בקשר לפעלי יודאן...

5 0 6

New member
בקשר לפעלי יודאן...

למה לפעמים אני שומע שמוסיפים להם iru בסוף? למשל, sagasu הופך ל-sagashiteiru (צורת הווה+iru). מה זה אומר?

ilanx37

New member
נראה לי שזה ההווה המתמשך לא?

prseent progressive : he is walking - להדגשת העובדה שהדבר מתהווה, נעשה תוך כדי משהו אחר שמתבצע ועוד

te+iru = progressive

וזה נכון לכל הפעלים, לא רק ליודאן. לצורת te יש הרבה תפקידים: כשהיא באה לבד היא משמשת כצורת ציווי פשוטה (ולא מאוד מנומסת אם לא מוסיפים kudasai) או כמחברת בין משפטים. ביחד עם iru (בזמניו השונים) היא משמשת כ-progrssive. בכלל, זוהי הצורה בה משתמשים כשיש צורך בפועל עזר (דוגמאות יש הרבה - te+ageru, te+shimau וכו'). ויש עוד שימושים.

ההבדל

sagashite ללא תוספות הוא, בהתאם להקשר, צורת הציווי (חפש!) או הצורה בה בא פועל כשמחברים מספר פעולות ביחד: kinou watashi wa asagohan wo tabete, kohii wo nomimashita אתמול אכלתי ארוחת בוקר, ואז שתיתי קפה כך יכולות לבוא סדרה של פעולות שמתרחשות אחת אחרי השניה. כל הפעלים בצורת te, מלבד האחרון שבא בזמן האמיתי של המשפט כולו. sagashite iru היא צורת הפרוגרסיב, ומשמעה שהפעולה מתמשכת על פני זמן.

5 0 6

New member
גומן גומן, עוד שאלה^^;

אם te היא צורת ציווי, מה מציינת הסיומת nasai? או ש-te היא פשוט ציווי "מנומס" ו-nasai היא פשוטה (אני מתכוון כמו ב-nai ו-masen)?

שתיהן צורות ציווי

למעשה, te בלבד אינו מנומס כלל, ולכן לרוב תשמע אותו בצירוף kudasai שמוסיף לו את רמת הנימוס המקובלת בשיחה עם זרים. אם אני זוכר נכון, nasai משמשת לפקודות קצרות בלבד: suwarinasai - שב! לעומת kono isu ni suwatte kudasai - שב על הכסא הזה, בבקשה.

למעלה