ברוכים הבאים.

ברוכים הבאים.

ברוכים הבאים לפורום "שאל את הרב". על מטרות הפורום אתם יכולים לקרוא ב-"הודעת המנהל". כולנו תקווה לדיונים פורים ומהנים!. -------------------------------------------------
 

midiman

New member
מזל טוב על פתיחת הפורום+שאלה.

קודם כל מזל טוב,הרבה הצלחה. ויש לי שאלה: יש לי אח שהוא עכשיו חוזר בתשובה, אנחנו ספרדים והוא לומד במקום של אשכנזים. (ישיבה או "כולל") וראיתי שהוא מתפלל בנוסח אשכנזי.,ואפילו מדבר כמוהם (כמו ביידיש) הוא תמיד אהב את התרבות הספרדים ופתאום הוא "משתכנז" לנו. (לא נגלה גם שהוא ממש מתרחק מכולנו) המהפך הזה שחל בו ממש מפריע. אני רוצה לשאול-איך אפשר לעזור לו, ולהביא אותו למצב שהוא יבין שהוא משנה את כל הזהות שלו עבור מה שאומרים לו שם. ושוב-מזל טוב!. זה יהיה פורום נהדר!.
 
תשובה לשאלתך

שלום וברוכים הבאים. קודם כל תודה על הברכות. ועכשיו לעניין השאלה: -------------------- כיום ישנם הרבה חוזרים בתשובה שהם משנים את דרכי אבותם במהלך הקליטה שלהם בעולם המושגים הדתי. אם נבחן את דרכי ההתקדמות של אחיך בעולם זה נגלה שהוא במצב "מתקדם" של הטמעת תהליך התשובה. בתהליך זה השינויים החלים באדם הם רבים,חלקם נובעים מלחצים חברתיים וחלקם נובעים מתוך הזדהות הלכתית עם החומר הנלמד בין כתלי הישיבות. לפי אופי תיאורך אני מבין שאחיך לומד בישיבה חרדית. ובכן-ישנם כמה פנים לדבר זה וארחיב את הכתוב על שניים מהם: האחד-הפן ההלכתי והשני-הפן החברתי-סיוציולוגי. הפן ההלכתי קובע שאסור לאדם לשנות ממנהגי אבותיו וזה מעוגן בפסוק: "אל תיטוש תורת אימך",והרחיבו על כך את היריעה פוסקים חשובים מהדורות האחרונים כגון הרב בן ציון אבא שאול ז"ל,הרב רוטר ז"ל והרב עובדיה יוסף. לכולם מכנה משותף המכריע שאסור לשנות ולו במקצת. (ישנה סוגיה מעניינת שאולי נביא אותה בהמשך בקובץ שאלות ותשובות "אור לציון" המדברת בדיוק לעניין בעל תשובה ששינה ממנהג אבותיו). אולם אם נבין לנפשו של אחיך, שהוא רוצה להתקדם בעולם החרדי-ובעיקר בישיבות אשכנזיות נבין שעליו להתנהג "כמנהג המקום",שגם כאן ישנו דיון הלכתי ענף בנושא. ובכן הייתי מציע דרך שלישית שתפשר בין השניים, הריחוק שאתה מצביע עליו נובע מהתהליך שהוא זר לך ולמשפחתך, שגורם לבדלנות מסויימת בינו לבין סביבתו הקרובה. צריך להאיר את עיניו בצורה כזו שהוא יבין שגם מבחינת ההלכה הכל ניתן לבחירתו ולשפיטתו,והכל מעוגן בספרות ההלכתית. הלחצים המיותרים שישיבתו מניבה (ובצדק-הם בסך הכל רוצים לחנך לפי שיטתם) גורמים לו לראות דברים באופן חד צדדי. הפן השני הוא-שהוא בסך הכל "צעיר במערכת" אינו מכיר אותה ודומה למגשש באפילה. יתכן והוא נתון ללחצים מצד הרבנים שמלמדים אותו שאכן עליו להיות אשכנזי "לפי גדולי הדור" ולמעשה אין הדבר כך כלל ועיקר. (מעטים הפוסקים שפוסקים לשנות ממנהג אבותיהם). אפרופו- לפני כשנה טיפלתי בבחור שחזר בתשובה,למד בישיבה ליטאית ופשוט צורת הלמידה שם גרמה לו לריחוק רב ממשפחתו,לשינוי קיצוני בזהותו עד כדי שבירה נפשית קשה. הצעתי אליו היתה-ללמוד מתוך פתיחות הדעת,ומתוך רצון להעמיק. ולא מתוך רצון לסולידריות (שאגב-הרבה בעלי תשובה לא שמים לב שבאיזה שהוא שלב של תהליך "ההתחרדות" הם פשוט נטמעים במערכת ללא הבנה מעשית לתפקידם) אין שום צורך שאחיך יגיע למצבים קיצוניים בהתנהגותו. כלומר-הוא יכול לבחור בדרך שנראית לו הטובה ביותר לקיים מצוות, ועדיין להמנע מפגיעה באחרים,ולוותר על הריחוק שנוצר. אם תרצה ארחיב על כך בעתיד. לדעתי עליכם "לרכך" את המצב,לנסות לקבלו כפי שהוא עם ראיה אופטימית לעתיד. בברכת כל טוב.
 
למעלה