בלוז

בלוז

מה מקור השם של סוג המוזיקה הזה? אמרתי למישהו, זה נקרא כך בגלל ש... והוא אמר: מה פתאום. הריני מעבירה בזאת השרביט לחבר המלומדים. התושיעו נא? תודה.

ככל הידוע לי

המקור הוא תחושתי, מתוך תחושת העצבות שמשרה צליל המילה האנגלית blue במנותק ממשמעותה. נסי לומר אותה תוך משיכת ההברה האחרונה.

noa scotland

New member
אז ככה...

לפי ה"אוקספורד" השמן שלי, blues משמעותו מלנכוליה, עצבות או דכאון. המקור הוא מאמצע המאה ה-18 ובא מהכינוי Blue Devils שהתייחס לדכאון. ועוד ממשיך ומספר "אוקספורד" שהמוסיקה התפתחה לקראת סוף המאה ה-19 אצל הכושים בדרום הכפרי של ארה"ב. בשנות ה-40 של המאה העשרים, עם נהירתם לערים הגדולות, היא נעשתה פופולרית בקרב קהל גדל והולך. אז התפתחו ממנה גם רית'ם אנד בלוז ורוק אנד רול.

ידעתי שאפשר לסמוך עליכם.

גם אני ידעתי שהשם מקורו בצבע הכחול, שנחשב כצבע עצוב. תודה על שני הטיעונים שהבאתם שהבלוז נקרא כך גם מצד הצליל וגם מצד ה-blue devils. מעניינת ההגדרה האוקספורדית שבלוז משמעו מלנכוליה. כחול ושחור בעירבוביה. אגב, מי היה הראשון שהתווה את תורת הצבעים הזו? לפחות לגבי משמעות של שני צבעים אני לא תמיד מרגישה כמו שאני אמורה להרגיש (אם יש כזה דבר): הצבע הכחול - עצב, והצהוב - קנאה.

לגבי צבעים

מעניין שהאסוציאציות שהם מעלים אינן אוניברסליות: יש בלוז ויש סרטים כחולים (בלי קשר לסרטים כתומים), הלבן במערב הוא צבע של טוהר ואילו בסין הוא מסמל מוות, הירוק במערב הוא צבע של טבע בעוד שבאיסלם הוא סמל דתי.

"בערב ילין בכי ולבוקר רינה" (תהלים)

זהו אחד הפסוקים שאני הכי אוהבת. ומה שקרה כאן הזכיר לי אותו. לעת ערב שאלתי שאלה על מוזיקה בלוזית עצובה, ועם שחר שמחתי למצוא תשובות. ועל זה נאמר: "לשמוע אל הרינה". תודה לכם.

מארסו

New member
מתוך Wordorigins.org

למי שלא מכיר - אתר מצויין באנגלית המסביר את מקורותיהם של מילים שונות. אני מביא את הקטע הרלוונטי בנאגלית רק בגלל שאני לא סומך מספיק על יכולות התרגום שלי (למעוניינים, קישור ישיר): Blue/Blues The adjective blue has been associated with despondency and sadness since the 16th century. The noun the blues has been with us since 1741. The blues is a shortening of blue devils, demons popularly thought to cause depression and sadness. Blue devils have been around since 1616. The name of the musical style has been around since 1912, taking its name from the mournful and haunting nature of the lyrics. Some sources say the style takes its name from the blue notes that it uses, blue notes being a minor interval in place of a major, an off-pitch note. But the opposite is true. Blue notes get their name from the blues, not the other way around. Blue note is attested to in 1918.

אטיוד5

Active member
רק רציתי לציין

שבלוז הוא לא בהכרח שיר נוגה. או כמו שאמרה אחת ממלכות הבלוז, בילי הולידיי: there's sad blues and there's happy blues, i don't think i ever sang a song the same way twice, it's according to the mood i'm in. (שם, שם). מבחינה מוזיקלית הבלוז הוא שיר בעל 12 תיבות במבנה AABA, וכמובן, לא תמיד. מבחינת המילים יש בו חזרה על שורות. מבחינת הרמונית יש כמה תבניות קבועות, וכך אין בעיה לשני נגני ג'ז מצ'ילי ומצפון מנצ'וריה לבוא ולנגן ביחד ללא אימון מוקדם משותף. אני זוכר שראיינו פעם את אריק לביא בתכנית רדיו. הוא אמר שבישראל אין מקום לבלוז, אנחנו היהודים הישראלים לא מסוגלים לראות את השמחה שבעצב. רק קראחצן. הסכמתי.

למעלה