בעיות שינה- תגובה
התסכול מורגש בדבריך. אני מבין לליבך, גם אני כילד עם ADHD(כיום בן 30) וגם לבני (שנתיים) יש קשיי שינה, ואני יודע מה הקושי הן כהורה והן כבעל קשיי הירדמות. גם כיום קיים אצלי קושי, ולעיתים קרובות אני הופך את היום עם הלילה. מערכת העצבים שאנשים עם ADHD מאופיינים בה פועלת בצורה כזו שלוקח זמן להיכנס למנוחה (ובכלל זה שינה) ולצאת ממצב ממנוחה. דפוס פעילות זו מאופיין בספרות כאסטרוברטיות. לפני שאתייחס למספר נקודות שעשויות לעזור, יש לדעת כי דבריי אינם מהווים תחליף להתייעצות עם רופא, על מנת לשלול מעורבות של גורמים נוספים. 1. לא ציינת בן כמה הילד ? , לפי השעה אני מניח שמתחת ל13. 2. מנסיוני האישי, שיטות של הפעלת לחץ לישון אינה עוזרת, אינה יעילה וגורמת לתיסכול וכעס. אבל, אין זה אומר לשבור את גבולות וכללי הבית. אם החלטה שהילד ייכנס למיטה ב- 10 אז בשעה זו יש להכניסו למיטה. לא להכריח לישון, אלא להיכנס למיטה ולשבת עד שיירדם. גם כאשר ילד נרדם מאוחר, אין לשחררו ממוחיובותיו למחרת בבוקר. 3. לנסות להפחית גירויים מחדרו. אם קיימת טלויזיה בחדרו לבדוק האם יש לה השפעה (על ידי ניסוי ותהייה). ניתן גם כחלק מהכנות לשינה לוודא שהחדר מסודר, להוציא משחקים. ניתן גם לעשות איתו הרפייה במגוון שיטות כמו: נשימות, מתיחות, דימיון מודרך, מדיטציה או כל דבר מרגיע אחר שעולה לך בראש.(בנמצא קלטות דיסקים וספרים בנושא, ובהם גם דוגמאות לעבודה). 4. בגלל מאפיין זה של ADHD, אני נוהג (גם עם עצמי) להתחיל בהכנות לשינה מוקדם מהשעה המיועדת, ומתחיל ביקיצה מוקדם מהמתוכנן, על מנת לאפשר למערכת להסתגל לשינוי ממצב עירות לשינה, ולהיפך. והכל לעשות עם המון אהבה והפגנה של אהבה. בהצלחה גיל