גוי בסדר פסח

אופירA

New member
מנהל
שוב, לא רואה שום קשר בין תשובה זו לבין שאלתי

שאלתי איך הסקת מאיסור לגוי לאכול קורבן פסח, מסקנה שכנראה אסור לו גם לשבת בליל הסדר. מה הקשר?

shmoelk55

New member
לפזר ערפל

|

זה מה שכתבתי בהתחלה:
אולי אני מחמיר : אני מביא ציטוט מהזוהר האוסר על בן נכר להשתתף "בפסח בזמן שבית המקדש קיים , נכון זה "ליל הסדר " שזה כעין תחליף בזמן שבית המקדש היה ו או יהיה קיים אב ללא מצאתי מילה אחרת "ליל הסדר " בהשוואה ל "פסח " בזמן בית המקדש. אבל זה הציטוט :

לא כתבתי שליל הסדר הוא במקום "קורבן פסח " -כתבתי "כעין תחליף"
כי אם וכאשר ,במהרה בימנו ,יבנה בית המקדש אזי , את ליל הסדר נעשה בירושלים ,חבורות חבורות עם "אכילה מקורבן פסח " ולא נראה לי שמתכונת "ליל הסדר תשאר כפי שהיא כיום - שהיא זכר ל.....
כמו כן אני רואה שגם בחב"ד הרבי שם גורס כמוני -לדחות ...אבל בפני שלא יבאו יהודים להשתמט בגלל גויים ,אז מתירים וצריך לשים לב ל- יין ,למצות
-בכל זאת (ליל הסדר מתאפיין באור רוחני שונה שהוא אפילו אם הוא חל ביום חול (לא כמו השנה שחל בשבת ) דרגתו הרוחנית היא ( ויחסרו מעט -לשון שלי ) מדרגת שבת בזמן שלוש סעודות -שזהו זמן מאוד גבוהה. - לא סתם פסח , שפסח על הפתחים , זה גם פסיחה על מדרגות רוחניות (למרות שאין דילוג מדרגות ברוחניות ) האור הרוחני גבוהה מאוד -מוכר "כ"ליל שימורים " שמור מהמזיקים - גם אומרים בו הלל (אף פעם לא אומרים הלל בלילה ) .אז יש קצת דברים בגו. -אבל להלכה לא נפסק כך , אבל רציתי לשתף אותך קצת ברובד קצת יותר עמוק - ולסיום אם נשים לב -"אותו גוי שהתחכם על שהשתתף אחת דינו היתה (לא אכתוב -ודי למבין ) -עיין שם "

אופירA

New member
מנהל
נו יופי, ליל הסדר הוא כעין תחליף

וגם הבאת ציטוטים יפים מהזוהר. וסיפרת על האיסור לגוי לאכול מקורבן הפסח ואפילו הבאת דוגמאות מהגמרא על גוי שהתחכם ומה עלה בגורלו.

אבל מה הקשר לשאלה של השואלת - האם למטפל הערבי מותר לשבת לשולחן ליל הסדר?
למה הגבת לשאלה שלה עם העובדות הנחמדות והמעניינות הללו?

מה שרלוונטי לשאלה, זה החומרה שהבאת מהאתר של חב"ד, שלא נהוג להזמין גויים וכדאי להימנע מלהזמין גויים.
וחומרה זו הגיונית כאשר הבן אדם מתלבט אם להזמין כמה שיכורי רחוב גויים לשולחן הסדר שלו, או את השכנה הגויה שלו, שקצת משעמם לה כי הבת שלה נסעה לחו"ל. אז התשובה היא לא, לא כדאי להזמין אותם... אולי מותר, אבל טוב להחמיר.
אבל במטפל ערבי בוודאי שלא שייכת החומרה הזו, כי מה ההיגיון להעליב אותו ולהגיד לו ללכת ולחזור ב-2 בלילה?... האם בעקבות זאת סביר שהוא יטפל ביתר חשק ונאמנות בסבא הזקן?

לא זוהר ולא גמרא...

הציטוט מהזוהר מתייחס לקרבן הפסח כמלמד ולתורה הקדושה כלמד.
הק"ו הוא שאם הפסח שהוא תלוי בברית המילה שהיא קודש - אסור לגוי, אזי התורה שהיא קודש קודשים על אחת כמה וכמה שאסורה לגוי.
אין בזוהר הזה התייחסות להשתתפות בליל הסדר, ובזמננו, שאין קרבן פסח - לא מצאתי מקום לטענתך. אכן, אם עורך הסדר 'מלמד' את ההגדה למשתתפי הסדר - הייתי חושש ללימוד תורה לגוי. אבל אם עריכת הסדר נעשית בסגנון של הרצאת דברים הסטורית וחינוכית - עדיין לא מצאתי מקור לאיסור.

גם הגמרא מפסחים שהבאת - מתייחסת אך ורק לקרבן הפסח עצמו שעליו נכתב איסור מפורש לגויים, כאמור, אך ליל הסדר שעניינו סיפור יציאת מצריים וחינוך הילדים על ההסטוריה הלאומית/דתית - לא מצאנו שום איסור!

ולענייננו - אני בכלל לא מבין מה השאלה!
הבחור לא בא להשתתף בסדר אלא לטפל ולעזור לאחד המשתתפים, כך שגם אם ילמדו תורה ואפ' ידרשו במעשה מרכבה - אין בזה שום פסול! כי הדברים לא מכוונים אליו ואין באים ללמדו, ואם שמע והבין, מה אכפת לי???

shmoelk55

New member
גם לשאול צריך לדעת

לא ראיתי את התשובה מ -27.3.12 "לפזר את הערפל " -התשובה ניתנה כהמלצה בלבד- כלומא על תשובה הלכתית אין המלצה בלבד היא חייבת להיות ברורה , אבל השאלה שנשאלה קבעה עובדה -וזה שורש הבעיה . אם היה אפשר לשאול שאלה "איך אפשר למנוע (בדרכים חכמות ולא פוגעות הופעת גוי בליל הסדר ) אפשר היה למצוא תשובה -רק במידה ולא ניתן למצוא תשובה כזאת אזי התשובה תיהיה ברורה -שזה כן או לא , תפקידו של רב זה לא להיות חותמת גומי ולהגיד כן או לא , תפקידו של רב זה גם לשמוע לייעץ ולפעול בחוכמה טרם המעשה , בזה ניחנת גדולתו של רב ,ודי לחכימא ברמיזה. לבוא ולומר שגם גוי אם יבין צעשה מרכבה מה אכפת לי , לא נראה לי תשובה , ליהדות יש את ההבטחם שלה על הגויים ואין צורך להיות רחמן יותר משהתורה דורשת .
מה קרה כאן ? לאיזה קרוב משפחה יהודי לא נוח לטפל ב אדם הקשיש בליל הסדר , לקחת אותו להחזיר אותו ל טפל בו , אזי בשביל אגואיזם כזה ש העובד הזר " יעשה הכל , הוא יעלב ,,, מספיק אם הטעונים האלה , (רק ואך ורק אם אין אפשרות אחרת -אז אפשר לקחת את העובד הזר ) אבל בין מלכתחילה לבדיעבד זה לא רק הגויים צרכים לומר ,גם יהודים יכולים לומר על הרבנים "ואמרו רק עם-חכם ונבון הגוי הגדול הזה ".

ר ו י טל

New member
יש לי אורחת גויה בליל הסדר

שאלתי רב, פוסק הלכה מובהק, שאמר שמותר שהיא תשתתף.
היין כמובן יהיה מבושל.

מתוך השרשור עלתה לי השאלה הבאה: היא תשהה אצלנו כל חוה"מ. האם מותר לי לעשות למענה דברים, כמו למשל - חביתה (שזה מאכל שספיציפי מיועד אליה, ולא סיר ממנו ממילא אוכלים כולם?

אופירA

New member
מנהל
מה הבעיה שתאכל חביתה מהסיר של כולם?

האם היא אוכלת מהסיר? האם היא מבשלת את החביתה?

כל עוד את היא המבשלת ולא היא, אין שום בעיה לתת לה לאכול. יכולה לאכול יחד עם כולם, ומהתבשיל שאוכלים כולם. וגם את החביתה אפשר לעשות לה במחבת שעושים בו אוכל לאחרים.
זה לא ליל הסדר ולא מצת מצווה ולא קורבן פסח ולא יין. (לא לתת לה לנגוע ביין, לחילופין, להרתיח את היין מראש).
ואין פה אפילו "לא תחונם".

ר ו י טל

New member
התכוונתי לשאול האם מותר לי לטרוח עבורה בחוה"מ

כלומר, לטגן לה חביתה (או כל דבר אחר שאני עושה ספציפית רק לה) ולא גם לאחרים?
הכוונה שלי לא לכלים או לבישול עצמו (היא לא תיגע בכלום) אלא לכך שאני עושה משהו עבור גוי בימי חול המועד.

ר ו י טל

New member
תודה רבה.

ר ו י טל

New member
אני תוהה

אלה קובץ הלכות שקיבלתי הבוקר למייל:

[ז] אפילו מלאכות המותרות, אסור לעשותן בשביל גוי, כגון דבר האבד, או אפילו לבשל{יב}. והוא הדין למי שמחלל שבת בפרהסיא{יג}:
[ח] זריעה, אסורה. ואם יש לו זרעים שאם לא ישקם במים יִפָּסדו, מותר להשקותם. וכן גינות־נוי ועציצים{יד}:
[ט] אסור לתלוש או לקצוץ שום דבר מן המחובר, אם לא יתקלקלו הפירות עד לאחר יום־טוב, כי אם מה שהוא צריך לאכול במועד. ואינו צריך לצמצם, אלא תולש בהרוחה, ואם יותיר יותיר. ואסור ללקט עצים מן השדה ליפותו לחרישה, ואם ניכר שמכוין לצרכו שצריך לעצים, כגון שנוטל הגדולים ומניח הקטנים, מותר. וכן אסור לקצוץ ענפי אילן לתקנו, ואם ניכר שמכוין בשביל הענפים להאכילן לבהמתו ולא לתקנו, כגון שקוצץ כולן מצד אחד, מותר{טו}:
[י] מי שיש לו פרדס אצל פרדסו של גוי, והגוי לוקט פירותיו, ואם הישראל לא ילקט יבא לידי הפסד, מותר לו ללקטם. ואם המה דברים שיתקלקלו בתלוש אם לא יעשה לצרכם גם מלאכה אחרת, מותר לעשות הכל, אפילו לדרוך ענבים לעשות יין וכדומה לזה, ובלבד שלא יניח בכוונה מלאכתו לחול־המועד{טז}:

הלכה ז' מדברת על כך שאסור לי לעשות שום מלאכה עבור גוי.
אני אשתדל להקפיד לא לעשות לה משהו במיוחד, אלא יחד עם הבישול של כל בני הבית.
היה לי חשוב להביא את ההלכה הזו כי כנראה שיש שנוהגים כך ושנוהגים כך.

חג שמח.

למעלה