כפרה...
אדם שנמצא 30-40 שנה במקצוע אינו בהכרח חכם כך שבטח ובטח גם לא אני. פיסיקאי (הפלא ופלא), מסוגל להיות אידיוט ו/או חסר רגישות ו/או בעל הרבה מזל כמו כל אדם אחר. כמובן שסביר להניח שקיפ תורן וג´ון ווילר הם אנשים מבריקים (אם אתה מוכן לסלוח לווילר על הרעיונות שלו על התודעה האנושית ... אבל זה נושא לשיחה אחרת
), אבל שוב, זה לא מעניין אותי להקשיב להם מדברים על 2312 ממדים ליקום סתם כך כמו בתורת המיתרים. כך שכפי שאתה רואה, אני נגד חארטה בארטה. ובחארטה בארטה אני לא אומרת שתורת המיתרים היא חארטה בארטה - אני אומרת שהניסיונות הפאתטיים להסביר את תורת המיתרים להדיוטות מייצרת ערימות של חארטה בארטה, בדיוק כפי שאינני טוענת שדיגי דוב הוא זמר גרוע, אבל אם תעביר אותו דרך טלפון סלולרי מתוך מקלט אטומי באמצע כדור הארץ אז בצד השני תקבל את אביב גפן. (וכאן שוב ברצוני להבהיר שיש לי כבוד לא מבוטל ליכולת הכתיבה של אביב גפן, אבל בכל הנוגע לשירה מתקיימת המשוואה [(אביב גפן)/ דיגי דוב]=0 ). בקשר לתכניות המדע הפופולרי אשר נוגעות תורת המיתרים חושבת שלאדם העוסק בתורת המיתרים צריכה להיות איזושהי הגינות בסיסית לא לרמות את האנשים שמקשיבים לו בפה פעור ולו משום שהוא עוסק בתורת המיתרים ... שוב, יכול להיות שהנזק ה"מעשי" אינו גדול, כלומר אף אחד לא ימות אם יסבנו אותו קצת ואפילו גם יהנה ויחשוב שהוא מבין משהו, אבל הנזק הקונספטואלי שנגרם הוא גדול. ה"מומחה" בוחר להוליך שולל ביודעין את הצופה וזה מרתיח אותי. לרוב התוכניות על תורת המיתרים אין את ההגינות הבסיסית לומר לצופה: "הקשב, מה שאנחנו הולכים לדבר איתך עליו זה חבורה לא גדולה של אנשים, חלקם מבריקים ביותר, שמשחקים עם מתמטיקה שהם בעצמם לא מבינים, ומגיעים למסקנות מוזרות על היקום שאף אחד לא בדק ולא יהיה מסוגל לבדוק ב-1000 השנים הבאות. אז עשה לעצמך טובה ואל תיקח את זה קשה". גם אין להן את ההגינות לומר: "תקשיב, ממילא אי אפשר להסביר את תורת המיתרים אז אנחנו הולכים לפמפם אותך באנימציות ובנאומים סמי-תאולוגיים מפי מדענים מפורסמים במשך השעה הקרובה", אע"פ שזה מה שהן עושות בפעל. ובאשר לנזק ה"מעשי" של תוכניות כאלה: עוד מילה אחת - אל תתפלא אם תנקוט בגישת ה"זה לא מזיק" וה"זה קל יותר להבנה אם נשקר קצת" וה"בואו נסתכל באנימציות זה יותר נחמד מאשר לנסות באמת להבין משהו", שרמת החינוך המדעי של הארץ ושל העולם בכלל תרד לשפל חדש. עם סוף האלף השני גם ככה הלכו הרבה אנשים טובים לאיבוד בניו-אייג´, קבלה ומיסטיקה. עכשיו אתה רוצה לקחת את הפליטים שנותרו נאמנים למדע ול-common sense ולהקהות להם גם את זה? אני לא יודעת מה איתך, אבל אני לא. גם ככה העולם שלנו מלא בשקרים ובמידע מוטעה, אז לפחות בואו ננסה לתת משהו קונסטרוקטיבי לאנשים שמוכנים לקבל אותו. שוב אומר משהו שאני חושבת שאמרתי בעבר בפורום הזה: אני ממליצה למישהו שמעוניין בפיסיקה לנסות לבנות ולהבין רדיו או להבין מדוע השמיים כחולים מאשר לקרוא את קיצור תולדות הזמן של הוקינג. נאום הסיכום שלי: המדע הפופולרי המיסטי-תאולוגי שצץ בעשר השנים האחרונות הוא ההיפך המוחלט ממדע טוב. הרעיון של המדע מאד פשוט: בן אדם רואה משהו שהוא לא מבין, בן אדם חושב על משהו שהוא לא מבין, בן אדם מוצא תשובה (או שלא), בן אדם עושה ניסוי לבדוק את התשובה, וחוזר חלילה. אבל תגיד לי משהו, מה נשאר מכל זה אם הבן-אדם לא מבין את מה שהוא רואה, לא מבין את השאלות שהוא שואל, לא מבין מדוע הוא שואל אותן, לא מסוגל לחשוב עליהן, לא מסוגל להבין את התשובה, ולא מסוגל לקרוא על ניסויים שנועדו לבדוק את התשובה? עכשיו חשוב לי להבהיר שאני לא נגד תורת המיתרים (מן הסתם...
) אם תקרא מעט למעלה תתקל באנלוגית הדיגי דוב-אביב-גפן שלי שאמורה להבהיר לך שאני לא נגד תורת המיתרים, אלא נגד : 1. הניסיונות להפוך אותה לפופולריים (שיוצרים יותר קש מתבן) 2. הניסיונות להפוך אותה לעיקר הפיסיקה. כל ספר מדע פופולרי מוכר בעשור האחרון עוסק במיתרים/ חלקיקים/ אנרגיות גבוהות. הבעיה המרכזית שלי עם זה היא שהפיסיקה הופכת לתאולוגיה בעיניו של ההדיוט במקום לחוויה מדעית. הסקרנות המדעית-אנושית נדחקת הצידה לטובת תגליות "זוהרות" מעולם המתמטיקה (שכן לשם לעת עתה שייכת תורת המיתרים). באשר לתורת המיתרים: אני דווקא שמחה מאד שעוסקים בה במחקר. היא הביאה לאוסף מעניין מאד של תוצאות במתמטיקה וכן לשילוב של מתמטיקה יותר אלגנטית בפיסיקה (דוגלת בגיאומטריזציה של הפיסיקה יותר מכל אחד אחר, ומהבחינה הזאת אנשי תורת המיתרים הם הידידים שלי
). שני הדברים הללו יותר ממצדיקים את קיומה (לפחות בעיני). אני גם לא מתנגדת לה כתורה פיסיקלית... מי יודע? אולי ליקום יש 26 ממדים? (מצטערת, ננעלתי על המספר הזה). זהו. עכשיו אתה שולט