ברכה ראשונה

golan heights

New member
ברכה ראשונה

בע"ה תמיד ידעתי שאם כרגע אני רוצה לשתות נניח כוס מים, אני מברכת "שהכל", וכאשר אני עדיין בבית או עדיין במטבח ופתאום מתחשק לי..... יוגורט, אני גם מברכת עליו "שהכל" ואוכלת. אבל מהלכה יומית של מרן שליט"א פתאום הבנתי משהו אחר... אם בירכתי "שהכל", לא משנה מה אני עוד אוכל, גם אם לא חשבתי עליו ולא כיוונתי עליו, אני בכל זאת לא מברכת על המאכל (בתנאי שברכתו "שהכל"). הבנתי נכון??? ואם כן, מה הוא הגבול? הרי אם שתיתי כוס מים, ואחרי שעתיים בא לי לאכול משהו שברכתו שהכל, לברך? היה פה הפסק בכלל? לא יצאתי החוצה ולא כלום.

תשובה

אני מעתיק מהספר הלכה ברורה של הרב דוד יוסף: אם בירך העץ , אדמה או שהכל על מאכל היה לפניו ולאחר מכן הביאו לו עוד ממין אחר שברכתו כברכת הראשון , אם היתה דעתו מתחילה *בפירוש* שלא לאכול אלא מה שהיה לפניו , צריך לחזור ולברך. -ואם כשבירך בתחילה היתה דעתו *בפירוש לפטור* בברכתו גם כלמה שיביאו לו לאחר מכן אינו חוזר ומברך כשברכותיהם שוות. -ואם כשבירך בתחילה לא חשב בדעתו בפירוש אם ימשיך לאכול עוד או לא, אלא בירך *בסתם*, לא יחזור לברך אפילו אם בירך על משקה והביאו לו מאכל לאחר מכן וספק ברכות להקל. ולכתחילה ראוי ונכון לכוין מתחלה בפירוש שדעתו לפטור בברכתו גם מה שיביאו לו לאחר מכן [ואורח שווה למי שכיון בפירוש לפטור מה שיביאו לו]. ובילקוט יוסף כתב שאם בירך בסתם ולאחר מכן הביאו לפניו מהמין השני אבל משובח יותר כמו למשל משקה ואז בשר, אז החוזר לברך יש לו על מה שיסמוך. לגבי ההפסק אז כל עוד שלא היה הפסק בין הכוס מים למה שאחרי אז למה לחזור ולברך?, מסתבר שלא צריך עד שלא יהיה הפסק.

golan heights

New member
אז השאלה המתבקשת היא

מה הוא הגבול? אוקיי, בירכתי וכיוונתי על כל מה שאני אשתה ואוכל במשך... כל היום? כל עוד לא היה הפסק? גם אם זה אחרי 3 או 4 שעות מהברכה הראשונה הזאת?

תשובה

אכן כן, והנה דוגמא מהלכות שבועות ששם יש מצב כזה ששותים מעט מעט ולא מתחייבים בברכה אחרונה ונמצאים באותו מקום ולא צריך לברך: העוסקים בתורה בלילה, ומגישים להם מדי פעם בפעם במשך הלילה תה או קפה, אפילו שהו בינתים יותר משעה ומחצה, שיש בזה יותר מכדי שיעור עיכול המזון, אינם צריכים לחזור ולברך על כל כוס וכוס, אלא די בברכה אחת, והיא פוטרת את הכל. וטוב שיכוין דעתו לפטור בברכתו הראשונה כל מה שיביאו לפניו לאחר מכן. ואם יצא לחוץ מפתח בית הכנסת או בית המדרש, אפילו הניח מקצת חברים, ואחר כך חזר, צריך לחזור ולברך, ששינוי מקום נחשב להיסח הדעת. ויתקן אותנו הרב אם יש הבדל בין שעה ושעתיים לארבע למרות שלא מסתבר.

golan heights

New member
אז.. אם ככה..?

אני יכולה על כל דבר שאני מברכת לכוון שאני מברכת רק עליו בלבד ולא רוצה לפטור שום דבר אחר? זה קביל?

תגובה

זה גורם לברכה שאינה צריכה, ו"כל המברך ברכה שאינה צריכה כאילו נושא את שם ה' לשוא". מותר לעשות את זה רק במקום יש מחלוקת למשל יש לי תפוח ובננה, אז אני מברך על התפוח העץ ומכוון רק עליו, ואז מברך אדמה על הבננה, כי אם אני לא יכוון רק על התפוח אז אולי הוא פטר גם את הבננה כי יש אומרים שבננה זה עץ, אז במקום כזה של ספק אפשר לכוון רק על משהו אחד ויש עוד דוגמאות שעושים את זה לצאת ממחלוקת, אבל ככה סתם ממעטים בברכות ולא מברכים ברכה שאינה צריכה.

למעלה