לקוי למידה", אני חושבת שהרבה חששות שלכם יתפוגגו אם תבינו במה מדובר בדיוק (אין קשר בין רמת אינטליגנציה ללקות למידה, ורק כדי לסבר את האוזן, בארה"ב כל אדם שלישי נמצא כבעל לקות למידה כלשהי). אתם חוששים שהוא יתויג? (האם אתם חוששים מתיוג של הצוות או אולי תיוג ע"י האנשים בסביבתכם?) בתחילת השנה ואולי לפני, שבו עם הצוות ותסבירו להם בדיוק מהי הבעיה הפיסיולוגית של הבן שלכם. כמו שאנחנו הבנו את ההסבר שלך מההודעה שכתבת כאן, כך גם יבינו אנשי הצוות. אם אתם מעונינים לקרוא חומר על לקויי למידה (בבחינת "הכר את האויב"
) אתם יכולים לעשות זאת כאן: האתר של ד"ר נויה ספקטור האתר של ד"ר אילנה מודלינגר בפורום שלנו תוכלו למצוא מספר מאמרים על לקויי למידה

azaria

New member
תודה לכולכן אישרתן לנו את נטיית הלב

ילדים עם לקות למידה לא מבהילים אותנו מכמה סיבות. ראשית אנחנו יודעים בעצמנו שלקות למידה אינה עניין של יכולות שכליות ורגשיות. בסך הכל משהו טכני כזה או אחר שמקשה על תהליך הלמידה. בהימצא נתיב עוקף בעיה, יכולים לקויי הלמידה ללמוד כמו כל אחד אחר. שנית אני עצמי, אבא של הילד, סובל כנראה מדיסלקציה קלילה. (כן כן, אבא אמיתי חי נושם וזיכרי בפורום הזה! כל כך מוזר ושונה שליאת פנתה אלי בלשון נקבה למרות שמי שאי אפשר להתבלבל בו...). אני קורא מאוד מאוד לאט וכותב בטעויות כתיב אוויליות החוזרות על עצמן. למשל את שמי שלי כתבתי ולעיתים עודני כותב בגימל במקום ב ז´. החשש שלנו היה יותר שהוא יאומץ על ידי מומחיות השילוב ויקבל יחס כשל ילד משולב. כעת הבנו, מכן וממקורות אחרים, שתשומת הלב הזו יכולה להיות רק לטובתו של כל ילד. ובכל מקרה, לא סביר שזה יקרה. גם עוד חששות הופרכו. למשל שאולי הוא יפתח בעיות של ילד קשה למידה בגלל החשיפה בשילוב עם מצבו הפיזי. למעשה נראה לנו שלא רק שאין חסרונות להיותו בגן המשולב, אף יש לכך יתרונות. שוב, תודה לכולכן.

zimes

New member
../images/Emo6.gif מהי קריאה סלקטיבית

אפילו קראתי את החתימה ("עזריה אומר..."), אבל בגלל שהניק באנגלית, לא טרחתי לקרוא ואתו אלא הסתפקתי בתמונה כללית, ולא קישרתי בין הניק לשם בחתימה. וכמובן - כמו כולן - הנחתי שזו אמא

מתנצלת, עזריה. ומצדיעה לך!

יש כאן הרבה מקום לאבות אחראיים ומתעניינים. עצוב שההנחה האוטומטית שלי היתה שאני מדברת עם אם. שמחתי לעזור, ויותר מזה אני שמחה בשביל הבן שלך, שמרוויח מכל העולמות. גם יש לו הורים שעושים הכי טוב בשבילו, גם התמזל מזלו ליפול לגן משולב. אני בטוחה שהוא יפרח בגן, ואשמח לשמוע עליו בהמשך. ליאת (איך איש דיסלקטי מצליח להתבטא כל כך רהוט, בשפה עשירה, ובלי שגיעוט???)

azaria

New member
שוב תודה. גם על המחמאות.

ולשאלתך (איך איש דיסלקטי מצליח...) אז זה פשוט מאוד. כמו שאמרתי, כשיש דרך לעקוף את המכשול הטכני הבעיתיות נעלמת. למשל על הבעיה בקליטת טקסט מהירה ויעילה דרך העיניים התגברתי עם השנים על ידי הקשבה יעילה ומרוכזת וזיכרון טוב. כל כך מרוכזת שכדי להסב את תשומת ליבי לקריאות חוזרות ונשנות לארוחת ערב, היתה אימי מכבה ומדליקה את האור בחדר שבו ישבתי וקראתי (בלי אוזניות ווקמן. עוד לא המציאו את זה אז). גם על ידי לקיחה בחשבון של זמן רב הרבה יותר מן הרגיל לקריאה של טקסט. ולעניין השגיעוט
. אני מנצל כל כלי אפשרי לבדיקת איות. Word, בבילון, והמון פעמים אישתי או מישהו מהילדים הגדולים יותר (ילדה בת 13 למשל... מביך אבל עובד:) אשמח לדווח מה החלטנו בסופו של דבר ומה קורה איתו בגן החדש, יהיה אשר יהיה. להתראות בעוד כמה שבועות.

דליה.ד

New member
גם אני מברכת על הגן המשולב

שאני מאמינה יקדם את בנך היטב לקראת כיתה א´. לקויות למידה הן היום לא מילה גסה או משהו שהס מלהשמיע. נהפוך הוא בשל האבחון המוקדם בגיל הרך, אפשרויות השיקום הן באמת גדולות. כמורה לחינוך מיוחד אני מאוד בעד השילוב ולא משנה מי הילד "הרגיל" ומי לא, כולם ילדים! ויש כאלה שזקוקים לטיפוח מיוחד והוא מגיע להם בזכות! גננת טובה תכין את בנך היטב! האם הגננת מכינה תל"א (תכנית לימודים אישית) לילד?

azaria

New member
הנה בדיוק מזה חששתי../images/Emo4.gif

סיפוח אוטומטי על ידי אנשי חינוך מיוחד. ובכן דליה, לבני אין לקות למידה או לקות כלשהי מלבד ראיה לא כל כך טובה בעיין אחת. אין שום צורך ב- ´תל"א (תכנית לימודים אישית) לילד´. עשיית האבחנה וההבחנה בין ילדים עם ובלי לקויות למידה דורשת כנראה מיומנויות אחרות מן הדרוש לטיפול בהם. לא כל מי שמטפל טוב הינו בהכרח מאבחן טוב, ולהיפך. לסיכום, אם גננת בגן שאליו מיועד בני תאמר דברים בסגנון כזה, אין סיכוי שאכניס לשם את בני.

zimes

New member
אפשר מילה אישית?

המחשבה (אפילו בטעות, של אחרים) שלבנך יש לקות למידה מקפיצה אותך. מה יקרה אם גננת תחשוב בטעות שלבנך יש לקות למידה? כלום. היא לא תזלזל בו - הרי בגן המשולב אלה גננות שיודעות שלקות למידה לא מעידה על אינטיליגנציה או על כשרים חברתיים. לדעתי - אין צורך להקדיש עודף מאמץ ע"ם להסביר שבנך "נורמלי" (במרכאות, כי גם מי שהוא כן בעל לקות למידה הוא נורמלי). אנשים פשוט יכירו אותו, וידעו מי הוא!

azaria

New member
אפשר. ותודה, את צודקת. לא שמתי לב

כמה שאני אובססיבי בהגנה על "שמו הטוב" וסיווגו כ "נורמאלי". אכן, הגיוני שבגן משולב ימצא לו בדיוק המקום הנכון ביותר בשבילו. כמו שעד עתה היה לו המקום שלו בגן "רגיל". תודה שפקחתן את עיני בעוד עניין. קודם בעניין מה זה בכלל גן משולב, ועכשיו שהראיתן לי את רגישות היתר שלי בנושא.

הבהרה חשובה

אני מבינה שמאד חשוב לך שיהיה ברור שלבנך אין לקות כלשהיא. אני מכבדת את רצונך זה, ומשוכנעת שכל גננת סבירה תגיב בהיענות לדרישתך. אם מישהו יטעה - תקן אותו! האם זו סיבה לעבור גן?! בכל מקרה, הגננות אינן מורות לחינוך מיוחד, כך שממילא לא תעסוקנה באיבחון, ובוודאי שלא ב"חינוך מיוחד". את הטיפול ה"שונה" או "מיוחד", מעניקים אנשי מקצוע המגיעים לגן במיוחד עבור הילדים שאובחנו לפני תחילת השנה, והם יודעים בדיוק עם מי עליהם לעבוד. האמן לי, הם ממש לא מחפשים עוד "קליינטים" בין שאר הילדים בגן, גם כך יש כל הזמן מאבקים עם הרשויות, כי השעות המוקצבות להם לא מספיקות עבור אלה שזכאים לכך. ובעניין תוכנית אישית - הלוואי וכל ילד בארץ היה מקבל באורח שיגרתי תוכנית עבודה כזו (בקנדה, שם חייתי 5 שנים, זו היתה שיטת העבודה בבית הספר, עם כל הילדים. כך, למשל, יכלה בתי ללמוד מתימטיקה ברמה של כתה ט´, כשהייתה ב-ח´, מבחירתה). תוכנית עבודה המותאמת ליכולות ולהתעניינות האינדיווידואליים של כל ילד בנפרד, ולא מתייחסת לאיזה "ממוצע" דמיוני, זה הדבר הכי טוב! רק שכאשר אין תקציבים, שומרים את התוכניות היקרות ומושקעות יותר לאלה שבלי זה ייתקשו להדביק את קצב הכתה. בצער אני משלימה עם המצב, ומבינה את הצדק שבגישה זו. אתה מבין, אם היה קורה הבלתי אפשרי (שילדך יקבל "חינוך מיוחד" בלי שהוכחה זכאותו לכך), הוא הראשון שהיה מרויח מכך. כי היו מקדמים אותו בהתאמה שתפורה למידותיו, מהמקום (המתקדם ממילא) שבו הוא נמצא. שלך, ליאת

azaria

New member
תודה ליאת. ראי תשובתי לzimes שאכתוב

תיכף. קראתי את דיברי שתיכן ואתן אומרות דברים דומים. תגובתי אליהה תהייה מכוונת גם אליך. תודה לשתיכן ולכל האחרות.

שרהודיה

New member
ליאת שאלה לגבי גן משולב

אלו ילדים רגילים יכולים ללמוד שם ?? האם אפשר לבקש להיות בגן משולב בצד של הילדים הרגילים ? אנחנו משאירים את הבת שלנו בגן הפרטי (היא בת 3..) כי היא עדיין לא בשלה לגן רגיל לגמרי שיש בו 35 ילדים עם 2 אנשים מטפלים (היא פשוט תלך לאיבוד שם..) ומצד שני היא צריכה גם חיזוקים קלים בתחומים מוטוריים ואני חושבת שגן משולב יהיה בשבילה פתרון טוב תודה

ככל הידוע לי

שלום שרה קודם כל, אני מברכת את החלטתך להעניק להודייה עוד שנה עם יותר יחס אישי. זו השקעה לכל החיים, ושווה כל פרוטה. לגבי גנים משולבים: הכי טוב לבדוק במחלקת חינוך בעירייה שלך. ככל הידוע לי, הילדים המשולבים מתקבלים על סמך איבחונים שנעשים לרוב ביוזמת הגננת ורק עם הסכמת ההורים. אם בתך בגן פרטי, האיבחונים יכולים להיעשות דרך המרפאה להתפתחות הילד, שיש בכל קופת חולים, ואולי גם דרך פנייה ישירה למחלקת החינוך בעירייה. אם נראה לך שבתך זקוקה לחיזוקים קלים בתחומים המוטורייים, נראה לי שהיא מועמדת טובה להיות ילדה משולבת בגן משולב. רוב המשולבים עונים לתיאור דומה. אם הקושי שלהם היה משמעותי, הם היו מופנים לגן מיוחד. אם הוריהם מסרבים לכך, הם לרוב נקלטים בגנים רגילים. לגבי שילוב ילד רגיל בגן משולב: קודם כל יש לפנות למחלקת החינוך/גני ילדים, ולבדוק אם יש כאלה בסביבתכם. אם כן, לדעתי אפשר להגיש בקשה להתקבל לגן הזה כמו לכל גן אחר, ועל בסיס מקום פנוי יתכן שתצליחו. בהצלחה, ליאת

דבורי

New member
שלום עזריה

נחמד לראות אותך גם כאן. ויום הולדת שמח לטל! דבורי (אמא של נעמה)

azaria

New member
הי דבורי! באמת נחמד להפגש גם כאן

ד"ש לנעמה ולשני האחרים. ההמשך במסר פרטי.

למעלה