גלסטר גטו לודג

• פותח הנושא gov31
  • פורסם בתאריך

gov31

New member
גלסטר גטו לודג

תודה רבה ט א .תודה מקרב לב.אני בן יחיד (גם כשאני בן 70....)ופעם ראשונה בחיי אני יכול לאמר הייתה לי אחות...
יש לי עדיין תעלומה קטנה לפתור,ואשמח לסיוע בנושא.על פי דווח של אבא שלי הוא נשלם עם ajdla לאוושויץ שם הפרידו ביניהם,ומאז לא ראה אותה יותר.אבי נשלח מגטו לודג לאוושויץ באוגוסט 1944.על פי ניירת שקיבלתי מיד- ושם ,ajdla נשלחה מגטו לודג ב 1942 ל stutthof ,שם נספתה.

ט א

New member
גורלה של איידלה

הי שוב,
קשה להגיד ש"שמחתי לסייע", כאשר מדובר בגורלה של אחותך הפעוטה בת שנה. אך טוב שהמעגל מתחיל להיסגר.
בעניין איידלה, הסיפור של אביך נשמע לי יותר סביר. ב-1942 היו טרנספורטים מלודז' בעיקר למחנה ההשמדה חלמנו. בבכל מקרה, לו איידלה היתה נשלחת מהגטו ב-1942, סביר להניח שבמאגר גטו לודז' היה ציון לכך.
אני מציעה שתציג בפורום את המידע שקיבלת מיד ושם בעניין איידלה ואביך, או לחילופין תשלח אלי במסר. האם המידע התקבל מירושלים או מגבעתיים?

והערת שוליים: כדי לא לפתוח כל פעם שירשור חדש, יותר יעיל להכנס להודעה עליה אתה רוצה להשיב, ולהקליק שם על "הוספת תגובה". כך גם מי שאתה מגיב לו מקבל הודעה על כך.
אורית

gov31

New member
גורלה של איידלה

המידע הינו מיד ושם בירושלים.יש לי מסמך מהצלב האדום שכולל את הפרטים האישיים של אבי.galster daniel,יליד 23.4.1914 ,dankow/ polenשמות ההורים berek ו -blima (לבית altman).בתחתית העמוד מוזכרות שתי הנשים ההן היה נשוי.אשה ראשונה adela (לבית wendel), צטט "1942umgekommen im kz stutthof ".האשה השניה הינה כמובן אמא שלי.
יש לי צילום כרטיסיה שעליה כתוב galster adele לבית wendel שם הבעל דניאל ילידת 1919 לודג.למטה כתוב .......im kl stutthof vers(כנראה נספתה)
לעומת האמור לעיל יש לי דווח כתוב של אבי בבקשה לפיצויים/שילומים "באוגוסט 1944 נשלחתי עם אשתי הראשונה לאוושויץ,שם הפרידו ביננו ויותר לא התראנו".

שרי סילבר

Active member
גלסטר - עוד רעיונות לחיפוש
חשוב לדעת שהמצאי לא בהכרח חופף במקומות שונים, ולכן לדעתי כדאי לנסות לבחון את המידע גם במקומות נוספים ולא רק ביד ושם.

מוזיאון-השואה בוושינגטון - יש ברשותם תיעוד רב הקשור בגטו לודז'. בעבר קיבלתי מהם מסמכים ובהם לא מעט מידע, כולל מבית-החולים. כדאי לחפש באתר, בחלק מהמקרים ניתן לבקש מהם (ישירות דרך האתר) את המסמכים הרלוונטיים. הקישור לדף-החיפוש:
https://www.ushmm.org/online/hsv/person_advance_search.php

אגב, חבר, שחיפש גם הוא את המידע, ביקש וקיבל אותו בארכיון בלודז', אך המסמכים שקיבל היו שונים מאלה שאני קיבלתי ממוזיאון השואה בוושינגטון.

מוזיאון שטוטהוף - במואיזון מצאי ארכיוני, הכולל, בין השאר, מידע אודות אנשים ששהו במחנה. כדאי מאד לנסות ליצור איתם קשר, כדי להבין אם אדלה שהתה שם ומתי.

איני יודעת עד כמה יש סתירה בפרטים שמצויים בידך. תוך כדי המעקב אחרי משפחת ברד"ש, אותה אני חוקרת, גיליתי, למרבה הצער, שחלק מהאנשים נשלחו למקום אחד, ואז הועברו למקום אחר, ולעיתים גם עברו בין 3 מקומות ואף בין מדינות שונות. אני חייבת להודות שאיני בטוחה בסיבה המדויקת לכך.

הקישור לאתר של מוזיאון שטוטהוף: http://stutthof.org/english

gov31

New member
גלסטר - רעיונות לחיפוש

למרות הנסיבות,אני מאד מודה על הסיוע והרעיונות לחיפוש עתידי.אני בן יחיד,יליד 1947,ופעם ראשונה אני יכול לאמר "הייתה לי אחות".שוב תודה.

קזרדי

New member
אני אציע את הניחוש שלי...

לדעתי נפלה טעות במסמך שיש לך מהצלב האדום.
אדלה אכן הגיעה לשטוטהוף, אבל ב- 1944 ולא ב- 1942.

נתחיל מזה שב- 1942 שטוטהוף הכיל בעיקר אסירים פולנים ורק מעט יהודים.
שנית, ידוע שב- 1944 הגיעו מאושוויץ לשטוטהוף נשים יהודיות שהיו במקור מגטו לודז'.
ועוד הוכחה נסיבתית...
במסמך שהוצג בשירשור עם רשימת הדיירים בדירה של משפחת גלסטר מופיע תאריך מותה של הילדה כ- 26.8.42. כלומר, תאריך רישום הדיירים הוא לאחר יום זה ואז אדלה עדיין היתה בגטו לודז'. מה שחשוב לשים לב הוא שבין 3 ל-12 בספטמבר 1942 היה העוצר הגדול (ה"שפרה") בגטו לודז' שתוצאתו היתה גירוש כל הילדים והזקנים להשמדה. לאחר השפרה לא היו יותר גירושים משמעותיים מהגטו עד לחיסולו באוגוסט 1944. בהנחה שהרשימה לא נכתבה בדיוק כמה ימים לאחר מותה של הילדה, הרי שרשימת הדיירים מתארת את המצב לאחר השפרה. מה שאומר שאדלה שרדה את השפרה ונשארה בגטו. אם כך, הסיכוי שגורשה מהגטו לפני חיסולו קטן יחסית.

בקיצור, נראה לי שאדלה אכן נשארה בגטו עד אוגוסט 1944. משם היא גורשה יחד עם אביך לאושוויץ, ומאושוויץ נשלחה לשטוטהוף ושם נספתה.
זה כמובן תואם את התיאור שמסר לך אביך, שהרי מרגע שאדלה הופרדה ממנו באושוויץ לא היתה לו דרך לדעת שהיא נשלחה לשטוטהוף.

כל הנ"ל כמובן הינו ספקולציה בלבד, והוא תלוי בהנחה שבמסמך של הצלב האדום נכתב בטעות 42 במקום 44.
כפי שהציעו לך, אפשר לפנות לארכיון של מחנה שטוטהוף. התיעוד שם אולי יבהיר מתי בדיוק הגיעה לשם אשתו הראשונה של אביך.

קזרדי

New member
תיקון קטן (שלא משנה את המסקנה)...

רשימת הדיירים לא נכתבה לאחר השפרה אלא נכתבה קודם עודכנה בכל פעם שהיה שינוי. עדיין שרירה וקיימת העובדה שאדלה מופיעה כדיירת (שלא נפטרה או גורשה) עד להפסקת הרישומים. מה שאומר שככל הנראה היא שרדה בגטו עד לחיסולו.

gov31

New member
(breine raise golder (galster

איך מתרגמים לעברית את השמות breine ו- raise ???

gov31

New member
ajdla galster/stutthof

אני חושב שהצדק עמך.מהכרות את החומר גם לי היה נראה ששניהם נשלחו לאוושויץ,ואחרי הסלקציה אבי נשאר בבירקנאו למשך חודש,ומשם נשלח לעבודת כפיה בגרמניה.אשתו כנראה נשלחה מאוושויץ לשטוטהוף.כמו שכתבת,התיאוריה הזאת עומדת מול המסמך שבו כתוב 1942.
תודה על הסיוע.כמובן שאבדוק מול הארכיון/מוזיאון בשטוטהוף ובאוושויץ.שוב תודה רבה.

חיה2311

New member
Dr Danuta Drywa מנהלת מוזיאון שטוטהוף אימייל אישי:

[email protected]
מנסיוני, היא מגיבה מהר ועוזרת לאיתור מסמכים וכל חומר של האסירים.

gov31

New member
ajdla galster

קיבלתי היום אישור משטוטהוף שאכן הדווח של אבי היה מדוייק.אבי ואדלה נשלחו באוגוסט 1944 (חיסול גטו לודג) לאוושויץ.אחרי הסלקציה אבי נשאר שם למשך כחודש,ובהמשך נשלח לעבודת כפיה בגרמניה.אדלה נשלחה במהלך חודש ספטמבר 1944 לשטוטהוף(ולא 1942 - כפי שמופיע במסמך של הצלב האדום).ברשותי רשימת המשלוח מאוושויץ לשטוטהוף.בשלב זה אין מידע אודות הקורות אותה בשטוטהוף.
אני רוצה להודות לחברים בפורום על הסיוע.

שרי סילבר

Active member
כפי שנרשם כאן, קשה "לשמוח" על עזרה שכזו
אבל טוב שיכולנו לסייע בסגירת-המעגל החשובה הזו.

קזרדי

New member

למעלה