"בלגן" בשדה תימן...

"בלגן" בשדה תימן...

ביום ששי אחה"צ - בשעה 1530, הגענו לנחיתה בשדה תימן (אותה טיסת ניווט נמוך שידידי דוד איזנברג העלה תמונות ממנה). עפ"י הוראת חגב הגענו מדרום, לבאר שבע בגובה 3000 ונתבקשנו לעבור ל"מפלגה". מפלגה הורתה להנמיך מעל העיר לגובה 2000, לדווח מיוצב בגובה ואז לצאת מערבה לכיוון תימן. תוך כדי ההנמכה (שנעשתה בתיאום עם מפלגה במעגל ימני מעל מרכז העיר) הצטרף לקשר מטוס נוסף שביקש גם הוא לנחות בתימן. ביקשנו לעבור לתדר המנחת, הודענו על הצטרפות ונתבקשנו להכנס בהקפה מסודרת דרך צלע עם הרוח למסלול 32. מיד אחרינו הצטרף לאותו תדר גם המטוס השני, והודיע כי הוא נכנס בגישה ישירה לנחיתה. המפעיל הקרקעי ביקש ממנו להכנס להקפה מסודרת גם הוא. למרות זאת הוא המשיך בגישה ישירה תוך שהוא "לוחץ" אותנו בקשר להזדרז, לפנות שמאלה, לפנות ימינה, לנחות... ועוד. כשהייתי בסוף הפיינל הוא עוד מוסיף : "תפנה מהר את המסלול שאני לא אצטרך ללכת סביב". לא יכולנו לראות איך הוא השלים את הנחיתה, אבל לחניה הגיע 2 דקות אחרינו. נגשתי אליו וביקשתי לברר למה הוא לחץ אותנו בקשר, למה הגיע בגישה ישירה ולמה דיבר איתנו בקשר כשהיינו בסוף הפיינל. הטיס הפנה אותי לאדם נוסף שירד מצד ימין, באומרו: "דבר איתו הוא המדריך שלי"... נכנסנו למשרדו של מפעיל המנחת -אלי פרץ, ובנוכחותו ניסיתי לברר את העובדות. המדריך - ט. , טען שלא הייתי צריך להכנס מאמצע עם הרוח, כי אם לנחות בגישה ישירה, או להכנס לצלע בסיס בפניה שמאלית, ובמקרה שאראה דאון בנחיתה או על הקרקע, לבצע 360 בצלע בסיס ואחר כך לנחות כי ככה זה מקובל בבאר שבע. לתשובתי שכל מה שהוא אמר זה בניגוד ל פמ"ת, לכללי בטיחות מינימליים ואויראות נכונה ,השיב כי "בשדה תימן צריך לנחות ככה". כששאלתי אותו מדוע דיבר איתי בקשר כשהייתי בסוף הפיינל, ובניגוד לחוק. טען שאין שום חוק שאוסר על דיבור עם מטוס בפיינל "ובכל מקרה יכולת לא לענות". אינני יודע אם ט. קורא או משתתף בפורום, אבל בטוחני שימצא מישהוא מהמשתתפים הקבועים (טומי??.) שיעביר לו את הדברים. זו לא פעם ראשונה שאני נתקל ב"התנגשות" בין הוראות הפמ"ת לבין "התורה שבעל-פה של שדה תימן". אני משוכנע, כי התורה שבעל פה, במקרה זה היא יותר נכונה ויותר מתאימה למצב בשטח, אבל כל עוד הם לא טורחים להפוך אותה להוראה כתובה בפמ"ת - חובתם לנהוג לפי ההוראה שבתוקף. חשוב להבהיר את העובדות גם לטיסים המקומיים וגם לאורחים מבחוץ. הדברים חשובים יותר בסופי שבוע ובשעות שיש פעילות דאונים - כי המצב כמו שהוא יכול לגרום לתאונה מחרידה. אני מצרף שוב - ובחיוחד לידיעת המקומיים (שטוענים שזה לא כתוב) את תצלום הדף מתוך הפמ"ת. כמו כן, ל ט. - שאינו מכיר את חוקי הדיבור בקשר - מצורף תצלום מתוך ICAO ANNEX 10 (שהוא קובץ החוקים והתקנות המחייבים לגבי דיבור אלחוט אוירי), פרק 5.. ובתרגום לעברית:" חוץ מאשר במיקרים של בטחון טיסה, אין להפנות שום תשדורת אל מטוס בהמראה, בשלב האחרון של הפיינל, ובמשך ריצת הנחיתה"

הרפתן

New member
תכננתי לטוס לשדה תימן ביום שבת...

התקשרתי אל המפעיל והנ"ל אמר לי כי כבר ינחיתו אותי.... כמו-כן, להשאיר מעטפה עם המחאה מתחת לדלת. בעבר כבר נחתתי בטקסס, סליחה, שדה-תימן, ולא היתה שם נפש חיה. לא רק זה - אלא שדיברתי עם עצמי בנוהל מנחת (אשתי צודקת לפעמים). נו, חלק מתחלואיה של החברה היא שאנו מקבלים התנהגות זו. שלא לדבר על זה שהעזתי לבקש תדר מסויים ממודיעין טייס. ראיתם סיינפלד? הפרק עם ה Soop Nazzi ?

מעטפה עם המחאה עבור מה?

נכון שכבר התקיים בעבר דיון בנושא המנחתים והאגרות שמפעיליהם גובים. אך, היואיל מישהו להסביר לי בעבור מה משלמים למפעיל מנחת שאינו נמצא בזמן הנחיתה? לדעתי, צריך לשים סוף להפקרות שאנשים מקבלים מהמדינה נכס (אם במכרז ואם לא) וגובים עבור השימוש בנכס תשלומים ללא כל סיבה נראית לעין! אריאל אריאלי

הרפתן

New member
אגרת נחיתה במנחת

אמר לי פעם קולגה לספסל הלימודים - תראה חביבי יש דברים שכואבים רגע ונהנים מהם זמן רב לאחר מכן. לך תדע...

ethanr

New member
הבלגן העיקרי היה כוון הרוח בתימן...

ביום שישי בתימן, הרוח היתלה בנו ללא רחמים: 11:00 בבוקר, רוח 32 כ- 5 קשרים. שעה 12:00, רוח 14 כ- 10 קשרים. שעה 14:00, רוח 32 כ- 10 קשרים. חוץ מזה, מוזר שהדרכתי בתימן כל יום שישי, ולא שמעתי את ה"בלגן" שלך בקשר. אולי הייתי עסוק מידי בהתפעלות מיופין של החסידות הרבות, שהסתובבו איתי ב- 6000 רגל, מכדי להאזין לאירועי הקפה שגרתיים. לגופו של ענין, נראה שאתה עושה קצת דרמטיזציה של המצב בתימן, לא? להערות שלך בעבר, על שדות מפוקחים, לדוגמא על שדה דוב, בדר"כ הסכמתי מאוד. אך כאן, במנחת שבמקרה הטוב מופעל ע"י המפעיל (כשהוא טורח להיות שם), ובסופי שבוע מופעל ע"י הדואים (וכבר דיברנו בעבר על רמת הפיקוח שלהם) אתה לא ממש מצפה שדברים יתנהלו לפי ה- AIP, ופרט שאתה כותב "אני משוכנע, כי התורה שבעל פה, במקרה זה היא יותר נכונה ויותר מתאימה למצב בשטח...". אם להתייחס רק למה שאתה תיארת - כמה נקודות לעניות דעתי: 1. תשדורות בין מטוסים זה דבר בריא במיוחד במצב שניהול ההקפה הוא באיכות מוטלת בספק, או לא קיים בכלל. כטייס, אתה נדרש לחלוקת קשב, וגם אם זה לדבר בקשר במהלך תהליך ההנמכה ונחיתה. אם זה ברגע שלטעמך הוא קריטי (נגיעה למשל) אתה פשוט מתעלם עד אחרי השלב הקריטי, בדיוק כפי שאתה עושה כאשר יש תשדורות שאינם מכוונים אליך, באותו רגע. 2. טייס אחר אינו מוסמך לתת לך הוראות נחיתה, בין אם יש מפעיל המנהל את ההקפה, ובין אם אין. הוא אומר לך "להזדרז, לפנות שמאלה, לפנות ימינה, לנחות..." - שיגיד. הוא "לוחץ"? שילחץ, ואתה אל תילחץ. תבצע את ההוראות שקיבלת ותודיע על כוונותיך וזהו. במצב שהיה, הוא החליט ללכת לפיינל ישיר ל- 32 תימן, וזה לגיטימי ומקובל (גם אם זה מנוגד לתקנות היבשות. ואסביר מייד למה זה גם הגיוני מאוד בתימן). להאיץ בך לעשות אותו דבר זה לא לענין, אבל כאמור, אינך חייב לקבל את "המלצתו", ואילו היית הולך להקפה מסודרת, הוא היה כנראה מספיק להכנס לפניך, ללא שום קונפליקט. אם היה נוצר קונפליקט, אין סכנה כי שניכם מאזינים לקשר - אם אין קשר עין - היית קצת פותח את ההקפה ונותן לו לנחות, ובא לציון גואל. ואם בחרת להמשיך ולנחות לפניו, בפיינל ישיר, או בכניסה לבסיס ימנית ל-32, אז תכנס איך שנראה לך, תדווח מה שאתה עושה, למען הסר ספק, ושהוא "יצפצף" מאחוריך כמה שהוא רוצה. באחריותו לרווח מרחק מאחוריך, ואם לא יעשה כן, יצטרך ללכת סביב. 3. בכניסה מב"ש למסלול 32, או שאתה מגיע ישירות (פיינל ישיר, או בכניסה לבסיס ימנית ל-32), או שאתה הולך לצלע מת. הבעייתיות עם צלע מת היא, שבתימן ההקפה של הדאונים היא בצד הנגדי להקפה של המטוסים (סיבות לכך בשירשור נפרד), ועל כן צלע מת של מטוס יהיה מעל צלע עם הרוח של הדאונים, ובכוונים מנוגדים. לכן לא מומלץ, ובטוח יותר להכנס מכוון ב"ש ישירות ל-32. מקוה שתרמתי זווית ראיה קצת שונה לענין. ודרך אגב - אם דיברת עם אלי פרץ, האם שאלת אותו כיצד הוא מעיז לגבות ממך אגרת נחיתה, ואפילו לא לגזום את השיחים בתחילת מסלול 14, שכבר הגיעו בגובהם לגובה הכנף שלך?

הוצאת דברים מהקשרם...

את המילה "בלגן" שמתי בכותרת כדי למשוך את העין. לא טענתי שהיה בלגן בקשר. יש בעיה בהצטרפות למינחת בין הכתוב בפמ"ת לבין המקובל בשטח (שכפי שנאמר אני חושב שהוא יותר נכון) וזה לעניות דעתי "בלגן שמוביל לתקלה" ראיתי אותך, גם על הקרקע וגם באויר וגם את החסידות היפות... ** תשדורות בין מטוסים היא דבר טוב ונכון, אבל במידה הנכונה, ובודאי שהיה נכון לעשותו בעת הצטרפות של שני מטוסים למינחת לא מפוקח. אבל כשבמטוס אחד יושב טייס פמ"ת (אנוכי) ובמטוס השני טיס NATIVE.. אין לנו שפה משותפת לצערי. כי כשהמקומי לוחץ עלי לגישה ישירה, ואני חוזר ואומר לו שאני מבצע הצטרפות תקנית - נוצר דו שיח של חרשים. להדגיש - לא היה רגע של סכנה בטיחותית בין שנינו, היה סתם "ברברת בקשר".. ** המטוס השני לא היה יכול להכנס לפני ממספר סיבות - א. היה דאון על המסלול, ב. המרחק בינינו היה 2-3 דקות ג. אני כן ביצעתי הקפה מסודרת. ** היתה התעלמות מכוונת מצידי לגבי "ההנחיות" לכאורה של המטוס מאחורי. מכיון שהוא מאחור - רק לו יש קשר עין אתי,ורק הוא אחראי לשמירת המרחק הבטיחותי והשלמת הנחיתה שלו. ***מסכים איתך שצלע מתה היא בעיתית - ועל זה אני מדבר. זהו קונפליקט שצריך להפטר ברמה הנוהלית "ויפה שעה אחת קודם" - זהו למעשה המסר שרציתי להעביר בהודעתי זו. **אלי פרץ לא מעיז לגבות ממני אגרת נחיתה ( כי אני גדול וחזק....)

ברדק בבית

ראשית - יש לי בעיה עם מדריכים שיודעים את הכל. לגופו של ענין, סבורני שהחוק (פמ"ת) חזק יותר מגחמות של טייסים מקומיים, במיוחד, מול כאלה שמנסים להיכנס לנחיתה לפי הספר. (להזכירכם, הפמ"ת אוסר במפורש להיכנס לפיינל ארוך ל-32.) הסיבה העיקרית היא כי ההנמכה מבאר-שבע ל-32 חוצה את הנתיב של המרחפים הנכנסים בגובה נמוך לחצרים. את זה אנחנו (NATIVES) יודעים, ועל כן אני לא נכנס לפיינל ארוך אלא בבדיקה עם "מפלגה", בדיקה עם מטוסים בסביבה, ובדיקה מול הדואים (בגלל מה שאיתן ציין מקודם). אגב, היכן היה ידידנו פרץ בכל הסיפור? לדעתי, לא מצופה מטייס אורח (אפילו אם הוא גדול וחזק...) שיידע את כל הפויילשטיקים של כל שדה ושדה. עדיף שייכנס לפי פמ"ת. תארו לעצמכם מצב ש-2 3 מטוסים מגיעים בו זמנית לתימן, יחד עם המקומיים ויחד עם הדואים.נראה לכם בסדר שכל אחד יחליט לבוא לפי מה שמתחשק לו? ואם פתאום דאון צריך לנחות (בעדיפות) ומטוסים יצטרכו ללכת סביב? מה קורה אז כאשר כל אחד בא מקודם "על הבאב-אללה"? נראה אתכם "חוגגים" במגידו בצורה כזו. "יעלו" עליכם מידית כמו בולדוזר... בשמחות טומי

אני אישית לא מקבל את דבריך

ובלי קשר ל-AIP. במינחת לא מאוייש טוס בהגיון המקובל ודווח על עיוור. גם בארה"ב (בניגוד למה שמיקי טוען) גם ב-NZ , גם באוסטרליה ובטח בעוד מקומות לא מקובל להכנס ישר לפיינל במיוחד לאורחים מהרבה סיבות. ברוב המקומות ממולץ להכנס ב-OVERHEAD או בשיטת 45 מעלות (ארה"ב). ברגע שכולם נוהגים עפ"י אותו הגיון הדברים צפויים וללא הפתעות.

ארה"ב

בארה"ב נחתתי במסגרת התחרויות והתכוננות להן, בכמה מנחתים. אמנם, יש להם דלק/קשר/מיזוג/אוכל/רכב .... אבל פיקוח אין. אני לא שמעתי על AIP ארה"ב לכל המנחתים (כפרסום רישמי אחיד עם תוקף של חוק), ובטח שלא על פירוט הוראות מהסוג שיש לתימן לכל שדה בנפרד... אז בארה"ב, לפחות אני (ויתקנו אותי בעלי נסיון רב יותר), בשדה ללא פיקוח, מתנהג פחות או יותר על פי "המקובל באופן כללי". המשמעות היא שאתה יכול להכנס להקפה למעשה בכל נקודה, לזכור שההקפה הסטנדרטית היא שמאלית אם לא צוין אחרת (כולל ציון בקשר מטייסים אחרים, למשל כי כרגע יש תחרות אוירובטית בצד שמאל!) ופשוט לטוס VFR לספר לאחרים מה אתה עושה, להקשיב מה הם עושים, ולמנוע התנגשויות. מה שקרה בתימן, לטעמי, לא היה שום דבר קרוב לסכנה, ואני לא רואה מה הבעיה כלל. הרי אני יודע שראיתי כיצד מצטרפים אז"מים להקפה באופן מטורף למדי לפעמים, ואף אחד עוד לא עשה תאונה אוירית בארץ (תודה לאל). אף אחד לא טורח לשנות את ה AIP בנושא תימן, בדיוק כמו שאינו טורח לגזום את השיחים... אז אפשר לקרוא את ה AIP לפני הטיסה, אבל יותר חשוב לזכור את העקרון הכללי ולצפות שאחרים יגיעו לנחיתה באופן אחר. מה היית אומר אם בעת תרגול אוירובטי בצד שמאל של המסלול בשימוש(!!) היה מודיע לך שופט התחרות ... מיקי שים לב מטוס DC-3 נכנס להקפה דרך האזור האוירובטי (כלומר הנ"ל כמובן לא ידע שיש NOTAM להקפות ימניות באותו יום)? בהתחלה חשבתי שצוחקים ממני, אבל הרמתי ראש וראיתי מטוס גדול מאד, שנראה בדיוק כמו DC-3 מהאגדות, טס היישר לכיווני! כמובן שפיניתי לו מקום. הגדולים יותר תמיד צודקים. רצ"ב תמונה שלא תחשבו שאני צוחק! דרך אגב, עם חניך במטוס, הבקשה בקשר "תפנה מהר" במצב שבו צריך ללכת סביב, יכול המדריך לטעון שמדובר בבקשה "להגברת הבטיחות"... קצת רחוק מהמציאות, נכון, אבל טיעון פורמלי בכל זאת.... ראה גם דיון FAA רציני בנושא שאיתרתי: http://www.faarsp.org/pdf/9066.pdf

צור בנר

New member
כניסה למנחתים ללא פיקוח בארה"ב

רק תיקון קטן להודעתו של מיקי: בארה"ב יש AIP לכל מנחת (זה נקרא Airport Facility Directory או AFD), אך הוא קצר ותמציתי בד"כ למנחתים לא מפוקחים. הדברים היחידים המוגדרים לגבי הקפות שם הם: כיוון ההקפה (אם לא סטנדרטי), גובה ההקפה (ברוב המנחתים), מכשולים שונים ונהלי מניעת רעש. הכניסה להקפה היא לא מכל מקום, אלא בזווית של 45 מעלות לאמצע עם הרוח של המסלול בשימוש בגובה ההקפה המוגדר. רשמית - זה לא חוק, אך זה מופיע בקובץ נהלים מומלצים שבתכל'ס כולם נוהגים לפיהם (AIM).

למעלה