ביקורת אלבומים

Acoustic83

New member
ביקורת אלבומים

בעקבות כמה וכמה אכזבות ממבקרי אלבומי ג'אז "רציניים", ובעקבות רעיון שעלה בשרשור אחר, אולי נפתח שירשור בעיקרו ביקורת אלבומים? ביקורת רצינית ומקיפה עד כמה שמתחשק וניתן על כל אלבום שיתחשק. במיוחד יהיה מעניין (בעיני ) לקרא על אלבומים שהם לאו דווקא הקלאסיקות הגדולות שכולנו מכירים, למרות שגם זה מעניין וכל ביקורת תתקבל בברכה.
 

Acoustic83

New member
כספתח : COLORS של אבישי כהן

כמצטרף חדש לקהילת חובבי הג'אז נחשפתי לאבישי כהן מעט באיחור. שמעתי את שני אלבומיו האחרונים ורק השבוע הזדמן לי לפתוח מהאריזה את COLORS, אלבומו השלישי היחסית ישן יותר מאלה שהכרתי. אחרי שני אלבומיו האחרונים , כבר חשבתי שמיציתי את עניין הנו-ג'אז התנכי הזה, שנשמע נפלא ומעובד יפה ומאוזן להרכב, אבל שלא שמעתי בו מורכבות הרמונית וגם לא אילתורים יוצאי דופן. היו בהם קטעים שנשמעו כמו מיקס של דיג'יי והיו מגניבים וסוחפים , אבל מצד שני כל כך רפטטיביים שזה קצת הביך אותי לפעמים. התביישתי במיוחד להשמיע את האלבומים לדודי שהוא מנצח קלאסי (ודווקא נהנה מג'אז ואפילו אחראי בעצמו על חשיפתי לסגנון ) שטען שבחלק מהקטעים המינימליזם גובל בחוסר יצירתיות. הופתעתי מאוד. האלבום COLORS הוא משהו מאוד שונה. מאחר ולא שמעתי את אלבומיו הראשונים של אבישי כהן קשה לי לקבוע איפה הוא עומד מבחינת ההתפתחות האישית שלו, אבל ניכר שזה אלבום שעשוי הן בקפידה רבה והן ביצירתיות. הוא הרבה יותר SWING מהאלבומים האחרים ששמעתי, והרבה פחות קפטטיבי. יש בו גיטרה של עמוס הופמן וסקסופון שמאלתרים ועושים את זה טוב. יש שם פסנתרן שכנראה מאלתר בחופשיות רבה יותר מאשר סאם בארש (שבהופעות הרשים קצת יותר), יש שם שילוב ווקאלי של קלאודיה אקוניה ושל אבישי כהן בעצמו, יש שם קטעים שנשמעים ישראליים ממש כמו שחקי שחקי ב- CONTINUO ופחות קטעים מודאליים פריגיים. כמו ב- CONTINUO , מורגש שהאלבום הוא יצירה אחת בעלת המשכיות. ב- COLORS ההמשכיות בין הרצועות היא טבעית וחלקה עוד יותר. נדמה לי שאולי בגלל שזה אלבום ישן יותר וצעיר יותר, הוא משוחרר מכל מיני אילוצים ורצון לרצות קהל שהתרגל למשהו מסוים, הוא הרבה יותר אקספרימנטלי וזה נפלא, כי זה בא בטבעיות. רגע אחרי שלמד ללכת לבד ולא צריך טובות אפילו לא מצ'יק קוראה, רגע לפני שהפך לסופרסטאר - אבישי כהן במיטבו.
 

שבלוז

New member
סחטיין על הסיפתח ../images/Emo45.gif

נשמע מעניין. על איזה אלבום של אבישי כהן היית ממליץ כראשון/חובה? אני בעיקר אוהב אלבומים שבהם אני מרגיש שהאמן מנהיג את הלהקה בחופשיות, שהכל מתחבר בלי שמרגישים.
 

Acoustic83

New member
שמעתי רק שלושה

ושלושתם היו טובים . אני באופן כללי לא יודע אם "חובה" לשמוע את אבישי כהן , אבל הוא עושה משהו מאוד מעניין ויש לו גוון ישראלי מאוד. להתחיל עם COLORS זה אחלה. גם CONTINUO מצוין. AT HOME נחמד אבל יש בו כמה רגעים שבהם אני מעביר קדימה, שזה אומר משהו.
 

elich

New member
אני בעיקר ממליץ על האלבום

לילה של אבישי כהן מזג האלבום הוא ג'אז מלודי בלי יותר מדי "בלבולי מח" מה גם שיש קטע שהוא שר שם אני אהבתי
 

yaelcohen445

New member
אין ספק השאלבום הכי טוב של אבישי

כהן זה אדמה. כמו השם שלו הוא מחובר לאדמה. לפני כל החארטה של פופ ג'אז משקלים מתלהב שהוא עושה עכשיו. ב'98 זה עוד היה ג'אז עם שורשים.
 

שבלוז

New member
נשמע מעניין

אני כמובן בעד ואפילו יש לי כמה דברים מוכנים. אגב, מי המבקרים הרציניים שאכזבו אותך?
 

Acoustic83

New member
חבל לכתוב כאן השמצות :)

אבל ניתן לקבל את תחושתי הכללית לגבי כמה מהם מתוך התבטאויות קודמות בבלוג. ראה שירשור הופעה בזאפה של דניאל זמיר.
 

Acoustic83

New member
ראיתי :) כל הכבוד

בקרוב ביקורת על MASADA. אני יכול לספר בינתיים שקשה לי לעכל אותו.לכשיעוכל אדווח .
 

seafox

New member
רגע רגע רגע...

לא שאני רוצה לקטול את הרעיון, אבל לפי מה אתה מבקר את האלבום? לפי טעמך האישי או לפי הסתמכות על נתונים מסויימים? וויכוח עתיק, ישן נושן-לפי מה קובעים טיבה של מוזיקה, אנחנו יודעים שיפה או לא יפה זה עניין של טעם. אבל עניין של איכות?לפי כמה זה עניין של טעם אישי גם כן, לפי אחרים זה עניין של פרמטרים מסויימים. מה דעתכם?
 

Acoustic83

New member
שאלה מצוינת

מובן שבבסיס הביקורת עומד טעמי האישי. אני חושב שכדאי להשתדל לפרט מה מצא חן ומה פחות מצא חן בלבום. ישנם מאפיינים שהם אבסולוטים כגון סגנון שולט, הבחנה במורכבות מסוימת בהלחנה, יצירתיות אילתור, תואר מאפיייני הסאונד ואיכות. לגבי כל אחד מאלה ניתן גם לציין כי הוא קיים ומהו, וגם לקבוע האם מצא חן או לא מצא חן, אך רצוי להמנע מלקבוע האם זה "יפה" או "לא יפה" באופן אבסולוטי משום שזה ענין של טעם אישי. בכל אופן ,אני משתדל לסייג את דברי על ידי "לדעתי" או "בעיני" כאשר אני עוסק בהשוואה בין ה"יפה" ל"פחות יפה" או ה"פחות מעניין". גם לאיכות האלבום יש מדדים - גם אם נמנע באופן נחרץ משילוב טעם אישי, קיימת איכות הקלטה וסאונד שהיא מדד אבסולוטי לנקיון הצליל לעומת רעשים בלתי מתוכננים. ניתן גם להעריך למשל את מידת הדיוק בנגינה של כל מרכיבי האלבום. למשל, ישנם אלבומים שבהם ההרכב המלווה לא בדיוק מבין מה המלחין רוצה ממנו וזה ניכר ומורגש, ובהחלט פוגע ב"איכות האלבום". ולסיכום, מאחר ובהחלט רצוי שביקורת לא תהיה יבשה ונטולת רגש ופן אישי לחלוטין, בהחלט ראוי לציין האם ההאזנה גרמה למבקר להנאה. מניח שככל שנכיר אחד את השני ואת ההעדפות השונות נוכל להעריך האם מה שמצא חן ביעני המבקר ימצא חן בעינינו גם. מאחר ואין לי נסיון בביקורת ואני רואה בכך הזדמנות להתנסות חדשה, אשמח לקבל תיקון אם למשל הביקורת חוטאת בחוסר אוביקטיביות.
 

Acoustic83

New member
MASADA: LIVE AT TONIC

כפי שהובטח, ביקורת אלבום LIVE AT TONIC של ההרכב MASADA . האלבום בהוצאת הלייבל TZADIK שייך לסדרת ה- RADICAL JEWISH CULTURE של הלייבל, המתאפיינת בסגנון ג'אז אוונגארדי במיוחד בעל מוטיבים יהודיים (שאינם בהכרח קלייזמריים). האלבום הוא אלבום כפול שהוקלט בשני סאשנים של הופעות במועדון הניו יורקי TONIC המשמש בית להרכב MASADA ולאמנים המוחתמים בלייבל. ההרכב כולל סקסופון (ג'ון זורן) חצוצרה, בס ותופים. מתוך היכרותי עם דניאל זמיר שפעל בעבר תחת הלייבל, החלטתי שאני רוצה להיחשף לאותה תרבות יהודית ורדיקאלית במובן אליו התכוון ג'ון זורן שהוא הבעלים של הלייבל, ולשם כך מצאתי אלבום שאמור לייצג היטב את הסגנון. כל אחד משני חצאי האלבום כולל בין 8 ל-9 קטעים הנושאים שמות עבריים כגון "קראים", "נשים", "אחרי מות" וכדומה. ובאמת, לא רק השמות הם עבריים. המוזיקה של MASADA היא יהודית ביותר, נשמעת כמו משהו מאוד מזרח אירופאי אבל עם קצב של ג'אז שלעתים נשמע סווינג קלאסי יותר ולעתים נשמע אפרו-קובני טיפה. בניגוד לאלבומו האחרון של דניאל זמיר למשל, שהיה זה שעורר את ענייני בסגנון, באלבום של MASADA אין שום דבר מעודן. הוא מחוספס וגס, בהרבה מקרים צורם. שלא כמו אצל זמיר בו הסקסופון עדין ונשמע כמו קלרינט, כאן הסקסופון צורח, נחנק בצווחה איומה מדי פעם. יש גם קטעים שקטים, אבל השקט לא נשמע רגוע וזורם, אלא אפל ומיסתורי. את מרבית הקטעים , גם השקטים והאיטיים , אבל בעיקר את הקצביים, אהבתי מאוד. הרגשתי מאוד נוח עם הגוון היהודי שלפעמים נשמע טיפה קלייזמרי. אהבתי במיוחד את הקטעים LILIN, KEHBAR, GALSHAN, ו- NASHIM שהיו מאוד מעניינים הרמונית וקצבית. הקטע האחרון באלבום הוא נפלא על אף שהוא פחות יהודי באופן מובהק בהשוואה לשאר הדיסק. כמו כן , יש קטע ( MALKHUT) שחוזר בשני חצאי האלבום שהוא ברובו אילתור צורם במיוחד חסר כל תבנית או סדר ונאלצתי לדלג עליו אחרי שצרם לי עד כדי כאב. מטרת הרכישה היתה להכיר יותר לעומק את המושג RADICAL JEWISH CULTURE, עם דגש על המונח RADICAL מאחר ואת התרבות היהודית דומני שאני קצת מכיר כבר. בהחלט ניתן לומר על האלבום שהוא רדיקאלי יותר מכל אלבום אחר על המדף שלי. ההאזנה לאלבום היא מעייפת וסוחטת , וגם מאוד מספקת. אני יכל להעריך שיותר אנשים לא יהנו ממנו מאשר להיפך ומשום מה יש לי גם תחושה שלכך כיוון זורן. אין באלבום שום כוונה לשאת חן בעיני אף אחד אלא לתת דרור למחשבה ולמושג הפרוע שיש להרכב הזה לגבי מוזיקה ויהדות. אני לא משוכנע שההיחשפות הזו תוביל אותי להמשיך ולהתעניין בהרכב או בסגנון אבל אני משוכנע שאהנה לשמוע את האלבום עוד.
 
למעלה