בעיה של נשיכות

בעיה של נשיכות

קצת רקע- גיא בן שנתיים ו 3חודשיים. מזה שלושה חודשים שהוא מבקר בגן. בשנה שעברה {אליה הצטרף בסופה] היה ננשך ע"י 3 ילדים ספציפים לא מעט פעמים ודי בעיקביות הילדים האלה עזבו בשנת הלימודים הזו ונראה היה כי עלינו על דרך המלך אבל... הפוך על הפוך גיא התחיל לנשוך ודי באובססביות. גיא הוא היחידי בקבוצה שלו שכבר היה בגן הזה וכל השאר חדשים, גם הגננת התחלפה. אני יודעת שאלה המון שינויים יחד ובכל זאת הילד נושך. גיא כבר יודע שלא נושכים אלא מדברים שזה כואב ושעצובים אחרי הנשיכה ובכל זאת. אם יש למישהו/י איזהשהו אינפוט אני מאד מאד מאד אודה.

anat30g

New member
נשיכה ביטוי לתסכול

אחרי שעוברים את השלב האורלי - שכל דבר נכנס לפה - נשיכות הן ביטוי לתסכול של הילד וחוסר יכולת להביע רגשות בצורה מילולית. אין מה לעשות מלבד לחזור על המנטרה שלא נושכים ושזה כואב ושעצובים וכל הדברים הנכונים שאת בטח אומרת... ולברר יותר לעומק מה ניתן לעשות על מנת להקטין את התסכול שלו... סביר להניח שאחרי הסתגלות לשינויים בגן הנשיכות יקטנו... מה שכן אפשר לנסות לעשות שיקוף לרגשות שלו... ז"א במצבים שאתם רואים שהוא נושך (אפילו אם זה בובה או כרית) לשאול ולברר למה - לומר אתה בטח כועס על X כי הוא עשה ככה וככה... לילד יהיה יותר נוח לענות תשובות של כן ולא מאחר להסביר - לכן שמדברים השאלה היא לא למה נשכת - אלא נשכת כי... ולקוות שתקלעו לסיבה. שנה טובה - ענת

לאה_מ

New member
יש לי קצת בעיה עם לנסות לנחש את

הסיבה, משום שהרבה פעמים - לפחות לתחושתי - אנחנו מנחשים סיבות שבכלל לא עלו על דעתם של הילדים, אבל בעצם העלאתן, אנחנו נותנים להם רעיון...

דסי אשר

New member
שיקוף/ניחוש/שיום הרגשות,

מבוסס בגיל הזה על תצפית בהתנהגות הפעוט. אמא של גיא תארה כיצד קורה הדבר, באיזה מצבים. מהתמונה שהיא מציגה, על פניו לא נראה שהוא "זקוק" לפרוק מתח, או הנשיכה אינה בשליטתו, אלא הוא רוצה להשיג חפץ, ומשתמש בדרך של הפעלת כוח לא נעים כנד הצד השני, כדי להשיג החפץ. נכון שהוא יודע קוגניטיבית שזה כואב לצד השני/ לא נעים לצד השני/ אסור לנשוך/ צריך לבקש/ אבל, התנהגות חברתית נאותה מופנמת לאורך זמן. גם פעילות מוטורית כמו הליכה, מתפתחת לאט: מהרמת ראש, הרמת כתפיים בעזרת הזרועות וחיזוק חגורת הכתפיים, זחילה, ישיבה עמידה וראשית הליכה. להתראות, דסי

דסי אשר

New member
כאשר את אומרת: התחיל לנשוך

די באובססיביות, למה את מתכוונת? כמה שאלות לך ,שהתשובות עליהןיכולות לעזור לך לבד בהבנת ה"סיפור" שמספר גיא, לנו הקוראים/ות את שאלתך שאלתך בפורום, ולי באופן ספציפי. מתי החלו הנשיכות של גיא, רק בתחילת שנת הלימודים או לפני כן? למה את מתכוונת "נשיכות אובססיביות". האם מדובר על תדירות גבוהה של נשיכות במשך היום?. או האם הן מופיעות ללא שום גירוי נראה לעין, אין לכאורה סיבה לתסכול, והוא לא שולט בתגובת הנשיכות. המושג המקצועי להתנהגות אובססיבית הוא התנהגות שבסיסה הרגשי הוא חרדה גדולה(התכנים הם פנימיים, לא חיצוניים), והאדם מבצע את ההתנהגות האובססיבית על מנת לפרוק את החרדה(למשל רחצה במשך שעות במקלחת, רחצת ידיים לעיתים תכופות מאד, מתוך תחושה של לכלוך, עד קילוף העור. אפילו ה"תיקים" הם סוג של התנהגות אובססיבית המספרת על מתח, ופעולת התיק לא נשלטים. זהו לא התאור של גיא, זה תאור של אנשים חולים. ועוד שאלות: האם נושך רק בגן, או גם בבית, את אחיו(אם יש), אתכם כהורים, בני המשפחה הרחבה? האם נושך ילדים אחרים בגינה? ומכאן השאלה הבאה: האם ראית אותו נושך? האם את יכולה לתת תיאור מדויק של מה קורה לפני הנשיכה בזמן הנשיכה ואחרי הנשיכה.? מה קורה לגיא? אין מגיב הננשך? איך מגיבה סביבת הבוגרים ? אם ראית ארועי נשיכה, איך את מגיבה(תאור מדויק)? כנ"ל איך את מרגישה( כל רפטואר הרגשות המופיע ברגע כזה הוא לגיטימי, אין רגש נכון ולא נכון)? מה את יודעת לגבי עמדת הגננת לנשיכות של גיא, מה תגובותיה, בוודאי יכולת לקלוט מה היא מרגישה כלפי גיא והנשיכות שלו. אז הוספתי לשאלה שלך הרבה שאלות, שאולי יאפשרו לנו להבין את גיא, לעזור לך להבין אותו, ומכאן כמובן לעזור לו. דסי

דסי תודה על ההתייחסות ולשאלותייך

קודם כל את צודקת גיא אינו סובל מo.c.d. זה כנראה תאור סערת הרגשות שלי. כן גיא החל לנשוך השנה בלבד השבוע ליתר דיוק. בשבוע שעבר ביום שישי סיפרה הגננת כי הוא השתולל מאד עד כדי נתינת מכות ואילו מיום ראשון הוא החל לנשוך. הנשיכות הן מאחור בגב או על הכתף, ונראה ע"פ הגננות כי הן מגיעות ברגע שגיא רוצה משהו שיש לילד אחר ואינו יודע {עדיין} לבקש אבל לא רק... הגננת הראשית {זו שאני סומכת עליה מאד} מספרת כי בסיטואציה כו היא עוטפת אותו בחיבוק ומערסלת. לגבי שאר הבוגרים בגן זו קצת בעיה כי אין לי תגובות מדויקות. מעולם לא ראיתי את גיא נושך. אחר הצהריים גם בעת אינטראקציה עם ילדים אחרים- מהגן ושלא מהגן- זה לא קרה. אתמול הוא ניסה לנשוך את אביו בכתף והוא מצידו בתקיפות הסביר לו כי הגוף שייך לו ולא לו וכי הנשיכה מכאיבה לו מאד ובזה תם הסיפור. גם בבית אנחנו משננים את המנטרה של אנחנו לא נושכים אנחנו מדברים, נשיכות מכאיבוץת מאד, מציעים דרכים אחרות לא רק מה לא אלא גם מה כן ובכל זאת.... נראה לי כי אין לי את כל התשובות לשאלותייך אבל אם יעלה משהו נוסף אשמח לענות. הרבה תודה מראש גלית

דסי אשר

New member
כמה רעיונות לתגובות לנשיכות

הי, כנראה זה אכן מתסכול, ולמרות הגיל והיכולת המילולית , הוא בוחר בדפוס התנהגות שכבר חווה על גופו בגן בשנה שעברה. אני מגיבה במצבים כאלה, במגוון של תגובות, שכולן באות במקביל. לנושך, אני אומרת "אני לא מרשה לנשוך" בקול תקיף. את הננשך אני מחבקת ומלטפת, ותוך כדי כך אומרת או בפניה אל הננשך או בבפניה אל הנושך, "תראה כמה ניר עצוב, כמה הוא בוכה כי כואב לו", או בעת חיבוק הננשך, אני אומרת בקול רם "נכון, זה נורא כואב ומעליב שדני נשך אותך!". המקרים בהם אני גם אומרת לנושך שאסור, וגם מחבקת את הנושך(וזה לא פשוט, כשאני עובדת לבד, ומגיע גם חיבוק לננשך), זה כאשר אני אכן מרגישה שהנשיכה אינה נובעת מתסכול, כמו במקרה של גיא, אלא משהו מאד קשה מעיק על הנושך, מחייו הפרטיים, המשפחתיים, והוא לא שולט בנשיכות, הוא ממש "חייב לפרוק המתח בגופו" על ידי הנשיכה. כאן בא החיבוק, אחרי המסר שזה "לא טוב","לא נכון ואסור לנשוך", על מנת קצת להרגיע את הילד המאד מתוח(כמו שקושרים, אלף אלפי הבדלות, חולי נפש למטתם,בעת השתוללות עקב התפרצות פסיכוטית, על מנת שחוסר התנועה ירגיע אותם). אני לא בשטח, אני לא רואה את גיא והגננת, ולכן אני אומרת מאד בזהירות, שלפעמים אם התגובות שלנו לנושך הן לא נכונות, עוצמת הנשיכות במקום לחלוף מיד, גוברת, ועכשיו היא מחליפה סיבה, מה שנקרא בלשון אנשי המקצוערווח משני. כך למשל ילד שיכעסו עליו מאד, תהייה מהומה סביב הנשיכות שלו, כל הזמן ידברו עליו ואיתו כמה הוא לא בסדר שהוא נושך - הילד יגביר את הנשיכות כי הוא יבין שזה כדאי לו: יש לו כוח עצום, הוא מצליח לעורר את כל הגן,את הגננת, את שאר הילדים, כולם מתעסקים איתו. באותה מידה, ואני לא רוצה לבלבל אותךושוב, כי אני לא בשטח, אולי גיא נהנה מהערסול שבא אחרי הנשיכה, שנובעת מתסכול, ועבורו הערסול הוא מתנה על הנשיכה. סיבה טובה להיות במצב שאת הגדרת אותו נשיכות אובססיביות והתכוונת לנשיכות תכופות מאד. זה נהדר שבבית כך אתם נוהגים, כששאלתי מה אתם עושים ומה אתם מרגישים, התכוונתי לדברים האלה. בעלך לא מערסל אותו. בעלך מעביר לו מסר חד משמעי שזה כואב לו. אם המסר הרגשי היה הרבה כעס, הילד היה מפספס את המסר של לימוד מיומנויות חברתיות. לכן כל כך חשוב לא לכעוס על הנושך, אלא, להיות תקיפים באמירת הלא. אפשר גם, כמו במקרה בבית, כאשר אין צורך לחבק את אבא, להוסיףולתרגם לילד למה נשך, "כי כל כך רצית את הצעצוע, כי כעסת על אבא. אבל כשרוצים משהו, מבקשים. כשכועסים, אומרים אני כועס". התחום הזה, של פיתוח מיומנויות חברתיות, במסגרות קבוצתיות, לאו דווקא רק בקטע של נשיכות, הוא הקשה והמעניין ביותר. תינוק, שנחשף למלל שלנו איתו, כאשר הוא בשל, לאט לאט מתחיל לדבר. בעת תהליך האימון, התרגול והלמידה,לא נגרם נזק לסביבה החברתית. לא קורה דבר לילד אחר, כאשר הפעוט לומד לאט לאט לפתח את המיומנויות המוטוריות הדרושות לשם טיפוס על סולם, ופיתוח הקואורדינציה לביצוע מעבר מסולם למגלשה שבהמשך, והתגלשות.זאת בניגוד ללידה של מיומנויות חברתיות, הדורשת הרבה זמן, אך יש בה הרבה "הפרעות טבעיות" הנובעות מחטיפות צעצועים, בכי של תסכול, נשיכות וכו´. . האם יש בפורום מאמר טוב על נושא הנשיכות ודרכי ההתערבות? אהיה מוכנה להדפיס בוורד דפים שמחולקים במעונות להורים(ואנחנו גם מחלקים במשפחתונים המצויים במסגרת ההדרכה), ולשלוח לנעה, שיהיה באתר. לילה טוב, דסי

לגלית-גיא והנשיכות ../images/Emo50.gif

לגיא לצערך גיא נקלע לחברה של ילדים שלא לימדו אותם את הגבול והם פגעו בו פיזית ובודאי גם נפשית הוא גם למד שנשיכה היא דרך להשיג דברים ולהפגין שליטה וכוחניותשבתם להתיעץ עם פסיכולוג? כמו כן צריך להבהיר לגיא שנשיכות לא מקובלות עליכם ולהראות שאתם כועסים אני למשל בגן שלי אומרת לילדים נשכנים אני אוהבת אותך אבל התנהגות כזאת לא מקובלת עלי כי.... זה עוזר. שנה טובה חנה גונן

mom&shaked

New member
בעיה דומה אך שונה

כשבאתי לאסוף את שקד מהגן הגננת ביקשה לשוחח איתי וסיפרה לי ששקד נשך ילד מהגן בזמן ששיחקו בפינת הבובות ואותו ילד לא נתן לשקד את הבובה שהחזיק וכניראה שקד רצה. תגובת הגננת הייתה להסביר לשקד שאסור לנשוך ולהוציא את שקד מפינת הבובות, היא נתנה לו אישור לשחק בכל פינה אחרת בגן פרט לפינת הבובות. היא אומרת שזה מאוד הפריע לו והוא כל הזמן ניסה "להתגנב" ולחזור לפינת הבובות, אך היא לא נתנה לו. רקע כללי: שקד בן שנה ותשעה חודשים, לא ידוע לי על נשיכות בעבר, לא מהגן ולא מהבית. ויש לי שתי שאלות. שאלה ראשונה האם תגובת הגננת נכונה? שאלה שניה מה עלי לעשות? כמובן שבדרך מהגן הסברתי לו על חומרת המעשה ושזה לא בסדר וכואב וכל זה, אבל אחר כך עזבתי את הנושא וחזרתי לשיגרה. האם עלי לעשות משהו בנוסף, להמשיך ולדבר על זה גם עכשיו למשל אחרי שהנושא נשכח?

דסי אשר

New member
לפעמים לא נושכים בכלל

ולפעמים מופיעה הנשיכה הראשונה. אם מגיבים נכון, ואם סיבותיה אינן נעוצות בחיי הילד(וברור שאצל בנך הסיבה לנשיכה היא טבעית), מה שקוראים בלשון הפסיכולגיה ההתפתחותית =נשיכות כתופעה התפתחותית נורמלית, הרי שכפי שכתבי לאמא של גיא, הנהגות נכונה, מקצועית, רגישה, פותרת את הבעיה די במהירות. שיחה כזו של גננת אתך, ובהמשך , אם הדבר חוזר, גורמת לאם של הנושך רגשות לא קלים: איזה ילד תוקפני אני מגדלת? נכשלתי כאמא? כולם מעיברים לי שמשהו לא בסדר בילד שלי=הגננת, ההורים האחרים. להורים של הילד הננשך, הרבה יותר קשה מליד עצמוהוא חווה זאת כעוד חוויה שעבר בגן, אמנם לא נעיה, אך חלק מהחיים, בדיוק כמו שנפל בעת ריצה, שלקחו לו את הבימבה. ההורים, המדמינים לעצמם סיטואצית ההנשכות, חושבים שהילד שלהם חשוף לתוקפנות קשה בגן, לא מוגן, ועליהם חלהגיב, ואז הם מרימים טלפון סוער לגננת , וגרוע מכך, אם מספרים להם "מי התוקפן" מצלצלים להורה של הילד הנושך ואמרים לו בערך כך:"הילד שלכם לא מחונך.. נכשלתם כהורים... אני לא אסכים שהילד שלי ינשך על ידי הילד שלכם" אני בטוחה שמבין ההורים המנוסים הקוראים הודעה זו שלי, ישנם הורים משתי הקבוצות. לכן במסגרות הציבוריות, מעונות הציבוריים ובמשפחתונים הציבוריים, מקפידי הצוות החינוכי להעביר להורה של הילד הנושך ולהורה של הילש הננשך, את העובדה שזו תופעה נורמלית, מטופלת על ידי הצוות, ואין מוסרים שמות של הנושך"כי היום הילד שלך הוא בעמדת הננשך, ומחר בעמדת הנושך" בדיוק כמו שקרה אצל גיא. לילה טוב, דסי

יונת ש.

New member
נראה לי שהוא מבין כבר שזה כואב

ולכן הוא עושה את זה: להכאיב למישהו אחר בשביל לנקום או להשיג משהו שהוא רוצה. ככה שאני לא רואה טעם בלחזור ולהגיד לו שזה כואב (כי הוא כבר יודע את זה) או שלא נושכים (כי הוא למד שדווקא כן). במקום זה הייתי מנסה לעשות שני דברים אחרים: 1. לעזור לו להשיג את מה שהוא רוצה בדרכים לא אלימות. למשל, לבוא לילד השני עם צעצוע אחר ולעשות איתו החלפות. 2. כשהוא כועס, לעזור לו להוציא את הכעס בדרכים לא אלימות. למשל, להרביץ לבובת נחום-תקום גדולה, או לנשוך בובה, או לקפוץ במקום, וכו´.

למעלה