בקשת עזרה

בהר

New member
בקשת עזרה

אני עורכת עבודה על תקציב המדינה, נכנסתי לפורום הזה לא כדי להטריד אתכם אלא כי אני מאמינה שיש בידכם את המידע לו אני זקוקה. אשמח אם תוכלו לחלוק אותו איתי על מנת שאסיים את העבודה. העבודה שלי עוסקת בתקציב המדינה האחרון שעבר בכנסת. יש שלוש שאלות שעליהן אני לא מוצאת מקור מהימן לתשובה: 1. האם הרכב ההוצאות הוא חריג או נורמלי, האם ניתן להתגמש והאם יש אלטרנטיבות לתקציב הזה? 2. מהו עיקר הויכוח הפוליטי סביב התקציב (הסבר על פרשת העלמות קרנות הפנסיה, רפורמות בסקטור הציבורי וחלוקת השלל) 3. למה הכוונה בסעיף הכנסות אחרות בתקציב המדינה. אינני זקוקה לתשובות מפורטות ומנומקות עם גרפים וציורים. רק הסבר פשוט. תודה רבה מראש

דור לוי

New member
ממש לא הטרדה, זו כוונת הקהילה...

שלום לך, זו ממש לא הטרדה, זו כוונתי כשהחלטתי להקים את הקהילה... ליצור במה לדיון שמטרתו: 1. לדבר ולהפיץ מידע על הבורות הקיימת היום בנושאי כלכלה. 2. להראות שיש מקום לערכים ולדעות שונות. 3. להציע, לבדוק ולסנן חלופות אחרות - בהמשך לנסות לקדם חלופות כאלו... מצד שני, תשובות לעוסות ומוכנות שרק צריך להעתיק לעבודה מבלי להבין יותר, ממני לא תקבלי אלא בעקיפין...
זה לא אומר שאחרים לא יתנו לך מידע ספציפי יותר. לכן, לפני שאת מתחילה לקרוא, שימי לב שבמקרים רבים מדובר בדעות ולא בעובדות. ולעניין: יש בעיה קשה בנושא מידע, שקיפות ואמינות נתונים, וחוסר (לדעתי מכוון) בדיון ציבורי אמיתי. אני מציע שתעייני בכתבות בקישורי הפורום בקטגוריית מידע. תוכלי למצוא טיוטה ראשונית של אלטנטיבות בטיוטת התוכנית הכלכלית במאמרי הקהילה, או בקישורי הפורום בקטגוריית האתר הזמני. לגבי פנסיה, בצעי חיפוש בקהילה בנושא פנסיה, כרגע אין ריכוז של הודעות ותכתובות בנושא, אבל היו כמה שיהיו לך רלבנטיות.

בהר

New member
לגבי בקשת העזרה

קודם כל תודה רבה על הנכונות לעזור. אולי לא הסברתי את עצמי כמו שצריך, העבודה שלי לא מתמקדת בשאלות שהצגתי בהודעה הראשונית שלי אלא בלימודי עיתונאות וסיקור חומר. בניגוד לקורסים באוניברסיטה בהם נדרש הסטודנט להבין את החומר הנלמד ולא לקבל אותו לעוס ומוכן בפורומים שונים מטרת העבודה שלנו היא לבצע תחקיר ולאסוף את מקסימום המידע על הנושא מבלי שיש מרצה המלמד אותו. על כן פניתי אליכם בבקשת עזרה שכן מצאתי אתכם מקור מהימן לתחקיר בנושא זה. לכן אשמח אם תוכל לתרום לי מידיעותיך באופן ישיר יותר ובכל מקרה שוב תודה על הנכונות

דור לוי

New member
האם התכוונת למקסימום מידע במינימום

מאמץ? ...
לפני מספר שבועות היה כנס לזכרו של העיתונאי אריה כספי ז"ל. אחד הנושאים שחזרו ועלו מכל הדוברים, היתה הרדידות של העיתונאות כיום, וחוסר ההבנה בנושא. חלק מזה זה קצב החיים, חלק מזה זה לחץ מצד העורכים, חלק מזה זה לחץ מצד בעלי עניין. התוצאה היא שלדעות חריגות יש לחץ לא לבוא לידי ביטוי. התוצאה היא השתתפות התקשורת בקשר הון-שלטון. עכשיו קחי לעצמך כמה דקות למחשבה, האם את רוצה לצאת למסע אמיתי של לימוד, או לאסוף כמה פרטים מהר, מהר כדי שיהיה לך אייטם...

בהר

New member
והפעם לא מדובר בבקשת עזרה

דור שלום, רוב הסיכויים הם שיש צדק רב בדבריך. לא לשווא מוזכר בכל הזדמנות הביטוי "דור הולך ונעלם". יחד עם זאת כנראה שאינך מיטיב לזכור את ימיך כסטודנט, כזה שמרוב זמן איכות בספרייה לא מבין כיצד זה בסופר המדפים מלאים במוצרים אחרים מספרים, כזה שעבורו אוכל ביתי הוא כריך מעופש מהקפיטריה שבפקולטה שלו ולא בפקולטה זרה, כזה שנאלץ לשלב בחודש אחד 10 מבחנים, 5 עבודות ועוד המון תרגילים. כל אלה ודאי לא מזילים דמעה מעיניך ובצדק, שכן אולי עתה כשהזיכרון מתחיל אט אט לשוב אליך אתה אומר לעצמך שאנחנו לא המצאנו כלום וסבל ולחץ היו מנת חלקם של רבים וטובים לפנינו. אבל, כדי לשרוד את שלוש השנים הבאות כמו את שלושת השבועות הקרובים, עלינו לעשות הבחנה ברורה בין עיקר ותפל, עד כמה שזה נשמע מזעזע עבורך. אם רק היית מבין שההבחנה הזו היא הבחנה שמתבצעת אד הוק לרגע זה. העיקר כרגע הוא להבין מהי מטרתו של כל קורס עבורנו ולנצל את מאגרי המידע הבלתי נדלים שנשפכים לעברנו החל ממרצים, דרך מאמרים וכלה במתרגלים כדי להשיג את מטרות אלה. הקורס הספציפי הזה כל מטרתו היא כיצד כותבים הלכה למעשה על משהו שאין לנו שום ידע לגביו. אין זה אומר שזו מטרת ביה"ס, ללמד אותנו להיות ריקים מתוכן עם אצבע שלופה על מנועי החיפוש, ישנה מטרה מאוד ברורה מאחורי עבודה זו והיא לבטח לא ללמוד על תקציב 2004, כבודו במקומו מונח. אין לי ספק שלא סתם נבחר הנושא הזה שהוא נושא מורכב ומצריך הבנה מעמיקה שנושאי כלכלה. מלבד הידע האקטאולי שאנו צורכים אין לנו את הכלים לבצע ניתוחים מעמיקים מסוג זה שהתענייתי לגביהם. חלק מהתחקיר הוא לדעת לגשת לאדם הנכון, בעל האמצעים הנכונים והיכולות הנכונות. אני לא חושבת שטעיתי כשפניתי אליך רק חושבת שאולי טעית בניסיון להבין את כוונתי. בכל מקרה, תודה אבל לא תודה, נמשיך לבצע את חיפושנו במקום אחר. רוב תודות (שוב) על הנכונות, ואולי גם על הניסיון לחנך, רק חבל שהזדרזת (שוב) לשפוט את הדור הבא מבלי לתת לו ולו צ'אנס אחד קטן. ואני מבטיחה שאם יום אחד אחליט להיות כתבת לענייני כלכלה לא אבקר בפורומים כדי להשיג אייטם, לא לשם זה אני לומדת עיתונאות.

דור לוי

New member
תודה על התאור הציורי

וחבל שאת בוחרת להמשיך בכיוון הזה.
לכולנו יש חוויות מהלימודים ולא ניכנס לנסיון האישי בלימודים ולתאורים על לוח השיבוץ למסוף מחשב מס 14 בשעה שבין 2 ל 3 בלילה... ולכמה נושאים מהודעתך: >> הקורס הספציפי הזה כל מטרתו היא כיצד כותבים הלכה למעשה על משהו שאין לנו שום ידע לגביו. אם הבנתי כפשוטה את הגדרת הקורס שאת מתארת, הרי אני מאוד מצטער על קיומו - ביחוד כשזה נוגע לנושאים כמו כלכלה. כשאני רואה כתבים ומגישים מדברים על הנושא מבלי שטרחו ללמוד אותו, ומתבטלים בפני כמה גרפים שמציג האוצר בפניהם, מבלי לבדוק את תוכנם חקירה משמעותית,כואב לי, כי זה אחד הגורמים למצב הכלכלי שלנו, כאשר מלעיטים את הציבור במידע חד-צדדי ולפעמים הוא גם שגוי (או מזויף - תבחרי לבד, אני לא יודע להבחין בשיבוש מידע האם הוא מכוון), אבל יש מי שנהנה מהמצב, וזה לא את ואני... לכן גם כיוונתי אותך לביקורת הרחבה שיש על נתוני האוצר והתנהגותו... כולנו סובלים, או נסבול בעתיד, כאשר הטיפול באמצעי התקשורת, נעשה ברמת האייטם של 30 שניות, והדיון הכלכלי-חברתי נעשה ברמת הפורנוגרפיה של העוני: כאשר מציגים את המקרר הריק או דודו טופז מסדר פרוטקציה למישהו מבלי לדון בבעיות האמיתיות ולהציע חלופות אמיתיות. >>רק חושבת שאולי טעית בניסיון להבין את כוונתי לא בטוח שטעיתי,את מתארת תופעה חמורה בחיינו כמדינה, אבל בטוח שנפגעת - ולא זאת היתה כוונתי ואני מצטער על כך
>> מבטיחה שאם יום אחד אחליט להיות כתבת לענייני כלכלה לא אבקר בפורומים כדי להשיג אייטם, לא לשם זה אני לומדת עיתונאות נצלי כל מאגר מידע וכל מקור מידע, גם ראיון עם שר האוצר (שאגב אינו כלכלן) ועם פרופ' לכלכלה, אבל תעשי טוב טוב שיעורי בית לפני, ורצוי שתשתמשי בהרבה חשיבה ביקורתית
אפרופו חשיבה ביקורתית, שימי לב לביקורת שיש לפרופ' ספיבק, המשנה לנגיד בנק ישראל על לימודי המבוא לכלכלה... בכל מקרה אני מאחל לך הרבה
: ההזמנה פתוחה לקרוא את הקישורים שנתתי לך. גם אם לא תמיד במפורש, יש שם מידע לחלק מהשאלות שאת מחפשת...

קוקימן

New member
בטח גם תרצה התמחות כמו ברפואה ...

אולי אחרי שגומרים ללמוד עיתונאות יתמחו גם בתחום ספציפי?

דור לוי

New member
../images/Emo8.gif ... זה דווקא רעיון...

אולי כדאי לשאול את מועצת העיתונות ...

eitangn

New member
זעקת עזרה מצידי

"הקורס הספציפי הזה כל מטרתו היא כיצד כותבים הלכה למעשה על משהו שאין לנו שום ידע לגביו" ואת זה מלמדים??? אני מאד מקווה שעל דרך השלילה, כתאור מהי עיתונאות גרועה...

בהר

New member
אחת ולתמיד

או שאני לא נהירה מספיק או שאתם לא ממש מתאמצים להבין. לא, לא מלמדים אותנו בקורס להיות כתבים אינסטנט ולא מלמדים אותנו כיצד לדרדר את מקצוע העיתונאות. ההפך הוא הנכון. אני נמצאת בסה"כ בסמסטר הראשון של השנה הראשונה. המרצה שלנו ביקש שנכתוב עבודה על תקציב 2004 כדי שבמקביל לכך שנלמד על אופי ומבנה התקציב והליך העברתו בכנסת נלמד לחפש מידע מהימן במקורות מידע שונים. כולכם מזדעזעים למשמע (או יותר נכון למקרא) דבריי, אך לו היה מתקשר אל כל אחד מכם כתב לענייני כלכלה ומבקש את דעתכם בנושא התכנית הכלכלית בוודאי לא הייתם מפנים אותו למקורות מידע שונים אלא פורשים בשמחה את משנתכם. זה דומה למה שאני ביקשתי, שהרי לו יכול היה כל כתב להציע חלופה לתכנית הכלכלית הוא היה הופך להיות כלכלן. לאנשים שונים תחומי עיסוק וכישורים שונים. במקום להתחזות לכתב (לא שאני חושבת לרגע שהייתי מצליחה) או סתם להעמיד פנים כאילו אני בחור/ה צעיר/ה שמביעה עניין בכלכלת ישראל, הצגתי בפניכם את האמת וביקשתי עזרה, לא הייתם חייבים לעזור, ותודה על כך שעזרתם. מכאן ועד למסקנות מרחיקות הלכת שהסקתם על בית ספרי בפרט ועל העיתונות בארץ בכלל יש עוד דרך רחוקה. אל תפטרו לא אותי ולא אתכם בהנחה שאני עוד צעירה וגדלתי על דור אחר שלא מבין עיתונאות מהי. אני לא צעירה כמו שחשבתם ועברתי מיונים ומבחני ידע מפרכים על מנת להתקבל לבית הספר בו אני לומדת ופעמיים בשבוע אני לומדת שיעורי "ידע כללי" רק בכדי להעלות את רמת הידע אצל אותו דור שהולך ונעלם. כך שתנו לי להרגיע אתכם פן תנדוד שנתכם בלילות, הכל בסדר!

דור לוי

New member
אשמח לשמוע פרטים על תוכנית הלימודים

שלום לך, אשמח לשמוע פרטים על תוכנית הלימודים, קישור אם יש, מה לומדים כל שנה וכד. רק נקודה אחת לגבי הודעתך: כתבת>>... לו יכול היה כל כתב להציע חלופה לתכנית הכלכלית הוא היה הופך להיות כלכלן ... לדעתי, לא כל כלכלן מסוגל להגות רעיונות ולהציע תוכנית כלכלית - מעבר לדברים הנדושים עליהם חוזרים מדי פעם... לא תמיד צריך להיות כלכלן בכדי להיות מסוגל להציע הצעות. לפעמים ההפך הוא הנכון. כלכלנים כמו בעצם רוב בעלי המקצוע, נוטים ברובם לשבלונות מחשבתיות. ביחוד אלו מהם העוסקים בנושאי תקציב... לדעתי חשובים האינטואיציה, השכל הישר והיצירתיות. למרות זאת, צריך יכולת כלכלית כדי לבדוק רעיונות - גם זה לא מהווה מדד יחיד לבדיקה. יעילות כלכלית, אינה ולא צריכה להיות הפרמטר היחיד. גם ישימות תפעולית למשל, או עמידה בתנאים משפטיים וכד'. כן הייתי מצפה מכתב כלכלי שיהיה בעל ידע נרחב, עם יכולת ביקורתית להבין ולעלות על המצבים שבהם מנסים, בעלי אינטרסים שונים, ל"סבן" אותו...

דור לוי

New member
אם נשארת לקרוא, אני רוצה להאמין

שיש בך הרצון לתחקיר במובן של לחקור וללמוד... אז אכתוב לך כמה נקודות על דעתי בנדון: כתבת >> 1. האם הרכב ההוצאות הוא חריג או נורמלי, האם ניתן להתגמש מהו חריג? מהו נורמלי? האם יש יכולת להשוות עם הכלכלה בארה"ב ואולי ההבדלים נובעים מההבדל בגודל ובמיקום או בכוח האסטרטגי? מה לגבי ערכים? האם צמיחה ממוצעת היא הדבר החשוב? ואולי עדיף, כדברי פרופ אבי רביצקי אתמול, לצמוח קצת פחות אבל לשמור על פערים סבירים? >>והאם יש אלטרנטיבות לתקציב הזה? מהקישור שנתתי תוכלי לראות שיכולות להיות הרבה אלטרנטיבות. הכוונה כאן, ופעילות כזו מתרחשת במקומות נוספים, לעבד אלטרנטיבות. הבעיה היא שרוב הכלכלנים, ביחוד אלו הקשורים לאקדמיה, חוששים לדבר. הם יצעקו, יתריעו, יביעו אמפתיה אבל לא ינקטו צעד אמיתי 'תאכלס' אחרת תקציבי המחקר שלהם בסכנה - כמובן שהם לא יודו בזה... את מוזמנת לקרוא את הספר של פרופ' חוה עציוני-הלוי "מקום בצמרת - אליטות ואליטיזם בישראל". את מוזמנת לפנות לד"ר גדי טאוב לשמוע את דעתו בנושא כפי שעלתה בכנס. >> 2. מהו עיקר הויכוח הפוליטי סביב התקציב (הסבר על פרשת העלמות קרנות הפנסיה, רפורמות בסקטור הציבורי וחלוקת השלל) אנא קראי את דבריו של גדי טאוב . לגבי קרנות הפנסיה , את מוזמנת לקרוא כמה דברים שכתבתי בשרשור ברוטר.נט. לצערי נאלתי למחוק מאמר עקב בעיות זכויות יוצרים, אבל הרשתי לעצמי להגיב שם... >> 3. למה הכוונה בסעיף הכנסות אחרות בתקציב המדינה. לא נכנסתי לנושא זה, אבל הראתי לך קישורים שמראים את הבעייתיות שבניהול תקציב המדינה. כשפרופ שלמה יצחקי, הסטטיסטיקן הראשי בלמ"ס, אומר בשידור שהאוצר מנהל את התקציב בשיטת מזומן כמו 'חנות מכולת' את מבינה שהנושא בעייתי. אתן לך דוגמא מתחום ההוצאות דווקא: הסובסידיה לחקלאות. מבלי להיכנס לערכיות האם יש לסבסד את החקלאות או לא. את מוזמנת להיכנס למערכת השאילתות באתר האוצר ולבדוק את הסובסידיה למים. מה שלא תמצאי שם זה את הפער שבין המחיר לחקלאי המחיר לספק המים והמחיר לצרכן ביתי או תעשייתי - כלומר תמצאי רק את הסובסידיה הישירה. גם בדו"ח מיוחד לנושא שתמצאי אליו קישור בקישורי הפורום יהיה לך קשה לבודד את הנתון הזה. עוד נושא: איפה נמצא החור העיקרי בגרעון האקטוארי בפנסיה? לא תמצאי אותו כי הוא לא מחושב בספרי התקציב... מקורו בפנסיה התקציבית... מקווה שנתתי לך חומר להתחלה. בהצלחה!!

למעלה