גירוש ספרד

donatela

New member
גירוש ספרד

במחקר שאני עורכת כעת אני מנסה לעמוד על הנסיבות ההיסטוריות והסיבות הפוליטיות לגירוש יהודי ספרד ב 1492 (ולא, שנאת יהודים זו לא סיבה מספקת) מעניין אותי הטימינג של צו הגירוש, הייחודיות שלו והגורמים שהובילו אליו. אבל כל קריאה של מחקרים היסטוריים מובילה לתשובות שונות לחלוטין! כמספר האסכולות ההיסטוריוגרפיות (והן רבות) כך מספר התשובות, אולי נפתח שרשור בנושא?

almog4

New member
קודם כל, שנאת יהודים היא מספקת...

בשביל לגרש אותם, ובשביל הרבה מאוד אומות באלף השנים האחרונות - שנאת הזָר היהודי הספיקה גם כדי להרוג אותו. (עיינו ברומא במאה השניה לספירה ; באוקראינה - ליטה - לטביה ופולין, במאות ה-15, 18, 19 לספירה ; ועד למדינה אחת מערבית ומודרנית - במרכז אירופה - בתחילת המאה ה- 20. )
אבל גם אם נתמקד בגירוש עצמו, ממלכת אראגון (ספרד) אמנם היתה מפורסמת (ויהודיה היו עשירים ומוצלחים, שהשפיעו בהמשך בכל מקום שאליו הגיעו), אך עדיין היא לא היתה הראשונה שחשבה על הקונספציה של גירוש. אנגליה, למשל, עשתה את זה קודם. והיא לא היחידה. ראו גם בקישור.
דני

בעיקרון, להוציא שנאת יהודים

(שבהחלט היוותה גורם בהחלטה, בעיקר מצד איזבלה הפנאטית) יש גם סיבה פרקטית: 1492, נוסף להיותה שנת הגירוש, היא גם שנת הניצחון הנוצרי על המורים (המוסלמים) בספרד. המטרה של פרדיננד ואיזבלה היתה להפוך את ספרד לארץ נוצרית לחלוטין, ואת זה הם חשבו שאי אפשר יהיה לעשות אם אנשים יראו שאפשר להיות גם לא נוצרי ולחיות חיים סבירים ואפילו טובים. המוטו של הכנסייה הקתולית הוא ש"אין גאולה מחוץ לישו". נכון שזה קונספט רוחני, אבל הגבול בין רוחניות לגשמיות לא תמיד חד כמו שאפשר לחשוב. בקיצור - אם אנשים היו יכולים לראות יהודים חיים ומקימים משפחות כמו אנשים מהישוב, התמריץ להיות נוצרים טובים היה פוחת, כי עובדה שאפשר גם אחרת.

donatela

New member
גם אם אני מסכימה עם הטענה הדתית

קשה לומר שליהודים בספרד היו חיים סבירים ובעיקר לא במאה האחרונה (שלאחר גזרות קנ"א 1391) ובכל מקרה הנוצרים תמיד הקפידו לשמור את היהודים בתוכם במצב של עליבות דווקא כדי להצביע על חולשתה של היהדות כמי שהביאה אותם למצב הזה. לא ידוע בתקופה זו על התגיירות או אפילו על הדרדרות ערכי הדת הנוצרית (אולי רק בקרב אנשי הכנסייה ונגד זה יצאה תנועת הרפורמציה. קשה לראות בגירוש היהודים תמריץ עבורם). בכל מקרה אני יוצאת מנקודת הנחה כי לכל שליט יש מטרות פוליטיות שהדת והאידיאולוגיה בדרך כלל מקדמות ומשרתות אותן ולא להיפך.... כן הייתה שנאת זרים (והראייה היא ההתנכלות המקבילה למוסלמים ואפילו גירושם כמאה שנה אחרי היהודים - זהו נתון חשוב בכל מחקר על הסיבות לגירוש... ), אבל יש כאן מניע פוליטי עמוק שאותו אני מנסה לנסח... למה מבקשת איזבל (שדווקא הייתה כנראה הרבה פחות פנאטית מבעלה או ממה שרוצים לחשוב) להפוך את היהודים לנוצרים (לאחר שדווקא התאמצה להגן עליהם בראשית שנות מלכותה) באמת איך מתקשרת כאן הרקונקיסטה להחלטת הגירוש ולמה דרושה למלכים הקתולים ממלכה נוצרית במאה אחוזים? זאת השאלה המרכזית לדעתי... לומר שמלך הוא סתם פנאט זו הנחה א-היסטורית וא-רציונלית ומצעד האיוולת איננו רעיון מאד אינטילגנטי (עם כל הערכתי לברברה טוכמן)...

אלי ו.

New member
קטונתי לענות לך על השאלה שלך

בנושא גירוש ספרד, אבל איוולת היא לפעמים בהחלט הסבר הגיוני. בזמנו נקבע בפורום כלל 20 השנה כך שעדיף שלא אכנס לדוגמאות אבל אם נחשוב על אירועים פוליטיים שונים שארעו בימי חיינו, ובמבט לאחור נבדוק את ההגיון שבהם נמצא עצמנו מחככים בראשנו ואומרים "אין לזה הסבר חוץ מטפשות". ומי שחושב שהוא יודע לאיזה אירועים ספציפיים אני מכוון עושה זאת על אחריותו בלבד.

dor1111

New member
אם אני זוכר נכון אז בעותה תקופה התח

חזק מעמדה הכלכלי של ספרד והם היו יותר משכילים וכך הם לא היו צריכים את היהודים יותר דבר שני אם אני לא טועה באותה תקופה התחלש כוחו של האפיפיור וכידוע לנוצרים היה אסור לעסוק בבנקאות ולאחר התחשלות האפיפיור נראה לי שיותר נוצרים החלו לעסוק במקצוע זה

almog4

New member
עוד על שנאת יהודים

עוד על שנאת יהודים במאמר המצורף למטה, שפורסם באתר "האייל הקורא"
דני

von shtain

New member
כנראה שאי אפשר לסטגמט

גם תהליכים היסטוריים מלכי ספרד היו זקוקים לבני ברית בכדי להשתלט על האוכלוסיה בספרד לכן נתנו קצת עוח לאנשי דת שפעלו בעיקר נגד אנוסים בנוסף היה כעס באוכלוסיה נגד אנוסים שהגיעו לעמדות מפתח שלא יכלו להגיע אלייהם בעודם יהודים . תצרפי לכך את העובדה שהמלכה הייתה דתית אדוקה . ומכאן לשם העניינים מתפתחים ומתגלגלים , כך שזו יומרנות לנסות בכלל להניח את האצבע על סיבה אחת ברורה למה גרשו . לגבי התפתחות היחס בין אנוסים יהודים והאוכלוסייה , זה נושא מעניין ומסקרן שכולל שירה מכתבים בין אישיים ספרים ומחזות שנכתבו באותה התקופה . שווה לאתר אותם ולקרוא בהם .

donatela

New member
כן....זה בד"כ הנמוק שאני מוצאת

מצאתי עוד משהו מעניין.... "טוהר הדם" קריטריון גזעני שמתפתח בספרד במקביל לבעיית האנוסים. מעניין איך הטיעון הגזעני מופיע בכל פעם שהיהודים מעורים בחברתם. זאת לא תיאוריה חדשה ולא שלי. כשהנימוקים על סגרגציה ושונות יהודית כבר לא רלוונטים, כשהיהודי נראה כמו כל אחד, כשדמות האחר מטשטשת, יש פנייה לשוני שכביכול לא נראה אבל הוא בלתי ניתן לערעור, זהו המאפיין הביולוגי. היהודי אומנם נראה כמונו אך הוא שונה במהותו הפנימית. כאמור זאת לא תיאוריה חדשה אבל לא ציפיתי למצוא את זה בספרד של ימי הביניים... ואפרופו נושא מרתק.... זה באמת מרתק... אני תוהה למה לא לימדו אותנו בבית הספר...

von shtain

New member
לא שאני גזעןאו אנטישמי

אבל כמות האנשים שהמירו את דתם(אנוסים לצורך העניין) הייתה עצומה ,והם בד"כ נשארו לגור באותם מקומות שחיו קודם. יש הרבה מקרים של חצאי משפחות שהמירו ולא היה נתק בינם לבין החברה היהודית כך שהנימוקים על השנות הם כן רלוונטים . לגבי השונות החיצונית ,גם יהודים שלא המירו לא היו שונים בהרבה משאר החברה בספרד . חפשי אצל י' בער -הסטוריון שחקר תעודות מספרד , אפשר לראות את המורכבות של הסיטואציה בה היו האנוסים טרום הגירוש . למרות שהוא בעצמו שייך לאסכולה היסטוריונית שמבקרת לא מעט את היהודים עצמם ( אך זה מסיבות דתיות , הוא מאשים את האליטה היהודית בכך שהמירו את דתם בקלות מדי )

donatela

New member
לא נראה לי שאתה גזען

אכן הייתה כמות עצומה של אנוסים וגם לא מעט שהמירו את דתם מרצונם, בינהם היו בודדים אבל בעל השפעה מזיקה מיוחד שנכנסו לכנסייה ועל מנת להגן על עצמם היו מראשוני המתקיפים של היהודים והיכרותם עם המקורות היהודים הייתה הרסנית בפולמוסים שלהם מול היהודים. ולגבי השונות החיצונית זה בדיוק מה שאמרתי (או שלא הבנתי אותך).היהודים אכן לא היו שונים חיצונית משכניהם ולכן, לדעתי, הופיע הנימוק הגזעי ואני זהירה עם ההשוואה אבל נדמה לי שזה מה שקרה בגרמניה ובצרפת לאחר האמנסיפציה, כשהיהודי לא שונה בחיצוניותו, יש להגדיר בדרך שונה את דמות ה'אחר'. הפעם האחר שונה במהותו, בביולוגיה שלו ובמקרה של ספרד, בדמו. במקרה כזה המרת דת כבר אינה מספיקה והפיתרון היחיד הוא גירוש (לכן גם הפיתרון באירופה אחרי האמנסיפציה והתפתחות הרעיון הגזעי היה רדיקלי...)

למעלה