בניית דופלקס על בניין ישן

פולספגן

New member
בניית דופלקס על בניין ישן

רוצים לעשות אצל סבתא שלי פרוייקט קומבינה של בניית 3 דופלקסים + מעלית. רציתי לשאול, האם ערך הדירה עולה למי שגר בקומה ראשונה, למרות שהוא לא צריך את המעלית? הרי יתווסף לו מיסי ועד של לפחות 100 ש"ח עבור ביטוח של המעלית. דבר שני, האם צריך רוב של 80% או רוב של 66% בשביל להוציא את העיסקה לפועל? מה נראה לך הולם לבקש פיצוי עבור הדירה בקומה ראשונה?, כי ברור כי הקומות העליונות עושות שידרוג רציני לערך דירתם.

עסקת קומבינציה (ולא עסקת קומבינה..) אצל הסבתא

פולקסווגן שלום, ראשית, צר לי על העיכוב שנבע מפאת מחלה (גם אנו מנהלי הפורומים בני אדם...) לשאלתך - השאלה לא ברורה כל כך, אולם, נראה כי הינך מדבר על עסקת קומבינציה (ולא "קומבינה"...) להריסת המבנה הקיים ובניית דירות חדשות.. כל מה שקשור לערך הדירה בהתחשב בקומות וכן הלאה היא שאלה שיש לשאול שמאי (אם תרצה נפנה אותך). אני אמנם לא שמאי אבל אני יכול להגיד לך בבטחה שתוספת מיסי ועד של 100 ש"ח בוודאי שלא אמורים להשפיע על ערך הדירה וישנם כללי שמאות מוכרים שיש לבחון בצורה מקצועית. ממילא בעסקת קומבינציה יש שמאי מלווה שיוכל לתת מענה לכל השאלות הללו. פיצוי אינו המונח הנכון - במו"מ עם היזם\קבלן בעלי הדירות יכולים לבקש מה שהם רוצים במידה והיזם מוכן לשלם. רצוי לבצע מו"מ כזה בליווי עורכי דין שמבינים בתחום. לעניין הרוב - אין מדובר בתמ"א 38 או בשינויים כאלה ואחרים ברכוש המשותף ולכן בעסקה מסוג זה דרוש 100% הסכמה כי מדובר בעסקה הנוגעת לקניינם של בעלי הזכויות ופגיעה בקניינו של אדם מצריך הסכמתו. הכל בסייג כי אין בידי מלוא הנתונים. בכל מקרה, עסקת קומבינציה היא עסקת מקרקעין מהמורכבות שיש ולכן לא מומלץ אפילו לנסות לעשות זאת ללא ליווי משפטי. אם הינך מעוניין במידע מפורט יותר אנא פנה במסרים כי אהיה זקוק למידע ספציפי יותר על המגרש וכן הלאה... בהצלחה,

פולספגן

New member
ברור שהתכוונתי לעסקת קומבינציה ../images/Emo13.gif

אך, לא מדובר על הריסת המבנה הקיים ובניית דירות חדשות, אלא על הוספת 3 דופלקסים על הבניין הקיים ולכן לפי דעתי, הלא מלומדת, זה כן מתייחס לתמ"א 38. מדובר על הוספת מעלית ומיגון מפני רעידת אדמה (למרות שהבניין עבר חיזוק מסיבי לפני מס' שנים וגם מתחיל מקומת קרקע, כך שזה דיי מיותר) והחלפת תריסים. לפי הבנתי הלא מלומדת, צריך רוב של 66% וגם שהשטח הנוסף לא יעלה מעל 34% מהשטח הכולל. מכיוון שמדובר במקרה של בניין שיש בו 4 קומות עם 12 דיירים, כך ש-3 הדופלקסים לפי מיטב הבנתי יעברו את ה-34%. האם אני צודק
האם זה נקרא שטח שעולה על שליש
אם תשובתך היא "כן" לשאלה השניה, אז כמה % כן צריך על מנת להוציא את הפרויקט לפועל

רוב דרוש לתמ"א 38

פולקסווגן שלום, אם התכוונת לקומבינציה מחד גיסא ותמ"א 38 מאידך גיסא אז בלבול רב בידיך ואעשה לך, ברשותך, סדר בבלאגן. עסקת קומבינציה הינה עסקה שבה בעל הזכויות בקרקע מוכר ליזם את כל הקרקע שבבעלותו או חלק ממנה, בתמורת לקבלת חלקים במבנה שיבנה על אותה הקרקע, וחלקו של המוכר במבנה מכונה אחוז הקומבינציה. לעומת זאת, תמ"א 38 הינה תוכנית שבמסגרתה מוכרים בעלי הזכויות בבניין את זכויות הבניה על הגג ליזם שבתמורה מחזק את הבניין, משפץ אותו, מוסיף מעלית, נותן פתרון לחניה וכן הלאה, בכפוף למו"מ בין הצדדים. היזם, כמובן, ינסה לקבל היתר לבנייה נוספת על הגג אבל זה דורש אישור מהנדס ואישור ועדות התכנון.. בעניין האחוזים, גם בלבול רב בידיך! שים לב ושלא יטעו אותך פרסומים לא מדויקים בעניין הזה של 2/3 הסכמת דיירים: על פי חוק המקרקעין (חיזוק בתים משותפים מפני רעידות אדמה), תשס"ח-2008, שמקל על הרוב הדרוש לאישור תמ"א 38: ביצוע עבודה ברכוש המשותף שמטרתה בניית דירה חדשה, טעון החלטה מראש של כל בעלי הדירות, כאמור בחוק המקרקעין; ואולם לעניין ביצוע עבודה שמטרתה בניית דירה חדשה או דירות חדשות, שמספרן אינו עולה על שליש ממספר הדירות שהיו בבית המשותף ערב ביצוע העבודה (בסעיף זה – המועד הקובע) וששטח רצפתן הכולל אינו עולה על שליש משטח רצפתן הכולל של כל הדירות בבית המשותף במועד הקובע , רשאי המפקח, אף אם לא התקבלה לכך החלטה מראש של כל בעלי הדירות בבית המשותף, לאשר את ביצוע העבודה, על פי תביעה של בעלי הדירות שבמועד הקובע היו בבעלותם שני שלישים מהדירות בבית המשותף ושני שלישים מהרכוש המשותף היו צמודים לדירותיהם, ובלבד שנתן לכל מי שהיה בעל דירה בבית המשותף במועד הקובע הזדמנות לטעון את טענותיו... מכאן, אתה מבין, בחישוב פשוט, ש- 3 הדירות החדשות לא עוברות את השליש מהדירות הקיימות (4 דירות) וזאת מבלי לבדוק את עניין שטחי הרצפה. כמו כן, שים לב שניתן לבנות קומה אחת וחדר יציאה על הגג מכל אחת מהן - אם בזאת התכוונת לדופלקס אז בסדר אבל אם לשתי קומות מלאות אז כמובן לא ניתן. זאת ועוד, גם אם יש את שני השליש המיוחל צריך להגיש תביעה למפקח על הבתים המשותפים, שכמוה כתביעה לכל דבר שעלולה להימשך כשנתיים לפחות ובכל הזמן הזה, לפחות, בניית הדירות החדשות מתעכבת..לכן, כדי שיעבור חלק צריך עדיין 100%. מניסיון ב- 12 פרויקטים של תמ"א 38 שמשרדי מטפל בימים אלה, בשלבי התהוות שונים, וממה שאתה וודאי למד מן האמור במפורט לעיל, הרי שעניין זה אינו פשוט כלל ועיקר ולכן מומלץ לקחת עו"ד שמתמחה בתחום (ולא רק עו"ד שמתמחה במקרקעין כי זו התמחות ייחודית ואחרת). ממילא עלות העורך דין לא יוצא מכיסם של הדיירים... בכל מקרה, שיהיה בהצלחה!

פולספגן

New member
../images/Emo51.gif רבה על התגובה המושקעת והרצינית

רציתי לתקן טעות קטנה שעשית - יש בבניין 4 קומות שמונות 12 דירות. לדופלקס התכוונתי, ל-2 קומות שיבנו על הגג ומעליהם יהיה גג חדש. הקבלן מבטיח להעביר את כל דודי השמש לגג החדש ובזמן הפרוייקט נאלץ להשתמש בדודי חשמל שיספקו לנו. האם הנתונים החדשים עשויים לשנות את תגובתך בעניין
דרך אגב, לא כ"כ הבנתי את החישוב שעשית - אתה התייחסת ל-4 דירות, כלומר בטח ש-3 דירות חדשות יעברו את השליש מהדירות הקיימות. הקבלן מוכן שניקח איזה עו"ד שנרצה (אני ישר חשבתי עליך
) והוא מטעמו מוכן לשלם 5000 דולר, כמובן עו"ד אחד עבור כל הדיירים ולא שכ"א ייקח עו"ד אחר.

בשמחה!

תיקונך לא התקבל...
אני בדרך כלל מאד מדייק (חלק מדרישות המקצוע...) ולכן שים לב שוב לניסוח שלי: "3 הדירות החדשות לא עוברות את השליש מהדירות הקיימות (4 דירות)" - תעשה חישוב פשוט ששליש מ- 12 זה 4 ולכן 3 דירות לא עוברות את השליש, קרי 4 דירות. זה רק לצורך העמדת דברים על דיוקם.. אם מדובר ב- 2 קומות מלאות אזי לא מדובר בתמ"א אלא אולי על פי תב"ע (תוכנית בניין עיר) מקומית. למשל, בראשל"צ, יש את תוכנית רצ/106/1 שמעניקה כפל זכויות לבניין עד 4 קומות שעונה על הקריטריונים של התוכנית, קרי בנין של 2 קומות יקבל עוד 2 קומות, בנין של 3 קומות יקבל עוד 3 קומות, בנין של 4 קומות יקבל עוד 4 קומות, אולם בנין של 5 קומות יקבל רק עוד 3 קומות כי לא ניתן לעבור את הרף של 8 קומות. בעניין ייצוג - אומרים ש: "אין הנחתום מעיד על עיסתו", אבל בתחום ההתחדשות העירונית שמו של משרדנו הולך לפניו ומי שבתחום יודע זאת... כך שאנחנו תמיד שמחים לתרום מניסיוננו למי שפונה אלינו. צור קשר עם עו"ד זיו גרומן ממשרדנו ונראה איך נוכל להתקדם...

פולספגן

New member
הקבלן קורא לזה קומה אחת, כי ה-2 קומות הם

פנימיים - דופלקס. מס' הדירות לא עוברות את השליש, אך מכיוון שזה דופלקסים, אז נראה לי דיי ודאי ששטחם כן עובר את השליש. דרך אגב, הוא כן קורא לזה תמ"א 38 וגם עיסקת קומבינציה ומכאן נבעה טעותי.

והקבלן קורא לעצמו קבלן? מקווה שלא משהו אחר..

אני מקווה שלפחות ה"קבלן" קורא לעצמו קבלן ולא משהו אחר... יש דברים מאד ברורים - אפשר לקרוא למדרגות נעות מעלית אבל מה לעשות שזה לא מעלית או אפשר לקרוא לדירת 2 חדרים "דירת 5 חדרים" אבל זה לא... בקיצור, נראה לי שהקבלן, וכבודו במקומו מונח, לא מבין בעצמו או חושב שאתם לא מבינים ולכן צריך לבדוק כל הבטחה שלו בקפידה. נקווה שבבניה הוא מבין יותר מהגדרות וניסוחים. בכל מקרה, צריך להבין במה דברים אמורים על מנת שאתם, הדיירים, לא תקבלו "בלוף", שהקבלן קורא לו "תמורה"...

פולספגן

New member
האם התנאים של תב"ע זהים לתמ"א../images/Emo35.gif

הסתכלתי במפרט הטכני שקבלנו ושם רשום "... לעיסקת קומבינציה - במסגרת תמ"א 38 בשילוב זכויות תב"ע" כך שנראה לי שהקבלן כיסתח את עצמו. אם כך, האם ה-% זהים לאלו של התמ"א (לא עולה על שליש משטח הרצפה וכמות מס' הדירות)
המוציאים לפועל של העיסקה הם רום גבס מקבוצת א.דורי.

הקלה ברוב לתמ"א 38 - רק לתמ"א 38!

ההקלה ברוב הדרוש לתמ"א 38 הינה תיקון לחוק המקרקעין ולכן חל עליה בלבד. חוץ מזה כל תב"ע הינה תוכנית שונה בתכלית זו מזו ולכל תב"ע הוראות שונות זו מזו ולכן לא ניתן להכליל. מכיוון שאני לא יודע על איזה תב"ע הקבלן מדבר, וסביר להניח שהוא בכלל מדבר על תב"ע חדש שהוא רוצה להגיש בעתיד או שינוי לתב"ע קיים, ולכן קשה לי לענות. תשלח לי את ההסכם או את מסמך ההבנות או כל מה שיש לך ונראה במה דברים אמורים...

למעלה