ביקורת "מרי לו"

שגיא ק

New member
ביקורת "מרי לו"

מרי לו, התיאטרון הלאומי הבימה עוד לפני שעלה המחזמר "מרי לו" בתיאטרון הלאומי הבימה הוא ספג ביקורות שליליות מצד מבקרים ואנשי תרבות. בטקס פרס התיאטרון לפני שנה, שהתקיים כחודש לפני עליית המחזמר לבמה, צחקו על כך שבתיאטרון הלאומי הולכים לשיר בקרוב את "אני פרחה". אבל מאז הביקורות האלו ועד היום המחזמר מציג כבר למעלה משנה, 250 הופעות בכל רחבי הארץ כבר מאחוריו וכרטיסים להופעות אוזלים חודשיים קודם – כך שההצלחה מוכחת והשמצת ההצגה עוד לפני שעלתה הייתה מיותרת לגמרי. במחזמר משולבים 25 משיריו המוכרים של צביקה פיק, ביניהם: "מרי לו", "אהבה בסוף הקיץ", "מעלה מעלה", "דם חם", "מת אב ומת אלול", "לגור איתו", "דיווה", "אלף נשיקות", "אלה סינדרלה" ועוד רבים וטובים. העלילה נתפרה, והדמויות עוצבו, על פי השירים: עלילת המחזה מתרחשת בעיר-חוף ישראלית בשנות השבעים ובתחילת שנות השמונים, ובמרכזה סיפור אהבה והתבגרות של נער- גבריאל, ושל שתי נערות שאוהבות אותו – אלה (חברת הילדות הנאמנה של גבריאל) ומירי, היא מרי-לו, החולמת להיות כוכבת בחו"ל, ונוטשת את גבריאל כדי להגשים חלומה זה במרחקים. גיבור נוסף בעלילה הוא בית-קולנוע ישן, שאותו בנה אביו של גבריאל. עם מות האב מחליטה קלרה, אימו החורגת של גבריאל, להפוך את הקולנוע למועדון דיסקו, בו יופיעו שני בניה, פרדי וסמי. דמויות בולטות אחרות במחזה הן סיגי, בת דודתה התוססת של מרי-לו, וריקרדו, האמרגן חלקלק-הלשון, המשכנע את קלרה ובניה להפוך את אולם הקולנוע למועדון 'גו-גו' ואת מרי-לו – לצאת איתו לארה"ב. מרי לו הוא מחזמר המנסה, וגם מצליח, לספק ערב מושקע של שואו ישראלי משלנו, שאולי, כמו שנכתב בביקורות, מתאים יותר לתיאטרון המסחרי אבל במצב של התיאטראות כיום לא פלא שהמחזמר עלה דווקא בתיאטרון הלאומי הבימה (בעקבות ההצלחה מעלים כעת בהבימה מחזמר חדש – "ללכת עד הסוף") וכשנהנים- זה לא חשוב אם זה רפרטוארי או מסחרי, העיקר להנות... בהצגה שהייתי ביום ראשון האחרון בתיאטרון הצפון בקרית-חיים, ההצגה חגגה 250 הופעות, וכנהוג בהופעות החגיגיות בסוף ההצגה הוזמן לבמה להשתחוויה צביקה פיק והקהל עמד על רגליו ומחה כפיים שניות ארוכות לשחקנים ולצביקה פיק , ואמיר פיי גוטמן, תושב הקריות שמשחק את גבריאל, לא שכח להוסיף שהקהל בקריות הוא הכי טוב (אחרי הקהל בת"א). מחיאות הכפיים הארוכות האלה לא היו סתם, זו הצגה שהשקיעו בה עד הסוף: הכל חי, אין פלייבק, השחקנים שרים חי והתזמורת שנמצאת מאחורי הבמה מנגנת חי - ועל כך מגיעות להם הרבה נקודות זכות, שכן אפילו המחזמר "ברודווי טונייט" שהגיע החודש מחו"ל לסיבוב הופעות בישראל השתמש בפלייבק, לא שראיתי אבל הבנתי שזאת פשוט הייתה בושה. המחזמר כולו חי ונושם צביקה פיק, 25 שירים משיריו המוכרים שלו מבוצעים על הבמה ע"י השחקנים, כל העניין של הדיבורים לא עובר את ה-20 דקות וכל השאר – שירים. כל התפתחות בעלילה וכל דבר שקורה מוביל לשיר. לדוגמא: כאשר גבריאל ומירי (מרי-לו) נפגשים שרים את 'אהבה בסוף הקיץ', כאשר אבא של גבריאל נפטר שרים את 'מת אב ומת אלול', כאשר מרי לו נוטשת את גבריאל לטובת קריירה בחו"ל הוא שר 'אני לא יכול בלעדייך' וכו' וכו'. את מרי לו משחקת יעל בר-זוהר שאפשר להגיד שהיא בסדר, טובה, אבל לא יותר מזה. הקול של בר-זוהר מתגמד לעומת הקולות של עמיתיה אילנה אביטל (קלרה-האם החורגת) ואמיר פיי-גוטמן (גבריאל) – שניהם שחקנים טובים מאוד, אך מעל לכל הם זמרים מעולים. לשניהם יש קול אדיר ורגע השיא בהצגה הוא (לדעתי) בביצוע של שניהם ביחד לשיר "אני לא יכול בלעדייך". עוד טובים בתפקידי משנה הם יגאל שדה (ריקרדו האמרגן) – שחקן תיאטרון מצויין וזאת הזדמנות ראשונה לראות אותו שר ומסתבר שגם בזה הוא טוב לא פחות, כאשר בסוף המערכה הראשונה הוא מבצע את השיר 'דיווה' ואח"כ עוד 2 שירים. טובה גם אביטל לבני (אלה-חברת הילדות של גבריאל) שמבצעת שני שירי סולו מרגשים: 'יד ביד' ו'גבריאל'. עוד שירים שאהבתי: "מעלה מעלה" בביצועם של יגאל שדה, אילנה אביטל, גומא שריג ויונתן רוזן (השניים האחרונים משחקים את האחים החורגים של גבריאל), "בין האצבעות" בביצועה של אילנה אביטל, ו"מרי לו" בביצועו של אמיר פיי גוטמן. בעיצוב של ההצגה ניתן לציין את התלבושות שעוצבו על-ידי יובל כספין (מדובר בכ-50 תלבושות) ואת התאורה המצויינת שעוצבה על-ידי מאיר אלון. המחזמר 'מרי לו' הוא ערב קליל ומהנה, לעיתים דרמטי, לעיתים סוחף או מבדר. זה שואו מרהיב (מכל הבחינות) בביצוע מצויין שמשאיר טעם של עוד. ציון: 90 .

YARONRu

New member
שגיא שגיא ...

גם אני מסכים איתך ב99 אחוז מהדברים שכתבת. אבל.... קיימת בעיה אמיתית של אילוץ בכתיבת העלילה, מה שמעכיר את אווירת השלמות בצפייה ב"מרי לו". הביקורת שכתבת היא עניינית ואמיתית אבל בעצם מדובר בערב מוסיקלי ופחות במחזמר שכן במחזמר, הסיפור, המחזה וכתיבתו הם נושאים לא פחות חשובים מהמוסיקה ולצערי, עם כל הכבוד, דן אלמגור אמנם מצליח לקשר נהדר בין השירים אבל יוצר טלנובלה חלטוריסטית שממש קשה לקרוא לה תיאטרון. אמיר פיי גוטמן הוא זמר ורקדן חינני ומוכשר עד השמיים אבל שחקן הוא לא. נוכחותו הכובשת על הבמה מסתירה את העובדה שהוא אינו שחקן וברוב הזמן מספיקה לקהל כך שבעצם, איכשהו, הכל מסתדר לבסוף. שלא תבינו לא נכון. גם אני נהניתי עד השמיים ב"מרי לו" אבל ניתן לומר שחלק מהפוטנציאל לא מומש במלואו. אם ניקח את "מיקה שלי" של בית צבי, נוכל לראות רעיון דומה של כתיבת סיפור סביב שירים והפעם, שיריו של יאיר רוזנבלום, בביצוע מהפנט, מחזה מעולה ולא מאולץ ואיכויות אדירות. מי מכם שרוצה, יכול לקרוא את תגובתי המלאה על "מיקה שלי" בהודעה נפרדת, כאן למעלה...

שגיא ק

New member
אני מסכים איתך ש......

אני מסכים איתך שהעלילה היא לא משהו. אז יכול להיות שאולי זה לא בדיוק מתאים הכינוי "מחזמר" להצגה הזאת, אבל לדעתי גם לקרוא לזה ערב מוסיקלי זה לא בדיוק מתאים - כי אתה לא בא להצגה הזאת כדי לראות ערב מוסיקלי אלא כדי לראות הצגה, מכל הבחינות. בשביל לראות ערב מוסיקלי אפשר ללכת למופע של צביקה פיק, כאן יש משהו מעבר לזה. אז נכון ש'המעבר לזה' הוא לא גדול, לא כל הפוטנציאל מתממש, אבל בכז זאת. לגבי אמיר פיי גוטמן - אתה יכול להגיד ששחקן הוא לא כמו שתגיד שאף אחד בהצגה הזאת הוא לא שחקן כי לאף אחד אין שם התבטאות גדולה במיוחד של משחק ואם כבר אז למי שיש אותה זה לאילנה אביטל ויגאל שדה. את מה שכתבת הייתי דווקא מפנה לאביטל לבני (אלה) שאהבתי את הקול שלה ואת הביצוע לשירים שהיא מופקדת עליהם אבל את המשחק קצת פחות והשירה והקול שלה בהחלט כיפו על זה. להרבה כאן במחזמר אין הזדמנות לשחק, כי אין כאן הרבה מעבר לשירים - השירים הם לא משחק, ואם העלילה שמעבר לשירים לא מרקיעה לגבהים אז הפוטנציאל המשחקי והעלילתי לא ממומש, וכשאני חושב על זה - יכול להיות שבאמת אמיר פיי גוטמן לא שחקן והשירה מכפה על זה (כמו שאמרתי בהקשר לאביטל לבני), אבל עדיין לדעתי יש גם משהו במשחק שלו. * אגב קראתי ביקורות טובות על טלי אורן שמשחקת כאן את סיגי (בת-דודתה של מרי לו), אני לא מצאתי אצלה שום דבר מלבד קול יפה שבמקרה שלה לא הצליח לכפות על השאר, ולא באשמתה - הדמות שלה הייתה מעצבנת למדי ולעתים היה נדמה שאני נמצא בהצגה לילדים בני 5 כמו בקטעים של האודישן לרקדניות גו-גו ועוד כמה קטעים שלה... אפרופו הצגות לילדים קטנים - שמחתי לראות שבאים להצגה הזאת אנשים בכל הגילאים: מילדים בני 5 ועד מבוגרים בני 95. זו הצגה ראשונה שאני פוגש שמתאימה לכל הגילאים ומדברת לכל הגילאים בגובה העיניים. (ניתן גם לציין שכזו היא 'מוף ומוריס)

שגיא ק

New member
תיקון לעצמי

אני חוזר בעצמי, בניגוד למה שאמרתי בהודעה הקודמת: בשירים כן יש משחק.

YARONRu

New member
יצא לך אולי

לראות את "מוף ומוריס"? ואני חושב שאביטל לבני היא תגלית רצינית גם בתחום המשחק וגם, ובעיקר בתחום השירה. אני מבטיח לך שבקרוב מאוד היא תיקח את כל הקופה...

mary lou

New member
דעתי בעניין מרילו...

נו טוב... הרי כולכם כבר יודעים מה אני חושבת על מרילו, אז אני לא אטרח לשעמם אתכם שוב... ואכן, לא רחוק היום בו אביטל המקסימה (כשחקנית, כזמרת, ובעיקר כבן אדם)תיקח את כל הקופה!!! אגב, לא היתה שום התייחסות לטלי אורן יעקובי המצחיקה, ושגיא כבר יודע את דעתי בעניין- אני דורשת לתקן- ומייד!

שגיא ק

New member
כמו שאמרתי קודם,

לא מצאתי בטלי אורן שום דבר חוץ מקול יפה שלא בא מספיק לידי ביטוי בהצגה. הדמות שלה הייתה לעיתים משעשעת ולפעמים מעצבנת.... בעיקר בביצוע האינפנטילי ל"אלה סינדרלה", לא היה לי מה לכתוב עליה - אז לא כתבתי עליה.

mary lou

New member
איפנטילי???

שגיא האני,אל תדבר איתי יותר! הרסת את כל שנות ידידותנו במחי יד!!! הביצוע לאלה סינרלה הוא חמוד ומצחיק! בדיוק כמו טלי!!! (דרך אגב, זה טלי אורן יעקובי ולא רק טלי אורן, תודה!) טוב, בדיוק נזכרתי שיש לי מרק עגבניות על האש... אז ביי בינתיים...

שגיא ק

New member
רק אמרתי את דעתי....

ואני יודע שהיא גם יעקובי, גם ליונה אליאן קוראים יונה אליאן-קשת, אז מה? מישהו קורא לה ככה??? לא. ולדעתי הביצוע לא היה לא חמוד ולא מצחיק וזה השיר היחיד בהצגה שהייתי מאוכזב מאיך שהתאימו אותו להצגה ומהביצוע שלו. אין לי מושג איך טלי בחייים, ויכול להיות שהיא גם שחקנית טובה כמו שקראתי בכמה ביקורות על מרי לו , אבל אני לא אהבתי את הדמות שלה - ושוב, את הדמות לא אהבתי - הביצוע היה טוב ויש לה גם קול יפה מאוד רק שאין לה מספיק הזדמנויות לשיר שם...

mary lou

New member
אז ככה...

א. מי קורא בכלל ליונה אליאן ??? ב. אוווווווף דבר איתי באיי סי קיו...

שגיא ק

New member
א. לא קוראים לה היא באה לבד.

ב. ממש ברגעים אלו אני מדבר איתך באי.סי.קיו

Barak14

New member
אז אני הולך למרי לו-

בפעם השניה ביום רביעי הבא. משיו יודע לאיזה שחקנים ראשיים אני צריך לצפות באותו יום?

jos20

New member
טלי אורן ...

היא בחורה מוכשרת בטירוף, ויש לה איכויות קומיות מצוינות, והיא, וגם שני הבנים של אילנה אביטל במחזמר, נמצאים שם כדי לשמש סוג של קומיק רליף... לא אמורים לקחת אותם ברצינות, הם משרתים את המטרה יפה (אני זוכר את הדמות שלה בתור נוירוטית וקופצנית כזאת באמת- אולי בגלל זה היא הביאה לך את הקריזה, שגיא...). למי שלא זוכר טלי היא חברת "דומינו" מהמחזור של רותם אבוהב, אדיר מילר ואסי וגורי, והיא דווקא היתה שם בין הבולטים... ועכשיו היא מנחה תכנית בערוץ הילדים החדש "לוגי". להצטרפות למועדון המעריצים של טלי אורן... סתם סתם.

שגיא ק

New member
היא לא הביאה לי שום קריזה

פשוט לא מצאתי בה שום דבר חוץ מקול יפה שלא שומעים אותו מספיק במחזמר הזה ונכון, היו גם כמה קטעים שהדמות שלה הייתה מעצבנת. וכמו שאמרתי - אין לי מושג מה היא ככה כי לא ראיתי אותה במקום אחר חוץ מבמרי לו ובערוץ הזה.... אני אשמח לראות אותה במשהו אחר אם יהיה כזה.

למעלה