בוקר טוב
|

ירח41

New member
בוקר טוב../images/Emo24.gif|

קיבלתי פח גדול
ממתכת כלשהי ומעוניינת להפוך אותו לקומפוסטר למרות
כל המאמרים שנמצאים בפורם אשמח אם אקבל שנית בצורה מתומצתת, מה הדרך הקלה ביותר להכין קומפוסט בפח זה. אם אפשר ללא צורך בעירבוב וללא צורך בלחורר את הפח.

רוּפֵן

New member
"קומפוסט לגאונים"

קני לך שק קומפוסט (כ 10 ש"ח) התחילי בשכבה של כ 3-5 ס"מ גזם גס (ענפים קצוצים או 'רסק עץ') שיונחו בתחתית הפח לצורך ניקוז הנוזלים העודפים. הנחת שכבות לסרוגין, לפי הסדר הבא : 1. שכבה שנייה, עלים, כסחת דשא ושאר חומר אורגני דק 2. שכבה שלישית, חומר אורגני לח מהמטבח 3. שכבה רביעית, קומפוסט קנוי, שיכזה בשכבה הכי דקה את החומר האורגני הלח מהמטבח. חזרי על שלבים : 1, 2 ו 3 כל הזמן, לפי הסדר. להשאיר את הפח סגור עם מכסה איטי, אבל יעיל. תוכלי לראות שהנפח יורד תוך כמה ימים, ותוכלי להוסיף עוד חומר. כשהפח יהיה מלא, סגרי אותו ואל תוסיפי עוד חומר. בהצלחה,

ירח41

New member
"קומפוסט לעצלנים"../images/Emo6.gif

מתאים לי
תודה ראובן הדפסתי את המתכון , אומנם יש לי איזה בורצ'יק בגינה אבל הוא פשוט מתמלא מהר מדי

רוּפֵן

New member
לאחר כמה שנים .. הגעצתי למסקנה ש...

הקומפוסטר, הוא אחד הדברים החשובים ביותר בגינה.. וגם בגינה המאוד צנועה שלי, החלטתי להקצות לעניין שטח יקר של למעלה מ 1 מטר רבוע, ואיני מצטער על כך. זה רק מזרז ומכפיל את הכמויות המעובדות שם. כל הרעיון הוא לתחום באיזושהי צורה שטח של מטר על מטר, עם קירות עץ, פח, פלסטיק.. ושם להכין 'ערימה'.. לתת לה לעבוד ובינתיים, בפינה השנייה, להכין ערימה חדשה.. ואחר כך בפינה שלישית ורביעית.. את החומר הטרי בערימה מס' 2 מכסים בחומר מערימה מס' 1 .. וכו'..

hagiqq

New member
../images/Emo8.gif../images/Emo8.gifהדרך הקלה ביותר להכין קומפוסט

היא לרכוש שק ב-8-10 שקלים ולהכניסו לתוך הפח האמור.. כמה כבר שקי קומפוסט תצטרכי ? במקום לתפוס מקום של 1*1 לטובת הפח - לא כדאי לשתול שם איזה צמח ? או עציץ יפה או אולי איזו בריכת דגים ? אני יודע שמייד אקבל תגובות זועמות על "חילול הקודש" אבל זו דעתי.

מידור

New member
יש מלא סיבות טובות להכין קומפוסט...

לבד. אחת מהן היא שימוש בשאריות מזון והקטנת הנפח של הזבל הנזרק למזבלות האיזוריות.............נכון שזה יותר נוח לקנות מוכן ולא להקצות מטר על מטר בשביל זה ונכון שעדיף לשתול שם משהו יפה, אבל יש גם שיקולים סביבתיים, ציבוריים ושאינם נוגעים רק לאני הפרטי ולפעמים מותר גם לחשוב עליהם. הלא כן?

hagiqq

New member
סליחה שאני מקשה עליכם

ותודה על המחמאות על הבריכה... אבל תודו שכמות הזבל שאתם שמים ב"פח" שלכם בטל בשישים לעומת כמות סה"כ כמות הזבל החודשית. חוץ מזה שעיקר הבעיה בזבל היא כמות הזבל ה"לא מתפרק" ולא הזבל האורגני. אבל...סבבה... העיקר שאתם נהנים מעבודכתם. גם אני מעדיף לשעות לימונצאלו בבית ולא לקנות מוכן....

זה לא נכון....

זבל ביתי רטוב, זה שמכינים ממנו קומפוסט, הוא מאוד בעייתי מכמה זוויות- דבר ראשון הוא תופס נפח, וזה לא נפח זניח, ובמדינה שלנו עם אפס עתודות קרקע כל חסכון בנפח של פסולת הוא מבורך. שנית- הפסולת הרטובה, לאחר שמגיעה למזבלה, תוססת בתהליך אנאירובי ובו נוצר הגז מתאן. כאן כבר יש כמה בעיות- 1. זהו גז חממה, 2. דליק, וגורם לשריפות במזבלות 3. נוצרים חללים בהם היתה פסולת שהתפרקה בתוך המזבלה, והתמוטטויות מקומיות של ההר פסולת- בעיתי ביותר באתרי מזבלות ישנות אשר מיועדות לשיקום. שלישית- מהפסולת הרטובה נוצרים תשטיפים שמזהמים את מי התהום(אם המטמנה מתוכננת כמו שצריך אז ממנה לא מגיעים תשטיפים למי התהום, אבל המיץ זבל שמטפטף בדרך כן, וחוצמזה לא כל המטמנות מתוכננות כמו שצריך) ולבסוף- מתהליכי הפירוק של הפסולת האורגאנית נוצרות חומצות חלשות שגורמות לפירוק של חומרים שונים, ביניהם מסוכנים, אשר מגיעים יחד עם התשטיפים למי התהום כך שבהפרדת פסולת והקטנת נפחי פסולת רטובה ישנה תועלת סביבתית ממשית!

וכמובן שכחתי את התועלת הנוספת-

הפחתה משמעותית (ועד להפסקה מוחלטת) בשימוש בדשנים כימיים, אשר יקרים לסביבה גם מבחינת הדרך בה הם מיוצרים, וגם מבחינת תרומתם למי התהום, ועוד דבר- קומפוסט קנוי עשוי או משאריות פסולת ביתית, כאשר ההפרדה לרוב אינה במקור, ולכן לקומפוסט נכנסים כל מיני תוספים לא רצויים, או מפסולת בע"ח, שיכולה להכיל שאריות של אנטיביוטיקות ורעלים, וגם להיות מרוכזת מדי ובכך יישומה עלול ליצור hot spots- נקודות מהן נפלטים NOX-ים המהווים בעיה סביבתית בפני עצמה.

רוּפֵן

New member
"מאדאם קירי"...../images/Emo140.gif

האם ידוע לך על יצרן קומפוסט כלשהו המשתמש בזבל אורגני ביתי, לייצור הקומפוסט ?! אשמח לשמוע על כך. לפי הידוע לי, גם כמות הגזם ופסולת העץ האורגנית, היא די מזערית בתהליך הייצור של החברות הנ"ל. רוב "חומר הגלם" ככל הידוע לי, בא מ'זבל בקר'. תקני אותי, אם אני טועה ואפילו אשמח לשמוע כי אני טועה..! ו...כל הכבוד על תשובתך ! באחד הגיליונות של 'נשיונל ג'יאוגרפיקס' ראיתי תמונה יפה - מאגר אשפה אדיר (משהו בסיגנון "חירייה"..) שכל כמה מטרים תקועים בערימה צינורות ברזל עבים המעבירים גז 'מתאן' ישירות לבתי חרושת באזור. לחץ הגז בקרקעית הערימה, חזק מספיק כדי להזרים את הגז הדליק והרעיל הזה למרחק קילומטרים רבים.

אז ככה:

הפסולת של הקריות (אני לא יודעת אם כולה או חלקה) מפונה לאתר המצוי בנעמן מצפון לקריות, ושם נעשית קומפוסטציה מפסולת ביתית כאשר ההפרדה אינה במקור. בגלל זה הקומפוסט אינו נחשב לאיכותי במיוחד, אני לא ודעת מה השם המסחרי בו הוא משווק. ובכלל, באתר הזה ישנה הפרדה של הפסולת למחזור לפי פלסטיק, נייר, מתכות וחומר רטוב(ואולי שכחתי קטגוריה). אני לא יודעת על אתרים נוספים.לגבי יצרני הקומפוסט- אני לא ממש יודעת במה הם משתמשים, אבל זה משהו שאני יכולה לברר... ובכל מקרה- כיום כבר לא מקימים "מזבלות"- שזה בור שזורקים בו זבל, אלא מטמנות. והמטמנות המאושרות הן מטמנות שבהן יש איטום של הקרקע, ורשת של נקזים שוספים תשטיפים ובחלקן הגדול יש איסוף מתאן. יש מושב בצפון שבמטמנה שלו תקועים ציורות כאלה ויש תוכנית לספק איתה את החשמל של המושב (אבל אני לא יודעת איפה זה עומד..). סה"כ הפקת מתאן ממטמנות הוא עסק כלכלי לא רע.

רוּפֵן

New member
שמח לשמוע על כך...

ולגבי הפקת ושימוש בגז מתאן, ידוע לי שזה עובד כבר הרבה שנים בקיבוץ 'כפר גלעדי'. זבל הבקר מספק מספיק גז למכון החשמל שלהם וכל אספקת החשמל של הקיבוץ + עודפים, באים משם. לאחרונה שמעתי כי הם מתכוונים להקים מכון נוסף, ולמכור חשמל ליישובי הסביבה. כמובן שחברת חשמל מייד התעוררה מטעמים מונופוליסטיים, מן הסתם, ומבקשת לקנות מהם את החשמל. קיבוץ 'מעגן מיכאל' גם התחיל לחשוב על כך, אך נעצר מסיבה כלשהי בעמק אני יודע על מפעלי קומפוסט משותפים מזבל בקר בלבד.. אמשיך להתעניין, אשמח לשמוע ולהשכיל.. תודה,

רוּפֵן

New member
אשיב על ה'קושיא' הזו, ברשותך...

לא כולם משתמשים ב"פח". אצלי יש 'ערימה' הקולטת את כל כמות הזבל האורגני ושארייות המזון (..שהחתולים לא אוהבים) שהבית שלנו מייצר. מדובר בבית צמחוני בן 5 נפשות, וכל הפסולת האורגנית הולכת לקומפוסטר. מאחר ואנו גם "משתדלים" לאכול מזון טרי וללא שימורים, אין לנו "פחייות שימורים". אנו גם לא משתמשים ב"מיקרו".. אז כמות העטיפות הפלסטייות, זעומה. השקייות של ה'סופר' נאגרות, כמו אצל כולם, בארון שמתחת לכיור, ומוצאות שימוש חוזר לפחים שליד המחשב, בשירותים, וליד שולחנות הכתיבה, ושקייות אלו, מתפרקות במשך הזמן, כי הן עשוייות מניילון מתכלה באור שמש. רוב אשפת הנייר והקרטון, יחד עם ערימות ה"פלאיירים" ומעטפות הדואר של הבנקים, הולכות ישר לקמין, גם בקיץ וגם בחורף, ומשמשות כחומר דלק לקמין האקולוגי שלנו. נהנים ?! לא כל כך.., אבל זו רוטינה, כמו לשטוף כלים או להחליף חיתולים.. אשתי נהנית מאוד מהכנת כל מיני ואריאציות של "למונצ'לו" וליקרים שונים, ואני.. מייצור של הרבה סוגים של זיתים בטעמים שונים.. ועוד כל מיני עיסוקים... מה אומר לך ? אני די שמח (באמת..!) לשמוע על עוד ועוד אנשים הממחזרים אשפה. אולי, כשהייתי צעיר, לא חשבתי על כך.. כעת, זה נראה לי מאוד טבעי, ותאמין לי שאנחנו לא "מתעסקים" בזה... פשוט זה הנוהל בבית, בלי כפייה..או דיקטטורה. יש פח של זבל אורגני על השיש, וכשהוא מתמלא, מרוקנים אותו לקומפוסטר. זה הכל.

למעלה