בני ילד רע

בני ילד רע

נסעתי באוטו (סידורים לקראת בוא הקטנה) ושמעתי את השיר "בני בני ילד רע...". כמו כל פעם שאני שומע את השיר אני מתקומם ותוהה האם החוסר שמרנות ,בעבר והיום, של החברה והחשיפה של ילדים (שהרי הוא מוגדר כשיר ילדים) לתכנים הלא נכונים היא לא זו שגוררת אותנו יותר ויותר רחוק. כאשר ההתחלה היא כביכול בשיר "תמים" אז מכאן והלאה השמיים הם הגבול וכך הרבה מן השירים של היום מבוססים בתכנים לא ראויים. ההשלכה היותר רחוקה היא הדיון כאן בפורום על חוסר ידע והלגיטימיות שלו. המסקנה שהיגיעו אליה כבר ותיקים ממני היא הפצת השירים בעלי התכנים הנכונים (ע"ע העמותה למורשת הזמר העברי וכמוהה).

עוז מ

New member
ומי ייקבע אילו תכנים הם ראויים...אתה??

ואיזו דוגמא - בני ילד רע- אפשר לחשוב על אילו תכנים מדובר בשיר הזה.

תכנים

נכון אני לא אקבע אלו תכנים ראויים. אך נכתבו בעבר לא מעט שירים עם תכנים בעלי אופי יותר חיובי. האם עצם שם השיר "ילד רע" לא נושא אופי שלילי? האם "ובני מסלק לו אבטיח" וגם "הוא צועק עלי וגם נותן מכות" הוא לא שלילי עם לגיטימציה לאלימות? מדוע לא לבחור בפשטות (שהייתה פעם) עם שירים אחרים כמו "פזמון ליקינטון" אשר כל כולו משדר שמחה? ועוד רבים השירים הפשוטים והיפים אשר מחממים איזו פינה קטנה בלב
ובעזרתם לנסות ולבנות עולם יותר נעים.

giba70

New member
קיימים לא מעט שירים מהעבר

שיש בהם סממנים וקטעי טקסט שלפי שיטתך הם שליליים. להכליל לגבי כל מה שהיה פעם שהיה פשוט ויפה זה קצת שטחי.

סאביבית

New member
../images/Emo45.gif בדיוק מה שדיברתי עם שלי במפגש

בנוגע ל"חנות צעצועים" שהזכירה צימעס, שם הוא מקבל סטירה הגונה אם הוא מנסה לגעת בצעצועים, גם אני חושבת שלפני 30 שנה ל-לתת סטירה לא היתה את הקונוטציה שיש היום והכל פה מאוד תמים.

porky169

New member
יש שיר מפסטיבל הילדים../images/Emo134.gif

של אריאל זילבר בשם שן דובי שן הוא בכלל נכתב על בובת מין

סאביבית

New member
../images/Emo6.gif כל יום לומדים משהו

אפילו חיפשתי בשירונט ויש שם שיר בשם "הבובה של גוגול" שדומה מאוד ל"שן דובי שן" אבל המילים של השני ממש תמימות שלא כמו הראשון שאפשר לפרש בכל מיני מובנים.

porky169

New member
זה דווקא ממומה לא מימה../images/Emo134.gif

במומה בביוגרפיה של אריאל זילבר כתוב שהוא נכתב על בובת מין בתקווה שאף אחד לא ישים לב

שירי העבר

יכול בהחלט להיות שנכתבו גם שירים פחות חיוביים ב"ימים עברו". אך כאשר הייתה במדינה תנופת בנייה ואנשים חשבו איך וכיצד לחדש ולשפר סביר להניח שהמוטיבים של חיי השגרה הם שהנחו את השירים ולכן הם נראו בהתאם - מלאי תוכן. ניתן לראות זאת אצל משוררים לפני קום המדינה אשר מחוברים למדינה ולקרקע ורחוקים מאוד מתכנים מחוספסים. שירה נראית אחרת כאשר מנחה אותה "מה לעשות" בניגוד ל"מה לא לעשות".

עוז מ

New member
אז מה אתה מציע לאסור אותו לשידור?

הרי זה שיר שנכתב להצגה מסוימת עם קונוטציה מסוימת וכוונות מסוימות ולכן לא ניתן לשפוט אותו בנפרד.

מוגג

New member
פזמון למציצנות:

מי זאת הלבנה ולמה היא מסתכלת בפרחים אשר הנצו בגינה? והעננים שנותנים טיפה ועוד טיפונת להפרחת הגינה... שלא לדבר על הניגון "העליז".

אני רואה תהליך הפוך ../images/Emo141.gif

אני מאמין הרבה פחות ממך בכוחם של טכסטים אמנותיים (במובן הרחב של המילה) לשנות מציאות. כמו שאני רואה את זה, השינויים במציאות גוררים אחריהם שינויים במילות הפזמונים, ולא להיפך. נכון שיש תהליך של היזון חוזר מהפזמונים אל המציאות, אבל לדעתי, התהליך הזה זניח ביחס לתהליך העיקרי, שבו המתירנות והפופולאריזציה של המציאות גוררים אחריהם מתירנות ופופולאריזציה של הפזמונים.

התקופה

נכון אני מסכים שהתקופה היא זו המשרה את הרוח על השירים ולכן כתבתי (מעל) שמשוררים שחיו בזמנים בהם אנשים היו חדורי אידיאלים השירים היו שיקוף של מעשיהם וחשיבתם. כאשר הם עסקו בעבודת הקרקע צצו שירים בהתאם וכאשר הם עבדו בתחומים אחרים צצו שירי עבודה וכך הלאה. אך המכנה המשותף הם האידיאלים המוטמעים בשירים. מה שאין כן בימינו ("בני ילד רע"). ולכן המסקנה שלי הייתה (או המסקנה של אחרים שאותה אימצתי) להשתמש בשירה כאמצעי להגיע לעם. בזמנים שמוחמד לא בה אל ההר אז ההר בא אל מוחמד. בתקוה שמילות השירים ידבקו בשומעים ויחוללו שינוי ומעבר לשירה עצמה ידבקו בהם גם התכנים.

עם המסקנה שלך אני דווקא מסכים ../images/Emo141.gif

על תיאור העבר שלך אני חולק: זה לא ש"בזמנים ההם" השירים שיקפו אידיאלים של אנשים. "בזמנים ההם" היית צריך עזרה של מוסדות היישוב כדי לפרסם שירים, ומוסדות היישוב לא תמכו בשירים שלא שיקפו את האידיאלים שלהם. אנשים חדורי אידיאלים יש גם היום, אבל אין מוסדות שתומכים באמנות שלהם, לכן קולם לא נשמע (לא בתכניות המוסיקה, הכוונה).

למעלה