גלן גולד ומוצארט

2עדיאל

New member
גלן גולד ומוצארט

אנדראס שיף הקליט לא מזמן סונטות של היידן, ובחוברת המצורפת לדיסק הוא כותב שההקלטות של גלן גולד לסונטות של מוצרט הן מסוכנות , כי אנשים עלולים להתייחס אליהן ברצינות. כחסיד של גלן גולד נעלבתי. האם הוא האזין לפנטסיה ברה מינור בנגינתו של גולד? אחד הביצועים היפים ששמעתי. עדיאל

Mr Peiser

New member
תגובה.

לדעתי אין ליחס לאמירות האלה חשיבות רבה במיוחד. אחרי הכל שניהם מבצעים מהטופ וסך הכל זה הביטוי של התחרות בינהם. ואני מסכים איתך במאה אחוז שהביצוע של הפנטסיה ברה מינור של גולד הוא מדהים! ויש לו עוד מספר ביצועים יפים למוצרט. אולי שיף מקנא..?

פוגטיב

New member
איזו תחרות?

גולד מת מזמן, אני לא חושב שיש בינהם תחרות. אני גם לא מאמין ששיף מנסה להכפיש את שמו של גולד. שיף לא מקנא- מוזיקאים גדולים נוהגים להחזיק באמתחתם צרור דעות קיצוניות כאלה שהם בעצמם לא מאמינים בהן. אם תסתכל אחורה בזמן תראה שכל מוזיקה קילל את השני ואמר שהוא מגוחך. כך גם קומפוזיטורים.

2עדיאל

New member
קצתת על גולד מעבר לבאך

אורן, אני לא אלאה אותך ברשימת בצועים של גולד ליצירות של מלחינים אחרים שחלקם בהחלט ביצועי מופת. אני רק ממליץ לך אולי להאזין לקונצרטי של בטהובן בנגינת גולד. הפרק השני מקונצ´רטו הקיסר הוא ביצוע שלא היה ולא יהיה כמותו... אני מסכים שיש גם הקלטות מוזרות (הסונטה של שופן למשל) שאני עדיין לא מצליח להבין מה גולד בדיוק עשה שם.. עדיאל

אני בהחלט מסכימה עם ...

אורן!!! שמעתי ביצוע שלו לבטהובן וממש אבל ממש התאכזבתי...הפרשנות שלו הייתה כל ךכ מוזרה שלא שמעו נושא ולא שמעו ליווי ולא שמעו מנגינה... זה היה אחד הביצועים המוזרים והלא מוצלחים של הסונטה!!! הוא מדהים כאזר הוא מנגן באך ואולי מוצארט...אבל!!! ברנבויים מנגן הרבה יותר טוב והרבה יותר לטעמי את ווריאציות גולדברג המקסימות... גל

2עדיאל

New member
מי?

מי זה ברנבויים?
עדיאל

פוגטיב

New member
גולד לא אהב את מוצארט

לגולד יש פרשנות קרירה (אפשר להגיד אולי אוטיסטית) ואינטלקטואליסטית ליצירות מוזיקאליות. ההכלה של פרשנות כזאת ביצירות מתקופת הבארוק מניבה תוצאות טובות. האנליטיות שבפרשנות של גולד לא מתיישבת עם הסיגנוניות בביצוע יצירות קלאסיות ורומנטיות, ולכן הן נשמעות לעתים מגוחכות בנגינתו. ככל שמתקדמים בשנים במהלך ההסטוריה המוזיקאלית, מלבד טכניקה ויכולת הבנה עמוקה של מוזיקה, נדרשת גם יכולת הבעתית ורגשית יותר גדולה. בתקופה התרום קלאסית האינסטורמנטים אפשרו יכולת דינימקה מצומצמות וכך גם צמצמו את יכולת ההבעה הרגשית של הנגן. הנגינה של גולד מכונית ע"י רבים "קוואזי צ´מבלו" (דהיינו- כמו צ´מבלו או צ´מבלו למחצה). הצליל שלו דק וחד (דל באוברטונים). גולד היה מוזיקאי רציני, ועל אף שהביע לא פעמים אחדות את זלזלנותו (המנמקת היטב) כלפי מוצארט, קשה לי להגיד שהייתי מצדד בהבעת עמדה כשל שיף. ובתור אחד ששמע הקלטות רבות של שניהם, הרשו לי להגיד שנגינתו של שיף משעממת ואנמית ואיני מוצא בה דבר של ממש. אני חושב שהכלת הגישה של גולד על יצירות כשל מוצארט נועדה לכישלון והתוצאה היא אולי מגוחכת, אך אין מדובר בבדיחה כלל וכלל.

2עדיאל

New member
אני ממש חולק עליך

הנגינה של גולד, מלאת הבעה ותוכן רגשי רב. גולד הצטיין בנגינת יצירות פוליפוניות ואולי לכן אנשים מייחסים לו נגינה ´אנליטית´ ומחושבת. אולם יש לו הרבה מעבר. הביצועים שלו לסרבנדים של באך (לדוגמה הסרבנד מהסוויטה הצרפתית הראשונה) הם בעלי עומק רגשי עצום. (לפחות כך אני מרגיש כשאני מאזין להם). וגם במוצארט - ניסית לשמוע את ההקלטה שלו לקונצרטו בדו מינור (k491)? (הקונצרטו היחידי שגולד הקליט) הרי אי אפשר לטעון שזה ביצוע אנליטי. עדיאל

פוגטיב

New member
אני עדיין מחזיק בדעתי

הנגינה של גולד היא אנליטית. הוא הצהיר כך. ידוע כי הוא היה אוטיסט ולא יכל להוציא את רגשותיו ולתקשר בצורה רגילה. המוזיקה מלאת "הבעה", כי התווים מדברים בעד עצמם ואין צורך בהשתפכות רגשית או ב"הבעת" יתר כדי להעביר את ה"רגש" ביצירה.

דניעל

New member
שאלה של בורה

איך יוצא לכם לשמוע הקלטות של כל מיני פסנתרנים? אם אני קונה דיסק, אני מתעניינת בעיקר ביצירה המנוגנת, כי שם הנגן לא אומר לי כלום. אתם קונים דיסקים של אותן יצירות שמנוגנות על ידי נגנים שונים? או שאתם מגיעים לחבר, מציצים בספרית הדיסקים שלו, מגלים יצירה מוכרת עם פסנתרן אחר, ומבקשים להאזין? והערה לגבי יצירות של מוצארט בכלל - כשלמדתי את היצירה הראשונה (לא מעובדת) של מוצארט, זה היה רונדו ברה מג´ור, הגעתי למצב שניגנתי אותה כבר די טוב, ובכל זאת המורה שלי אמרה לי "עוד לא נכנסת לראש של מוצארט". לא הבנתי על מה היא מדברת. ניגנתי את התווים נכון, בקצב הנכון, פורטה כשכתוב פורטה, פיאנו כשכתוב פיאנו, אז מה הסיפור? עברו עוד הרבה אימונים, והאזנות ליצירות של מוצארט, עד שהבנתי למה היא מתכוונת. אולי הבנתי... אולי...

2עדיאל

New member
תשובה

דניעל, אפשר לדמיין את המוסיקה כמעין משולש מלחין-מבצע-מאזין. לכל אחד מקדקודי המשולש הזה יש חשיבות. איזה קודקוד חשוב יותר או פחות זה לא ממש משנה, אולם אם תחליפי את אחד מקודקודי המשולש הזה תקבלי משולש חדש... הדבר ברור כשמדובר במלחין, אולם הדבר נכון גם לגבי המבצע. אין דומה ביצוע של מוסיקאי א´ לביצוע של מוסיקאי ב´. איך ניתן ל"דעת" מהו הביצוע המושלם? אין דבר כזה. כל אחד מאיתנו המאזינים (קודקוד חשוב במשולש) יכול לבחור לו את הביצוע החביב עליו כדי ליצור את משולש הזהב הפרטי שלו! איך בכל זאת מכירים מבצעים שונים? זה רק לשמוע ולשמוע ולשמוע. יש מבצעים שנחשבים כ"דור הזהב" של המוסיקה. בעיקר מאמצע המאה העשרים עת החל עידן ההקלטות. אני אישית אכן לא מהסס לקנות את אותה יצירה במספר ביצועים שונים. יש ספר חביב של נתן דונביץ "ענקים ופסנתרנים אחרים" שנותן סקירה על גדולי המבצעים. כדאי לך אולי לעיין בו. ובכל מקרה הייתי ממליץ לך לשמוע את גלן גולד
מנגן באך. עדיאל

למעלה