ביקורת על Seventh Son, חלק 1

Axcelius

New member
ביקורת על Seventh Son, חלק 1

אני חייב להודות, שלכתוב ביקורת על האלבום הזה היא כמעט בגדר הטיפשית. וכי למה? מכיוון שהאלבום הזה הוא אחד האלבומים הכי מושלמים שאיי פעם שמעתי, אולי האלבום הכי טוב של איירון מיידן. הגאונות המטאליסטית לשמה ואולי יצירת המופת המטאליסטית הכי טובה שאיי פעם נכתבה. לעומת Somewhere In Time, השימוש בסינטסייזרים באלום זה היא מאוד מאוד גבוהה. הסינטיסייזר דומיננטי כמעט כמו הגיטרות בכמעט כל שיר של מיידן. האלבום הוא כאמור אלבום הקונספט הראשון של מיידן (מקווה שיגיע השני ב-2006). אחרי Somewhere In Time המעולה והמוצלח, הלהקה הולכת על הרעיון הזה. באלבום, ניתן לשים לב לשינוי דרסטי בקולו של הסולן, ברוס דיקינסון. הבחור כבר לא מגיע לאוקטבות גבוהות כמו באלבומים הקודמים ואם הוא כן אז נשמעת הצרידות שלו והקול הלא נקי. אני לא אומר שהוא נהיה גרוע. אני דווקא אוהב את השירה שלו באלבום הזה. אבל אין ספק שבאלבומים הקודמים שלו עם הלהקה, הוא נשמע הרבה יותר איכותי. שבו הרעיון המרכזי הוא חייו של הבן השביעי של בן שביעי. באגדות ובמיתוסים, בן כזה הוא בעל כוחות ובר מזל. בדר"כ. האלבום מלווה את חייו מהתקופה שקדמה להוולדותו ועד ליום מותו. האלבום נפתח בשמונת המשפטים הבאים: Seven deadly sins Seven ways to win Seven holy paths to hell And your trip begins Seven downward slopes Seven bloodied hopes Seven are your burning fires, Seven your desires... כשהמוטיב המוביל בכל האלבום הוא המספר שבע. המסע מתחיל מפה. הנה הסיפור וגם הביקורת על כל אחד מהשירים. אם למישהו יש איזה פרט להוסיף, אשמח לקרוא על זה בתגובות: Moonchild- האלבום נפתח בשיר זה כאשר לכל אורך השיר מדבר השטן ובעצם מקלל את האב ואת הבן שעדיין לא נולד. הוא צופה בבן ובמעשי האב כל הזמן ואיים על האב שלא יעז בכלל לתת לבן להוולד. הוא מציע לו להרוג את הבן כשיוולד על מנת להציל את הילדים האחרים אחר כך, השטן פונה אל הבן, שעוד לא נולד, ומבטיח לו חיי סבל וייסורים, וגם מבטיח לו שבקרוב מאוד יהיה בגיהנום ביחד איתו. בבית השלישי השטן כבר לא מדבר ואנחנו עדים למלחמה על נפשו של הבן בין המלאכים לשדים אבל הרוע תופס דומיננטיות לכל אורך השיר כך שאנחנו יכולים לדמיין מה יעלה בגורלו של הבן. השיר עצמו הוא אדיר. הוא נפתח בהקדמה שממש מגבירה את המתח ואז כשמקבריין מתחיל בתיפוף באה הפצצה. השיר מתחיל לדהור והגיטרות חוגגות. הליריקה לדעתי מבריקה ודיקינסון פשוט שר כבד וטוב. יש כאלה שלא יאהבו את הסינטיסייזר בשיר הזה, אני דווקא מאוד. אני חושב, שלפי איכות השיר והנגינה, אפשר להבין שמדובר פה בשיר דיקינסון/ סמית' ולהסכים שזהו שיר פתיחה מדהים לאלבום מדהים. 9.5/10. Infinite Dreames- בשיר הזה אנחנו עדים לתקופה הקשה שעוברת על האב עוד לפני שהבן נולד. הוא לא מפסיק לחלום חלומות זוועה על בנו. הוא מתעורר כל לילה מהסיוטים ומעדיף גם לא לישון על מנת שהחלומות לא יחזרו על עצמם. מאחר שהם בתדירות כזו גבוהה הוא סבור שיש איזושהי אמת בחלומות הללו ושהעתיד בהחלט מבשר רעות לגביי בנו ולגביי גורלו. הוא מרגיש שיש לו שליטה על זה אבל הוא בעצם לא מסוגל לעשות כלום והוא גם בעצם לא יודע מה. אני משער שלכל אורך השיר הוא מדבר אל אישתו או אל חבר. הוא אומר להם שהוא יודע שהם לא מאמינים בחלומות הללו בכל השטויות הללו אבל הוא כן והוא חושש לגורל בנו. הרבה יגידו שהשיר הזה הוא הדובדבן שבקצפת. באופן אישי, אני חושב שלא. אבל אי אפשר להתעלם מהעובדה שזה אחד השירים הכי טובים של מיידן. השירה מדימה והמלודיה מרגשת. אבל מה שהכי מרשים בשיר הזה אלו המעברי גיטרות והסולואים. מעברי הגיטרות המקוריים והתיפוף האדיר של מקבריין עושים את השיר הזה. האריס באמת שיחק אותה הפעם. 10/10. Can I Play With Madness- אחרי חלומות הזוודעה והחזיונות,האב מחליט ללכת לנביא/ מגד עתידות, על מנת לגלות מה יעלה בגורל בנו ובגורלו. האב בא טרוד ולחוץ למפגש הזה ובעצם לא מצליח לראות מה שהנביא רואה בכדור בדולח. והנביא בעצם לא אומר לו כלום מאחר. הנביא יודע מה יעלה בגורל בנו והבשורות יכולות להיות מאוד כואבות. לכן הנביא מעדיף שלהסתיר את העובדות מהאב. אך האב כועס שאינו רואה כלום בכדור בדולח, הוא כועס שנביא לא מדבר ובעצם מקלל אותו וצורח עליו. הנביא מתעצבן ובפרץ רגשות אומר לאב שנשמתו תישרף בלהבות. מבחינת ליריקה, השיר מתאים לרוח האלבום. אבל אני לא חושב שמבחינה מוסיקלית הוא כן. המלודיה היא שמחה כביכול והליקירה לא בהתאם לכן. אין ספק שזה שיר שקוטע מאין רצף באלבום. אבל בכל זאת זה שיר איכותי ובעיקר מגניב כי אני מאוד אוהב את הדיהירת גיטרות בבתים. חייב להודות שאני פחות אוהב את הסינטסייזר בפזמון וכששמעתי את השיר הזה לראשונה לפני כמה שנים, אני חייב להודות שנרתעתי ממנו. אבל עכשיו בטח שלא. 8.5/10. The Evil That Men Do- בתחילת ההביקורת אמרתי שלמי שיש רעיונות שיוסיף כי בתכל"ס חבר'ה, ממש קשה לי לכתוב על רעיון השיר כי הוא לא ברור לי במיוחד. מה שכן ברור זה שלשיר הזה אין קשר לבן אלא הוא שיר על מחשבותיו של האב בכלליות על העולם הזה ועל מהלך החיים בעולם האכזר. בני אדם עושים מעשים רעים ובעצם לעולם לא נפסקים. בכל אדם יש רוע מסוים. אחד משני השירים הכי טובים של האלבום ואחד מהשירים הכי טובים שאיירון מיידן איי פעם נכתבו. בטוח בחמש הראשונים. חוץ מזה שהליריקה מסובכת, חוץ מזה שהנגינה מבריקה והסולו אחד היפים וחוץ מזה שיש דיהירת גיטרות מגניבה אפשר להבין שהשיר הזה הוא אחד הטובים גם בכלל פשטותו. זהו שיר קלאסי של איירון מיידן. גיטרות כבדות, סולו מרשים, קול מדהים. כל אלה מרכיבים להצלחה. הסינטיסייזר נותן רקע מדהים בהתחלה ובמהלך הקדם פזמון. אחד מהשירים האהובים עלי. 10/10. Seventh Son Of A Seventh Son- היום שבו הבן נולד. כל המשפחה מתאספת, השמועה על הבן עוברת דרך כל הארץ ולידתו מעוררת הרבה חששות. מהנשימה הראשונה של התינוק, המשפחה והקרובים עוקבים אחר גורלו בדאגה, מודעים לכוח העצום הטמון בו אך אינם מודעים לגורלו. המלאכים והשדים משחקים בו ורק אחד מהצדדים ינצח. היצירה המטאליסטית הכי מבקירה של מיידן ומבחינת אפקידות, היא ו Paschendale הם האפיקות הכי טובות של מיידן. יש כמה דברים שהופכים את היצירה הזו לאחת המדהימות בעולם הרוק והמטאל: דבר ראשון, השיר הזה הוא ללא רצף מסוים. החוסר רצף הזה לדעתי מבטא גם את המלחמה בין הרוע לטוב. אם תשימו לב, באמצע השיר יש איזה קיטוע כזה, שבו יש בערך שתים וחצי דקות של נגינה שקטה ומבריקה שרק מגבירה את המתח. אני חושב שזה פשוט גאונות מוסיקלית. פתאום באה השבירה ומשם בעצם יש רצץ נגינה עד סוף השיר שבו אנחנו עדים למלחמת גיטרות כזו. מלא ריפים וטאבים משתנים כל הזמן. זה נראה כאילו סמית' ומוריי נלחמים אחד בשני. אז בא ההסיומת שהוא דיי קבוע ועם מגמה מסוימת. השיר עצמו כבש אותי רק אחרי ששמעתי אותו לפחות ארבע פעמים ואז, ברגע אחד, קלטתי את הגאונות שלו. יתכן, שזה השיר הכי מסובך ומורכב שמיידן כתבו. אבל בכלל, כל האלבום הזה הוא מורכב. יצירת מופת. 10/10.

Axcelius

New member
ביקורת על Seventh Son חלק 2

The Prophecy- אוקיי פה זה טיפה מסובך. אפשר לפרש את זה בשני דרכים: או שמדובר בשיר על נביא מסוים או שמדובר בשיר על הבן השביעי שהפך לנביא. אני מסכים שמודבר פה באיזה נביא מסוים מאחר ולשיר קוראים "הנבואה", כלומר הנבואה לגורל הבן ולגורל אחרים. מה שעוד מחזק את הפירוש הראשון זה שהשיר הבא הוא בעצם זה שמפרט על הבן כנביא וכרואה עתידות וכי אין טעם לחזור על הרעיון פעמים. אם אתם לא מסכימים איתי אז תגיבו ותסבירו למה. בכל אופן מודבר פה על נביא מסוים, שגם הוא הבן השביעי, שכל המשפחות למיניהם באות לקבל מידע על גורל בני משפחותיהם. אפשר להבין מהשיר שהנביא מדבר את המשפחה של הבן השביעי. הנביא הזה מנבא רעות על בנם השביעי ומרוע הגורל המשפחה מסרבת לקבל את הבשורה. ביכולתם לשנות דברים אך מהצער ומהכעס הם לא. בסופו של דבר כבר מאוחר מדי ואין כבר מה לעשות. השטן צוחק ומחכה כבר לבן שיגיע לגיהנום. השיר הזה נותן תשובה לשאלה שבשיר הקודם: האם הבן יפנה לרוע או לטוב? קיבלנו את השתובה. בכלל, לכל אורך השיר הנביא מתייסר על העבודה קשה שלו ועל האחריות העצומה. הוא מאוד רוצה שיאמינו על מנת למנוע אסון אך כולם מסרבים. הוא גם מחשיב את עצמו למקולל בגלל יכולות הנבואה שלו. הפתיחה אופיינית לרוח האלבום ומלווה בסאונד הדיי קבוע של הסינטיסייזר. אבל אז פה דואט גיטרות יפה המגליש אותנו לתוך הבית. אני חייב להודות שהפזמון פחות אהוב עלי, אבל קטע המעבר של הגיטרות שלאחריהם הסולואים באמת מוחקים את ההרגשה הטיפה מדוכדכת מהפזמון. בסה"כ השיר הוא שיר מצויין. אבל הדובדבן שבקצפת הוא הקטע האקוסטי בסיום. לא ברור מבחינה ספרותית ומוסיקלית מה הקשר שלו אבל למי אכפת. הוא מבריק. 8.89/10. The Clairvoyant- הבן הגיע הפך למגד עתידות ולנביא . הוא רואה כל פרט קטן בעתידם של ובהווה של האנשים הבאים אליו. טמון בו כוח עצום שהוא מפחד שהוא לא יהיה מסוגל לשלוט בו. הפזמון מבשר לנו כנראה את חייו הקצרים ואת גורלו. בסופו של דבר הוא לא מסוגל לשלוט בכוח שלו והוא פונה לרוע. בנוסף ל The Evil That Men Do זה השיר הכי טוב באלבום. השיר פותח במפגן נגינה מרשים של סטיב האריס על הבאס ובהדרגה כל אחד מחברי הלהקה מצטרף. הסינטיסייזר עושה פה את ההבדל, נותן ליווי מצויין לגיטרות וקול רקע משובח. הטאבים שבחר פה האריס הם באמת יפים וסוג של קסומים (כן, ידוע שאני פלצן בביקורות שלי). השיר הוא גם מעגלי. הפתיחה שמחה שכזו וגם הסיום. לא ברור כל כך למה מאחר שזה שיר שמבשר רעות. אני חושב שהשיר הזה ללא ספק תופס מקום בעשרת השירים הכי טובים שמיידן איי פעם כתבו, אולי אפילו בחמש. מהאלבום הזה, זה השיר הכי אהוב עלי. 10/10. Only The Good Dye Young- הרעיון השיר דומה ל The Evil That Men Do. הרוע ממשיך הלאה והלאה והטוב לא. השיר הזה בעצם חותם סופית את גורל הבן. הוא הולך למות וכבר נחרץ גורלו. השטן עושה את ההכנו האחרונות לקראת קבלת הבן ומראה סימנים בשמיים לזה שעוד מעט הבן יצטרך אליו לגיהנום. הבן גם מכיר בגורלו ולכל אורך השיר הוא ממורמר ובעצם יוצא כנגד דרך החיים בטענה שרק הטובים מתים מוקדם והרעים ממשיכים לחיות. הוא יוצא כנגד המהלכים ה"טבעיים" מבחינתו בעולם הזה, וכבר מכין את עצמו לקראת העולם הבא. השיר מסתיים בשמונת השורות שלפני השיר הראשון אבל המסע פה בעצם נגמר לכן לא כתוב And your Trip Begins אלא שומעים את דיקינסון צוחק. וכך בעצם נסגר המעגל. השיר עצמו באמת נשמע עצוב אך נמרץ ומצליח לבטא את הרעיון. שני קולות יפים מאוד של דיקינסון בפזמון וסולואים מרשימים של שני הגיטריסטים. לא מבריק כמו קודמיו אך גם לא נופל מהם. 8.5/10. דירוג כללי של האלבום: 10/10. האלבום כאמור הוא אחד הטובים של מיידן, אם לא הטוב ביותר והוא ללא ספק אחד הטובים בעולם הרוק והמטאל. יש רק איזה משהו אחד שאני לא מבין. סמית' פורש אחרי סיבוב ההופעות של האלבום, בטענה שהוא לא הרגיש שהוא תרם מספיק ללהקה. תגיד לי, אתה צוחק איתי!? מה שהשפיע עלי בזה ששמעתי את האלבום זה שידעתי שאחריו סמית' עוזב והכל כבר לא יהיה אותו הדבר. למרות ש No Prayer For The Dying היה אלבום מצויין, הוא בכלל לא מהטובים של מיידן.

אחלה ביקורת!!

חידשת לי מלא דברים... לא ידעתי שמדובר על אב ובן חשבתי שזה רק על בן אדם אחד כל האלבום.. מלידה ועד מוות. the evil that men do - חשבתי שהשיר הזה מדבר על אהבתו של הבן השביעי ועל געגועיו אליה כשהוא בהכנות למלחמה נגד הרוע. SSOASS - השיר הזה חשבתי שהוא מדבר על חייו הבוגרים של הבן השביעי ועל מלחמתו ברוע ביחד עם ששת אחיו האחרים.. סך הכל הביקורת טובה והאלבום מצוין . מקום 3 אצלי ברשימת האלבומים של מיידן.

Axcelius

New member
הערה

כשאני מסיים לכתוב את הביקורות שלי אני לא עובר עליהם על מנת למצוא שגיאות כתיב או דפוס. אז אם אתם נתקלים בדברים לא ברורים כמו נקודה במקום פסיק או אות חסרה, עמכם הסליחה.

7th son

New member
סוף סוף ניתוח איכותי

כל הכבוד על הכתבות ולפי שם המשתמש שלי, אתה יכול להבין איזה אלבום הכי אהוב עלי. גם אני חושב כמוך שאחרי שאדריאן עזב ובעצם אחרי האלבום הזה איירון כבר לא מה שהיו וממש חבל. אפילו שהוא חזר לא מזמן, הייתה להם נפילה גדולה עם בלייז ביילי וחבל שדווקא הוא הגיע לארץ.

Axcelius

New member
תודה רבה.

רק שהייתי רוצה את הביקורת הזו ואת של פיר אוף דה דארק, באוסף מאמרים.

למעלה