בעיה במצע

אדם ק

New member
בעיה במצע

שבת שלום לכולם לאחרונה ביצעתי לא מעט העתקות ולרוב המזל הטוב כרגע כולן עברו בשלום (התבצעו לפני כחודש) היות ולא היה לי טוף מתאים, לא הוספתי (מה שכנראה מהווה בעיה...) אני משער שתחילת החורף \ סתיו אני אעתיק שוב את כל העצים מחדש למצע מתאים. הבעיה: המצע מתייבש מהר ומתקשה בצורה בה הוא התייבש (לא מחוסר השקייה) ובזמן ההשקיה הוא לא סופג את המיים בהתחלה בגלל שהשכבה העליונה מתקשה ולא מאפשרת כניסה של מים, ואם אני עושה חורים או מגרד קצת את החלק העליון והוא סופג את המים אז הוא ניהיה ביצתי ובוצי כמו ספוג כזה... לאחר ההתייבשות, השכבה הקשה מקבלת גם גוון ירקרק של ירוקת. המצע ממש בעייתי ואני לא מנוסה כלל וכלל בעבודה עם מצעים שונים ואיני בקיע (מקווה שכתבתי נכון) בחומר. מה הגורם לבעיה? מה ניתן לעשות? חשוב לציין שמדובר בעצים השתולים בכלים גדולים (לא כלי בונסאי), כלי פלסטיק, קערות חומות כאלה שיש ברוב המשתלות בארץ. אשמח לקבל עזרה, עצות, ביקורות וכו'... שתי שאלות נוספות: 1. מה הוא המצע האידיאלי לאיזורינו? (ישראל... נגב) 2. מהו אופן ההשקיה האידיאלי? (בקרוב תיהיה לי השקייה מסודרת - ממוחשבת) תודה רבה שבת שלום אדם

vinbe

New member
מצע והשקיה

שלום אדם, הבעיה שאתה מציין נובעת לדעתי ממצע עם יותר מדי קבול. היהו בעבר בעיות דומות. זאת לא סוף העולם ואני לא בטוח שאתה צריך להסתכן עם העתקה נוספת בסתו. הפטרונות: א) השקייה עם טפטפת תקועה באצמע העציץ בדרך מספקת, בגלל שסוג זה של מצע מתיבש בעיקר באיזורים קרובים לדופן העציץ, יתכן בגלל הטמפרטורה של הדופן עצמו. ב) תשבור קצת את האזורים היבשים על יד הדופן, תדחוף למטה ותוסיף עוד מצע. ג) אתה יכול גם להוסיף שכבה של טוף על פני השטח שעוזר לשמור על לחות. לשאלות האחרות, אני לא בטוח שיש תשובות מוחלטות. לפי נסיוני האישי (גידול באזור השרון, על גג בקומה שישית, עם הרבה קרינת שמש והרבה רוח, ז"א בתנאים קשים יחסית לגינה): יש בעיה עם האידאלים: מצע אידאלי והשקייה אידאלים הם אלה שמתאימים בדיוק לאותו עץ. מאחר ואתה רחוק מאוד מגיל הפנסיה (וגם לפנסיונרים אין יותר מדאי זמן פנוי) אני לא ממליץ לך לבנות את תחביב הבונסאי על הכנה מדוקדקת של מצע אינדיבידואלי לכל זן של עץ שאתה מגדל והשקייה ידנית של כל עציץ אחרי בדיקה של מצב לחות המצע. אני משתמש זה שנים רבות, בלי בעיות מיוחדות, במצע לצמחים שקונה במשתלה, "מדולל" עם טוף דק ביחס בערך של 60:40 (40% טוף) לעצים יותר צעירים ו 50:50 לעצים יותר ותיקים. אני מגדל מגון די רחב של עצים במצע כזה (פרט לאורנים, שאין לי אתם נסיון – אני חושב שהם צריכים מצע יותר חולי). הדבר היחיד שלדעתי מאוד רצוי, גם מטעמים של שמירה על השורשים וגם למטרה עיצובית, סינון של חלקים גדולים מדאי לעצים קטנים. לגבי השקייה, אני משתמש בטפטפות עם מחשב, בהתאם לתנאי מזג האויר והעונה + התזה ידנית בקייץ מספר פעמים בשבוע - אני חושב שהדרך היחידה להתקרב לאידאל היא לנסות אפשרויות שונות של זמן וטפטפות, ולהתאים לתנאים שלך. אם העצים יושבים בשמש מלאה עם חום גבוה ורוח (כמו אצלי), חייבים מספר טפטופים ביום כדי לקרר את המצע, אחרחת השורשים הפריפרים פשוט "מתבשלים" מהמגע עם דופן העציץ. התזה בקייץ חשובה מאוד לשיפור מצב העצים אבל הם לא ימותו בלי זה. שבוע טוב ובהצלחה

אדם ק

New member
מאורו המון תודות ו...

עוד שאלות. בקשר לטוף שאפשר להוסיף מעל למצע כדי לשמור על לחות, מה היא המידה הרצויה? (מבחינת גודל הטוף) מהם הרכיבים הרצויים במצע שתילה בעציצים קטנים? ובמצע שתילה בכלי אימון גדול? האם יש שינוי במינונים לפי שינוי גודל העציץ? (למשל שינוי בגודל הטוף? או הכמות?)... תודה רבה אדם

vinbe

New member
הכנת המצע לשתילה

שלום אדם, אני רואה שבכל זאת אתה רוצה להשקיע בתחום המצע יותר מאמץ. כפי שאמרתי, לדעתי זה קצת מיותר, אבל בודאי לא מזיק. ובכן, אתה צריך להסיג מסננים (אם אינני טועה, ראיתי כאלה מיוחדים לבונסאי באתר של מיניגן, אבל כל מסנן יכול להתאים) – הגדלים שיש באלה שברשותי ( אני מודה שרכשתי, אבל משתמש בהם די מעט) הם כ-6, 4 ו-3 מ"מ. מאחר ומדובר ברשת, הגדלים לא מדויקים. אם אתה קונה טוף גרוס דק, זה יכול להיות מ-0 עד 4 מ"מ, אבל יותר קל למצוא עם גריסה פחות דקה, עד 8 מ"מ. לאחר הסינון, אתה מגיע לפחות מ-3 מ"מ, מתאים לעצים שוהין עד מאמי (פחות מ-20 - 25 ס"מ); 4-6 מ"מ לכל היתר והחלקים הגדולים לפיזור בתחתית העציץ בזמן ההעתקה. באלה אפשר גם להשתמש לפיזור על פני המצע לעצים גדולים- לעצים קטנים, רצוי לפזר יותר דק. דרך אגב, אם כבר אתה נכנס לזה, אפשר (וצריך במיוחד לעצים קטנים) גם לסנן את המצע שקונים במשתלה שמכיל חתיכות, לפעמים גדולות למדי, של כבול, טוף, גומי, קלקר ועוד בסיכום: ככל שהעץ קטן יותר, תשתמש בחלקיקים יותר קטנים. שבוע טוב

erezbt

New member
מצע שונה לעצים שונים

אני מסכים עם מאורו במאה אחוזים: למרות שיש ספרות שטוענת כך להכין מצע מיוחד לכל עץ נראה לי כבזבוז זמן ללא הרבה תועלת אם בכלל

erezbt

New member
מצע והשקייה

מנסיוני (נסיון לא רב יש לציין - כמעט שלוש שנים - כך שקח מזה מה שבא לך...): מצע: כמו שנכתב כאן הרבה מאד פעמים לכל אחד יש את ה"נוסחא" שלו שמתאימה לאקלים של האיזור בו הוא גר, למיקרו-אקלים של העצים ולהרגלי ההשקיה שלו. אני התיצבתי על משהו שעובד עבורי: אני קונה שק של טוף גרוס ומנפה ממנו את האבק והחלקים הגדולים. התערובת: 70% טוף ו30% כבול. מנסיוני המצע הזה בעל ניקוז מצוין (ואני מדשן את העצים בתקופת הצימוח עם 20-20-20). השקיה: יש לי מערכת השקיה אוטומטית אבל אני משתמש בה רק כשאני לא בבית. כרגע אין לי הרבה מדי עצים (בעית מקום שתיפתר תוך כשנה עם המעבר לבית חדש) כך שלהשקות ידנית את העצים לא לוקח לי הרבה זמן וזה גם כייף, מרגיע ומאפשר לתת לכל עץ תשומת לב. באופן כללי מערכת אוטומתטית חוסכת את זמן ההשקיה, אבל אני לא חושב שהיא הפתרון האידאלי - עצים שונים בכלים שונים צריכים השקיה בזמנים שונים. אם יש לך זמן - השקה ידנית לפי מצב העץ. (אגב, אם אני זוכר נכון, וולטר פל בביקורו בארץ סיפר שלמרות שיש לו מאות!! עצים, הוא משקה אותם יום יום ידנית ולוקח לו בסביבות שעה להשקות את כל העצים שלו).

שחם בעז

New member
מצע והשקיה

כדי להקל על חייך תוכל לקנות במשתלה מצע שתילה רגיל, אבל כזה שמכיל טוף, ולסנן אותו דרך ארגז פלסטיק עם חורים {כמו שמשתמשים בחנויות של ירקות}. את החומר הגס שלא עבר, תוכל לשים בתחתית העציצים, לשיפור הניקוז. אם תעמיד את העציצים בצל חלקי תוכל להסתדר מצויין עם מערכת ממוחשבת, שנותנת השקיה אחת ביום, עם טפטפות כפתור, שבאות בגדלי ספיקה שונים. דרך אגב - תוספת של כ10% ורמיקוליט מספר 3 , משפרת כל סוג קרקע , בגלל כושרו של הורמיקוליט להחזיק מינרלים ודשנים ולשחררם בצורה איטית ורצופה. בהצלחה

אדם ק

New member
תודה רבה לכולכם ../images/Emo13.gif

עזרתם לי המון! אני שמח שהגבתם לשאלותיי, ומודה לכם מקרב לב. שיהיה חג שמח ושבוע טוב אדם קינג

למעלה