בורמה כללי

prizman

New member
בורמה כללי

עקרונית ניתן להשתמש בשם בורמה או מיאנמר במידה שווה, תמיד יבינו למה הכוונה. העם בכללותו מכונה בורמז למרות שכשפורטים לפרטים יש התייחסות שבטית כאשר השבטים העיקריים הם שאן, פאו, אינת'ה ופאמיס שהם למעשה הבורמזים. יש עוד לא מעט שבטים קטנים יותר, בעיקר בהרים. עונות לטיול. העונות די מקבילות לתאילנד כאשר העונה הטובה ביותר היא העונה הקרה והיבשה בין סוף אוקטובר לאמצע מרץ. בינגון ומנדליי חם ביום וסביר בלילה, במרכז נעים ביום וקר בלילה. בעונה החמה, מרץ-יולי הטמפ' יכולות בקלות לעבור את ה 40 ובאוגוסט=אוקטובר גשום ויכול להיות קר. כסף. אין עדיין כספומטים בבורמה, חובה להביא כסף מזומן, דולרים או יורו, עדיף דולר. השטרות חייבים להיות משנת 2006 ואילך, חדשים ונוצצים. שער ההחלפה לשטרות של 100$ גבוה יותר משמעותית. בגדול, סביב ה 800 קיאפ (מבוטא ג'אפ) לדולר. הרבה שטרות שהבאתי נפסלו מכל מיני עילות מוזרות אבל כן התקבלו במקומות אחרים. לא ברורה הלוגיקה. התשלום בבתי מלון ולטיסות וגם לאישורי כניסה ממשלתיים לאזורים בהם יש דמי כניסה נעשה בדולר, כל השאר בקיאפ, מכאן ואילך ק'. שער ההמרה בבתי המלון גרוע במיוחד. במנדליי וינגון תנועה צפופה ואוויר מזוהם גם לבנגקוקי כמוני. תשתדלו לשהות בהן כמה שפחות, בורמה האמיתית לא שם. תקשורת. יש אינטרנט בכל מקום מתוייר אבל איטי להחריד. הסקייפ תיפקד רק בקפה אינטרנט אחד שהייתי בו. בניגוד לכל מה שקראתי באתרי האינטרנט השונים יש אפשרות לתייר להשתמש בסלולרי אם כי זה לא ממש פשוט. קניית סים מקומי עולה כ 700$ כך שזו לא אופציה ממש ריאלית אבל בשני מקומות במדינה, שדות התעופה של ינגון ומנדליי באולמות הנוסעים הנכנסים יש עמדות השכרה לסים. עלות 2$ ליום להשכרה ודקת שיחה לחו"ל 1$. צריך גם להפקיד ערבון של 50$ שמוחזרים לפני היציאה בניכוי דמי ההשכרה. גם הבורמזים לא מודעים לדבר הזה והיו די מופתעים כשראו אותי משתמש בסלולרי. הגעה וחזרה מבנגקוק כ 100$ לכיוון באייר אסיה. אוכל ובילויים. זו לא תאילנד ואפילו לא ויאטנם. האוכל לא מדהים. מבחינת אוכל מקומי ממליץ לבחון את דוכני ה BBQ. הם בהחלט ברמה. במסעדות יש בעיקר גברים וכל המדינה נסגרת סביב 10-11 בערב. אין בארים ואין מה לחשוב להתחיל עם בחורות מקומיות. הבודהיזם בבורמה מאוד שמרני ומעבר לכך, בחורה שנקשרת לזר מסתכנת בבעיה עם השלטונות. ברחובות נפוץ מה שמכונה "בית תה", מין דוכני רחוב עם שרפרפי פלסטיק זעירים שמגישים מאכלים מקומיים כמו מרקי נודלס ושיפודים מומלץ לנסות. אל תצפו שיבינו שם אנגלית, רק תצביעו על מה שאתם רוצים. זרים מתקבלים בשמחה.

prizman

New member
המשך

שווקים. ממליץ לבקר, אני אוהב שווקים. עמידה על המקח מקובלת והורדת מחיר ב 20% היא לא דבר נדיר. כמובן שכדאי לחשוב אם חסכון של שני ש"ח שווה את המו"מ אבל בקניית מזכרות בעשרות דולר זה משמעותי ושוק המזכרות פרוץ לגמרי, הגעתי גם להורדת מחיר של 70% והמוכרת עדיין הרוויחה. עלויות. מהאינפורמציה שהגיעה לידי ממטיילים ישראלים בשנה האחרונה עלות הטיות הייתה כ 1500$ לאדם בטיול זוגי. גם לי כמטייל בודד הייתה עלות דומה. מדובר על לינה במלונות בטווח של 20-30$ ללילה ואכילה במסעדות סבירות וגם בדוכני רחוב וכמו כן שימוש די נפוץ בשרותים מקומיים כגון הסעות והדרכות כשצריך. הנוסע החסכן יכול להסתפק בגסטהאוסים של 10$ ללילה שלא פגשתי מישהו שהתלהב מהם, לוותר על שרותי הדרכה ולהשתמש בתחבורה ציבורית כשיש, אני העדפתי טיסות ממקום למקום. זה יכול לחסוך כמה מאות דולר. המטיילים בבורמה. מסתבר שהקבוצה העיקרית הם צרפתים, אחריהם גרמנים ואח"כ שאר העולם. רוב המטיילים שראיתי וראיתי הרבה היו בני 50+. תרמילאים כמעט שלא ראיתי, כן פגשתי קבוצה של 5 תרמילאים ישראלים ועוד שתי קבוצות ישראליות מאורגנות, גם בני 50+. עוד קצת דברים קטנים שרשמתי לי בצד. הדיוטי פרי משתלם. ההזמנות שלי היו יקרות יחסית גם בגלל ההיי סיזון וגם בגלל שהחלטתי מהיום למחר מהו היעד הבא שלי, בתכנון מראש זנ יצא זול יותר כנראה. את הזמנת הטיסה והמלון הבאים עשיתי מהמלון שבו הייתי, לא גובים על כך עמלה. באופן מוזר למרות שנוהגים בצד ימין גם הנהג יושב בצד ימין כך שהוא לא רואה כלום כשהוא יוצא לעקיפה. צ'ק אין לטיסות פנים שעה מראש. שדות התעופה אינטימיים וקלילים. יש מס נמל של 1000 ק' לכל טיסה. לוודא אם נכלל, זה מופיע כחותמת על הכרטיס מבחוץ. מי שמגיע לינגון בטיסת פנים ורוצה להמשיך ישירות לטיסה בי"ל, הטרמינל הבי"ל נמצא במרחק 5 דקות הליכה מהמקומי, אפשר ורצוי לעשות זאת בהליכה. היו מקומות מתויירים שדילגתי עליהם מכל מיני סיבות, אחרים עלומים שדווקא התעכבתי עליהם, זה העניין בטיול אישי. עד כאן ההתחלה, המשך יבוא.

sailor

New member
תודה

אני נמנעתי מבורמה בגלל בקשות של בורמזים ארופה איתם אני מתכתב. לכן אחכה עד אחרי הבחירות לשקול מחדש, בתקוה שהבחירות יהיו דמוקרטיות ושבניגוד לפעם הקודמת התוצאות לא ידרסו ע"י החונטה צבאית.

prizman

New member
נגעת בנקודה משמעותית

שבאמת לא התייחסתי אליה, אנסה להרחיב טיפה לגבי הנושא הפוליטי בבורמה, לא נקיטת עמדה אלא מידע שאספתי בשיחות עם אנשים גם בבורמה וגם עם פליטים מבורמה ששוהים בתאילנד ועוד קצת חומר מהרשת. זה נושא מאוד מורכב ולא אשפוט בו, רק אתאר את הדברים ממקום הידע המצטבר שלי. גילוי נאות, הייתי פעיל בתנועת FREE BURMA בתאילנד מתישהו. בבורמה אכן יש שלטון חונטה של כל מיני גנרלים וזה גועל נפש של דבר ללא כל שמץ של ספק. לפני כשנתיים היו בחירות בבורמה, הדמוקרטיות שלהן מאוד מפוקפקת אבל הישגים כן היו, אנשים כבר לא מפחדים לדבר באופן חופשי נגד השילטון ויוזמה חופשית כן מתפתחת ואפילו יפה. החונטה עדיין מחזיקה בחלק לא קטן מהמשאבים אבל היוזמה הפרטית מקבלת הרבה מקום. מהשיחות שלי עם אנשים בבורמה עולה שהם כן מעוניינים בביקורי תיירים. זה נותן להם יוןתר מידע על העולם בכלל ועל דמוקרטיה בפרט. הם די מאמינים שבבחירות באפריל הקרוב יהיה שינוי די מהותי. לא בטוח שזה נכון. הבורמזים שפגשתי די רוצים עוד תיירים שיגיעו. הקטע הפוליטי הזה ממש לא פשוט.

nzvia

New member
עברו 5 שנים מביקורי בבורמה

לא יודעת איך שם עכשיו אבל אז הדלות הנוראית של העם הנפלא מול פסלי ומקדשי הזהב הענקיים מנקרי העיניים ומול העושר של החונטה שמשרה פחד סביבה, היו לא קלים עבורי. ליבי עם העם הבורמזי.

prizman

New member
המקדשים המוזהבים

הם תוצאה של רצון אישי של הבורמזים. אין לזה שום נגיעה לקטע פוליטי אלא רק דתי. אין לי מה להגיד על בחירה של אנשים כל זמן שהיא לא פוגעת באחרים.

sailor

New member
העושר של המקדשים מול הדלות

כפי שכתב פריזמן, הוא רצון של העם. זה פחות בולט בלאוס, תאילנד וויטנאם אבל בכל הארצות האלה הדת תופסת מקום מרכזי בחיי האנשים והקהילה והם תורמים לפיאור המקדשים ועוד יותר - מזון לנזירים גם כשחסר להם לעצמם. לגבי פער בין עניים לעשירים, זה מאפיין ארצות עולם שלישי ובכלכלת התאגידים הבינלאומיים זה מתפשט חזק גם בארצות מפותחות.

nzvia

New member
מעוורים את עיני העם

החונטה אשר שודדת אותם, בונה להם מקדשי ענק כדי שיוכלו להתפלל בהם ולבקש מהפסל - האל עזרה לצאת מהעוני בו הם נמצאים.

sailor

New member
אני לא בעד החונטה, להפך, אבל

רוב המקדשים והסטופות קימים מאות שנים אז קצת מגוחך לטעון שהחונטה בונה להם.

prizman

New member
משהו כזה.

יש כמה מקדשים שנבנו על ידי החונטה בשנים האחרונות אבל הם המיעוט. בערך 3-4 כאלה. כן שאלתי, לפליאתי הסתבר שגם החונטה היא בודהיסטית ברמה העקרונית. אבל כן, רוב הסטופות הם בני מאות שנה וחלקן בנות אלפיים שנה, אין שום קשר בינן לבין שלטון החונטה הנוכחי.

prizman

New member
קראתי חלקית.

לא הכל שם מדוייק. אין לי תשובהעל מדוע לבנות מקדשים בדיוק כפי שאין לי תשובה לגבי כך שצה"ל מלווה כל מיני אנשים לקבר יוסף שדי סביר להניח שהוא לא קבור שם. דגתות זה לא רבר ממש הגיוני.

prizman

New member
ינגון

העיר שנקראה פעם ראנגון. אין לי הרבה מילים טובות לגבי העיר הזו. היא בת כ 4 מליון תושבים אם אני זוכר נכון והאוויר בה מזוהם כמו בעיר עם 40 מליון תושבים. הסיבה העיקרית היא שכלי הרכב בה מאוד מיושנים. רכב בן 30 שנה נחשב כחדש יחסית. נסיעה ממוצעת במונית עולה כ 1500 ק'. ברוב המוניות אין מונה וגם כשיש לא נהוג להפעיל אותו. תשלום לנסיעה עירונית מעל 2000 ק' הוא מוגזם. לנסיעה מחוץ לעיר כמו לשדה התעופה למשל כמובן שהמחיר גבוה יותר. יש טיול רכבת מעגלי בן 3 שעות שמומלץ בלונלי פלאנט. עשיתי אותו. המחיר דולר אחד בלבד. לדעתי עדיף לוותר עליו. די חסר מסר או חוויה. אם תחליטו לעשות את הטיול הזה בכל זאת, הרציף בו קונים את הכרטיס הוא המרוחק ביותר מהכניסה, יש לעלות על הגשר שחוצה מעל הפסים עד סופו. הרכבת עצמה יוצאת בירידה מס' 3 מהגשר. קשה להסתדר עם זה, כדאי להיוועץ עם עובד רכבת מקומי לגבי הנושא. מה כן שווה לעשות ב 24 שעות שאולי תאלצו להיות בהם בעיר? קודם כל כמובן ביקור במקדש SHWEDAGON PAYA. רצוי לראות אותו בזמן השקיעה. מקדש אחד נוסף ולא יותר הוא SULE PAYA. סביב 6 בערב נפתח ברחוב הראשי המוביל למקדש שוק פשפשים נחמד מאוד, שווה ביקור. לא רחוק מהמקדש הזה נמצא גם הצ'יינה טאון של העיר, מקום מאוד מוצלח לאכול בו את ארוחת הערב. אני הייתי במלון QUEEN PARK, ניתן למצוא אותו ברשת, סביב ה 25$ ללילה כולל ארוחת בוקר. מלון לא רע במיקום לא רע.

prizman

New member
מנדליי.

אני בחרתי שזו תהיה התחנה הבאה שלי, עקרונית ניתן לטייל במדינה בסדר שונה וזה עדיין יהיה הגיוני באותה מידה. טיסה מינגון כ 100$. יש לעבור באימיגריישן לפני הטיסה, לא ברור מדוע. מונית מהשדה לעיר כ 10,000 ק'. המלון היה מצויין, SILVER SWAN, גם מבחינת מיקום, גם מבחינת הצוות הנפלא וגם מבחינת ארוחות הבוקר. מומלץ בחום. את העיר עצמה לא אהבתי. לאן כן ללכת בה? לשוק שסביב כיכר השעון. חלקו שוק מקורה בתוך ספק בניינים ספק מחסנים וחלקו פתוח. אפשר להעביר שם יום בלי להרגיש איך הזמן עובר. את האוויר המזוהם בהחלט תרגישו. למה להגיע למנדליי? רק בגלל הביקור בשלושת הערים העתיקות שסביבה. טיול יום, 50,000 ק' למונית צמודה ליום כזה. העיר העתיקה הראשונה היא AMARAPURA בה נמצא גשר עץ הטיק הארוך בעולם. למעשה לא ישנה לכם גם אם הגשר יהיה עשוי מעץ קלמנטינה. אורכו כ ק"מ וחצי אם אני זוכר נכון. די מעניין לראות את החיים עליו ובאגם מתחת.

prizman

New member
רוב המטיילים לא ממשיכים

לשתי הערים הנוספות וזו טעות לדעתי. כדי להגיע לINWA המוכרת גם כ AVA צריך להמשיך בנסיעה במונית, חציית הנהר בסירה 1000ק' וסיור באזור עצמו בכרכרת סוסים, עוד 5000 ק'. מבחינתי נקודת השיא בעיר הזו היה בית עץ טיק מדהים. שאר הדברים פחות דיברו אלי.

prizman

New member
המקום האחרון לבקר בו באותו טיול יום

זו העיר SAGAING, בהגייה מקומית סקאי. חוצים מINWA את הגשר ומגיעים לעיר המקדשים הזו. המקדש היותר מעניין לדעתי הוא ה SAGAING שנמצא בראש הגבעה. יש עוד כמה נחמדים מסביב. המשך יבוא

prizman

New member
ממנדליי

החלטתי לעבור לבגאן במעבורת. אני אוהב לשוט כמו שאבשלום אוהב רכבות. השיט לא ממש זול 40$ לשיט שהיה אמור לקחת 8 שעות והיה למעשה 9.5 שעות. הגענו בערב. בגאן היא ממש לא מקום למי שלא אוהב מקדשים או סטופות, זה הקטע של העיר. הבורמזים אוהבים מאותה וגם אני אהבתי. המלון שהייתי בו נקרא GOLDEN EXPRESS' די מוצלח לדעתי. כ 27$ ללילה כולל ארוחת בוקר עשירה בסיגנון בופה. יש אשה הממונה על החביתות והפנקייקס שאפשר לבקש ממנה כל מה שתירצו. בעיר שלושה חלקים למעשה, אולד בגאן, ניו בגאן ו NYAUNG U בה נמצאים רוב התיירים. ניו בגאן זה לא מקום להיו8ת בו, גם לא אולד בגאן אם כי זה המקום לטייל בו. טיול יום של 10 שעות בערך בכירכרת סןסים יעלה כ 15,000 ק'. נהג הכירכרה ידע כבר לאן לקחת אתכם במסלול התיירים הנדוש שגם אני הייתי בו.

prizman

New member
התחנה האחרונה שלי

לפני שלקחתי טיסה לינגון וממנה ישירות לבנגקוק עם כמה שעות המתנה בין לבין הייתה אגם אינליי. כפי שצפיתי, זו הייתה נקודת האור היותר מיוחדת במדינה. הטיסה לשם מבגאן עלתה 75$. העיירה עצמה ממש לא מעניינת, השןק העיירתי די נחמד. כל הקטע הוא השיט באגם. באגם הקרוב מדובר על 15,000 ק' ליום ללא הדרכה שעולה עוד 10,000 ק'. לאגם הרחוק ההפלגה בלבד עולה כ 50,000 ק'. ממליץ להשקיע יומיים בשני האגמים. תראו שווקים, כפרים שמתמחים במוצרים כגון ייצור מוצרי כסף או ברזל למשל, סטופות למינהן ועוד. תם הסיפור.

דגנית

New member
תודה

מה הערך של קיאפ?

למעלה