יצאה לי תגובה ארוכה...
לא הבנתי כיצד אפשר להפסיק להיות מודע לאופן דיבורך. מהרגע ששמת לב, אם לבדך ואם באמצעות אחרים (ותמיד יהיו אחרים), כיצד תוכל שלא להיות מודע? אני זוכרת שעוד בילדותי הייתי מודעת לכך והבנתי שלא הכל בסדר, ואז נשאר להתמודד. והתמודדתי... אני מסכימה שילדים זקוקים לעזרת ההורים ולתמיכתם, אך גם סבורה שכדאי להבהיר שיש בעיה. הרי מה הטעם לגרום לה להרגיש שהיא "הוזה" את גמגומה? לצד זה יש להבהיר שלכולנו יש בעיות, ושאנו יכולים להתמודד עם הכל. שהפגמים הקטנים הם מה שעושים אותנו אנושיים ויפים כל כך... שהעיקר שהיא תדבר והיא עוד תראה שכולם תמיד יקשיבו לה. שמה שחשוב זה מה שהיא אומרת, ושלאף אחד לא מפריע אם היא תחזור על הברה או תתקע באמצע. אבל גם לא להגזים. תמיכה והגנה מוגזמות עלולות להתפרש אצל הילד כאילו הבעיה גדולה בעשרה מונים. יחס מיוחד עלול להלחיץ יותר מאשר לסייע. להקשיב ותמוך, כמובן, אך לא לגדלם תוך מחשבה בלתי פוסקת על גמגומם. העצות מהסוג של "אל תתרגשי ואל תהיי לחוצה" ביום שהיא צריכה להרצות בכיתה, למשל, רק מעצבנות. לא לעמוד בפני מצב שבו כל הילדים קראו בהגדה של פסח, ועליה פסחו (משחק מילים) רק כדי שלא תצטרך להתמודד – זה יותר מעליב מלגמגם. לא לבקש הקלות מהמורים בשבילה, אולי היא לא תרצה בכך? (אני מעולם לא ביקשתי הקלות כלשהן ולעולם לא אבקש. הקראתי תשובות בכיתה, נבחנתי בבחינת הבגרות באנגלית בע"פ כרגיל ועוד). ואם היא תרצה בכך, היא תחשוב לבדה על האפשרות לבקש. אלה דוגמאות על קצה המזלג להגנה מוגזמת ומיותרת. יחס "מגונן" מדי והתייחסות כאילו אין שום בעיה עלולים להפחית את כוחות ההתמודדות של הילדים. האם עדיף שאחד הילדים בגן יחקה אותו והוא לא יבין אפילו למה? (יש כאלה שיגידו שכן, אני לא מסכימה) חשוב לתת להתמודד, ולהתמודד לבד, כי רק אז מסוגלים להתמודד באמת. ולבסוף, חייבים להתמודד. לא צריך לחשוש מהתמודדויות, הן חלק מהחיים. והתמודדות, בעיני, היא הרבה יותר מלפתוח את החלון באוטו ולשאול את הנהג לידך איך מגיעים לרוטשילד. התמודדות היא להיות מסוגל לעשות את זה, כשמה שמטריד אותך הוא איך לעזאזל מגיעים לרוטשילד ולא אם תגמגם כשתשאל. וסורי, אבל בזה ההורים לא יכולים לעזור, למרות שהם היו מאוד רוצים. בזה רק אתה יכול לעזור לעצמך. ההתמודדות היא פנימית, שלך בלבד. האם הורייך הצליחו לעזור לך? ובשבילך כאמא, אל תדאגי כל כך... אם אני זוכרת נכון, את היית זו שהזכירה "אני מגמגמת, לא נכה". העולם לא קרס... הכל בסדר... השילוב של הכרה בבעיה והתמודדות אתה נותן המון כוח. בואו לא נשלה את עצמנו, אף אחד לא חושב שלגמגם זה כיף. יש! נתקעתי באמצע מילה! אני מגניבה! נו באמת... השילוב הזה אין משמעותו הנאה מהגמגום, אבל משמעותו, למשל, ש"ירידות" עליך כבר לא משפיעות על הבטחון העצמי, כי ברור לך שאתה אמנם מגמגם, אבל שווה לא פחות מאחרים, ואולי גם הרבה יותר (בלי להפריז באהבה עצמית, כמובן). וזה מתחיל בזה, וממשיך הלאה. אני גם לא ממליצה שההורים יקחו על עצמם את ההחלטה אם לטפל בגמגום. בנושא זה ספציפית, הייתי משאירה את ההחלטה לילד. יפריע לו וירצה לטפל, כמובן. לא ירצה, כטוב בעיניו. שינויים קיצוניים (חוץ מכמה) אינם רצויים, כמובן, אך מה לעשות שלא תמיד יכולים לבחור. ובלי קשר דווקא לגמגום, גם כשנדמה לנו לזה "גדול" על הילד שלנו ואיך הוא יתמודד, הוא יפתיע אותנו בחלק לא מבוטל מהמקרים. העולם כולל גם חרא (וסליחה על ההתבטאות) וגם הם יאלצו לעמוד מולו. אגב, אמי מגמגמת אף היא. אין בדברי כל ביקורת, ומאוד לא הייתי רוצה שדברי יתפרשו כך. כמו קודם, הכל נאמר ברוח טובה...
איש איש כטוב בעיניו יעשה... מאחלת לבתך ולך את כל הטוב שבעולם.