נושא מעניין. אמנות+פוליטיקה. תגובה
שלום שירה, סיאטלוג, וכול-ם! טוב עליתם ע נושא שנראה לי די מעניין, ולמרות שאין לי בכלל זמן אני חושבת שזה הכרחי וחשוב שאני אכתוב קצת בנושא. קודם כל יש בעיה עם העובדות, אבל זו לא בעיה גדולה מדי. ישנו דיון מאז ההופעה הזו- ביומולדת שלי- בקרב מעריצי פרל ג'אם בנושא סילוף העובדות. פרל ג'אם גם פירסמו תגובה רשמית בנושא. אני אפרסם בהקדם כאן בפורום. בכל מקרה חבר טוב שלי גם היה בהופעה בשורה חמישית וכתב review של ההופעה אז יש לי גם נקודת מבט שלו על המצב. אני אפרסם גם את זה כאן בהקדם. בכל מקרה אדי לא שיפד או דקר את המסכה, אני די בטוחה, אבל הוא עושה דברים כאלה- מחאתיים, לאו דווקא אלימים- אפשר לראות גם ב- DVD שלהם. עכשיו לדעה שלי- קודם כל אני חושבת, סיאטלוג, שיש בך שנאה לאדי ודר מעבר לנושא הענייני. ככה זה נראה לי מצורת הדיבור שלך. דבר שני, אני לא מסכימה שזה ברור שאין לערב פוליטיקה עם אמנות. ואני ארחיב בנושא. דבר שלישי, זה קצת בעייתי שאתם מביעים דעות על דרך הצגת הדברים של אדי בהופעה כשבעצם קיבלתם מידע לא מהימן. דברים נחתכו והוצגו אחרת. אני אשלח לכם נקודות מבט אחרות מכתבות עיתון אחרות ותראו בעצמכם. למשל, שאדי דואג להגיד 'מי שזה לא מוצא חן בעינו לא חייב להשתתף עכשיו בשיר המסויים (war)' ונכון שזה בעייתי אבל הוא בהחלט מתייחס לעובדה הזו ומנסה להזהר. מצד שני הוא לא חייב כלום לאף אחד והוא מנצל- כמו שאמרתם- את הבמה להפיץ את הדעות הפוליטיות שלו ושל הלהקה. כל מי שמכיר את פרל ג'אם יודע את הדעות הפוליטיות שלהם, הם לא מסתירים את זה. פרל ג'אם היא להקה פוליטית. הם יכולים- ובטח זה קרה- להפסיד הרבה מעריצים ומאזינים- כמוך סיאטלוג, למשל, בגלל החלטה כזו שהם לקחו. אני יכולה להבין טוב טוב את הסלידה מערבוב של מוסיקה עם פוליטיקה או אמנות עם פוליטיקה. כל העניין של "מי הוא שיגיד לי מה לבחור או מה לחשוב". מקובל עלי. אבל אני אל מסכימה עם זה. מן הסתם. זו הסיבה שאני אוהדת את פרל ג'אם. לא בגלל איך שאדי נראה או איך שהם מנגנים דווקא- אלא דווקא בגלל הפוליטיקה. אבל זה כבר עניין של טעם ודעה. ואני יכולה להבין אחרים שזה הורס להם את המוסיקה. ולפעמים גם אני מרגישה שזה מוגזם או מיותר... אבל לדעתי בהרבה דברים בחיים פוליטיקה זה בלתי נפרד. ויש אמנות לשם אמנות- כמו פופ וכאלה- ויש אמנות אוונגארדית פוליטית שלא מתביישת או מסתירה את הרעיונות שהיא מייצגת או תומכת בהם. ואם היתה רק אמנות לא-פוליטית היה מאוד משעמם. אני אוהבת את שני סוגי האמנות. אני גם לומדת על זה קצת עכשיו. אבל אם לא שמת לב, סיאטלוג יקר, אמנות זו דרך הבעה של רעיונות, ואם הרעיונות הם פוליטים אז הם פוליטים ואדי לא יעשה את עצמו שמח וטוב לב כשהוא מבואס ומעוצבן על המלחמה הזו. ואני חושבת שזכותו של הקהל ללכת באצמע. וזה מבאס לחשוב שהם יפסידו מוסיקה טובה בגלל חילוקי דעות פוליטיים, זה לא כייף בכלל, ולאו דווקא הכי נכון והכי צודק, אבל זה סיכון ושיקול שפרל ג'אם לקחו על עצמם כדי לא להיות צבועים ולא להתחבא מאחורי מסך של שתיקה פטריוטית של חוסר ביקורת. בלי אמנות ביקורתית העולם היה חרא בהרבה מובנים. לאמנות יש כוח מאוד חשוב בפוליטיקה. לא חייבים להשתמש בכוח הזה, אבל אם אדי משתמש בו זה לא אומר שהוא שחצן וכל מה שאמרת. אבל אם זה מה שאתה חושב אז שיהיה. יש בזה המון בטחון עצמי והרגשת צדק- אני מסכימה בקשר לזה, ייתכן שתחושת הצדק והאמת של אדי ופרל ג'אם מוגזמת. כאילו איך הוא כל-כך בטוח בעצמו? אולי הוא מוביל ומחנך אנשים לדברים שהוא בטוח בהם אבל בעצם הם לא נכונים? עם זה אני מסכימה שיש בעייתיות. אבל חשוב שתהיו ערים לזכותה של האמנות להביע ביקורת ולא לסתום פיות. יעל