בטן נפוחה

BarakGanor

New member
בטן נפוחה

שלום לכולם

אני בן 26, צמחוני (כמעט טבעוני) כבר כמה שנים משתדל לשמור על אורח חיים בריא: בכל בוקר אוכל דייסת שיבולת שועל על בסיס מים, בצהריים אוכל בדר"כ ארוחה שמבוססת על דגנים מלאים ובערב סלט מגוון. את כל האוכל אני מכין מעצמי, נמנע ממזון מעובד, מחלב ומוצריו ולא אוכל סוכר בכלל (מלבד בפירות או בחלב סויה שאני מוסיף לקפה). לא עושה פעילות גופנית באופן סדיר.

בחודשים האחרונים אני סובל מנפיחות הבטן. התחלתי ליטול פרוביוטיקה בצורת קפסולות וזה עוזר מעט, אבל ככל שאני קורא על התופעה אני מתבלבל יותר ויותר: בכל מקום כתובות המלצות אחרות - חלק טוענים שיש להימנע מירקות למשל, וחלק טוענים שירקות עשויים להועיל.

מכאן אני פונה לעזרתכם: קשה לי להבין איך בתזונה בריאה נוצרת בעיה כזו. אני מבין שיכולה להיות בעיה של עודף סיבים תזונתיים, אבל אם כך מה ההמלצה? להימנע מירקות? להימנע מדגנים מלאים? משיבולת שועל? עד עכשיו הם היו הבסיס לכל התזונה שלי ומכיוון שאני נמנע מאכילת מאכלים מן החי קשה לי לחשוב מה עוד אוכל לאכול.

אשמח לעצתכם, תודה! :)

למה הבטן נפוחה ומה לעשות

הי
זה הכי מתסכל כשאוכלים בריא והבטן נפוחה, אמנם אני לא אוכלת שיא הבריאות כמוך אבל שומרת היטב על איזונים נכונים ובריאים ובכל זאת יש תקופות כאלה.
וכמובן אנחנו לא היחידים, זו תופעה מוכרת ושכיחה.
בגדול יכולים להיות לא מעט גורמים לתופעה שהבטן נפוחה:
הסיבה הכי פשוטה היא אם יש איזשהיא עליה במשקל. מספיק שעולים קילו או שניים וזה מצטבר באזור הבטן (במיוחד אצל גברים אבל לא רק) וכבר זה לא אותו דבר כמו שהיה. אני יוצאת מתוך נקודת הנחה שאם שקלת כל הזמן 80 קילו, זה לא שאתה רואה שהמשקל מסתובב לאחרונה באיזור ה 81-82.
אם אין בכלל שינוי המשקל זה יכול עניין של יציאות לא סדירות ולא מרוקנות. במצב כזה הפסולת של המזון נשארת במעיים וחיידקי המעי עושים תהליכים של תסיסה שמשחררים גזים שמנפחים את הבטן. ובכלל, מה שנקרא ה bulk, הפסולת שצריכה לצאת ולא יצאה כמובן מנפחת בפני עצמה. אגב, היציאות יכולות להשתנות גם אם האוכל קבוע- יש הרבה השפעה נפשית על פעילות מערכת העיכול. ואם יש לחץ נפשי כללי, לא חייב להיות הסטרי, זה ישפיע לרעה.
ואם היציאות סדירות וההתרוקנות טובה זה באמת עניין של האוכל עצמו. כאמור יש את חיידקי המעי שעושים תהליכים של תסיסה. וכן, זה יכול להיות תוצאה של כמות ירקות מאוד גדולה בתפריט. ולא רק ירקות רגילים, אלא כל ירק או אוכל עשיר בסיבים כמו קטניות ושיבולת שועל. ירקות תורמים ליציאות ולכן ההמלצה הכללית לאכול ירקות היא בהחלט נכונה. אבל אם יש כמות גדולה מדי אז יש פעילות מוגברת של תסיסה ושחרור גזים. יכול להיות שהוספת עוד ירקות לתפריט מהרגיל וזה בהחלט יהיה גורם לתופעה. כמות הירקות הנכונה והנורמלית היא 6-8 יחידות ירק ביום.
וסיבה אחרונה אפשרית היא שינוי באיזון העדין של החיידקים במעיים. זה לא בהכרח תוצאה של שינוי באוכל אלא תוצאה של מהלכים אחרים בגוף. ועם הגורם הזה מתמודדים עם פרויביוטיקה.
לסיכום:
אם אין שינוי בכלל במשקל ואם אין שינוי בהרגלי היציאות תוודא שאתה לא אוכל כמות גדולה מדי של ירקות וכן תמשיך עם הפרוביוטיקה. אם הבעיה לא נפתרת כדאי לפנות לרופא גסטרו

אבי519

New member
כמה דברים נגד בטן נפוחה :

1. לחזק את שרירי הבטן - לבצע שלש פעמים בשבוע תרגילים לחיזוק שרירי בטן למשל - משכיבה לישיבה וכ"ד.
2. לשתות הרבה מים ולדאוג ליציאות סדירות (לפחות פעם ביום), לא להתאפק עם יציאות , אם יש גאזים לשחרר אותם (רצוי בשרותים כמובן).
3. לעשות דייטה להורדה במשקל , להפחית קלוריות בעיקר משומן ופחממות באוכל .

בנוגע לפרוביוטיקה - לפעמים כשלוקחים פרוביוטיקה זה רק מחמיר את המצב בהתחלה- וזה מפני שאוכלוסיית החיידקים במעי זקוקה לזמן להתרגל לתזונה ולכן לא טוב לעשות שינויים מרחיקי לכת בתזונה בבת אחת אלא בהדרגה .

אבי519

New member
אני ממליץ לאכול הכל בצורה מאוזנת ככל האפשר לפי פירמידת המזון

תזונה צמחונית וטיבעונית זה מאד נחמד ומוסרי אבל לא בהכרח בריא.
האדם הוא חיה אוכלת כל.
אבותינו הקדמונים ניזונו מבשר חלב ומערכות העיכול שלנו מותאמות לקבל את חמרי המזון גם מהחי וגם מהצומח.
לכן צמחונים וטיבעונים וכמעט טיבעונים... נזקקים לתוספים מלאכותיים (למשל ויטמין B12) ולדאוג כל הזמן לאכול חלבון מלא, לדוגמה : החלבון הצימחי לא מכיל את כל המרכיבים שהגוף צריך ולכן צריך לאכול חלבון ממקורות שונים למשל גם מקיטניות וגם מדגנים וביחסים הנכונים, מי שאוכל חלב ובשר וגם צמחים לא צריך לחשוב על זה בכלל ..
ושלא תחשוב שאני מנסה לשכנע אותך להמיר את דתך מצימחונות\טיבעונות לקרניבוריזם חס וחלילה.
אפשר להיות בריא גם ככה וגם ככה.
רק שצמחוני או טיבעוני צריך יותר להקפיד לאכול בצורה מאוזנת ולקבל את כל אבות המזון , לעומת מי שאוכל הכל בצורה מאוזנת ומקבל את כל אבות המזון ולכן לא זקוק לזה.

BarakGanor

New member
אני מבין

אבל מה מומלץ לאכול עכשיו במצב כזה, כדי למזער את התחושה הלא נוחה ו"לאפס" את הגוף?

אבי519

New member
אל תעשה מהפכות פתאומיות התחלת לאכול תפריט מסויים המשך איתו

עם הזמן תתרגל ותרגיש טוב יותר עם התפריט הזה.
רק בדוק שאתה מקבל את כל אבות המזון ויטמינים ומינרלים...
ואם אתה לא מבין בזה שאל מומחה - דיטנית או תזונאי וכ"ד.

מה מומלץ לאכול כשהבטן נפוחה

כמו שכתבתי לך קודם הרעיון הוא לא לאכול כמה שיותר ירקות- זה בפני עצמו יכול לגרום לתהליכים של תסיסת יתר על ידי חיידקי המעי. ולכן 6-8 יחידות של ירקות ביום ולא יותר מכך. שנית, להמשיך עם הפרוביוטיקה לאזן חזרה את אוכלוסית החיידקים של המעיים. ואם הבעיה לא נפתרת לפנות לרופא גסטרו

למעלה