ברגעים כאלה (ט)

ברגעים כאלה (ט)

אני תוהה מה הפלאשבק ומה החיים האמיתיים. יש לי חורים בזכרון שהולכים ומתמלאים. אני אוכלת, זאת לא בעיה. אני עושה כל מה שצריך כדי להחזיק אדם, רק שאני מתעבת את האדם הזה - אותי - ואני מנותקת, כל כך מנותקת מכל חוויה שהיא. אז אני אוכלת, וזה מכני. כבר היה יותר טוב. (אבל, וול, אז אנסו אותי שוב. מעניין מה אני רוצה מעצמי לפני שהספקתי להחלים - פיזית, רק פיזית).

levshavur

New member
שישמים ט

שלום לך,
לפעמים הפלשבק הופך להיות (לצערי) חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו...אני זוכרת שהיו תקופות שהיו לי פלשבקים על בסיס יומיומי, הם הכניסו אותי לדיכאונות (מה שנראה לפסיכיאטרים בטעות כתנודות מצב רוח, הם פשוט לא הבינו את הסיטואציה). הם בהחלט היו חלק מה'שיגרה'...בהדרגה בעזרת אחות מקסימה ב'כפר שאול', שאלמלא היא פשוט לא הייתי מחזיקה מעמד באותה תקופה, למדתי איך מתמודדים עם פלשבק: הרעיון הוא שעם כול כמה שזה נראה קשה לביצוע, צריך לשמור פינה בתודעה שזה לא קורה עכשיו, שזה כבר לא חלק מה'עכשיו' שלך...
נכון, נאנסת שוב לא מזמן, אז זה עוד 'טרי', ולכן מרגיש לך שהפלשבקים הם חלק מהעכשיו...
לגבי ה'ניתוק': כרגע זו התגובה של הנפש שלך על הכאב של הטראומה החדשה שעברת, זה יותר מידי מציף ומכאיב להתמודד כרגע עם רגשות, ולכן את על'אוטומט'...יבוא זמן, כשתהיי קצת במרחק של זמן מההלם של מה שקרה לך עכשיו, שהרגשות יתחילו לחזור, גם אם יהיה לך לא קל להתמודד אתם זה שווה! מניסיון.
לגבי התחושה של תיעוב עצמי, זוהי תחושה נורמלית שמאפיינת שורדות, ושורדות (כולל אני) חוות אותה בשלב כזה או אחר של התמודדות עם הטראומה. אנחנו מתעבות את הגוף, כי זה בגוף שהתרחשה הפגיעה בנו...לגוף יש 'חיים' משלו, ו'זיכרון' משלו. תהיי מוכנה לזה שגם אם תרגישי כבר בריאה פיזית ונפשית התכנים העמוקים האלה יכולים לשוב גם בשלב מאוחר בחיים. אני כותבת לך את זה לא על מנת לייאש אותך, אלא על מנת שתהיי מודעת לזה שמדובר על משהו שילווה אותך ברמה כזאת או אחרת אולי אפילו לכול החיים...אני הגעתי לתובנה הזאת ברמה הרגשית לפני כמה זמן (כלומר תמיד ידעתי את זה מהתאוריה, ממאמרים וכו'...) אבל התחלתי להבין את העומק של זה כשהתחלתי לפני אולי איזה חודשיים טיפול לאסתמה שלי אצל חברה שהיא מעסה מקצועית. זה עורר אצלי הר געש שכבר לא האמנתי שהוא קיים. לכאורה, על פני השטח יצאתי מהפוסט טראומה, יש לי חיים נורמטיביים, אין לי הפרעת אכילה והכל נראה תקין...אבל ברגע שהתחלתי את הטיפול בעיסוי הזיכרון של הגוף התעורר...במקרה שלי זה פתח אצלי כעסים ברמה בלתי רגילה על אבא שלי, על כול מה שהוא עשה לי...
וגם על החברה שידעה והעלימה עין...אבל כיום אני מתמודדת עם הרגשות האלה בצורה בריאה, זה מתבטא אצלי בעיקר בכתיבה ובהופעת חלומות (לא סיוטים) העוסקים בתכנים הללו...למעשה אני עדיין לוקחת כדור נגד חרדה לפני השינה בשביל שיהיה לי לילה שליו ורגוע, אבל זה לא מנהל אותי, זה לא כבד ומרדים כמו כדורי שינה, ואין לי בעיה להתעורר מוקדם בבוקר ועם הרגשה רעננה, גם אם ישנתי רק מעט שעות. הכדור מונע סיוטי לילה (זו הסיבה שבזמנו קיבלתי אותו, אבל גיליתי שהוא גם עוזר לי מאוד לשינה טובה).
אני חושבת שבמצב הנוכחי שלך כדאי שתהיי בקבוצת תמיכה (וירטואלית או פיזית) או בקבוצה לעזרה עצמית (בסגנון של זו שאני הנחיתי) שנפגשת פעם בשבוע. את יכולה לברר מה קיים בסביבת המגורים שלך. אני גם אשלח לך מסר.
לילה טוב ורגוע!
לבשה.

תודה לבשה (ט)

אם אני זוכרת נכון את לוקחת אלפרוקס, כלומר קסנקס, שגם אני לוקחת לפי הצורך אבל אצלי הוא ממש לא מונע חלומות רעים. סתם מרגיע וקצת מרדים, וגם זה לא לגמרי מאז תקופה של שימוש יתר. בכל מקרה נראה לי שהפלאשבקים שלי לא לגמרי אופייניים כי אני יודעת תוך כדי שזה לא עכשיו, אבל זה לא עוזר לי. אולי בגלל זה טכניקות קרקוע לא עובדות עליי. תודה על המסר, אענה כשאוכל. כרגע אני מעדיפה שלא להכנס לקבוצת תמיכה אבל אולי יום אחד. קבוצות לעזרה עצמית אני פוסלת מראש.
תודה!

levshavur

New member
שישמים

שלום לך
יש לך זיכרון מדהים...
אכן אני לוקחת אלפרוקס, אבל כמו שאני מניחה שכתבתי לך בזמנו, כול אדם מגיב אחרת לתרופות, ומה שמתאים למישהי אחת, לא בהכרח מתאים למישהי אחרת...כתבתי לך מה עובד במקרה שלי, אבל אני מניחה שעם הזמן תמצאי גם מה עובד בשבילך...
לגבי טכניקות קרקוע: אני בטוחה שיש עוד דרכים לצאת מפלשבק...אני הכרתי עוד כמה, כרגע לא עולה לי משהו ספציפי, אבל אם אזכר אכתוב לך...
ושאלה שמסקרנת אותי : למה בעצם את פוסלת מראש קבוצות לעזרה עצמית? אני יכולה להגיד לך שלי, אישית, זה מאוד עזר...גם הקבוצה של כבדי השמיעה נתנה לי המון...וגם כשהנחיתי את הקבוצה של נפגעות גילוי עריות, הנשים התמידו לבוא במשך שנה שלמה (ואם לא היה לי עומס לימודים הייתי ממשיכה להנחות את הקבוצה...) במרכז לעזרה עצמית בירושלים (בית קל"ע) יש פעילות ענפה, ואני יכולה להגיד לך שיש שם קבוצות רבות, גם וותיקות, וגם חדשות, ואנשים אוהבים את האופציה הזו. אז למה בעצם לפסול?
אולי את לא מרגישה נוח עם סוג כזה של קבוצה, אבל יש הרבה נשים וגברים שכן מתחברים לזה, במיוחד שהקבוצות הן חינמיות, יש פיקוח של עובדת סוציאלית שמלווה את מנחי הקבוצות לאורך כול הדרך, יש סדנאות העשרה למנחים, ויש את מה שנקרא 'ברית ההתארגנויות לעזרה עצמית' שמנחי הקבוצות נפגשים פעם בחודש ודנים בנושאים משותפים שמעסיקים את כולם ....
בכול אופן אני מקווה שכרגע קצת יותר קל לך על הלב...

לבשה.

מובן שכל אחת מגיבה אחרת

אני שמחה שזה עובד בשבילך ככה. אישית, בנזודיאזפינים עושים לי חלומות מוזרים, רעים בדרך כלל, לכן אני לוקחת אותם יותר להרגעה. קסנקס הוא זה שאתו אני מרגישה את תופעת הלוואי הזאת פחות. לשינה יש לי פנרגן (אבל רק לפי הצורך).

אני פוסלת קבוצות של עזרה עצמית מראש *בשבילי*. אני מודה שלא הייתי ממליצה לאחרות ללכת לכאלה - ואולי הייתי ממליצה שלא - אבל זאת רק דעתי האישית וצריך לקחת אותה, כמו כל דעה, בעירבון מוגבל. אני פוסלת אותן בשבילי כי אני לא נותנת אמון בקבוצות שאין להם מסגרת זמן ברורה, משתתפים קבועים ובעיקר מנחים שהם מטפלים בפסיכותרפיה בעיסוקם. ליווי של עו"ס וסדנאות העשרה לא מספיקים בעיני. גם אם קבוצות עזרה עצמית מסוימות עוזרות לאנשים, נראה לי שהסיכון להפגע גדול יותר מבקבוצות מסודרות ולא הייתי לוקחת אותו. אולי זה גם כי אני לא מתחברת לקונספט של עזרה עצמית. כלומר, אני מאמינה שהתהליך שאני עוברת הוא שלי מול עצמי, וכנראה זאת הטרמינולוגיה שגורמת לי ל(עוד)אנטי. הייתי מרחיבה יותר אבל יש לי סחרחורת רצינית.

תודה!

levshavur

New member
שישמים

שלום לך,
כשקראתי שאת לוקחת פנרגן זה הזכיר לי משהו...אני יכולתי לקחת שניים וזה ממש לא הזיז לי, פשוט לא השפיע, לעומת זאת בזמנו השותפה שלי לקחה כדור אחד ו...ישנה ממנו 36 שעות!!!...אני זוכרת שבאתי לראות אם היא בסדר....חחח. כך שתרופות זה דבר מאוד סובייקטיבי. זו בדיוק הסיבה שכותבים בפתק שמצורף לתרופות לא לתת אותן לאנשים אחרים, גם אם נראה שיש להם אותו סוג של בעיה. זו הסיבה שכשמטופלות באו אלי, לא שלחתי אותן לקנות איזו פורמולה מוכנה (שזה היה יכול לחסוך לי זמן ומחשבה) אלא השקעתי זמן להתאים באופן אישי את הצמחים ואת ההמלצות התזונתיות...
לגבי קבוצות לעזרה עצמית: בקבוצות שאני הייתי בהן (הן כמשתתפת, והן כמנחה) היו משתתפים קבועים, והיה זמן מוגדר לפגישה. ההבדל היחיד הוא שאף אחד לא אומר לך שזה לדוגמה 'לשלושה חודשים', כמו שבזמנו דרשו בקבוצת התמיכה במרכז הסיוע. למה בעצם לחשוב שלילי על להיפגע בקבוצה? גם מטפל מקצועי יכול לעשות טעויות חמורות, ולגרום למישהו אפילו נזק...
גם הפורום פה הוא סוג של 'קבוצה לעזרה עצמית'...הרי גם אותו מנהלות נשים שהיו בעבר עם הפרעת אכילה והחלימו, אז מה בעצם בעינייך ההבדל? רק זה שאת נמצאת מאחורי אנונימיות?...שאת בוחרת אם את רוצה שמישהי תהיה בקשר אתך ב'חיים האמתיים'? ...
אני רוצה להגיד לך שכיום יש כבר הכרה אקדמית בנושא הזה, ואני אפילו נרשמתי לקורס דרך ה'משלימים' שלי בעבודה סוציאלית, שעוסק בקבוצות תמיכה ובקבוצות לעזרה עצמית. אנשים שמנחים קבוצה באים עם ניסיון חיים וידע מסוים, שאותו הם יכולים לחלוק עם אחרים...לדוגמה ידיד שלי מנחה קבוצה לעזרה עצמית על בעיה רפואית מסוימת, והוא מצויד בכול הידע לגבי הצורות השונות של המחלה, דרכי הטיפול שקיימות, עזרה שאפשר לקבל וכו'...
תראי, אני אולי לא אובייקטיבית, כי בכול אופן למדתי רפואה משלימה, ועסקנו בכול הנושאים של יחסי מטפל מטופל, 'חוזה טיפולי' וכו...גם לקבוצה שלי היו כללים, וחילקתי דף עם הכללים הכתובים ווידאתי שלנשים היה ברור כול אחד מהם...היו לי גם קריטריונים מסוימים לגבי מי מתאימה לקבוצה, ואת הסינון הראשוני עשתה העובדת הסוציאלית...חוץ מזה שגם עשיתי 'שיעורי בית' וחפרתי ספרות מקצועית בנושא של הנחיית קבוצות, כך שהגעתי כבר עם הבנה של מה כן כדאי לעשות עם קבוצה, ומה לא...
נראה לי שלא כדאי להיכנס לנקודה הזאת של 'לא הייתי ממליצה' כי יש אנשים שזה כן טוב להם, ושכן מפיקים תועלת מקבוצות כאלה, אלא יותר נכון (בעיניי) להגיד 'לי אישית זה לא מתאים, אבל לאחרות אולי כן'...זה כמו עם התרופות, מה שטוב לי לא טוב לך, ולהפך, מה שעוזר לך ממש לא יעיל עבורי...
תראי, גם אני לא נכנסת להמלצה גורפת, לדוגמה אני לא קיבלתי לקבוצה נשים שזו להן ההתמודדות הראשונה עם הפגיעה, כי זה לא מתאים לאופי הקבוצה. גם לא קיבלתי נערות מתחת לגיל 18...אז בהחלט שיש גבולות, קבוצה צריכה להעניק מקום בטוח...
אני רוצה לציין שהמרכז בירושלים מקבל תקצוב מהעירייה, דווקא כי רואים שיש בזה תועלת. המרכז קיים כבר הרבה שנים (אני יודעת שלפחות העובדת הסוציאלית שהייתה שם כשאני הייתי בהנחיה של הקבוצה, ניהלה את המרכז במשך 10 שנים (ולדעתי הוא היה קיים כבר לפני זה...) כך שלדעתי 'כול מקרה לגופו' וחבל להרתיע קוראות שאולי יכולות להפיק תועלת מקבוצה כזו...אני כבר לא מדברת על זה שיש נשים שזו אולי ההזדמנות היחידה שלהן, כי הן חיות בתנאים של עוני, ואין להן אפשרות כלכלית לממן טיפולים קבוצתיים יקרים...
תנסי לחשוב, למה בעצם יש לך את ה(עוד)אנטי? למה זה קורה?
לבשה.

אני לא מאמינה

בהכשרה כל כך מועטה (כמה קורסים, בעיני, הם רחוק ממספיק). נסיון של אנשים הוא טוב ואני מכבדת אותו אבל מטפלת טובה צריכה, בעיני, ידע שלא רוכשים מחוץ להכשרה עיונית וקלינית בפסיכותרפיה. גם אני עוסקת במקצוע טיפולי ולמרות הידע שלי, *בחיים* לא הייתי חושבת שיש לי אפילו מקצת הכלים שצריך כדי להעביר קבוצה כזאת. אני חושבת שזה מסוכן. מובן שמטפל מקצועי יכול לעשות נזק, בגלל זה דיברתי על סיכון גבוה לעומת נמוך. מטפל ללא הכשרה הוא סיכון שלא שווה לי לקחת, ולא הייתי ממליצה עליו לאחרות - שוב, אולי הייתי ממליצה שלא.
הפורום מתנהל מאוד אחרת מקבוצת תמיכה בהרבה מישורים. אולי אכתוב עוד על זה מחר, אבל הוא רחוק בעיני מכל קבוצת עזרה עצמית.

ולגבי המלצה ואי-המלצה: אני חושבת שכמו שזכותך המלאה להמליץ, זכותי המלאה להמליץ שלא. בסוף כל אחת עושה את הבחירות שלה והן, כמו שכתבת, יהיו נכונות לה או לא. אי אפשר לדעת, אפשר רק לחוות דעה על הנושא באופן כללי. באופן כללי, אני חושבת שקבוצות עזרה עצמית שהמנחות שלהן אינן פסיכותרפיסטיות הן רעיון רע.

levshavur

New member
לא כדאי להתווכח...

שימים שלום,
לך יש את הדעה שלך ואני מכבדת את הזכות שלך.
אבל אני חושבת שאם באמת זה היה כול כך 'רע' אנשי המקצוע (או המחוקקים) היו מוציאים קבוצות לעזרה עצמית אל מחוץ לחוק, ובטח שלא היו נותנים תקצוב עירוני לדבר כזה. אבל העובדות מדברות בעד עצמן, ויש ביקוש כלל ארצי לדברים כאלה...
זה כמו - בצורה אחרת, תנועת הנוער 'נוער לנוער' שבה אני לקחתי חלק כנערה. כול הפעילות נעשתה על ידי בני נוער בלבד, ולא היה אפילו מדריך או מנחה, אני כבר לא מדברת על זה שבכלל לא היה אף מבוגר שהשגיח עלינו...היוזמות לפעילות באו מבני הנוער עצמם, וכול פעם מישהו אחר יזם פעילות כלשהי או נושא לדיון וכדו' הדבר היחיד שבני הנוער היו מחויבים אליו זה לעשות פעילות התנדבותית כלשהי...אז תגידי מבחינה מקצועית, זה מסוכן להשאיר בני נוער לנהל פעילויות בכוחות עצמם בלי מנחה מקצועי...אבל אני יכולה להגיד לך שלפחות בעיר שבה גרתי תנועת הנוער הזאת זכתה לפופולריות ולשגשוג...וחבר'ה בני 16-18 התמידו ובאו...
אני מניחה שהיה מבוגר כלשהו שאישר פעילויות או השיג להן מימון (כמו לדוגמה להוציא עיתון, שזה דבר שדורש כסף, וגם החזקת מקום למפגשים) אבל בכול המפגשים והפעילויות שהשתתפתי בהן לא היה מעורב אף מבוגר אחד...לפחות לא ברמה הגלויה...
בארץ, כמדינה דמוקרטית, מותר לאנשים לבחור להתאסף ביחד, ומותר להם להחליט שהם רוצים שגם מישהו ינחה את זה...נכון, בקבוצה של כבדי השמיעה יש שתי מנחות שזה יותר מומלץ להנחות בזוגות, אבל לא תמיד זה אפשרי.
לבשה.

הכוונה לא היתה להתווכח

אלא פשוט לא להסכים ברוח טובה

ברור לי שזה חוקי. הרבה דברים הם חוקיים ועדיין לא הייתי ממליצה עליהם. הרבה דברים הם חוקיים ובסיוע ממשלתי/עירוני ולא הייתי ממליצה עליהם. בעצמי לא הייתי הולכת לקבוצות כאלה, ועם המלצות אני זהירה כפליים. נסכים שלא להסכים?

קולדון

New member
אולי קרקוע מסוג אחר

של להזכיר לעצמך בכל הכוח את מה שכן יש לך עכשיו.
משהו בסגנון נקודות האור אבל מורחב יותר.
את כל הדברים שאת אוהבת.
את כל הדברים שאת טובה בהם.
את כל הדברים שהצלחת להתגבר עליהם.
את כל האנשים שאת אוהבת.
את כל הדברים שאת אוהבת אצל עצמך.
את כל מה שאת רוצה בשביל עצמך לעתיד הקרוב והרחוק.

רשימה כזו הייתה לי כחלק מהטיפול וכל פעם שהיה מפיל אותי משהו הייתי מסתכלת עלייה (ולפעמים קוראת אותה בקול רם כי זה מה שהמטפלת אמרה לי לעשות.. מוזר אבל אפקטיבי) וזה אולי לא היה מוחק את מה שקרה אבל שם עליו קצת פחות פוקוס וקצת פחות זום אין...

למעלה