בוקר טוב לכולם

scrapy koko

New member
בוקר טוב לכולם

מהו סדר ההשכמה הנכון בבוקר?
מה שאני עושה - אני קם, אומר "מודה אני", הולך לשירותים ומתפנה, לאחר מכן נוטל ידיים ללא כלי (לאחר עשיית צרכים), שוטף את הפה עם מים, נוטל ידיים עם כלי, יוצא מהשירותים ומברך על נטילת ידיים, מצחצח שיניים ורוחץ פנים, לובש ציצית, ואז ממשיך עם שאר ברכות השחר ותפילת שחרית (מברכת אשר יצר והלאה). הסיבה שאני נוטל ידיים בשירותים היא שהברז הקרוב ביותר, שלא בתוך שירותים, נמצא בקומה מתחתיי וכפי שהבנתי אסור ללכת 4 אמות ללא נטילת ידיים בבוקר.
האם אני עושה נכון?

golan heights

New member
לא ממש,

זה הסדר הנכון -
קם בבוקר, מודה אני, אם צריך לשירותים הולך ומתפנה,
יוצא מהשירותים והולך לכל קומה שלא תהיה העיקר באותו בית כי כל הבית נחשב ד' אמות ונוטל ידיים בברכה במטבח. לאחר מכן אתה יכול לגעת בפנים, כלומר לשטוף אותם וכו', להתלבש ולהתחיל את ברכות השחר כסדר הרשום בסידור.

חשוב להקפיד על העניין הזה שלא ליטול בשירותים ולברך בחוץ כי הנטילה בשירותים לא עשתה מאומה וזה רק במקרה של אין ברירה בכלל או בעיה מיוחדת. אבל בעיקרון תמיד נוטלים ידיים בחדר שהוא רגיל ולא טמא כמו שירותים. וכבר כתבו בפוסקי דורנו שד' אמות נחשב כל הבית כולם ומה שהפוסקים הקודמים כתבו זה כי הברז אצלם היה רחוק מהבית כמו אצל רבנו יוסף חיים שהיה צריך ללכת מחוץ לבית כדי להביא מים.

בהצלחה!

scrapy koko

New member
וכשאני בא ליטול במטבח,

האם עליי ליטול קודם נטילה לאחר עשיית צרכים ואז נטילה של בוקר עם ברכה, או שאפשר לשלב את הנטילות?

scrapy koko

New member
עוד שאלה,

בדרכי לקומה מתחתיי אני חולף על פני חדר השינה של הוריי, ויש ימים שאני קם הרבה לפניהם ויש חשש שכאשר ארד אני עלול להעיר אותם. האם במצב כזה כן עדיף לכסות את האסלה וליטול ידיי בשירותים?

golan heights

New member
לא,

תעבור בשקט גמור, או שתשמור מים בחדר ותיטול לתוך דלי שהכנת מראש. כך או כך נוטלים מחוץ לשירותים.
והנה דברי הרב מוצפי:
שאלה - 109814
לכבוד הרב שלום רב
האם מותר לנטול ידיים בשירותים בלי לברך כשמכסה האסלה סגור?
תשובה
כיסוי לא מועיל.

שאלה - 105373
כשנאלצים להתפנות בשירותים ציבוריים והכיור בתוך השירותים מה צריך לעשות? מותר לברך אשר יצר ולעסוק בדברי תורה עד שנגיע למקור מים אחר לשטיפת הידיים?
תשובה
לוקחים בקבוק מים ושוטפים שתי הידים בחוץ.

שאלה - 103089
בעבודתי יש כיור 1 בשירותים. מקור מים נוסף הוא ממכשיר תמי 4 . איך לנהוג בשטיפת ידיים לאחר שאני מתפנה? מותר ליטול לצורך המוציא? עובד מ8:00 עד 16:30 ,מתפלל וחוזר הביתה ב17:30
תשובה
יקח ספל מים מהברז שבשירותים ויטול מחוץ להם.

שאלה - 100439
לכבוד הרב שלום רב
בעבודה יש כיור עם שירותים , יש מטבח הוא לא נוח כי יש שמה כילים לא כשירים תמיד בכיור? וגם מבחינת אנשים לא קל ליטול במטבח. מה לעשות?
תודה רבה.
תשובה
נטילת ידים עושים רק לצורך אכילת לחם, ביציאה משירותים רוחצים הידים מהברז, וכך נהגו כל גדולי עולם בדור שלפנינו.
במקום שיש שירותים לא מועילה הנטילה ולא הרחיצה.

=====

ונראה לי שהפואנטה הובנה, יש עוד שאלות כאלו.
יש היתרים מיוחדים לבעלי תשובה לדוגמא שיש להם בעיות ספציפיות כמו הורים שמתנגדים לנטילת ידיים ושונאים את התורה וזה גורם לאיבה וכד', אבל גם אז במקרה שההורים לא נמצאים במטבח בשעה שנוטל ידיים אז אין היתר ליטול בשירותים.

אגב אחרי יציאה מהשירותים אין צורך ליטול ידיים בכלי, אלא מספיק שטיפת ידיים היטב וכך נהגו ונוהגים הרבה מגדולי ישראל.

למעלה