גוזל או אפרוח ?

• פותח הנושא Siil
  • פורסם בתאריך

Siil

New member
גוזל או אפרוח ?

במהלך טיבוע של שחף צעיר - נתקלתי (בפעם המליון) בשאלת ההגדרה לגבי גוזל/אפרוח. במקרה הזה- ברור שעיקר המאפיינים הם לגוזל (ההורים מקיאים לו אוכל) למרות שהוא קצת חריג - בגלל שיש גם מאפיינים של אפרוחים: הקן על הקרקע ביצים יחסית גדולות מסתובב הרבה מחוץ לסביבת הקן בוקע עם פלומה במהלך הדיון - מיקי (מדריכה בספארי) העלתה את התשובה המנצחת- שהתשובה לא מוחלטת בגלל שיש (7?) הפרדות שונות לפי שלבי ההתפתחות השונים - מהקצה ה"אפרוחי" לקצה ה"גוזלי". אז למי שמכיר (קרן?) - איפה אפשר למצוא פירוט של השלבים השונים (בין אפרוח לגוזל), איך הם נקראים, ומה המושגים המקבילים באנגלית (CHICK זה כינוי כללי ? ויש מושגי משנה או שאני טועה ?) ולפני שמישהו יזכיר את ח.נ. ביאליק ויונתן הקטן (שחיפש אפרוחים על עץ למרות של עצים יש רק גוזלים) - אז נכון שכיף לצחוק על הבורות בזואולוגיה, אבל נראה שבמשך הרבה שנים לא הפרידו בעברית בין אפרוח לגוזל, בספר "ציפורי ארץ ישראל/ראובן ענבר" למשל- אפשר לראות מעבר אקראי לחלוטין בין "גידל את אפרוחיו" ל"גוזלים שבוקעים" ל"אפרוחים בוגרים" (בתיאור קינון של בז מצוי) תודה מראש, שמוליק

יש פיתרון, והוא לא מאוד רחוק

למיטב הבנתי יש משהו כמו 8 שלבי ביניים בין אפרוח לגוזל מי שיכולה לתת לך חומר בנושא זו מיקי המדריכה מהספארי ולמי שלא מאופס בכלל על ההבדלים בין אפרוח לגוזל אפרוחים נולדים עם פלומה, ועיניים פקוחות. זמן קצר אחרי הבקיעה הם מסוגלים ללכת אחרי אימם ולאכול לבד. גוזל לעומת זאת נולד ערום, עם עיניים עצומות והוא לגמרי חסר אונים ותלוי בהוריו שיאכילו אותו. קוריוז קטן, כאשר בספארי בוקעים במדגרה אפרוחים כמו למשל של יען או קזואר ואין להם אמא לרדוף אחריה וללמוד ממנה לנקר, מכניסים לגדרה שבה הם נמצאים אפרוחי תרנגולת או טווס שילמדו אותם את ה"טריק".

Precocial - Altricial

יש כמה דרגות ביניים בין אפרוח = Precocial לגוזל = Altricial. כמובן, כמו כל דבר אחר במדע, יש ויכוח בין החוקרים על מספר דרגות הביניים. בטבע ניתן למצוא טווח רחב של הבדלים במאפייני הצאצאים, אך בקהילה המדעית חילקו את הסולם ל- 5 עד 8 דרגות ביניים (תלוי בחוקר). כשמתבוננים בצאצאים של העופות יש מספר שאלות שצריכות מענה לפני שקובעים את "דירוג" הצאצא. שאלות כמו: מהם היכולות המוטוריות של הבוקע? האם יש לו פלומה? האם עיניו סגורות או פתוחות? האם הוא נשאר בקן או מתהלך אחרי ההורים? מהו אופן האכילה שלו? האם הוא עצמאי או תלוי לגמרי בהוריו? וכיו"ב. אפרוח של תרנגולת בית הוא דוגמא קלאסית ל- Precocial גוזל של דרור הוא - Altricial צאצא של נשר ממוקם באמצע - יש לו פלומה אבל באופן כללי הוא דומה יותר לגוזל מלאפרוח ולכן הוא - Semialtricial שחף צהוב-רגל הוא יותר קרוב לאפרוח ולכן הוא - Semiprecocial פינגווין אפריקני (ניתן לראות כאלו בספארי) - וגם לגביו יש אי בהירות בציבור הרחב - הוא - Semialtricial חומר נוסף בנושא תוכלו למצוא כאן

תודה רבה מיקי ../images/Emo140.gif

איזה כיף שיש בספארי מדריכים כל כך מצויינים שאפשר להקפיץ אותם לענות כמעט על כל תשובה בכל עת! זו לא הפעם הראשונה שמיקי ומדריכים אחרים עוזרים לי בתשובות לשאלות שנשאלות כאן תודה לכם, אין עליכם, חולה עליכם

Siil

New member
וחזרה לשחף...

מיקי. אבל הפסדתי בויכוח חיצוני כי זכרתי שאתמול שכנעת אותי והסברת לי שלשחף צהוב רגל יש יותר מאפיינים של גוזל בגלל שההורים מקיאים לו את האוכל (האם הוא הפך לאפרוח כי הוא הקיא עלינו בחזרה ?
או שבדקת עכשיו ? ) שמוליק

Siil

New member
אז בכל זאת semiprecocial

ו
שפקפקתי ... באנגלית: שחף - semiprecocial והסבר כללי לילה טוב ושוב

Siil

New member
אגב אפרוחים מעורבבים

משהו שאני לא זוכר בשעה כזו, אפרוחים של תרנגולת/טווס בוקעים עם אינסטינקט ניקור בקרקע או שהם לומדים אותו ?

כל עוד הקטנצ'יק שטיבענו בסדר אני מבסוטה ../images/Emo13.gif

אפרוחים של תרנגולת בוקעים עם אינסטינקט של ניקור בקרקע וזמן קצר לאחר הבקיעה הם כבר מתחילים לנקר (למרות שבד"כ הם יכולים להסתדר בימים הראשונים בלי אוכל בכלל). הם גם המורים הטובים ביותר ללימוד אפרוחים אחרים שבקעו ושאין להם את האינסטינקט הזה - כמו שקרן ציינה קודם לכן.

למעלה