בטרם/יהודה עמיחי

בטרם/יהודה עמיחי

בטרם השער ייסגר בטרם כל האמור יאמר, בטרם אהיה אחר, בטרם יקריש דם נבון, בטרם יסגרו הדברים בארון, בטרם יתקשה הבטון בטרם יסתמו כל נקבי החלילים בטרם יוסברו כל הכללים בטרם ישברו את הכלים, בטרם החוק יכנס לתוקפו, בטרם אלוהים יסגור את כפו בטרם נלך מפה. כעקרון השיר פשוט מבחינה מילולית, אבל תמיד הייתה לי הרגשה שחסרה איזו שורה שתבוא ושתבהיר הכל. מה צריך לקרות בטרם אותם דברים? אני יודעת שאתם מעדיפים שכותב ההודעה ינתח מעט את השיר, אבל אני לא יודעת איך, בהתחשב בזה שהנקודה המרכזית די נעלמת מעיניי.. תודה. :)

איך שאני רואה את זה,

בכוונה לשיר אין את השורה המסיימת הזו שאת מחפשת. כאילו הוא לא גמור. כל הזמן בטרם - מה שמסמל, לפי מה שאני רואה, קצת את המוות. הסוף יבוא לפני שנספיק הכל. הסוף יקטע באמצע. ולכן בטרם הכל - כי לא מספיקים. בטרם ייגמר השיר.

D o r o t h y

New member
אני חושבת

שזו בעצם מין קריאה לחיות עכשיו, לא לדחות דברים "עד ש-"אלא לעשות כעת בטרם נלך מפה

אורצוש

New member
רעיון

התחושה שלי זיא שהמילה בטרם משנה את משמעותה במהלך השיר. בתחילה, הכוונה הברורה היא 'לפני ש...', ולכן נוצרת אמנם הצפיה להבהרה: לפני ש...מה? ועוד: מהו שצריך או אמור לקרות לפני ש? אך בהמשך, ובמיוחד בסיום, המילה בטרם הופכת לציון זמן, כאילו נאמר 'בשנה הבאה' או 'בעוד שבועיים'. בדומה לבדיחת הילדים הידועה על הארץ הנעלמה 'איבוד', שהרי כל הדברי הולכים לאיבוד. ישנו איזה חלל זמן, ישנו איזשהו מועד המכונה, באופן סתום, טרם, בו יתרחשו, סוף סוף, כל הדברים המתוארים בשיר. אין מפלט.

יפה ../images/Emo9.gif

אני מנסה למצוא גם הגיון תהליכים כלשהו ב"רשימת" הדברים ש"בטרם הם" לאורך השיר ולראות אם יש בהם התפתחות כלשהי, אך מעלה חרס בידי. רעיונות?

אורצוש

New member
שתי נקודות לעיון:

1. השורה הפותחת והשורה המסיימת מדברות על מעבר ממקום למקום, כאשר 'הנחת העבודה' היא שהכוונה למוות (הנושא החביב על עמיחי) כמעבר מן העולם הזה לעולם 'הבא' (שלגביו אין למשורר כל מידע עבורנו). 2. השורה השניה ואילך, עד ה'חלילים', היא תאור ברור למדי של לוויה: ההספדים והתפילות שרמוזים, לענ"ד, בשורה 2, הדם שנקרש, הסגירה בארון, הבטון המתקשה על גבי הקבר, הנקבים החלולים שנסתמים (בברכת 'אשר יצר' שמברכים אחרי שמתפנים, אומרים: "ברוך אתה ה'... אשר יצר את האדם בחכמה וברא בו נקבים נקבים חלולים חלולים, גלוי וידוע... שאם... יסתם אחד מהם אי אפשר להתקיים...". על רקע זה אפשר, אולי, להתייחס באופן דומה גם לחצי השני של השיר. התפתחות הדרגתית אמנם לא מצאתי, אבל כיוון.

חיפשתי כמה דיונים

וכמעט כל דיון מנובמבר לא עבר לארכיון ולא ניתן למצוא אותו, נכון לעכשיו..

shellyland

New member
הרגתותי!

לפני אי-אילו הרבה שנים, הקדשתי את השיר הזה לחברי לשכבה בספר המחזור שלנו בסיום כיתה י"ב. אח.... נוסטלגיה....

למעלה