גובה פסגת העננים

tomerhm

New member
גובה פסגת העננים

היי שמי תומר ואני מהפורום השכן "תעופה קלה"

אנחנו יודעים שגובה בסיס הענן נקבע על פי ההפרש בין הטמפרטורה בגובה פני הים לנקודת הטל והגובה בו הטמפרטורה מגיעה לנקודת הטל הוא גובה בסיס הענן.

השאלה שלי היא מהו הגורם הקובע את גובה פסגת העננים? כלומר ברור לי שסוג הענן ואופי הזרמים האנכיים שבו קובעים את פסגת הענן אבל מדוע גובה בסיס העננים הוא קבוע באותו תא שטח וגובה פסגת העננים משתנה בין ענן אחד לענן שנמצא ממש ליידו מאותו הסוג ואפילו באותו ענן הבסיס הוא שטוח לחלוטין והפסגה דמויית כרובית?

tcu6

New member
אני מניח שבקרוב אחד המומחים הטובים ממני יפרטו

אך בכללי,
לכל אורך האטמוסיפרה יש מצבי אינוורסיה היוצרים חסימה בפני זרמי האויר העולים כתוצאה מכך שהטמפ בהם משתווה לטמפ שכבת האויר או אפילו טמפ האויר בשכבה זו חמה יותר מטפ הענן העולה. כתוצאה מכך עלית האוויר נחסמת והענן במידה ויש תנאי לחות מספיקים לייצרתו וצמיחתו, יפסיק להתפתח אנכית. ויחל להתפשט לרוחב תחתית השכבה החוסמת.
באזורים בהם החסימה אינה רציפה או ששכבת החסימה דקה יחסית, אז יתכנו הבדלים בתאי שטח קטנים בהם זרמים עולים מספיק חזקים יצילחו מקומית לפרוץ את החסימה ויעלו לגבהים שונים בהשוואה למקומות בהם החסימה לא נפרצה.

כידוע גבול הטרופוספירה- הטרופופאוזה מהווה את גובה המירבי אליו צומחים ענני הסערה -CB, אם כי במצבים בהם הזרימה האנכית חזקה במיוחד, יש פריצות מקומיות ורואים מעל הסדן, המתפשט לרוחב הטרופופאזה המשך מקומי של התפתחות הענן.
אגב, גובה הטרופופאוזה משתנה בצורה משמעותי בין קו המשווה לבין הקטבים- בקו המשווה היא מצויה בגובה של כ12-14 קמ ומעל הקטבים בגובה של כ7-8 קמ. גובהה משתנה גם בין עונות השנה כאשר באזור שלנו היא גבוהה יותר בקיץ ובסתיו ומנמיכה במהלך החורף.

natyh

New member
גובה פסגת הענן היא גובה שיא התרמיקות

התרמיקה עולה עד לגובה בו קצב ההתקררות שלה בשיפוע אדיאבט יבש או רטוב
משתוה לטמפרטורת הסביבה .

מעבר לכך התרמיקה אינה יכולה לעלות יותר .
גובה שיא התרמיקה נקבע לפי הטמפרטורה בקרקע ולפי מפל הטמפרטורות עם העליה בגובה , וכן לפי מצב הלחות בעליה בגובה .

מפל הטמפרטורות והלחות הוא בדרך כלל קבוע באזורינו אלא אם כן אנו בתקופה בה קימת מערכת לחץ נמוך וקיימים מספר אזורים אי יציבות שונים זמן כניסת חזית למשל .

הטמפרטורה בקרקע משתנה בהתאם לצורת הקרקע ושטף הקרינה טופוגרפיה כך התבור תרמאלי בהרבה מהאזורים מסביבו בשל המדרון הדרומי המתחמם חזק שלו.

מצב אינברסיה כזה או אחר לא מעניין את התרמיקה במידה והיא חמה ממנה היא תפרוץ את האינברסיה אחרת לא .

מה שמעניין יותר הוא תהליך יצירת האינברסיה על ידי חזית ים , קרי בריזה , הבריזה מקררת את הקרקע וחונקת את המשך הטרמיקות, וכך את העננים.

אז איך זה שלעיתים בחורף

ענן אחד מתפתח לגובה ומספר ק"מ ליד בקושי יש התפתחות של ענן.
מהם הגורמים המקומיים שמשנים ?

natyh

New member
יש תיאוריה שלמה

למיטב ידיעתי לא סגורה על התפתחות רחובות עננים בדיוק השאלה ששאלת
מהו המרחק בין הרחובות האם ניתן לדלג ביניהם מה הגורמים המשפיעים , בעיקרון כנראה שהסיבות הן טופוגרפיותוכן מיקום לחות נאגרי טרמיקות טריגרים מתאימים
כנס לאתר רוח הקוד מצנחי רחיפה יש שם מאמר מתורגם על היווצרותטרמיקותהיכן הן יווצרו מהם הגורמים היוצרים מהו הטריגר שמנתק טרמיקות מהקרקע , יש גם ביוטיוב סירטונים של אאוסטריאן ארינה חברת מצנחי רחיפה המתמחה בזה .

יש די הרבה גורמים מקומיים .

למעלה