שלום ! רציתי לבקש את עזרתכם בפירושם של מספר מונחים הקשורים לימאות ובעיקר בתרגומם לאנגלית. מכמורתן ספינה ממוכנת ספינת נתב שוקע - האם זהו מכשיר כלשהוא ? שולת מוקשים תודה.
מכמורתן - נקרא לפעמים - Troll וזוהי ספינה הגוררת רשת דיג (מכמורת) ספינה ממוכנת - motor vessel. נתב - Pilot שוקע - אינו מכשיר! זוהי המידה שבה כלי השייט שקוע במיים ונמדד במידות אורך (מטרים למשל) התרגום לאנגלית הוא - Draft לגבי שולת מוקשים - לא יודע אולי מישהו אחר יכול לעזור.
עוד מספר שאלות. ירכתיים מפנה (פועל) - לדוגמא, מפנה ימני מפנה למפנה שמאלי . מפנה (שם עצם) - 2 הספינות באותו מפנה. אינני יודע אם זה לקוח מחוקי הדרך. אגב, בים דרך היא WAY או course ? laws of the course ?
גם לי יש כמה מונחים שאשמח אם מישהו יכול להסביר לי אותם בעברית פשוטה... השורות הבאות הועתקו מנתונים של יאכטה, מה משמעות הנתונים? Beam 4.70m, Draught 2.30m, Displacement 17.0t, Lead keel 6.0m, IM 20.0m, J 6.1m, P 17.7m, E 6.1m
Beam 4.70m - רוחב הספינה בנקודה הרחבה ביותר. Draught 2.30m - עומק הספינה מקו המים עד לנקודה הנמוכה ביותר בתחתית הספינה (בד"כ תחתית הקיל) , Displacement 17.0t - דחי הספינה, או נפח המים אותו דוחה חלק הספינה ששקוע מתחת למים, מונח זה הוא שווה ערך למשקל הספינה, במקרה הזה 17 טון Lead keel 6.0m - המונח הזה "כנראה" מתייחס לאורך הקיל ולעובדה שהוא עשוי מעופרת. IM 20.0m, J 6.1m, P 17.7m, E 6.1m - הגדלים האלה כנראה מתייחסים לוגל המפרשים השונים
ש KEEL נמצא במרכז הספינה לאורך הגוף וBILGE KEEL מורכב משני צדדי הספינה (כלומר לא במרכז אלא שני קוערים מקבילים. הדבר נותן יצוב לסחיפה (DRIFT) של הרוח (קצת פחות טוב מאחד עמוק יותר) ומאפשר שוקע נמוך יותר. (כלומר גישה טובה יותר לחופים) בנוסף במקומות שונים בעולם שהבדלי גאות ושפל שם גדולים הקוער הכפול מאפשר לספינה לעמוד על הרגליים שלה על הקרקע
שולת מוקשים היא כלי שיט שבדרך כלל שט בזוג עם כלי אחר כאשר כבל עם סכינים מחבר בינהם בקשת ארוכה מאחור. השיטה היא שהכבל אמור לחתוך את כבלי העגינה של המוקש ולהציף אותו ואז יורים במוקש ומפוצצים אותו. על כן הכלי שיט מוגבל מאד ביכולתו לתמרן וסביבתו מסוכנת ולכן הוא בעל עדיפות עפ"י חוקי הדרך בים.
הנה סיפור נחמד על ימים שהיו פעם. זה היה בסביבות שנת 84-85 היינו על גשר סטי"ל של חיל הים הישראלי. אני עדיין צעיר מתבונן בקצין המשמרת והסגל הבכיר ונהנה ממשי הרוח והשמש המלטפת. היינו אז על אחת מסערי השלוש ודהרנו בשלושים קשר צפון מערבה "קורעים את הים". במרחק נראה כלי שייט איטי מפליג צפונה כנראה צבאי. המי"ק (מרכז ידיעות קרב) שבבטן הספינה דיוול על כלי השייט וקצין הגשר החליט לעבור מאחורי הירכתיים שלו כשטווח המעבר המשוער יהיה 300 (יארד)! כולם היו רגועים וההפלגה נינוחה. אני שהייתי סקרן נעצתי מבטים באופק מנסה להבין מה זה כלי השייט הזה ואף השתמשתי במשקפת. באיזשהו שלב עלה המפקד לגשר כשכבר כמעט עמדנו לחלוף מאחורי כלי השייט ושאל מה זה הכלי הזה. כולם משכו בכתפיים ואני בתמימותי עניתי שאני חושב שזו מקשת או שולת מוקשים לפי הסימונים על התורן. המפקד (לא חשוב שמו) חטף את המשקפת, הביט לשניה בכלי השייט וזינק לגשר הסגור מושך את כל ארבעת הטרוטלים מכמעט מלא קדימה למלא אחורה בבת אחת. מי שלא חווה עצירת חירום כזו בים לא יבין זאת. מהפלגה של שלושים קשר ומעלה המכונות עברו למלא אחורה (כמובן בקצב האפשרי על פי ההגנות) כל הספינה רעדה בטירוף והייתה הרגשה שעוד שניה היא מתפרקת. מסתבר שעצרנו כמאתיים מהכבל החיצוני ששלושת המוקשים האטלקיה משכה אחריה. כבל חיצוני מתוך ארבעה כבלים באורך מייל שגררה אחריה. צא ולמד!!