בעיית התנהגות

• פותח הנושא jgut
  • פורסם בתאריך

jgut

New member
בעיית התנהגות

הפעם נתקלתי בסוסה צעירה (בת 4+), שבין היתר אוהבת להתרומם על שתיים.
היא לא עושה זאת ברכיבה. היא אוהבת לקפוץ על שתיים כשהיא משוחררת (מה שבעיני לא בעייתי) וגם בתא.
אז איפה הבעיה? היא מתרוממת על שתיים כשבאים לשים לה קובן, או להוציא אותה מהתא. כנ"ל כשבאים להחזיר אותה מהחצר כשהיא משוחררת.

עם או בלי קשר, היא סוסה קצת חצופה מהקרקע (כניראה מאוד קשור). היא מציקה עם האף למי שנכנס לתא שלה וגם נושכת כמשחק.

אז איך הייתם מתמודדים עם סוסה כזו?

superKENZ

New member
האמת שלא נתקלתי בכזה דבר

מעניין אם היא עושה את זה התנהגותי גרידא או שמשהו מפריע לה.

מה קורה ברגע שאת נכנסת לאורווה או למגרש שלה? היא מתנגדת לבוא איתך? או שהיא עולה על שתיים ואחכ ממשיכה כרגיל?
איך מגיבים כשהיא עולה על שתיים? מה קורה אם היא תהיה קשורה בתא כשמקבנים אותה?
נשמע שההתנהגות מתרחשת לפני "שימת ציוד"... או מצב שבו היא מרגישה פחות חופשיה.
הייתי שמחה אם מישהו יכל לצלם את ההתנהגות הזו, זה יכול להיות אחלה. יש הרבה דברים שאפשר להבין מוידאו שאי אפשר בשאלות ותשובות כתובות.

jgut

New member
אני לא יכולה לצלם אותה

כי היא לא שלי ולא באימון של המאמן שלי.
אז אני אתן עוד פרטים (ואז גם תביני למה אני לא יכולה לצלם אותה):
היא גודלה כמו שמגדלים כלב.
לעובדי חווה, היא כמעט לא מתחצפת.
היא עולה על שתיים בעיקר לבעלים שלה.
בעבר היא היתה עולה על שתיים ברכיבה, אבל זה נפתר.
היא התחילה לעלות על שתיים בתא, במהלך ואחרי הסופה הגדולה. באותם ימים הבעלים שלה לא הסכימו שנוריד לה בתערובת.
&nbsp
איפה זה מסתבך (חוץ מהעניין עם הבעלים):
כשסוס מתנהג כך ומקבל חופש, זה רק מחמיר. כך שגם אם אחד העובדים יתקן אותה, זה מחזיק מעמד עד הפעם הבאה שבה היא תקבל חופש על ההתנהגות הזו.
אחרי שהתחלו לשים לה קובן עם ראשיית בית, היא התחילה להתנהג ככה גם עם הראשייה. גם לשים לה ראשייה זה לא פשוט,כי היא חצופה מאוד. אחרי שכבר עוברים את שלב הראשייה, אז היא קצת מתנגדת ואז מנתהגת כרגיל (אחרי תיקון).
&nbsp
אין משהו פיזי שמפריע לה. בגלל שהיא גודלה "כמו כלב", עד גיל מסויים היא הלכה אחרי הבעלים בלי ראשייה והיתה רגילה לכך. בשלב כלשהו כשהיא התבגרה, צצו כל הבעיות האלה והיא חייבת כמובן ראשייה.
&nbsp
נ.ב. אני אישית לא עובדת איתה בכלל (פעם אחת הבעלים שלה ביקשה ממני לשים לה קובן והיא קפצה לי על שתיים). הבאתי את זה לפה כדיון שניראה לי מעניין. יש לי עוד כמה סיפורים על סוסים שהגיעו אלינו לפתירת בעיות התנהגות ואני יביא אותם בהמשך.

נשמע לי כמו

סוסה שלא שמים לה גבולות.
כמובן שאי אפשר לדעת בלי באמת לראות, אבל ככה, ממה שאת מספרת זה נשמע סיפור המקרה.
במיוחד בגלל שכתבת שהיא מציקה עם האף ונושכת כמשחק.
יצא לי להתקל לא פעם באנשים שאומרים "זה בסדר לי שהסוס עושה לי את זה, הוא עושה חלש"
או "זה רק משחק".
בגלל שזו התעסקות עם בעל חיים גדול ועוצמתי, זו לא יכולה להיות אותה ההתעסקות כמו עם כלב.
זה לא בסדר שהיא מביאה ביסים, גם אם הם חלשים, וגם אם הם משחק.
שתביא אותם לסוסים אחרים כשהיא משוחררת איתם. שתשחק איתם, עם בני אדם היא לא יכולה לשחק ככה.
(בעיני לא יכולה לשחק בכלל, אבל אם כן, אז לא ככה).
כי משחקים כאלו יש להם נטיה להחריף. וביס יכול פעם אחת להיות חזק ולהוריד אוזן. לא צריך יותר מזה.

תכלס, זה אפילו לא מורכב לשים לה גבולות.
פעם אחת להוריד לה מכה אחרי ביס. זה אולי נשמע נורא אלים, אבל זה לא יכאב לה, או לא משהו שיותר כואב מהביסים
שהיא נותנת (כלומר משהו שאם את היית חוטפת לא היה כואב) אבל זה כנראה יבהיל אותה, ויגיד לה "את לא עושה את זה".
אני מניחה שאולי היא תנסה עוד פעם פעמיים ותבין את הרמז.

בעיני זה שורש הבעיה, הקפיצה על שתיים זה רק החמרה של ההתחצפות.
וזה יותר מסוכן, לנו.
אבל זה נשמע שזה אותו הדבר מכיוון אחר.
כנראה ברכיבה היא יודעת שאין מקום להתחצפות מסוג זה,
ומי שרוכב עליה עושה עבודה טובה בהצבת גבולות. ופשוט מהקרקע אין את זה.
להבהיר גם מהקרקע שאין מקום לדברים האלו.

אגב, יש סרטון מעולה של סוסה (אמא) שמציבה גבולות לסייחה שלה.
זה אומנם שונה, אבל דומה בעקרון של הצבת גבולות אני אחפש אותו.

בערך מצאתי

מצאתי את הסרטון כולל הסברים (נכונים אבל מייגע וארוך)
אז אפשר להריץ לדקה 12:50
ששם רואים פשוט את הקטע במלואו רץ.
https://www.youtube.com/watch?v=8XO-prIVXnE
אני מסכימה עם מה שהבחור אומר בסרטון.
אבל בהקשר שלנו, זה בדיוק הצבת הגבולות.
הוא גם מציין מתישהו בסרטון, שאם לא עושים את זה (נניח מפרידים את האמא ולא נותנים לה ללמד את הסייח)
אז אח"כ מקבלים סוס חצוף, שנושך ובועט. (או עולה על שתיים במקרה שלך).
גם בסרטון, רואים בבירור שהסוס נהנה ומשחק (הוא בהתלהבות של אחרי התפלשות בחול נעים)
האמא מסבירה לו שלא בועטים בה.
למעשה זה בדיוק מה שאת צריכה לעשות איתה, להראות לה שאסור לה לעלות על שתיים.
זה קצת יותר מורכב, ועדיף שאם אין לך ביטחון שמישהו מנוסה יציב לה את הגבולות.
כי לעשות רק חצי, עלול אפילו להחריף את המצב.

jgut

New member
לדעתי את קולעת בדיוק

אני מנתחת את הדברים בדיוק כפי שאת הצגת אותם - בעיית גבולות.
&nbsp
רק אני יוסיף על מה שהצעת -
במקרה שלה, בגלל שהבעיה כניראה נמשכת הרבה זמן, היא רואה את הפליקים כמשחק. כניראה צריך יהיה למצוא איתה משהו אחר. לי אישית קשה עם אלימות לסוסים.
הקטע הבעייתי הוא - שלדעתי היא לא תעשה את הטריקים האלה למאמן שלי לדוגמא. הוא משדר משהו שלא יסכים לקבל את זה.
לבעלים שלה היא תעיז, כי היא יכולה.

superKENZ

New member
וזו כל הבעיה בעבודה עם בע"ח

יש אנשים שעצם נוכחותם מציבה גבולות. ויש כאלה שלא משנה כמה ינסו, בעלי החיים ישימו עליהם פס אחד גדול.
(הכי מצחיק זה שהכנה שלי הייתה מתחננת לכלבה שלה, שבי שבי שבי שבי שבי חצי בוכה חצי צועקת. אמא שלי, הייתה מגיעה, באסרטיביות שקטה אומרת לה שבי, והכלבה מתיישבת. זה היה הורג את השכנה שלי, וזו הבעיה.)
יש אנשים שיכולים להתמודד רק עם בע"ח שיש להם כבוד לגבולות. משהו פנימי שכזה.
כי בע"ח חוצפנים, יכולים להוות מטרד ואף סכנה לכאלה אנשים. כי כמו שפרח אמרה, חצי עבודה היא גרועה יותר. סוס עובר לימוד שלפעמים אפשר ולפעמים לא, וכל פעם שאפשר רק מנציחה את האופציה הזו.

עקרונית, זו לא סוסה שמתאימה לבעלים, אלא אם כן הם מוכנים לנסות להשתנות, אבל בשביל זה צריך להבין שמשהו בסוסה, ובהם לא בסד, ומהסיפור שלך, זה לא נראה ככה...

אגב, תיקון יכול להיות קולי, לאו דווקא במגע. אבל יש שאומרים שגם זה אלימות.

giri

New member
לפעמים אפשר ולפעמים לא

זו באמת הבעיה הכי גדולה, כי זו הדרך הכי טובה להנציח התניה - משוב מקרי (רנדומלי). אפקט המהמר נכנס לתוקף ומאד מאד מחזק התנהגויות. זה בדיוק מה שקורה כשאת גומלת כלב מחטיפים בהדרגה.
גם ברכיבה זה ככה (למצער) - אתה ממש רואה איך ויתור אחד גורם לסוס לנסות שוב ושוב את הפרצה שנפתחה.

jgut

New member
רוב הסוסים שמגיעים אלינו ל"תיקון"

הבעיה היא בעצם בבעלים.
חלקם מבינים שהם צריכים לעבוד עם איש מקצוע על מנת ללמוד לעבוד עם הסוס שלהם. חלקם לא.
אלה שלא, לצערי זה עניין של ממש מעט זמן, עד שהסוס חוזר לסורו.
&nbsp
מידי פעם מגיעים לקוחות כאלה, שקנו סוס שהתנהג למופת בבדיקת קניה. אז מתגלה העבר ההתנהגותי הבעייתי שלו. דווקא במקרים כאלה, כשהבעלים החדש מוכן לעבוד קשה כדי לפתור את הבעיות, יש הצלחה ממש גבוהה.
&nbsp
אם זה מעניין אותכם, יש עוד סידרה של בעיות שאני יכולה להביא לפה לדיון. רק אצטרך לטשטש פרטים מזהים.

giri

New member
אותי זה מאד מעניין

:)

סורי שהתייחסתי אישית,
חשבתי שזה בטיפולך. זה כמובן לא אישי, ונאמר בכלליות.
בכל אופן, אני מניחה שאם זה באופי שלה, זה יכול להגיע למצב שהיא תעשה את זה גם למאמן מנוסה.
לא כל סוס יתדרדר למקומות ממש רעים עם חינוך וטיפול שגוי.
אבל יש כאלו שכן, ואז לשנות את זה הופך לממש קשה ומורכב.
יש סרט על ה"לוחש לסוסים" האמיתי, שעליו סופר הסיפור, אם אני זוכרת נכון,
מגיע אליו סוס לטיפול, עם התנהגות רעה קיצונית (בעקבות גידול לא נכון, גם סוס שהתייתם מאמא או משהו כזה)
שהוא לא מצליח לשנות לו את ההתנהגות המסוכנת.
מה שאהבתי בקטע הזה, שגם מי שמחשיב את עצמו לגדול המאלפים, ויש לו גם קהילה לא מבוטלת שמחשיבה אותו לכזה,
מראה מקרה של "הנה, לא הצלחתי לטפל". למרות שאף אחד לא אוהב להראות או להודות במקרים שהוא לא הצליח.
אז נכון שיש מקרים (לרוב קלים) שמספיק שהסוס יהיה בידיים מנוסות והוא כבר יתיישר.
אבל ממש לא בהכרח, אם סוס מאמץ התנהגות אגרסיבית אלימה ומסוכנת (שנשמע שהיא לא שם).
גם מאמן עם הרבה ניסיון, ועם נוכחות טובה וחזקה יזכה לקבל את ההתנהגות הזו.
לרוב גם יצליח לשנות אותה.
וכן, הבעיה היא ללמד גם את הבעלים לנהוג נכון, תוך כדי, ואחרי התיקון של המאמן.

למעלה