בתור אנשי רדיו אתם, מה זה שתקנים?

Joe the wolf

New member
בתור אנשי רדיו אתם, מה זה שתקנים?

אתמול ביקשתי בקשה (בינתים החלפתי שם): לקבל מכם קצת טיפים לשידור מדליק. מה זה בשבילכם שידור טוב - חוץ ממוסיקה טובה כמובן? איזה סוג של שדרנות אתם אוהבים? למרות שהשדרן (הדי מתחיל) - ביננו, זה אני. וואלה - שום תגובה!!! זו היתה שאלה קשה? הלו? זה רדיו? נסיון שני.

../images/Emo13.gif שדרן טוב צריך...

חיכיתי ששאר כותבי הפורום יגיבו... אבל הם לא עשו זאת...
שדרן טוב, בשבילי, הוא שדרן שלא דומה לאף אחד אחר. שדרן טוב הוא אחד שיכול לגרום לשיר הכי חרוש בעולם (נומה נומה יהיי, למשל) להשמע מבריק וחדשני, כאילו זאת הפעם הראשונה שהשיר הושמע ברדיו. שדרן טוב הוא שדרן שמביא באמת ובתמים דברים חדשים למקלטי הרדיו של המאזינים. שדרן שיודע להצחיק ולצחוק עם המאזינים וגם אחד שיודע לבכות איתם, כשצריך... טיפים:
1. שדרן טוב מאזין לחדשות. במיוחד חדשות קול-ישראל, הוא מקליט, ואז הוא לומד לקריין כמו שהם מקריינים. לאט ובטוח. זה לא שאתה תצטרך לקריין חדשות בצורה כזאת, אלא העקרון הוא פשוט: תלמד לדבר לאט וברור, מעבר ליכולת הבסיסית של כל אדם לדיבור מהיר ורציף. המאזינים צריכים להבין אותך.
2. שדרן טוב מאזין לרדיו. תאזין לכל התחנות, תכתוב לעצמך בצד הערות מצחיקות וטריקים ששדרנים אחרים עושים בשידור... אני לא מבקש ממך להעתיק פאנצ'ים. חלילה. אבל אפשר ומותר להיות מושפע. דורות שלמים של שדרנים צעירים (וגם אני ביניהם) גדלו על שדרנים ותיקים וטובים. אני אישית (ופה אני אענה לשאלתך) אוהב את הסוג של לירון תאני וגורי אלפי ("עסק שחור", גלגלצ. לילות חמישי בחצות). הקונספט של התוכנית מעניין: הפיכת מוזיקה שלא הייתה פופולרית בזמנו למוזיקה פופלרית ומעניינת כיום בשילוב אייטמים מצחיקים, הרבה בידור ושימוש בטריקים שאולי לא מתאימים לכל התחנות ולכל השעות, אבל אפשר ללמוד מהם הרבה.
3. שדרן טוב גם צריך לדעת לצחוק קצת על סביבת השידור (האולפן, ההפקה) ולדעת לפעמים ללכת על החבל הדק שבין אסור ומותר ולרקוד עליו. אני אתן לך דוגמא ממני: לדבר במהלך שיר (דידי הררי) או לשיר בעצמך את השיר בזמן שהוא מתנגן (ניסים גרמה) הם שני דברים שידוע שאסור בתכלית האיסור לעשותם. מצד שני, לפעמים זה נורא משעמם להשמיע שיר ככה סתם... במיוחד אם הוא ארוך. אז לפעמים אני פשוט פותח מיקרופון ומזמזם לעצמי את הלחן של השיר, אולי מוסיף מילים משל עצמי... עוד דוגמא: אם יש אייטמים רציניים-בקושי בתוכנית ההומוריסטית שלך (בתוכנית שלי יש מהדורת חדשות עם חדשות טיפשיות מרחבי העולם, אותה מקריין ברצינות רבה קריין חדשות ותיק עם קול באס עמוק...), אז למה להשאיר את האייטם רציני ולא מצחיק? פתח מיקרופון ותעשה שטויות! עם זאת, אין לעבור את הגבול. לא לצחוק על עדות, גזעים, מינים ובוודאי שלא על אנשים ספציפיים; אלא אם צויין שמדובר בתוכנית סאטירית ומאזינים שיכולים להפגע מהתכנים - שיכבו את הרדיו או שידחפו את התלונות שלהם ל...
4. שדרן טוב צריך לדעת לאלתר. כל הזמן. יש משפט שאומר ש"שדרן רדיו הוא סטנדאפיסט מתוסכל". האמת היא שזה נכון. מלבד העניין שצריך להצחיק את המאזינים ברדיו, צריך גם לדעת כיצד לאלתר. כושר אלתור יכול תמיד להועיל. לשדרן גל"צ הצעיר גדעון אוקו, למשל, קרה מצב שמחשב השידור בתחנה התקלקל באחד הבקרים במהלך שידור "אות פתיחת השידורים". אז הוא פשוט פתח מיקרופון והתחיל לשרוק את "מארש צה"ל צועד". עדיף מאשר סתם לפתוח מיקרופון ולהתנצל על התקלה, כפי שהיו עושים חבריו לתחנה... בתוך מס' שניות כבר התקלה סודרה והאות שודר במקומו.
5. שדרן טוב לדעת להבחין בין "אייטם טוב" ל"אייטם רע". אם יש לך חבר המעוניין להגיש פינה כלשהי בתוכנית, תן לו. אולי הוא יהיה מצחיק ושנון? אבל תדע שאם הוא sucks, אתה מוציא אותו במקום. רדיו FM זה מדיום מעניין אבל אכזרי: אנשים לא נשארים להאזין למדיום הזה מכורח ההרגל (כמו בטלוויזיה) או מכורח הנסיבות שהובילו אותם להאזין (כמו ברדיו האינטרנט; אנשים יושבים מול האינטרנט ומאזינים לרדיו). ברגע שאתה תשעמם את המאזין ברכב או תנגן מוזיקה שהוא לא יאהב, הוא יעבור תחנה.
6. שדרן טוב צריך לדעת לא "לחרוש" משהו. לא לחרוש מסר, לא לחרוש משפט או ביטוי. זה לא מועיל. כשיוסי סיאס חזר השבוע מס' רב של פעמים על המשפט "...וחזרתי ארצה ביחד עם משפחתי החדשה, 013 ברק" - אני רציתי לסגור את הרדיו. ותאמינו לי שאני לא הייתי היחידי. שדרנים שחוזרים פעם אחרי פעם על המילים "אתם על ציפורי לילה ים-תיכוניות עם ניסים גרמה", נשמעים כמו ניסים גרמה משנורר כספים בשירותרום. ותאמין לי ששדרנים לא רוצים להשמע ככה... לפעמים ניתן לחרוש על מס' הטלפון של התחנה... כי רק ככה המאזינים יתקשרו...
7. שדרן טוב צריך לייצר לעצמו "זהות מסוימת". אינטליגנט (קובי מידן), הומו (אביעד קיסוס), אוהד מכבי ת"א (דידי הררי), עיתונאית שמאלנית קשוחה (שלי יחימוביץ'), דוס-מחמד-ירושלמי (ג'קי לוי), רגוע (שמעון פרנס), אלטרנטיבי ורגוע (אורלי יניב), טיפש, עממי, רציני או כל דבר אחר. ככה המאזינים יידעו לאהוב את השדרן או לשנוא אותו - וככה הם יאזינו לו בקביעות.
8. שדרן טוב צריך באמת להתעניין ב"מה שקורה בעולם". לקרוא ספרים, לקרוא עיתונים, לא להיות בוֹק. אין דבר יותר מביך ומגוחך ממצב שבו מאזין או מגיש פינה עולה לשידור, שואל משהו את השדרן, והשדרן לא יידע לענות לו. לא בכדִי במיונים לשדרן של המדינה דרשו בשלב הראשון מהנבחנים לדעת דברים...
9. "אם אין לך מה להגיד, אל תגיד כלום". זה תמיד נכון. אל תחפש מה להגיד אם יש אינטרו ארוך בשיר או משהו כזה. זה משעמם וחסר משמעות. וזה נכון כל אימת שהמיקרופון דלוק. שדרן בלי מסר הוא שדרן משעמם, ושדרן משעמם הוא שדרן מובטל.
10. ולמרות הכל, שדרן טוב צריך להשתדל להיות עצמו. זה הכי חשוב.
אם אני אזכר בעוד טיפ או משהו עצה לשדרן, אני אכתוב בצאת הצום. בהצלחה בתחום!

Joe the wolf

New member
WOW. אחלה תשובה

לא ציפיתי לכזו הצטיינות. מקבל ונוצר. סליחה רק על בורות בדבר אחד - איפה אני יכול להאזין לך? מודיע בזאת על הצטרפותי הרשמית כחבר מן המנין בפורום (אם יקבלו אותי כמובן) גמר חתימה טובה.

התקבלת ../images/Emo8.gif

אני ממש מרגיש כמו מזכיר קיבוץ...
אני משדר, נכון לימים הנוראים הללו, ברדיו קול רמלה (106FM). רדיו חינוכי-קהילתי השייך לעיריית רמלה ומשדר באזור רמלה-לוד. הצום נכנס לו. אז אני מרשה לעצמי לאחל לכולם גמר חתימה טובה וצום קל למי שצם!

למעלה