בחירת מסיכת אבק

liortimor

New member
בחירת מסיכת אבק

היי,

אתחיל בלהגיד שקניתי מסיכה בשזר לפני שנה לפי עיצת ה "מומחה" (או ליתר דיוק האחראי התורן על האיזור הספציפי בחנות). הוא המליץ ללכת על מסיכה שהם מייבאים (ללא שם) ולא על 3M.

היות ולאחרונה רכשתי שולחן מסור וכמות האבק גדלה בצורה שלא תיאמן, רציתי לוודא שיש לי את המסיכה הנכונה למשימה.(שכוללת את כל האספקטים של נגרות, לא רק ניסור) -

האם כל מסיכה שמתאימה לצבע, כלומר עם פילטרי פחם, תהיה מספיק טובה לפלטר גם את האבק העדין או שגם הפילטרים עצמם חייבים להיות מותאמים לאבק עדין?
בשזר נאמר לי שיש להחליף את הפילטרים כל 3 חודשים, האם זה נכון רק אם למעשה השתמשתי בהם כל יום? ואם לא - האם הם מפסיקים להיות אפקטיביים רק עבור צבע או גם עבור אבק?
אני מצרף את התמונה של המסיכה שלי + הפילטרים. אשמח לקבל חוות דעת אם מישהו מכיר את הפילטרים או המסיכה... בהנחה שיש ספק, אני אחליף (אני אסמטי ולכן לא אקח סיכון), האם כל מסיכות 3M מקבלות את כל סוגי הפילטרים שלהם? או שכדאי לקנות מסיכה ספציפית?

עיצות יתקבלו בברכה.

תודה
ליאור

yuvaleitan

New member
אבק >=< צבע

פילטרים לאבק ופילטרים לצבע זה שני דברים שונים, עם דרך פעולה שונה:
פילטרים לצבע הם פילטרים לגזים נדיפים ואירוסולים "קטנים", שעקון הפעולה שלהם מבוסס על סינון מכני ראשוני גס, ועיקר העבודה היא ספיחה כימית על פחם פעיל (עם או בלי תוספות)
פילטרים לאבק מיועדים לסינון קולואידי, כלומר סינון מכאני בלבד, כולל לחלקיקים קטנים ביותר (פחות ממיקרון. אלו המסוכנים ביותר, כי לוקח להם המון המון זמן לשקוע מהאויר, אם בכלל).
על הפילטר מצויין מספר, EN14387:2004 ויש קודים בצבעים: כתום, ירוק, לבן, צהוב. זה אומר שזו מסיכה לגזים, וקידוד לאיזה גזים. הצבע הלבן מקודד לחלקיקים (קולואידים), אז צריך לראות אם זה פילטר משולב, ובהחלט יש גם כאלה.
חפש אותיות על הפילטרים: A B K, ובעיקר P (זה לחלקיקים). וגם לזה יש דרגות.
אני מצרף קצת חומר, מכאן תוכל להמשיך ללמוד. עם אסטמה לא משחקים.

bpnini

New member
המסיכה נראית בסדר גמור

אומנם 3M נחשבים מאוד, אבל זה לא אומר שאין עוד חברות טובות שמייצרות מסיכות...
בזווית אחרת על הפיללטרים תוכל לראות רצף של מספרים ואותיות, אם תוכל לצלם אותו אוכל להגיד לך למה המסיכה מתאמה בדיוק ואיזה פילטרים היא מכילה, אם לא, פשוט תעשה חיפוש לרצף האותיות והמספרים בגוגל ואתה תמצא מה בדיוק יש לך.
לגבי החלפת פילטר, יש פילטרים שבאמת חייבים להחליף ל מספר חודשים אבל זה לא תמיד נכון, תלוי בזמן השימוש ועם מה היה השימוש...
אם תשמור על הפילטרים ותסגור אותם כל פעם שהם לא בשימוש הם יחזיקו יותר זמן. שים לב שמדובר על מסיכת "חצי פנים" מומלץ להוסיף משקפי מגן.
בנוסף אתה צריך לשקול מגן את התהליך יותר ואת עצמך פחות, כלומר, תוסיף שאיבה על המסור שולחני ושאר הכלים שיש לך, ובאופן כללי תעדיף למגן ציוד ולא את עצמך... ציוד מגן אישי הכי טוב כשהוא בא בנוסף על מיגון ולא כמיגון יחידי

ברק

אודה לך אם כאיש מקצוע תאיר את עיני.
משתמש במסיכות שעולות 12 ש"ח מחיר קמעונאי ונראות כמו מסכת מנתחים עם עם רצועות גמישות להתאמה לפנים, ועם פילטר עגול בקוטר 2-3 ס"מ שאומרים לי שמכיל פחם. מדי פעם מחליף את המסכה.
צביעה אני עושה כמעט אך ורק בצבע על בסיס מים, בהברשה (לא בהתזה), במקום מאוורר, וללא מסיכה. במסכה משתמש בעת עבודה באבק: שיוף עץ או צבע ישן במלטשת חשמלית, שיוף שפכטל על קירות ידנית או חשמלית. למלטשת שקית לאיסוף אבק ליטוש.
אני חובב וכמות העבודה שאני עושה לא גדולה. איני אסתמטי אבל יש לי אלרגיות קלות (שלא קשורות לאבק).
האם מסכות כאלה מספיקות? אם כן, על מה להקפיד בעת הקניה?
תודה, יעקב

bpnini

New member
נשמיות חלקיקים כמו שהן נקראות

המסיכות הללו מצוינות, יש כאלו עם מסנני פחם פעיל ויש כאלו שלא, חשוב להבין שהפחם הפעיל מגן בייחוד מפני אדים וריחות, בסינון חלקיקים כמעט ואין לו תפקיד.
כמו שאמרתי, אלו מסיכות טובות וגם אני משתמש בהם, והם לא חד פעמיות כמו שמנסים למכור אותם, מסיכה כזו, אם מאחסנים אותה בשקית סגורה יכולה להיות אפקטיבית זמן רב, אבל אם נשארת על השולחן, מהר מאוד תהפוך ללא יעילה.
חשוב מאוד גם להבין את המגבלות של מסיכה שכזו, שלמרות שיש לה רצועות נמתחות ש"מקבעות" את המסיכה דיי טוב על הפנים, הן עדיין לא אטומות, ולרוב בצדדים יש פתח, זה נתון שצריך לקחת בחשבון אם עובדים בחומרים נדיפים. לרמת חובבים כמונו, שמשתמשים במסיכה בעיקר בשיוף, בייחוד אם כבר יש איזשהו מסנן ראשוני או שואב אבק מחובר למכשיר, המסיכה אמורה להספיק.
עוד דבר שחשוב לבדוק בקניה, על המסכה עצמה צריך להופיע דרגת סינון, הדרגה תסומן לרוב באותיות PP או FPP ולאחריהן מספר, כאשר הספר 3 מציינת את הסינון הגבוה ביותר.
עוד דבר שחשוב לבדוק, האם המסיכה מתאימה לנו ארגונומית, לכולנו פרצופים בגדלים שונים, ולמרות שהמסכות דיי גמישות יש כאלו שפשוט לא מסתדרים עם נשמיות כאלו.

כאשר נעשה שימוש בחומרים קצת יותר חזקים (מסירי צבע וכד') יש מקום לחשוב על אמצעי הגנה קצת יותר אינטנסיבי.
כמובן שאני מאוד ממליץ להוסיף על כל העניין משקפי מגן, כי החלקיקים האלו לא נעימים גם בעיניים...

לסיום אני רוצה לסייג את דבריי, זה מידע שזמין לכולם, אין לראות במידע מקור מוסמך ובבואנו לעבוד עם חומר או כלי מסויים חשוב לבדוק איזה מיגון הוא דורש ולעבוד בהתאם להנחיות...

עוד כמה שאלות

תודה על המידע, נעים להרגיש מוגן. אקח לתשומת לבי את ההערה על שמירת המסכה בשקית סגורה, מניח שהכוונה לשמור על מסנן הפחם מפני מגע ממושך עם האוויר?
ועוד שאלה: כתבת משהו לשואל המקורי על משך הזמן שהחלקיקים הקטנים נשארים באוויר. מה הסיפור? כמה זמן ובאילו תנאים?
המסכות האלה באות עם מצבטיים לאף, ולמרות זאת אדי הנשימה מגיעים אל מתחת למשקפיים ומפריעים לעבודה ממושכת.
מעל משקפי הקריאה שאני בגילי כבר צריך (חמי אומר שמי שהגיע לגיל 40 ואינו נזקק למשקפי קריאה, הוא כנראה אנאלפבית...), מרכיב משקפי מגן כאשר צריך.
אלו משקפי מגן פלסטיים היצוקים כחתיכה אחת ומיועדים להגנה מפני רסיסים, אך אינם "משקפי אבק" כמו שבפלמ"ח היו הג'יפאים לובשים, ואינם אטומים בגומיה סביב העיניים. אבק נישא באוויר ומסתנן לעיניים אבל לא במידה שממש מפריעה.
משתמש באוזניות לפי הצורך, בעיקר בעבודה במקום סגור בו הרעש מוגבר.
מניח שמשקפי מגן או אוזניות בסיסיים הנמכרים בחנויות עשה זאת בעצמך סביב 30 ש"ח, מספיקים?

yuvaleitan

New member
תגיד לחמך, בעניין 40-משקפיים-אנאלפבית

OBJECTION!!!!
מצד שני, אני ויתרתי על משקפיים והלכתי ישר על TIA... כבר עדיף משקפיים...
אני הערתי קודם לגבי חלקיקים - ככל שהם קטנים יותר לוקח להם זמן רב יותר לשקוע מהאויר (במיוחד אם ממשיכים לערבל את האויר), והם המזיקים ביותר, ואלו שהכי קשה להתמגן מפניהם.

bpnini

New member
על שאלת שקיעת החלקיקים יובל ענה...

ורק אוסיף שבחלקיקים גדולים, אם יש טורבולנציה באוויר ("מערבולות") הם בהחלט שוקעים מהר יותר, ולאו דווקא מדובר במצב רצוי שכן זה אומר שהם לא נשאבו, אבל זה נושא אחר...
השמירה בשקית סגורה טובה לא רק למסנן הפחם הפעיל אלא גם לכל שאר המסיכה. באוויר הפתוח יש מספיק חלקיקים גם בלי שנוסיף את אבקת הקסמים (נסורת, שיוף וכד') שלנו, כך שאם נשאיר את המסיכה בחוץ, ישקעו עליה חלקיקים ואבק וייקצרו את משך החיים שלה, כמובן שלא מדובר באיזשהו איסור גורף אלא יותר על המלצה לחיסכון במסיכות, אני הצלחתי לשמור בבית על מסיכה כזו כמעט חצי שנה (אומנם לא עבדתי בה המון אבל עדיין, ופשוט שכחתי אותה בחוץ בגשם...
לגבי האדים, אני מכיר את הבעיה, אני לא בן 40 אבל בכל זאת עם משקפיים ובאמת האדים מאוד מציקים, מצאתי שלהרחיק קצת את המשקפיים ולשים אותם על המסיכה עצמה (שהאפונים יישבו על המסיכה) מצמצם את כמות האדים, כמו גם לשחק קצת עם איך שהמסיכה יושבת, וגם אני שם את המשקפי מגן על המשקפיים הרגילות (אגב המשקפיים שציינת בסדר גמור, משקפיים עם הגנה מסביב וכל מיני כאלה לא כל כך אפקטיביות לעבודה, תנסה לעבוד פעם אחת עם משקפת שחייה...) ותפקיד המשקפיים הללו להגן מפני חלקים שעלולים לעוף, או חומרים שעלולים להשפריץ עלינו.
לגבי אטמי אוזניים, יש 2 סוגי אטמים עיקריים, הראשון זה הספוג הזה שמצ'קמקים ומכניסים לאוזן, השני זה הסיליקון עם הכנפיים, שניהם טובים, אני מעדיף את הסיליקון. כמובן שקיים עוד סוג וזה האוזניות שהם הכי טובות אבל לא תמיד נוחות לשימוש, אגב, שילוב של אטמים רגילים ואוזניות ביחד יאטמו כמעט לחלוטין את האוזניים מרעש.
כל נושא הרעש הוא עולם בפני עצמו ואפרט עליו בהזדמנות, רק אציין שכמעט על כל הכלים הללו כתוב בחוברת כל מיני אזהרות ואחת מהן זה נושא הרעש, רעש מוגדר כרעש מזיק כאשר הוא עובר את ה-80 דציבל בערך

למעלה