בלוג שלי

בלוג שלי

בלוג שלי בנושא שוק ההון השביתה נתנה קצת זמן אז נולד בלוגון מוזמנים לקרוא להעיר וכו הבלוג http://blog.tapuz.co.il/noba

לא מבין בשוק ההון

אבל מאינטאיציה פשוטה אני משוכנע שהמפולת או לפחות הירידות המתונות קרובים. אני שייך לדור שעדיין זוכר את הנפילות הגדולות של שנות ה - 80. אנחנו חיים כאן בגן עדן של שוטים בתוך בועה שאין לה קשר למציאות. אין שום בסיס כלכלי לתחזיות הצמיחה המטורפות שיוכלו להצדיק את העליות הגדולות במחירי המניות. יש כל כך הרבה אי ודאות פוליטית ומדינית בטחונית. אגב, גם העליות בשוק ההון העולמי נראות לי מופרכות.

לדעתי

אירועים פוליטיים ואחרים שלא קשורים להתנהגות החברות הנסחרות, משפיעים נקודתית ולא לאורך זמן, קח לדוגמא את המלחמה האחרונה שמאז המדדים עלו בכ 30% למרות שהיו ירידות במשך כמה שבועות. באופן כללי,לא משנה אם יהיו עליות או ירידות אפשר להרוויח מכל מצב אם פועלים נכון לדוגמא ע"י אופציות והגנות. אתה צודק בקטע שיש הרבה שוטים בתוך בועה, אבל זה ענין התנהגותי מה עושים ואיך ולא לפעול כמו עדר. צריך לקחת בתיכנון גם ירידות והפסדים ולהכין תוכנית למקרה כזה. לדעתי במרבית המניות ממש אין בועה .חלק גדול עדיין נסחר במכפילים נמוכים. ירידות תמיד היו ויהיו אחרת זה לא בריא.כסף צריך גם לצאת לא רק להכנס. לגבי שנות ה-80,אני חושב שהרבה השתנה מאז , גם מבחינת התקנון של הרשות מה שמונע הרצות ומניפולציות קיצוניות.

hemi32

New member
צודק, ועם זאת ..

כאחד שסוחר בשוק ההון והמט"ח (לא בארץ) אני יכול לומר לך שמי שיפסיד ממפולת כזו זה אלו שמחזיקים כסף בבורסה ושוכחים ממנו או מלטפים בנחת את הבטן מעונג על העלייה התלולה במנייתם .. ולא עוצרים לרגע להוציא את הכסף ולחפש אפיק השקעה יותר סולידי עד שתגיע התפוצצות הבועה (ראה דוגמת 'טבע') המסחר בארץ הוא קשה והעמלות גבוהות , זהו שוק של מליארד $ בימים טובים של פקיעת אופציות וכדו' כך שכל מי שרוצה להזיז את השוק יכול עם מליון דולר להזיז אותו לכל כיוון ... איך אפשר לסחור בשוק כזה לאורך זמן ועוד עם כל מה שהזכרת .. אני סוחר דווקא מול הבורסות בארה"ב עם עמלות אפס ! עד סנט למנייה ! בתוך שוק שמגלגל 250 מליארד דולר ביום רגיל והוא יציב ובטוח , ועדיין לעולם לא נשארתי בתוך מנייה יותר מ 24 שעות .. בנוסף בארה"ב ניתן להרויח גם על מניות יורדות (שורט) כך שאם השוק יתרסק הסוחרים ייעשו הרבה כסף מזה .. בקיצור , לדעתי בורסה זהו מקום לקרנות הגדולות , למבינים ולסוחרים אך בשום פנים ואופן לא לאזרח הרגיל .. למען הגיוון יוכל להחזיק עד 15% השקעה מנייתית סולידית בתיק ההשקעות שלו בבנק .. ודרך אגב 'בני ילד רע' הבורסה מקדמת לי תהליכים ... והתאריכים מצטמקים ..

עיצה מאיש סולידי

אני בדיוק האיש הסולידי. אף פעם כמעט לא היה לי כסף נזיל. ההשקעה היחידה שלי היא קרן השתלמות סולידית שבשנים טובות נתנה 20% ( רק ב-חצי השנה האחרונה הרווחתי 10%) ובשנים רעות ירדה אפילו ב - 10% ובסך הכל לאורך זמן נותנת רווח ריאלי סביר של 5% לשנה. לא מתעשרים מזה, אבל בהחלט נהנים.מי שמשקיע בזה 25,000 בשנה יכול למצוא עצמו אחרי 10 שנים עם כשאתה בונה על הכסף לצרכי מחייה ולא לספקולציה, ובהנחה שאתה רוצה להבטיח שהתאריכים לא יתרחקו, תתחיל לצמצם סיכונים. אם לדוגמא צימצת חצי שנה מהתאריך המיועד, נסה לשמור על זה ולא להמר יותר מדי.

uri80

New member
בני, אתה בטוח שכלכלית השיקולים שלך נכונים?

אינני סבור כך. אסביר מדוע. עשה את החשבון לבד. (אל תתפסו אותי במספרים מדויקים, אני כותב מהזיכרון כעת כך שיתכנו אי דיוקים קלים אבל הרעיון נכון). בסביבות 92 החל מדד המעוף על 100. כיום לאחר 15 שנה הוא בסביבות 1100. בתוכנית הסולידית שלך אתה מדבר על רווח של חמש אחוז לשנה. כלומר לאחר 15 שנה תוכל להכפיל את כספך (מאתיים אחוז) דהיינו במקום 25 אלף ש"ח יהיו ברשותך בסביבות כ- 50 אלף ש"ח. מדד המעו"ף באותה תקופה קפץ ל-1100 דהיינו פי 11 מערכו ההתחלתי (1100 אחוזים) או במילים אחרות תשואה ממוצעת של למעלה מ-17 אחוזים בשנה, זאת למרות שבזמן הזה התרחשו שתי נפילות חזקות בבורסה באיזור 1994 ו-2000 ולמרות הכל המדד פיצה על כך אח"כ. כלומר אם היית שם 25 אלף באותה תקופה, כיום היו לך בסביבות 275 אלף ש"ח. הבדל פעוט הייתי אומר. החישוב שלי גס ולא לוקח בחשבון פרמטרים רבים כמו דמי ניהול, עמלות, סיכון של התיק ופיזורו וכו' אבל הרעיון מאחוריו נכון. נכון, אתה צודק, בבורסה יש נפילות והסיכון רב הרבה יותר אבל לאורך זמן התשואה על מניות גבוהה משמעותית. אין כאן שום עצה כיצד לנהוג אלא להפך. רק מקווה שלא יהיה כאן איזה ליצן תורן, שיקרא את זה וישר ישים מחר את כל כספו בבורסה כשהיא בשיא, ויתפלא אח"כ שהפסיד כסף רב. רוב הציבור תמיד נזכר להיכנס שניה לפני הקריסה הבאה.

rigoletto111

New member
RIGHT ON TARGET

סחתיין אורי. אגב, לאסטרטגיית ההשקה הזו תצטרך להשתמש בתעודות סל, כמובן. לאחרונה קראתי כתבה ב"דה מארקר" על כך שהציבור נוהג לקפוץ לבורסה כשהיא בשיא, ולברוח אחרי שהיא מתרסקת.. אני אישיתי משקיע באמצעות בית השקעות. אין לי את הזמן, ההכשרה, היכולת והעצבים לטפל בעניין בעצמי. היתרון הוא פיזור ההשקעות. כשחלק מהכסף באג"ח, חלק באג"ח חו"ל , חלק מניות בארץ וחלק במניות בחו"ל, וחלק שמתי בעצמי במק"ם, שום ארוע בודד לא ימחק לי את החסכונות, וגם לא חלק ניכר מהם.

סלסרו

New member
"לאורך זמן התשואה על מניות גבוהה משמעותית"

אמירה רלוונטית רק אם משקיעים בindex של אחד השווקים (נייס, נסדק, וכו'). אין לזה שום רלוונטיות לגבי השקעה במניה ספציפית. גישה זו יכולה לגרום לאנשים "להשקיע לטווח ארוך" (כי כולם אומרים שהשקעות לטווח ארוך זה זה, נכון?) ולא להגיב למה שקורה לתיק שלהם. כשהם מתעוררים לאחרי שנתיים הם מגלים שכספם התנדף.. ולעולם לא ישוב. מאידך, לדעתי הגישה של hemi32 של מכירה תוך 24 שעות שגויה. סטטיסטית כ85-90% מהday traders מפסידים. צריכים להיות נבונים ולדעת מתי לצאת מכל מניה. יש מניות שמשאירים לכמה ימים או שבועות, ויש לשנים. אין לי זמן לפרט כעת, אבל בכללי אומר שגישה שרירותית האומרת ש"צריך לצאת מכל מניה תוך 24 שעות" היא אווילית בעיניי. מצד שני, אם זה עובד לhemi אז סבבה.

uri80

New member
מן הסתם, אני אכן מדבר על מדדים.

השקעה במניות צריכה להיות סלקטיבית. השקעה במס' מניות מועט מגבירה את הסיכון בצורה משמעותית. אני אישית לא ממש הצלחתי להשיג לאורך זמן את תשואת המדדים (אבל כמו כולם ניסיתי) ולא חושב גם שכל מנהלי הקרנות מצליחים בזאת. לגבי סוחרי יום, מצטרף לדעתך. לא מאמין בזה. יש מעטים שמצליחים בזה, הרוב לא. אולי קשור לעובדה שהנבואה ניתנה... בכל מקרה, אלה שאוהבים להמר מאד על כספם, סבבה. זהו לא הכסף שלי.

סלסרו

New member
לגבי מספר המניות הממולץ בתיק

לענ"ד, לכל מניה אתה חייב להשקיע לפחות שעה בשבוע. מינימום. שעה בלימוד המניה וכל מה שסביבה. קשה מאד לעשות את זה עם תיק גדול. הייתי אומר שלא יותר מ15, ולא פחות מ4-5. 7-8 מניות זה סביר. ברוב השנים עקפתי בהרבה את המדדים. עשיתי אחוזים מצויינים דווקא בשנים שהשוק היה בבקנטים ואנשים רבים הפסידו הרבה. למען גילוי נאות: בשנה האחרונה לא הרווחתי (הפסדתי טיפונת) וגם השנה אני מפקשש. לא יודע למה (בשנה שעברה אני יודע למה..).

uri80

New member
מה זה "רוב השנים"?

השאלה היא כמובן על איזה טווח זמן אתה מדבר.

עד כמה שאני יודעת לday trading אין קשר

לנבואה ולמזל. היה מחקר שהסביר איך day trading יכול לעבוד והסביר מה הסיבה שצריך לסגור פוזיציות מהר אבל לפי המחקר בממוצע צריך לסגור פוזיציה תוך פחות משעתיים. פגשתי day trader מישראל שמשקיע מיליונים (לא שלו) והוא סיפר קצת על השיטה שלהם. היא לא דומה לשיטה של חמי והרבה יותר אגרסיבית כח הם עלולים לשנות את השוק. האדרנלין רץ ברמות מטורפות והוא מגיב תוך שניות. אחרי העבודה הוא בהיי במשך שעות ולא יכול להרגע. אתה מדבר על שיטות לטווח ארוך. יש מחקר על כמות המניות שצריך להשקיע כדי לחקות את המדד ואיך לבנות את התיק אבל אחרי כל העבודה לא מצליחים להגיע ליותר מהמדד אז למה להתאמץ?

ידו בכל

New member
סוחרי יום - קצת מידע

מה זה סוחר יום? סוחר יום נכנס לבורסה בבוקר עם אפס נכסים פיננסים ויוצא בערב עם אפס נכסים פיננסים עם רווח או הפסד לגבי אותו יום שעבר (סוחר יום טוב בדרך כלל יסיים את היום עם רווח). לכן הוא ישן טוב בלילה. סוחר יום מרוויח המון כאשר השוק נופל או עולה ואין לו פרנסה כאשר השוק מדשדש. בכל המפולות הגדולות, בעלי הנכסים בוכים ואילו סוחרי היום צוהלים. שמעתי כמה סוחרי יום שהגדירו את עצמם כאוכלי נבלות. סוחרי יום טובים יכולים לעשות רווח של 3 פרומיל ביום בממוצע. מדוע צריך סוחרי יום? בשביל הסחירות. כיום שמישהו רוצה לקנות נכס פיננסי תמיד יהיה את זה שמספק לו את זה. ללא סוחרי היום ייתכן שמישהו ירצה לקנות או למכור ולא יהיה מי שיציע לו את זה. בנוסף, מחיר נכס נקבע על פי הצע וביקוש. אולם המחירים בפועל יכולים לפעמים להיות מעוותים כתוצאה מחוסר סחירות של הנכס. כך למשל ללא סוחרי יום הפער בין מחיר הקניה למכיר המכירה יהיה גבוה בעוד שסוחרי היום דואגים לפער קטן בין מחיר הקניה למכיר המכירה. ככל שיש יותר מסחר יומי כך קטנים העיוותים. כמה נקודות חשובות לגבי מיסחר יומי. א. סוחר יומי יכול למכור גם את מה שאין לו. נניח למשל שסוחר בבוקר עם אפס נכסים רואה שהשוק בירידה. הוא יכול למכור את מה שאין לו בדיוק כמו שבעל חנות יכול למכור סחורה למרות שאין לו אותה במלאי. במקרה כזה אומרים עליו שהוא ניכנס לפוזיציה. הוא כמובן מחויב עד הערב לצאת מהפוזיציה קרי, לקנות בחזרה על הנכסים כדי להישאר בסוף היום באפס. אבל אם בבוקר מחיר הנכס היה 1000 ובערב מחיר הנכס היה 950 הוא למעשה הרוויח את ההפרש. ב. מינוף. היחס בין הבטחונות שחייבים לשים לבין הסכום שסוחרים בפועל נקרא מינוף. מינוף של 100 אומר שכדי לסחור במאה אלף ש"ח חייבים לשים בטחונות של אלף ש"ח בלבד. כך, תמורת 1000 ש"ח בטחונות אפשר לסחור במאה אלף ש"ח. הסיבה שמאפשרים זאת הינה שהתנודות בשוק ביום אחד אינם גדולות. מכאן שאם סוחר יום מחוייב להיזכות בסוף היום אז לכל היותר הוא יפסיד אחוז. את האחוז הפסד הזה, מכסים הבטחונות. כאשר כתבתי כי סוחר יום טוב יכול לעשות רווח של 3 פרומיל הכוונה הינה 3 פרומיל מהמאה אלף שזה 300 ש"ח - 30 אחוז מהסכום שהוא שם כבטחונות.מכיר סוחרי יום מקצועיים שסוחרים כל יום על מיליון ש"ח כאשר הם שמים בטחונות של עשרת אלפים שקלים. ג. מחיר קניה ומחיר מכירה (עניין קריטי להבנת מסחר היום). יש פער בין מחיר קניה למחיר מכירה. נניח שאדם רוצה לקנות נכס פיננסי. יש לו שתי אפשרויות. אם הוא זקוק לנכס ברגע נתון, הוא יצטרך ללכת למי שמוכן למכור לו באותו רגע (סוחר היום במחיר גבוה נניח 1000 ש"ח). אפשרות נוספת שיש לו זה לשים ציטוט ובו הוא אומר משהו כזה: רוצה לקנות את הנכס במחיר 950 ש"ח. במקרה כזה הקניה איננה ודאית והוא צריך לחכות שמישהו ירצה למכור לו במחיר הנמוך. אם מישהו לחוץ למכור באותו רגע את אותו נכס הפיננסי הוא ימכור במחיר הנמוך. סוחר היום תמיד ישתדל לקנות במחיר הנמוך ולמכור במחיר הגבוה. בשביל זה הוא יצטרך לשים ציטוטים כמו כל סוחר שמציע את מרכולתו בשוק ולחכות שקונה יקנה. שהשוק מדשדש הרווח שלו הינו הפער בין מחיר קניה למחיר מכירה. זה המקצוע של סוחר היום. זה לא כל כך מעניין בדיוק כמו שלמכור בחנות ולחכות שקונה יקנה איננו דבר מעניין במיוחד. אבל זה ריווחי. ד. עמלות. אדם מהישוב סוחר דרך ברוקר. אבל הוא צריך לשלם לברוקר עמלות. ככל שסוחרים ישירות מול הבורסה כך קטנות העמלות. לכן, לאדם מהישוב יש סיכוי קטן יותר להצליח במיסחר יומי והעמלות השונות מכרסמים משמעותית ברווחיו. גם לבורסה עצמה צריך לשלם עמלות אבל אלו קטנות יחסית. ה. למה לא כולם עושים זאת? ראשית, המיסחר היומי הממוחשב הינו משהו חדש. רק של השנים האחרונות. בעבר המיסחר היה בבורסה עצמה או דרך הוראות טלפוניות לברוקרים. המסחר היומי הממוחשב פתח פתח לכל אדם לסחור בצורה יעילה דרך המחשב ולעקוב אחרי המיסחר. שנית, עמלות התיווך לברוקרים נוגסים ברווחים. שלישית, לא כולם רואים בזה משהו מעניין. זה מצריך זמן וישיבה מול המחשב יום שלם. לא כולם אוהבים לתת ציטוטים ולחכות שמישהו יועיל בטובו לקנות או למכור. אכן, בימים בהם יש נפילות גדולות או עליות גדולות אפשר לעשות הרבה כסף. לסיכום - מיסחר יומי לא דורש השקעת כסף רב אולם זאת עבודה ככל העבודות הדורשת את הזמן שלה ובמיוחד ניסיון והבנה. אם מישהו מוצלח בזה אזי הוא יכול להרוויח הרבה. מקצוענים משתמשים בטריקים ובניסיון רב ואלו סודות המקצוע. מי שמתעניין בזה כדאי שיעשה קודם סימולציות ויתעניין בנושא. ישנם אתרי מיסחר שמאפשרים להתאמן על כסף וירטואלי. רק שבטוחים שמכירים את הנושא להיכנס עם כסף אמיתי.

מתלבט13

New member
אתה לוקח 15 שנה יוצאות דופן בארץ

1) הממוצע הרב שנתי בארץ ובארה"ב הוא הרבה יותר נמוך. אחוזים בודדים מעל ריבית האג"ח. גם בארה"ב השנים בין 1981-200 היום מדהימות אבל ב17 שנה עד 1981 הבורסה הניבה אפס תשואה. (קרי, הרבה פחות מאג"ח) 2) ה"לאורך זמן" נכון אם לא היה לך מזל רע. מי שנכנס לפני 1929 היה צריך לחכות עשרות שנים רק לכסות את ההפסדים! 3) יש טוענים שגם היותר רווח לאורך זמן הוא אחיזת עיניים. אבל לא אכנס כאן לדיון הסטטיסטי. 4) תיאורטית, הסיכוי לתשואות מעבר לאג"ח קטן ככל שאנשים יותר מודעים ליתרון של מניות. הטרנד שיותר ויותר משקיעים היום את כספי הפנסיה שלהם במניות. המציאות שיותר ויותר מדברים על כך שמניות מניבות יותר לאורך זמן, צפוי לבטל את היתרון של ההשקעה במניות.

uri80

New member
מסכים שהשנים האלו אכן היו טובות יחסית, מצד

שני הייתי זוכר שבשנים האלו גם התרחשו כמה מפולות המדוברות, שלא לדבר על איזו חומת מגן אחת, פיגועים מכאן ועד הועה חדשה ואיזו מלחמת לבנון קטנה - בקיצור לבורסה לא היו חסרות סיבות ליפול הרבה יותר. אף על פי כן אלו התוצאות. לגבי נתון 1 שלך - מחקרים שראיתי בזמנו דיברו על תשואה של כ-12 אחוז לשנה בארה"ב לאורך עשרות שנים, לעומת כמה אחוזים בודדים באג"ח. אין לי אותם כרגע לפני, כך שלא יכול לצטט במדויק. לגבי 1929 - נכון, משבר בסדר גודל כזה יהיה קטסטרופלי. משבר כזה התרחש רק פעם אחת במהלך המאה הקודמת ונגרם בין השאר בגלל המדיניות הגרועה שנקט הממשל האמריקאי בזמנו. אם משבר גדול כזה יתרחש שוב, האמן לי שגם אלה שמשקיעים באפיקים סולידיים לחלוטין לא ינצלו מהשפעותיו.

מתלבט13

New member
הפרטים פחות חשובים

מה שחשוב הוא שלאחר מעשה תמיד אפשר להתרשם מקבוצת שנים זו או אחרת עם סיבות כאלה ואחרות. ביחס לעתיד אין סיבה מיוחדת להניח ש15 השנים הבאות יהיו דומות דווקא ל1992-2007 ולא לקבוצה אחרת של 15 שנה שהניבה תוצאות שליליות. אין משמעות לתוצאות של "עשרות שנים" כי זה מידגם חלקי. מאה שנה וכאלה מספקים אינדיקציה (אולי). ובטווח הזה ההבדל הוא כמה אחוזים לזכרוני. שים לב, שכמה עשרות שנים זה בדיוק השיטה לברוח מהמפולת של 29. ביחס לטענה שיש "סיבה" למפולת של 1929 ולכן היא לא תחזור. זה ניתוח לאחור וע"י פרט בנתונים טענה ש"זה לא יקרה". למשל אם תהיה מחר בפולת על בארה"ב כולם ידעו לפרש שזה בגלל הגירעון הפדרלי הענק וכו'. אז עקרונית מה שקרה אז יכול לקרות היום.

uri80

New member
הפרטים דוקא הם שחשובים.

הם נוטים להרכיב את כל השאר, אתה יודע. למה שלא תיקח מאות שנים? זה אכן יהיה מדגם חלקי לעומת כמה אלפי שנים אבל החיים אכן קשים לפעמים. לא אמרתי שהמפולת של 29 לא תחזור לעולם. לך תדע אם מחר אל קעידה לא יפוצצו את כל ניו יורק. אמרתי שמאז חלו הרבה מאד מפולות ומשברים ואפילו כמה בועות בדרך, אבל משבר בסדר גודל כזה לא חזר. בודאי שתמיד ישנו סיכוי שדבר כזה יתרחש שוב. תמיד ישנו גם סיכוי שמחר יפגע בך ברק. אולי שווה לא לצאת מהבית בגלל זה. ה"כמה אחוזים" שלך הם א. קצת יותר מכמה אחוזים ו-ב - קריטיים לאורך שנים, מאחר וההשפעה המצטברת שלהם עצומה. מניח שאין צרוך להזכיר לך את נוסחאות רבית דריבית.

מתלבט13

New member
יש בעיות עקרוניות בניתוח וחכמה

שלאחר מעשה. ולכן הפרטים של הסיפורים וההסברים על 1929 פחות חשובים. כמו אותו אחד שתמיד מסביר לך הסברים מפותלים על כשלונותיום עם אשתו הראשונה "אבל הפעם זו אהבה אמיתית" וכו'. מה שצריך ללמוד מכישלון בקשר זוגי הוא שאנו מרמים את עצמינו באהבה, ושאין ביטחון וכו'. מה שצריך ללמוד מ 1929, זה שדברים שלפני מעשה נראים בלתי צפויים קורים. תקרא את העיתונים של 1929 ותראה שהיו פרשנים שהסבירו שהפעם זו צמיחה אמיתי ובבל"ת לא תוכל לראות את ההבדל בין אז להיום. ויש גם היום סיבות אוביקטיביות לטעון שתהיה מפולת. לא שאני יודע שתהיה, אבל יש מספיק סיבות ונתונים שיהפכו מפולת - אם תקרה - למובנת. כמובן שבעוד חמישים שנה "יינקטו אמצעים שמפולת כזו לא תחזור על עצמה" ויהיו מפולות מסיבות אחרות.

uri80

New member
אתה מזכיר לי קצת אלוף מסוים שטען "או שערפאת

ימות, או שערפאת יחיה". מה שנקרא, כיסה עצמו יפה. בדיוק בשביל זה יש לנו מודיעין
יעיל ביותר. אכן גילית כאן שבעתיד באיזו נקודת זמן תהיה מפולת. מסקנה חדשנית זו הממה אותי להדהים. אף אני מצהיר כאן בריש גלי, בקול גדול ובנפש חפצה כי אני מצטרף לדעתך הנחרצת -בעתיד אכן תהיה מפולת. אני יכול אף להמשיך בסגנון נבואי זה ולהשליך אותו למגוון נושאים מרתקים אחרים: בעתיד מישהו ימות. בעתיד יתרחשו תאונות דרכים. בעתיד אנשים יטיילו שוב על הירח. בעתיד אנשים יאכלו חביתות. כל הדברים הללו יהיו מובנים בהחלט בדיעבד ואתה יודע מה, אסתכן עד אימה ואכריז שיהיו מובנים כבר מעתה.

למעלה