ביקורת הרסנית

shkool

New member
ביקורת הרסנית

יש לי מנהג לבקר אנשים, אני לעיתים חש בוז גדול כלפיהם, אני מרגיש שאני יותר טוב מהם יותר חכם, יותר עמוק, אני מסתכל על האנשים שמסביבי ולא יכול שלא להתרגז מהעובדה שבעיניי הם מאוד רדודים, בורים, מסתכלים על המציאות ברמה הכי שטחית שיש, לא מעמיקים ולא מנסים למצוא משמעות לחייהם, שבויים באמונות אותם ירשו מההורים והחברה מבלי לרגע להרהר בהם ולנסות להטיל בהם ספק. אני לא אומר שכל האנשים כאלה, אבל אני בהחלט מרגיש כך לגבי רוב האנשים שאני פוגש, והביקורת הזו, בתוספת הכעס והצער המלווים אותה, לא מקדמים אותי לשום מקום. הנקודה כאן היא לא אם אני צודק או טועה בביקורת שאני נותן, הנקודה היא הכעס שמלווה לביקורת, הבוז, הרגשת העליונות. הרי כל אדם מבקר בצורה אוטומתית את העומד מולו, לא? השאלה היא מה אותו אדם מרגיש בעקבות הביקורת, וכיצד הוא פועל.. אז כרגע הפעולה שלי היא אי מתן ביקורת מילולית לאותו אדם, ונסיון להסתיר את הרגשות האמיתיים שלי כלפי התנהגותו, אך מאוד קשה לי לזייף את עצמי וכך יוצא שלא רק שאני מתרגז אלה גם מראה את זה בסופו של דבר, מה שמוביל לשליליות כפולה, גם כלפיי עצמי וגם כלפיי הסובב אותי. האם ניתן למנוע את הרגשות הללו לאחר מתן ביקורת? האם יש דרך להימנע ממתן ביקורת מלכתחילה?

jongler

New member
אמפתיה

נסה להיכנס לנעליו של העומד מולך, להיכנס להיסטוריה שלו שהביאה אותו לעשות את שהוא עושה, ובנוסף אל תשכח שהוא אינו אתה ולא עבר את שעברת ואתה אינך גדול הדור או מבין לכל לב ואדם כך שגם אתה אינך נטול כל "פגם" ויתכן מאוד שהעומד מולך אף שופט אותך כמוך. ואל תשכח את המשפט : "הפוסל במומו פוסל" רד לעומקו ועליך הברכה

אינקה

New member
שאלה

אם האנשים הללו שאתה מתאר אותם במילים מאוד חריפות היו אומרים לך "ואללה תשמע 'סקול', אנחנו באמת לא בעניינים האלו אבל אתה נראה ממש בעניין. איך אנחנו מקנאים בך! אתה רוחני ומעמיק, הלוואי עלינו להיות כמוך. רואים שעברת בחיים וזה לא סתם. אתה יודע דברים שלא חשבנו בכלל עליהם... אנחנו מורידים את הכובע בפניך. באמת!". האם עדיין היית כל כך רוצה לבקר אותם? לעלוב בהם?

נקודה להתבוננות ונקודה לתירגול

ראשית אני רוצה להגיד לך שאני יכול להבין את המצב שאתה מדבר עליו גם אני הייתי שם ועשיתי כיברת דרך וחשוב שתדע שבעצם זה שאתה ער ומעלה את הסוגיה בדרך שאתה מעלה אותה ומתוך רצון כן להבין את עצמך ולא לשנות אותם אתה בדרך הנכונה. התבוננות 1. שאל את עצמך מה היית רוצה שיהיה אחר במצבים כאלו, אתה פוגש אדם מאותם אלו שברגיל הייתה לך ביקורת כלפיו בהתאם למה שתארת, כיצד היית רוצה להרגיש כלפיו? (נסה אפילו לדמיין מישהו קונקרטי) 2. אם היית מרגיש זאת, מה זה היה נותן לך? איך זה היה מקדם אותך? התשובות לא יפתרו את הבעיה אבל יתנו לך משהו קונקרטי להתמקד בו בהמשך. פרקטיקה תרגיל שעבד ואף עובד היום (אתה יכול לתאר לעצמך שאני לא חף מזה לגמרי) בכל פעם שיש לך משהו שלילי, מקטין או חוסם, להגיד ל.. או על משהו עצור, חשוב על לפחות שני דברים חיוביים, אוהבים, מקדמים להגיד לו אפילו מחמאה, ואז אם עדיין תרצה תגיד את מה שרצית להגיד מלחתחילה. בהתחלה זה נראה ומרגיש מלאכותי, זה בסדר, כל עוד אתה מתכוון באמת למצוא משהו טוב להגיד הרי אם תחשוב על זה, לא יכול להיות מולך אדם 100% רע וחסר תועלת (נדיר מאוד) בטוח יש לפחות שני דברים טובים להגיד עליו, תתאמץ, תמצא. עם הזמן זה נהיה יותר פשוט וטיבעי. בהמשך גם נעלם ברוב המיקרים הצורך להגיד את הדבר השלילי. ועוד נקודה שיכולה לעזור. יש אנשים שדיבור ישיר והסברים על רוחניות מרתיעים אותם, תבין אותם ותעביר להם את המסר לא בהסברים אלא במי שאתה, תהיה דוגמא ולא דובר. סוף שבוע מצויין.

קמהדנו

New member
איך להימנע? פשוט אל ../images/Emo8.gif

יש שתי דרכים אחת, אל תצא מהבית ואל תפגוש אף אחד שתיים, תשאוף לראות מה קיים במציאות ולא בדמיון. גם המציאות של העולם בחוץ/אנשים אחרים, וגם העולם הפנימי שלך מה שמבוסס על שקרים ותדמיות עצמיים מוביל אותנו למעגל של סבל, כפי שתיארת אותו יפה

Mist2

New member
נקודה למחשבה!

אם אתה מרגיש עליון על אחרים, אזי בטח תרגיל קטן כמו להפסיק לשפוט, יהיה קטן עליך. הרי רק אנשים קטנים ולא מודעים עוסקים בשפיטה יום יומית. אם לא הצלחת להפסיק לשפוט, אז אתה חלק מאותם אנשים קטנים שאתה בז להם, אולי זו הסיבה לרוגז שלך!!! שאתה לא טוב מהם....

EndOfAllHopes

New member
המממ

כשאני רואה דברים כאלה אני מדבר עם האנשים המעורבים ומנסה לחשוב איתם על זה. אני לא חושב: וואי איזה אנשים מטומטמים יש בעולם,מדבר איתם ב"רמה" שלהם והולך אלא שואל: למה את/ה חושב/ת נוהג/ת ככה? אני מסביר לו/ה את העמדה שלי, ולפעמים האנשים אכן רואים את מה שאני רואה ומסכימים איתי. אם אתה רוצה שמשהו ישתנה, תשנה אותו בעצמך! תחשוב שאתה היית "כלוא "איפה שהאנשים הללו נמצאים הייתה שמח שמישהו היה עוזר לך לצאת מזה לא? אז תנסה לעזור לאחרים! ואולי תגלה שגם אתה לא תמיד צודק :) (כמובן שלא כולם יקשיבו לך, אבל אנשים שקרובים אליך, משפחה, חברים אולי יראו משהו בדברים שלך ויקשיבו). בכל מקרה כמו שאמרו תחליף כעס וצער בחמלה (צער וכעס הורגים אותך). בקשר לזה שאתה יותר עמוק, יותר מבין וכ"ו - אל תבוז לאנשים שהם "נחותים" ממך, במקום תודה לאלוהים/הטבע/מה שאתה מאמין שיש לך את הכלים לראות ולפעול בצורה יותר טובה מהאחרים. תשמח שיש לך הזדמנות ותנצל אותה להתפתח. אתה גם יכול להתנחם בעובדה שיש הרבה אנשים שהיו מסתכלים עליך ואומרים/חושבים בדיוק את הדברים שאתה מייחס לאנשים בסביבתך, יש הרבה מאוד רמות. הכל יחסי :) (ואם כתבתי דברים לא מדוייקים תרגישו חופשי לתקן אותי )

מה בעצם מעורר בך רגשות שליליים?

הביקורת לדעתי היא רק תוצר סופי של איזשהו תהליך, שבו אתה תופס את האנשים האלה כשוללים אותך (או משהו יקר לך) באיזושהי צורה. אני יודעת שאצלי בוז וכעס מהסוג שאתה מתאר מתעוררים כאשר מישהו שנתפס בעיני כנחות, לפחות נקודתית, מאיים עלי, מתייחס אלי בהתנשאות או גוזל ממני משהו. בקיצור, כאשר אני נאלצת לספוג פגיעה מאדם "נחות". כי אם הוא לא נחות בעיני, קל לי "להפסיד" לו, ואם הוא נחות אבל לא פוגעני בשום צורה (אפילו לא סמויה ודקה), לא מתעורר בי כעס כלפיו. הרבה פעמים הזלזול כלפיו הוא פשוט תגובת-נגד למה שנראה לי כזלזול שלו כלפי, בצירוף התחושה שאין לו שום הצדקה להרגיש עליון עליי. במקרה כזה אני מנסה לשאול את עצמי למה בעצם אני חווה אותו כפוגעני, מה אני רואה בו - זלזול כלפי, התעלמות, דריכה ברגל גסה על דבר יקר לי, וכן הלאה. אז אני מנסה להבין באיזו מידה הוא באמת פוגע בי, ובאיזו מידה אני פשוט מניחה לו להיות דמותו המוחשית של חוסר הביטחון שלי. הוא אולי לוחץ לי על איזשהו כפתור, אבל הכפתור הוא שלי, לא שלו, וזו הזדמנות ללמוד משהו על עצמי. לגבי הפעולה - אני חושבת שאתה עושה נכון בכך שאתה משתדל לא לפעול לפי הרגש הזה. אם אין ברירה, משתדלים לסתום את הפה. יכול להיות שמשהו "ישפריץ" החוצה, אבל זה עדיף מאשר לפתוח את הברז מרצון... נראה לי שנתנו לך עצות טובות, בעיקר הניסיון לראות את האדם מנקודת מבטו-שלו, או מנקודת מבט אובייקטיבית. אם תצליח להתחיל לעשות שינוי בתגובתך לאנשים כאלה תוכל אפילו לראות אותם מתוך הערכה והכרת-תודה על שנתנו לך הזדמנות ליצור שינוי בתודעתך.

mwc

New member
בתור אחד שחווה את אותה בעיה בדיוק.

העצות הנ"ל מעולות באמת!, אין ספק שליישם אותם זה משימת חיים אחת גדולה, זה בעצם באופן קצת יותר כוללני לדעת איך להתגבר על הכעס. הכעס על זה שלא כל האנשים מרגישים כמונו לגבי החיים , ואולי הכעס על זה שאנשים מרגישים יותר טוב מאיתנו מבלי צורך להיות רוחניים. אבל כפי שכבר השכלתי בן אדם ששוקק רוחניות ירצה אותה אפילו ביום המאושר ביותר בחייו , הגשמי לא יכול לתת לו את החוויה המלאה, ובגלל זה אל לך להסתכל עליהם בצורה של למה הם לא כמוני. בנוגע לעצה של חמלה אני חייב לציין שיש 2 סוגים של חמלה, חמלה שבאה מהאגו , וחמלה שבאה מהחלל הפנימי, חשוב לשים לב איזה חמלה אתה בוחר לך על מנת לא להעצים את האישיות הכוזבת בהרגשת עליונות על הצד השני, תנסה יותר להתבונן מאשר להזרים מחשבות לתודעה של "איזה בן אדם מסכן הוא כל כך חומרי אני צריך להבין אותו", זה רק יאריך את התהליך שלך בדרך אל האושר. בהצלחה !

במילים אחרות

(אם הבנתי אותך נכון
) האנושות למעשה מחולקת ל- "אתה" מול "כל השאר"? אני חושב שאתה מבלבל בין ביקורת שהיא דבר אחד לבין בוז, למרות שנדמה לך שהשני הוא תולדה של הראשון. תשמע, זו לא הפעם הראשונה שאני קורא את הודעותיך, והאמת שנדמה לי שהן נושאות אופי דומה כל פעם. או לפחות מה שאני מזהה כה ליבה שלהן היא זהה בכל הודעה: "אני" אל מול "כל השאר". יותר מפעם אחת חברי הפורום ניסו לאפשר לך נקודות מבט שונות על הדברים + עצות טובות כמו בשירשור הזה למשל, אבל משום מה נראה שאינך לוקח אף אחת מהן ללבך ומנסה ליישמן. אני כנראה, קטונתי מאוד מלהציע לך משהו, אבל בכל זאת אנסה (שוב). פשוט התערה בין האנשים. חייה עימם, אכול עימם, חלק עימם את חייך (אני לא מתכוון ללספר להם את סיפוריי חייך ולשתף אותם בבעיותך- אני מתכוון לכל סוג שהוא של עשייה משותפת- עבודה, מסע, פרוייקט משותף- דברים מהסוג הזה). ריב איתם, התווכח איתם, אהוב אותם, השתתף בצערם- אולי אם תעשה זאת מספיק זמן הגבול השרירותי והדמיוני שהקמת בינך לבינם אולי ייפול יום אחד. אולי

למעלה