גברת פלפלת

גברת פלפלת

בעקבות גלישה באתר שמכיל את המנגינות של סדרות הטלוויזיה לילדים בשנות ה- 80-90 נתקלתי בשיר של ´גברת פלפלת´. שימו לב: 1. אישה קטנה שמשועממת כל היום בבית, מחכה לבעלה שיחזור מהעבודה. 2. מחפשת הרפתקאות ותמיד דואגת שמא בעלה ימצא אותה משתטה. (בכל פרק היא ביקשה מכפינה שתחזיר אותה להיות גדולה לפני שבעלה חוזר מהעבודה) 3. כפינה - כפית הפלא. מה מתאים יותר להרפתקאותיה/הזיותה של אישה מאשר כלי בישול? 4. אם אני זוכר נכון, בעלה היה תמיד חוזר הביתה ודורש את האוכל שלו, ופלפלת - כמו אישה טובה, הגישה לו. לא מזעזע לחשוב על איזה סדרות גדלנו
הנה שיר הפתיחה: מה קורה איתי, לי קוראים פלפלת וזאת כפינה - כפית קטנה של פלא הביטו מה עשתה לי כפית הפלא אני כ"כ קטנה לכל אני מוכנה אני אישה קטנה מאוד ושמי פלפלת יש לי כפית קסמים קטנה כפית קסמים שובבה והיא עושה לי לפעמים צרות כאלה אבל אצלי בסוף הכל קורה רק לטובה זה מזל, כל יום קורה לי איזה פלא פלא מסוכן ונהדר אנשים אומרים עלי: מה עם פלפלת? יש בה יש בה משהו מוזר. בסוד ספרי לי כפית פלאים שלי - למה רק לי? למה למה רק לי? אני אישה קטנה מאוד ושמי פלפלת יש לי כפית קסמים קטנה כפית קסמים שובבה והיא עושה לי לפעמים צרות כאלה מזל שהכל קורה רק לטובה

orlyt

New member
אכן מזעזע...

אני חושבת שאחת הבעיות היא שאנשים בכלל לא שמים לב לשלל הרבדים בהם נמצא השוביניזם. אנשים חושבים שמדובר באפליה בשכר, בקבלה לעבודה, היום גם נושא ההטרדות המיניות קצת יותר "תפס"... אבל ברבדים הגלויים קל יותר לטפל. הסמוי הוא מסוכן הרבה יותר. והוא מתחבא בסיפורים, ובתוכניות טלוויזיה, והוא חודר ומחלחל, והכל נראה טבעי ומובן מאליו. ואנשים לא שמים לב איך תפיסותיהם מתעצבות צעד אחר צעד.

Neta558

New member
לכל יש צד שני

רבות ההודעות כאן המנתחות פרסומת\סיפור\סרט\שיר\תמונה\פתגם על מנת להמחיש את דיכוי האישה דרכו. אני לא מתיימרת לטעון שדיכוי שכזה אינו קיים, ובטח שלא אטען לחברה בריאה וצודקת. במקרים רבים אכן ניתן למצוא ביטוי ליחס לא שוויוני בפרסומים מסוגים שונים. הענין הוא, שאם ממש רוצים, אפשר למצוא מסרים מרגיזים בכל מקום, ואני סבורה שהדבר לא תמיד נעשה בפרופורציות. הסדרה המדוברת, למשל, פלפלת, יכולה להצטייר מנגד כסדרה בה הדמות הראשית היא אישה. היא השולטת בבית, שכן בידיה נמצא מידע שלא ידוע לבעלה. היא מקיימת חיים ענפים מכל הבחינות, ללא כל תלות בבעלה. היא עצמאית לחלוטין, ומסובבת את בעלה כרצונה. ולמרות טיפשותו ועיוורונו המוחלט של בעלה, היא בכל זאת מוצאת מקום בליבה לאהוב אותו, פשוט אישה מושלמת... במילים אחרות... אני לא חושבת שהאפליה היא כל כך חבויה בעולמנו הקט, שיש צורך לפשפש בתסריטים של תכניות ילדים ישנות בכדי למצאה. הטלויזיה אכן מהווה, פעמים רבות, שיקוף של המצב בחברה, אך הבחירה בכפית ככלי קסמים אינה מגדולי המטרדים, וחבל להתאמץ להפכה לכזה.

orlyt

New member
מה שאת אומרת

זו התעלמות מהפן הבעיתי של המסרים המובעים בתוכניות ילדים ובספרי ילדים. שני הטקסטים רווים בסטריאוטיפים על נשים המוצגות כעקרות בית, אמהות או מקסימום מורות. אני חושבת שלהתייחס לגברת פלפלת כאל השולטת בבית זו קצת צביעות, כי בסופו של דבר הגבר גס הרוח שאיתו היא חיה בא בסוף הפרק הביתה ודורש אוכל משל היה מלכת אנגליה. אז נכון שפלפלת שולטת ביד רמה בביתה ובעכברים שבו, אבל תפקיד האישה כאחראית על הבית ועל רווחתו של הגבר מונצח. זה נעשה בצורה עדינה וחביבה, בתוכנית ילדים שגם יש בה תמיד איזה מוסר השכל אבל מתחת לכל החיוכים יש מסרים שמחלחלים. ונכון שיש מטרדים גדולים יותר מאשר הגברת פלפלת, וילדים בימינו נחשפים לכל כך הרבה מסרים שליליים אבל זה לא אומר שלא צריך להתייחס בביקורתיות גם לדברים הקטנים יותר, ולשאול איך ובאיזו מידה הם משפיעים עלינו.

Neta558

New member
לא התעלמות

כי אם פרופורציות אחרות. כן, אני מעדיפה שגברת פלפלת תשלוט בבית שלה, בצורה נעימה ותנחיל ערכים של כבוד וידידות לכל העכברים מאשר שהיא תהיה זינה הנסיכה הלוחמת, למשל. באיזה אופן הדברים האלה משפיעים עלינו? במקרה של גברת פלפלת, אני חושבת שלטובה. הבעיה בסדרה היא, אם כבר, זילות בדמות הגבר. הסדרה עשויה להמחיש כי גבר אינו יכול לחנך לכבוד ולאורח חיים שלו ונעים. הבעיה היא לא באיך שגברת פלפלת מוצגת בסדרה, אם כי בהלך המחשבה המקובע בחברה שאישה טובה ונעימת הליכות היא בהכרח חלשה יותר. הלך מחשבה זה יש לשנות, שכן עשיית מעשה טוב למען הזולת מתוך לב זהב כשל פלפלת אינו מעשה של חולשה. ההתיחסות לפלפלת כאל אישה קטנה מעבר לגודלה הפיזי מגמד, לדעתי, גם את חשיבות אורח חייה מלא ההתחשבות.

tali_le

New member
נטע צודקת

כן, נטע, את יכולה לצטט גם את זה בכל מיני הקשרים לא ברורים אבל זה נכון, לצערי, ונקודה קטנה בקשר להתחבאות מבעלה: האם סופרמן או קלארק קנט לא מתחבא מלוויס ליין שלא תדע על זהותו השנייה? האם זה כיוון שהוא מפחד ממנה והיא שולטת עליו? ממש להיפך במקרה הזה, רוב הגיבורים המוזרים (וכן, פלפלת מקבילה בדיוק לספיידרמן, סופרמן ווונדר וומן) הינם גברים שמחפשים להציל את העולם תוך כדי הסתרת זהותם האמיתית מאהובי ליבם... טלי בקריאה לייסוד אגודה להגנת גברת פלפלת!!

מורני !

New member
אני חושבת

שזה עדיף לגדול על הסדרות האלו שאנחנו גדלנו עלייהם מאשר על הסדרות שהילדים של היום גדלים עלייהם.

orlyt

New member
מזעזע בזה

שילדים קטנים השורצים את מרבית שעותיהם מול הטלוויזיה, מוזנים כל הזמן במסרים שונים ומשונים המכילים סטריאוטיפים על נשים, כדוגמת גברת פלפלת, אלימות וגזענות - הכל במסווה של תוכניות ילדים משעשעות. המסרים האלה מעצבים את עולמם למן הרגע הראשון, במיוחד עם נסיונם בעולם מאשש את הסטריאוטיפים ואת ההתנהגות האלימה. אני מסכימה שגברת פלפלת אינה האחראית הבלעדית לעיצוב אישיותם של בני ובנות הדור הצעיר, אבל היא עוד חוליה בשרשרת הממקמת נשים בבית, כמבשלות ומטפלות בגבר.

למעלה