בין דת לפרויד

פינגו

New member
בין דת לפרויד

תיאוריה היא רצף חוקים עקבי המאפשר לנו להטיב להבין את המציאות. תיאוריה מדעית היא מקרה פרטי של תיאוריה ככלל. תיאוריה מדעית היא תיאוריה שניתן להוכיחה או להפריכה. הוכחה של תיאוריה היא קשה ביותר (רבים העוסקים בפילוסופיה של המדע סבורים שכלל לא ניתן) ואילו הפרכתה דורשת ולו מציאות אחת שאינה עקבית עם התיאוריה (כלומר שהתיאוריה אינה יכולה להסביר). התיאוריה הפסיכודינאמית של פרויד היא אחת מהתיאוריות שזכו לתהודה הרבה ביותר- והיא איננה תיאוריה מדעית. ההסבר לכך פשוט: זו תיאוריה שיכולה להסביר כל מאורע, אך אינה יכולה לנבא אף מאורע (בהסתברות ידועה). זו טעות נפוצה לייחס לתיאוריה שלא ניתן להפריכה, משום שהיא מספקת הסבר לכל תופעה באשר היא- לייחס לה אמת אבסולוטית. באותה מידה אני יכול להמציא תיאוריה לפיה כל מה שמתרחש בעולם הוא תוצאה של המחשבות שלי ואף אחד לא יוכל להפריך את התיאוריה (שהרי אך אחד- כולל אני- לא יודע על כל משאני חושב וחולם). דת היא תיאוריה. היא מתיימרת לתת כלים שהם עקביים להבנת המציאות. יחד עם זאת, זו אינה תיאוריה מדעית- לא ניתן להפריכה. היא תתן הסבר לכל מאורע אפשרי אך לא יכוט\לה לנבא ולו מאורע אחד. לדוגמא: אם תמצא חוקיות בתנועת האטומים יטענו- החוקיות היא תוצר של סדר המוכתב ע"י גורם עליון. אם תמצא מקריות בתנועת האטומים יטענו- המקריות מוכיחה שלמדע אין כלים לחקור הכל, זה נשגב מבינתנו- וזה בשליטת האל. מסקנה: דת היא תיאוריה מעניינת שניתן לקבל או לדחות, אך אין טעם לנסות למצוא לה הפרכות או אמיתות.

אליקים

New member
הוכחות

ההבדל בין דת למדע מבחינת ההוכחה. את המדע מוכיח היחיד לרבים, בעזרת כללים שנקבעו מראש. את הדת מוכיח האדם לעצמו בלבד. ברגע שהוא מנסה להוכיח זאת לאחרים הוא בעצם הופך את הדת לדבר חסר ערך, מאחר וזה לא ניתן ונועד מראש לכישלון. את המדע מסבירים באמצעות השכל מאחר והוא ידע, בעוד שאת הדת ניתן רק להבין באמצעות הרגש דבר שאינו ניתן להסבר.

ישנן הקבלות נוספות בין פרויד לדת

(ומאוד אהבתי את הרעיון שדת אינה מדעית היות ואינה ניתנת להפרכה והיא מעניקה הסבר על כל תופעה אך אינה יכולה לנבא אף תופעה ...
). פרויד היה צר חשיבה ומוגבל באופן יוצא דופן מבחינה חברתית וג´נדרית, על גבול הגזענות - מה שבא לידי ביטוי לכל אורך משנתו. אגב - הפסיכואנליטים עד היום הזה לא שונים ממנו בהרבה. הגישה הפרוידיאנית מדרגת "טובים" ו"רעים" ו"טוב" ו"רע" בהנחות יסוד לכל התבוננות על כל אדם כך שאינה יכולה להוות כלי בדיקה או טיפול אינדבידואלי וחיובי לאף אדם בעצם - כי תורה שיודעת מראש מי אתה, היכן אתה ממוקם חברתית ומה ההתייחסות הערכית אליך, קרובה יותר לתורות גזע מאשר להתייחסות טיפולית שבא להיטיב עם האדם.

כמה נחמד הוא הפורום בערב שבת ושבת

שמתם לב? אנשים מעלים נושא, ברמה תרבותית (ואינני נכנס לסוגית האמת והצדק שבאותן אמירות), ואנשים אחרים עונים, ואין מתח, ואין פגיעה אישית, אין הטחת האשמות והעלבות - כמה נפלא הוא הפורום בערב שבת ובשבת! ואתם, הנכנסים החדשים, בוודאי אינכם מבינים מה אני שח. חכו חכו, היכנסו בימות החול, ותבינו מה למה ומדוע...

שכחת חגים ומועדים ../images/Emo6.gif

אל נא נעשה עוול לבודדים מבין הגולשים הדתיים שבאו לגלוש ולא לעשות בלגנים. יכולה להעיד על גולשת וגולש בפמיניזם שמתנהלים סביר, למרות שידועה להם דעתי שאכן מתקשים הדתיים להתגבר על ייצרם הדוחק בהם להתנשא וליצור עימות רעיוני - תאולוגי כאחד בנושאים שיש בהם ולו קמצוץ ביקורת על הדת ועל כתוביה. הדת היא מעל כל ביקורת
.

אנדרי ז

New member
ואח"כ הם לא מבינים

מה אנחנו מחפשים אצלם בפורום. כאילו שהכל מותר רק להם.

אנדרי ז

New member
התעלמתי, לא שכחתי

אני עדיין מעדיף יום כמעט שלם בלי הפרעות על פני שני חצאי ימים עוקבים. לכן עדיף לי שהיא תצא מאוחר. מבחינתי בכל מקרה השבת "יוצאת" רק ב-12 בלילה, לא משנה מה העונה של השנה.

אנדרי ז

New member
לא מסכים איתך

תיאוריה מדעית מאופיינת בכך שהיא מציגה תחזיות שניתן להוכיח או להפריך. הדת מציגה רק טאוטולוגיות - אמיתות מוחלטות. לכן הדת היא לא תיאוריה, היא דמגוגיה ואמונה עיוורת ותו לא.

preacher

New member
צודק בקשר לפרויד!

זו ממש דת... יש תאוריות פסיכולוגיות אחרות, פחות סקסיסטיות ואישיות, אבל גם אותן קשה להוכיח או להפריך.

למעלה