גזרת נל"ע?

עמיתוש

New member
גזרת נל"ע?

אינני יודע אם הנושא כבר נדון בפורום, אך הייתי רוצה לעלות אותו בכל זאת. בעברית המדוברת המודרנית האות ע' הִדַּמְּתָּה באופן מלא לאות א', גם במקרים שה-א' עיצורית וגם במקרה שה-א' היא אם קריאה. בעקבות ההִדַּמּוּת של ה-ע' ל-א' נוצרו פעלים שהאות האחרונה בשורשם היא ע' והפועל מתנהג בלשון הדיבור כפועל מגזרת נל"א בו האות השורשית האחרונה היא א', כמו "מָצָאתִי". דוגמאות עפ"י לשון הדיבור (בסוגריים נמצאת הצורה הנכונה עפ"י כללי האקדמיה, תקנו אותי אם אני טועה) - שָמָעתִי (שָמַעֲתִי) יָדָעתִי (יָדַעֲתִי) הִזְדַּעֲזָעתִי (הִזְדַּעֲזַעֲתִי) כָּרָעתִי (כָּרַעֲתִי) נָגָעתִי (נָגַעֲתִי) הֵרָעתִי (הֵרַעֲתִי), במקרה הזה אפשר לכתוב גם - הֲרִיעוֹתִי. ויש עוד הרבה דוגמאות. מי יודע, אולי עוד כמה שנים יצטרכו תלמידי כיתה י' ללמוד עוד גזרה - נל"ע. כאילו שאין מספיק

גנגי

New member
אתה טועה!

מה זה החטף שם?! יש שם שווא נח ואחריו דגש קל ב-ת'. בכל המקרים! נו, ומה? ואת ה-ה' העיצורית שומעים בעברית? ברוב המקרים לא. ואם שומעים, שומעים כ-א' עיצורית. ותראה את מצבה של ה-ה' המופקת - גם אותה כמעט שאין הוגים! אז מה? נכניס אותה לגזרת ל"ה? ו-ה' בתחילת השורש תהיה פ"ה? לא הבנתי מה כאן החידוש.

עמיתוש

New member
את בטוחה בקשר לשווא?

חשבתי שעיצורים גרוניים אסור לנקד בשווא נח, והשווא הופך לפתח. נו, זה מה שקורה כשהמורה שלי ללשון לא טרחה לגעת בגזרה הזו בכלל [היא ירדה במיקוד]. ולא הבנתי מה הייתה הנימה העצבנית בהודעתך. מה קרה? העליתי מחשבה. בשביל זה יש פורום, לא?

גנגי

New member
אז עוד שני תיקונים:

האחד: עיצורים גרוניים אינם סובלים שווא נע. נח הם דווקא מחבבים למדיי. ותיקון שני - שום עצבים. ככה אני. מצטערת שהסגנון לא מצליח לדבר לכולם, אבל בחיי שאין מאחורי זה כוונה רעה.

Yuvalenko

New member
אה לא???..

אז מי זה שהטמין את הפצצה בתיבת הדואר של האקדמיה ???? הא??? חשבת שלא נעלה עליך.. אבל ישר זיהיתי את ה"סגנון" שלך.. כי על המכתב היה רשום בציניות: "עוד מכתב משעמם.. כדאי לפתוח.." לא תתחמקי מאיתנו הפעם!

למעלה