גזרה מנין רבות..

דור לוי

New member
עכשיו אתה מטעה את הגולשים../images/Emo18.gif

אני מאוד מצטער שאני נאלץ לכתוב זאת כך, והאמת היא שהתלבטתי הרבה לפני שכתבתי הודעה זו. כרגע, אני מציע כרגע שתעצור וממליץ שתקרא את המאמר של המשנה לנגיד בנק ישראל פרופ אביה ספיבק - סכנת המבוא לכלכלה. לנוחות הגולשים, הציטוט העיקרי מהמאמר (בכל מקרה מוזמנים לקרוא את כולו): ... המחקר הכלכלי בשלושים השנים האחרונות הוביל להבנה טובה יותר של הסיבות ליעילות השוק. המחקר לימד אותנו, כי מה שגורם ליעילות בשוק התחרותי אינו מרכיב מיסטי של החופש מהתערבות ממשלה, אלא התמריצים שהתחרות מביאה עמה. מכאן, שבתכנון נכון של תמריצים יכול המגזר הציבורי לעבוד ביעילות, ואילו תחת תמריצים מעוותים יפעל המגזר הפרטי בחוסר יעילות. ...

קראתי את המאמר, והצדק בדבריו

אכן הסכנה היא בתמריצים המעוותים. אך מתברר שמערכות ממשלתיות וציבוריות הן הנותנות תמריצים מעוותים. (למשל "שקט תעשייתי", "מניעת סיכונים", שמרנות וכ"ו). ואילו מערכות פרטיות יוצרות תמריצים למנהליהם שדוחפים את המערכת למתן שירות טוב יותר לצרכן. לרגע לא התכוונתי שעצם "הבעלות הממשלתית" היא הפוגעת באופן ישיר. הבעלות הממשלתית קובעת אופי תמריצים מסוים, ותמריצים גרועים אלו הם שמביאים לתוצאות הגרועות. אין ספק שאם במערכות פרטיות יופיעו תמריצים שלילים מסוג דומה (כפי שקורה הדבר לעיתים בחברות פרטיות שהסתרבלו והסתאבו), גם שם יופיעו התוצאות השליליות. ולחילופין אם למשל משרד החינוך יאמץ את גישת בתי הספר האקסטרנים לגבי תמרוץ מורים יעילים ופיטורי כושלים, גם בבית הספר הממלכתי יגיעו להישגים טובים. אלא, שממשלה היא ממשלה, ומשק ריכוזי מוגבל ומנוע מלייעל את עצמו. ולכן ככל שההפרטה תגבר כך חיינו ישתפרו.

דור לוי

New member
תמריצים

מקובל לחשוב שתמריצים זה שכר, ואכן שכר הוא תמריץ חשוב אבל לא בהכרח הקובע. תמריצים יכולים להיות כספיים אך יכולים להיות גם אחרים. דוגמא לאנשים שעובדים, לפעמים קשה, ללא תמריץ כספי אלו המתנדבים למיניהם... תאמין לי שניהול פורום הנעשה בהתנדבות, הוא סוג של "שריטה במוח"... ובכל זאת אנשים עושים זאת. אנשים גם הולכים לצבא, מוכנים להקריב חיים או לגרד גופות של נפגעי פיצוצים ללא תמריץ בצורת שכר. מרכיב חשוב ביותר הוא מרכיב של סיפוק/הגשמה עצמיים... אפשר להסתכל על כך בהתאם לפירמידת/היררכיית הצרכים של מסלו. לפעמים אנשים יפעלו נגד מה שנראה כאינטרס שלהם, רק עבור מתנה או הערכה מהזולת... כל חברה המנהלת את הידע ומחפשת דרכים לדאוג שהעובדים ישתפו את עמיתיהם במידע שצברו, מתמודדת עם השאלה... זה יהיה מוכר לכל מי שנתקל בפורומים הפנימיים של חברות שבה עובד העונה על שאלות צובר כוכבים או יהלומים ליד השם. למה הזכרתי זאת (ותאמין לי שלא המצאתי שום דבר חדש -חלק מזה נאמר בהרצאה של פרופ ספיבק שעסקה בנושא הבעייתיות שבלימודי הכלכלה)? משום שכפי שכתב במאמר, ודיבר בהרצאה, יש מצבים שבהם חברות ממשלתיות, וארגונים ממשלתיים ואחרים (כמו צה"ל ואוניבסיטאות) מחזיקים אצלם עובדים טובים, למרות שהללו היו יכולים לקבל שכר טוב יותר בשוק הפרטי. במקרים רבים, את בעיות התמריצים בשוק הציבורי היה יכול לפתור יועץ ארגוני אחד טוב, ובלבד שיהיה לו את גיבוי ההנהלה... גם שקט תעשייתי כשלעצמו אינו מלה מגונה-תלוי איך משתמשים בו... יש חברות פרטיות שדואגות לשכר טוב כדי שהעובדים יעבדו טוב ויישמר שקט תעשייתי... כמדומני שאצל סטף ורטהיימר, היה נסיון להקים וועד עובדים. הוא לא עצר את ההתארגנות, אבל הוכיח לעובדים שהועד היה רחוק מלספק להם את מה שהיו יכולים לקבל לעצמם. זו היא דוגמא מנוגדת למקרים שבהם מנהלים רודים ומנצלים את עובדיהם, ואז כשאלו מנסים להתאגד, מתנכלים להם כמו המקרה של חיפה כימיקלים. ולסיום להלילה: בכנס שהיה במכון ון-ליר בנושא הפרטה (שבוע הבא החלק השני) דיבר בין השאר פרופ בן ציון זילברפרב שהיה מנכל האוצר, וכתב מספר ספרים בנושאי הפרטה. דבר מעניין שהוא אמר היה בערך כך: כשמדובר במונופול, אם צריך לבחור בין מצב של מונופול ממשלתי/ציבורי או מונופול בבעלות פרטית הוא יעדיף את את הבעלות הציבורית/ממשלתית. אין זה משנה אם מדובר במונופול טבעי או מונופול בתחום שיכול להיות תחרותי, למעט ההמלצה שבתחום שיכול להיות תחרותי ראוי יהיה לבצע את הרפורמה שתהפוך את התחום לתחרותי. לילה טוב

meitush123

New member
הישגים בבית ספר -עיוות

האם מה שהכי חשוב זה שכולם יקבלו ציון טוב בבגרות וידעו לזכור חומר רב, או שהם יגמרו אנשים, בני אדם, משכילים, בעלי יכולת למידה? חשבתי פעם שמטרת בית ספר היא הקניית מיומנויות למידה, היום אני יודעת שמטרתו היא יצירת רובוטים

יבורכו מבטלי ההטבות.

אין שום סיבה שבני ישלם חצי מחיר ממני. ובוודאי שאין הצדקה שישלם חצי מחיר משכני שהוא במצב כלכלי ירוד. יש לבטל את ההטבות המגזריות, לבטל אפלייה על בסיס גיל, מגזר, גיאוגרפיה או שייכות ארגונית. יבורך ביבי על ביטול השטות הפופוליסטית. הדרך הנכונה היא לתמוך במאמציו להפרטת קווי התחבורה, דבר שהביא בפועל להוזלה אמיתית ולשיפור שירות לכל המשתמשים. יש לסייע לנזקקים ולא למגזרים.

למעלה