ביקורת ספרותית

התמ-ים

New member
ביקורת ספרותית



רציתי לשתף אתכם בחוויה ספרותית שעברתי בעקבות ספר שקראתי לאחרונה. הספר עצמו מכיל עלילה מרתקת ודיאלוגים שנונים וסוף טוב. הדבר הראשון שרואים בספר זה את העטיפה שלו. בעטיפה של אותו ספר רואים בלונדינית עם שמלת מיני לבנה, כשהיא מרימה את שולי שמלתה כלפי מעלה, בתמימות המאפיינת ילדות קטנות. (אני כבר שומע את כל הקוראות זועקות: ``נו, כל הגברים אותו דבר``, נו, פ`סדר, אבל אל תסתכלו בקנקן אלא במה שיש בו). סיפורינו מתאר את קורותיה של עלמה צעירה וטובת לב שמקבלת מאימה מתנה - שמלה לבנה (מיני - אם להתייחס לתמונה בשער), היא יוצאת לטייל בשדה, פוגשת את חבריה הטובים, וכשהם רוצים ללקק לה, את השמלה, היא דוחה אותם ברוח טובה ומונעת זאת מהם. הכל כל כך פסטורלי, עד שהיא פוגשת באיש זקן, שנושא משא כבד על שכמו, היא מציעה לו את עזרתה, והוא מנצל את טוב ליבה ותמימותה, ונענה לעזרתה, למרות שהוא יודע שהיא לא כ``כ יכולה לעזור לו. (אבל אפשר להבין אותו, הוא לא הכיר את אותה עלמה טובת לב, והוא כנראה פחד מההתקפות הפימיניסטיות בסגנון: ``מה שאתה יכול לעשות, אני יכולה לעשות יותר טוב``, ובגילו המתקדם לא היה לא כח לויכוחים). לאחר שהם נפרדו כידידים, היא גילתה ששוד ושבר, השמלה החדשה שלה מלאה כתמים שחורים, והלב נשבר באותם רגעים: מה היא תעשה? האם אמא תכעס עליה? האם אבא יעניש אותה? האם אחיה יצחק עליה ויקניט אותה? מי היה אותו זקן? האם הוא באמת ניצל אותה? האם היא מתחרטת על זה שהיא עזרה לאותו זקן? האם לאחר אותו מעשה, היא תאבד את אמונה בבני אדם? או אולי רק בזקנים? מה היא למדה מאותו מקרה? אולי לא לכל השאלות יש תשובות, אבל תוכל/י לדמיין איך את/ה היית נוהג/ת במצב כזה. אני לא אגלה לכם את הסוף, אבל אני אתן לכם רמז: הסוף טוב. ומי שעדיין לא מכיר את יצירת המופת הזאת, אז זוהי: ``שמלת השבת של חנה`לה``. סיכום: עלילה מרתקת, דיאלוגים שנונים והרבה מוסר השכל. ציון: 10 בסולם התמ-ים.
 

חיוך

New member
תהיות...



תהיתי לעצמי האם הניתוח שהבאת פה הוא רציני או שמא אתה בוחן האם יש מישהו שעוד קורא את הדברים שנכתבים פה. כי אם זו בדיקה בעלמא- הרי שאני גאה לומר שאני עוד פה... לא נטשתי... ואם אתה רציני בענייני ניתוחים של ספרות (או שירת) ילדים, אז בהזדמנות אני מוכנה לפרסם לך ניתוח של `יונתן הקטן` שנאלצנו לעשות לפני כמה שנים כשאיחרנו לשיעור ספרות בבית ספר. ועד אז... המשך לכתוב, אתה מציל את מצב העניינים היבש יבש יבש פה מאז שנטשו אותנו כל מכרינו ומוקירינו... :)
 

התמ-ים

New member
לא בדיוק, ואני אפרט ..



זה מבט קצת שונה על הסיפור הזה, מבחינתו של מי שאמור להיות מבוגר, או לפחות בוגר. ואת מוזמנת להוסיף את הניתוח שלך ל`יונתן הקטן`, אבל מוטב שזה יהיה מנקודת ראות בוגרת ולא של ילדה בבית ספר. אני מקווה שזה יעלה חיוך על שפתותינו :) (אני משער שאם הניתוח נכתב בתור עונש, אז הוא אמור להיות מאוד ציני, ואם זה כך, אז גם אותו כדאי להוסיף). יום טוב לכולם, ובשורות טובות לכל עם ישראל
 

מיקי*

New member
כפי שחיוך אמרה



כוונתך איננה ברורה כלל וכלל. אמנם הספר הינו בעל מוסר השכל רב, ואולי אני סתם לא זוכר את הספר כ``כ, אבל לא נסחפנו קצת? אבל לפחות כתבת משהו מחיה לפורום, אז יישר כח.
 

התמ-ים

New member
למה אין תגובות יותר רציניות?



ואם אתה לא בטוח כ``כ בעלילה, ובמוסר ההשכל שבה, אז אני אשאל את זה בצורה אחרת: אם אתה היית עושה איזשהו מעשה, מעשה טוב לכל הדעות, שעזר למישהו (גם אם הוא לא כ``כ הרגיש בזה), שבמבט לאחור היה פוגע בך בצורה מסויימת, לא פגיעה מי יודע מה, אבל פגיעה (שרירים תפוסים, הפסד כספי מסויים, איחור לפגישה חשובה או משהו בסגנון הזה). היית מתחרט על המעשה שעשית? אם היית נקלע שוב לאותו מקרה, היית חוזר על המעשה? היית מוכן לשאת שוב בכל התוצאות של המקרה, אם הן יחזרו? תחשוב על זה ... (מה קורה למבוגרים שהם לא יכולים ללמוד ממשלים? המחבר של ``הנסיך הקטן`` כנראה צדק כשהוא כתב: ``אני איני יכול לראות כבשים מבעד לקופסא, זקנתי בלי ספק`` (משהו כזה) :) ) יום טוב ובשורות טובות לכולם
 

מיקי*

New member
יקירי!



אני כנראה לא ממש זוכר את הספר (מה שמאד הגיוני לאור הפעם האחרונה שראיתיו). אבל תדע לך שמאד נהנתי מהניתוח (מה קרה, קצת ציניות אז נפגעים) של הספר ומה לעשות והנסיך הקטן צדק ומבוגרים שהתבגרו (להבדיל ממבוגרים שנשארו צעירים - שתחשוב על זה זה תרתי דסתרי) אינם מצליחים לראות את הדברים הפשוטים הגנוזים קצת. אבל יישר כח על פתיחת עינינו ואני מבטיח פעם הבאה לקרא את מושא מוסר ההשכל לפני שאני מגיב. (בלי נדר). אז יום טוב ונפלא
 

התמ-ים

New member
אם כבר, אז כבר



אם אתה מתכנן לקרוא את ``שמלת השבת של חנהל`ה``, אני ממליץ לך גם, ואפילו עוד קודם, על ``הנסיך הקטן`` ... יום טוב גם לך ולכל בית ישראל
 

מיקי*

New member
התמים, לא להתמם.



לא להגזים. את הנסיך הקטן קראתי וקראתי ושוב קראתי (ואפילו במקור).
 

חיוך

New member
האם מצאתי נפש תאומה??? משהו לתמים וגם תגובה רצינית



קודם כל תמים, רציתי לומר לך שאני כל כך שמחה למצוא מישהו שספרים מדברים אליו מעבר למה שכתוב על הדף. טוב לדעת שיש עוד כאלה בעולם. וחוץ מזה... גישה קצת פילוסופית לחיים טוענת שכל אדם הוא אגואיסט. כלומר, כל דבר שאנו עושים נעשה מתוך הצורך שלנו שיהיה לנו (כן כן, לנו) טוב. גם כשאני עושה משהו למען האחר- אני עושה את זה כי טוב לי לראות שטוב לו. כשאני אוהבת מישהו- אני אוהבת אותו כי טוב לי (לי) לאהוב אותו. בקיצור, הכל לטובתנו הפרטית. אבל... זו גישה לא נוחה. אנשים לא אוהבים להכיר בה כנכונה (גם אני לא...) ויש לי עוד רעיון: יש אנשים שעושים למען אחרים גם כשממונם נפגע, גם על חשבון זמנם הפנוי, גם כשהם לא רואים סיפוק מיידי ממעשיהם. כן כן, זה קורה. ויש לזה שם מקצועי- התנדבות. וזה לא רק לעזור לזקן לסחוב שק פחמים. זה גם לעבוד (בהתנדבות) עם אנשים מאוכלוסיות מצוקה, אנשים שאלוהים נתן להם פחות מלנו (פיזית, רגשית, שכלית). זה קיים!!! הלוואי וזה רק יילך ויתעצם. כי בסופו של דבר, גם אם לא ממש נוח לנו להודות בכך-- כשאנחנו עושים בשבילם, אנחנו מקבלים לא פחות. לפעמים חיוך בעיניים של ילד שווה לי את כל מה שיש לי מבחינה חומרית. זהו בדיוק ניצחון הרוח על החומר. הלוואי שכולם יבינו כמה שזה חשוב. יצא לי קצת ארוך, מקווה שהייתה לכם הסבלנות.... :)
 
למעלה