בין דת לפרויד

פינגו

New member
בין דת לפרויד

תיאוריה היא רצף חוקים עקבי המאפשר לנו להטיב להבין את המציאות. תיאוריה מדעית היא מקרה פרטי של תיאוריה ככלל. תיאוריה מדעית היא תיאוריה שניתן להוכיחה או להפריכה. הוכחה של תיאוריה היא קשה ביותר (רבים העוסקים בפילוסופיה של המדע סבורים שכלל לא ניתן) ואילו הפרכתה דורשת ולו מציאות אחת שאינה עקבית עם התיאוריה (כלומר שהתיאוריה אינה יכולה להסביר). התיאוריה הפסיכודינאמית של פרויד היא אחת מהתיאוריות שזכו לתהודה הרבה ביותר- והיא איננה תיאוריה מדעית. ההסבר לכך פשוט: זו תיאוריה שיכולה להסביר כל מאורע, אך אינה יכולה לנבא אף מאורע (בהסתברות ידועה). זו טעות נפוצה לייחס לתיאוריה שלא ניתן להפריכה, משום שהיא מספקת הסבר לכל תופעה באשר היא- לייחס לה אמת אבסולוטית. באותה מידה אני יכול להמציא תיאוריה לפיה כל מה שמתרחש בעולם הוא תוצאה של המחשבות שלי ואף אחד לא יוכל להפריך את התיאוריה (שהרי אך אחד- כולל אני- לא יודע על כל משאני חושב וחולם). דת היא תיאוריה. היא מתיימרת לתת כלים שהם עקביים להבנת המציאות. יחד עם זאת, זו אינה תיאוריה מדעית- לא ניתן להפריכה. היא תתן הסבר לכל מאורע אפשרי אך לא יכוט\לה לנבא ולו מאורע אחד. לדוגמא: אם תמצא חוקיות בתנועת האטומים יטענו- החוקיות היא תוצר של סדר המוכתב ע"י גורם עליון. אם תמצא מקריות בתנועת האטומים יטענו- המקריות מוכיחה שלמדע אין כלים לחקור הכל, זה נשגב מבינתנו- וזה בשליטת האל. מסקנה: דת היא תיאוריה מעניינת שניתן לקבל או לדחות, אך אין טעם לנסות למצוא לה הפרכות או אמיתות.

okok4

New member
לא מסכים

אם אני טוען שבכח מחשבתי אני יוצר הוריקנים וגורם להתפרצות הרי געש אזי אין באפשרות אף אדם להפריך את התאוריה השטותית (?) הנ"ל?

.המוסד

New member
אולי הכל בראש שלך ואתה סתם "צמח"

בבית לוינשטיין? אי אפשר להוכיח זאת...או להפריך

פינגו

New member
ההיקש שלך מוטעה

אתה צודק בטענתך, אך אין בכך סתירה לטקסט שכתבתי. אם אתה מוכן לומר מה צריך להתרחש כדי שהתיאוריה שלך תופרך אזי זו תיאוריה מדעית- ניתן לבחון אותה. לעומת זאת- הדת אינה מציגה שום מציאות, כמציאות שאינה יכולה להתאפשר בהתאם לתפיסתה. מבין את ההבדל?

למעלה