בונסאי מאפריקה

אולמוס

New member
בונסאי מאפריקה

שלום לחברי הפורום למי שסייר באפריקה - בעיקר באזורי הסוואנות וראה את גדרות הקוצים המקיפות את כפרי המסאים ושבטים אחרים נגד חדירת טורפים למיניהם, מתברר שחלק מהם עשוי מצמח קוצני ושמו duvalis kafra זהו שיח קוצני המגיע בטבע לפחות לגובה של 2 מ' ואף יותר בעל עלים ירוקים בגודל בינוני קטן, שעלה לארץ וקיבל שם מקומי "תפוח כפרי" , כן הוא מניב פרי אכיל, אבל אחרי כל הסיפור הזה מתברר כי הוא מתאים גם לבונסאי למרות היותו קוצני- הקוצים גדולים כמעט כמו ענפים קטנים (נגד פילים נמרים ואריות...) ואפשר להתמודד עמם ידנית. משתרש בקלות וקל יחסית לעיצוב.באקלים המקומי מתפתח מהר וחש בנוח בקרקע בינונית מנוקזת היטב. אני מגדל כמה באימון אבל זה בן 7 שנים ועבר מספר גלגולים...

אולמוס

New member
המשך הסיפור..

לפני למעלה משנתיים - בהמלצתו המלומדת של חברנו משה מ"קליפורניה" שמצאה אמנם חן בעיני, ניסיתי להסב אותו לסגנון "ליטראטי" שאכן הבליט את פיתולי ומבנה הגזע. הסיפור נמשך כשנה אבל הצמח ממש "התנגד" בכח לעיצוב הזה והצמיח שוב ושוב ענפים במקומות רבים על הגזע בצור מאוד תוקפנית ואינטסיבית שלא ראיתי אצל חבריו, ממינים אחרים באוסף... המסר שקיבלתי ממנו היה ברור - "רוצה לחזור למה שהייתי קודם" לצערי אין לי כרגע צילום שלו כ"ליטראטי" אבל תפעילו את הדמיון.. וזהו, הסכמתי בסוף - חזר להיות מה שהיה לפני 3 שנים... ושמח בחלקו, אם כי זקוק למעט תוספת ברזל עם דשן חנקני בכמות זעירה כדי לקבל את הצבע הירוק הזוהר והעז הכל כך אפייני לעלווה שלו...

אולמוס

New member
מצאתי את העיצוב שלפני שאחרי הקודם..

זהו אותו צמח מיד אחרי שכיסחתי אותו באחד ממפגשי הפורום הראשונים אצל ארי. שהתכוון להיות "ליטראטי" צולם מזוית מעט שונה, אבל תאמינו לי - זה אותו העץ...

אולמוס

New member
והנה הוא בגלגול הראשוני שלו

ממש בתחילת דרכו אצלי לפני כ 4 שנים בצורתו הכמעט טבעית בסגנון דומה מעט ל "סוכך" כשעוד לא ידעתי איך בדיוק "לאכול" אותו...

איתן em

New member
בונסאי מאפריקה-הצמח צודק

שהוא רוצה לחזור לעיצוב כמו בתמונה הראשונה.אמר פעם אדם עם נסיון בבונסאי-"אל תלך נגד הנטיה הטבעית של הצמח,שתף איתו פעולה..." צמח יפה ומענין,ולדעתי כדאי לפתחו בכוון כפי שמופיע בצילום הראשון.

אולמוס

New member
נכון מאוד

איתן שלום נכון בהחלט - אם בונסאי במקרה זה כמו שהצמח רוצה להיות - שנינו מרגישים טוב עם זה ושמחים בחלקנו. במקרה זה התכון לדעת גדולים ..."למצוא את העץ בבונסאי ולא להיפך"... עוד מספר פרטים בסיסיים חשובים שאני ממליץ לכל אחד מכם המעלה צילום של בונסאי אישי שלו - לציין לפי הפורמט הכללי הזה: שם בוטני ו/או כינוי מקומי: מכונה במשתלות בארץ "תפוח כפרי" שם בוטני : DUVALIS KAFRA מקור: השרשת ייחור (שנמסר לי ע"י מורי ורבי המנוח ר. שמי ז"ל) גיל כ- 7 שנים באימון כ- 5 שנים הערות נוספות: נשיר מותנה, נוח לגידול וריבוי, מי שאוהב פירות אקזוטיים מוזמן לגדל בפינה מרוחקת בגינה ולצפות לפירות ממנו. אצלי פרח בעציץ אך לא חנט פרי - ייתכן שבשל האזור האקלימי השונה.מניח שבנגב כנראה היה מניב - עמיד יחסית ביובש. עם קוצים "קינג סייז" - אבל לא נורא... אצלנו אומנם אין עדיין טורפים כמו באפריקה אבל לא חסרים גנבים, גזלנים ופורצים למיניהם, אם אתם מתכוונים לעשות מזה גדר כמו המסאים ביבשת השחורה - תשכחו מזה -או שתקבלו קנס מהעיריה על השלכת גזם ברשות הרבים או שהעיריה תפנה את ה"גדר" הזאת למזבלה...

אולמוס

New member
הבאובב היחיד בארץ..

נמצא למיטב זכרוני בגן הבוטני בעין גדי אבל יש לי באוסף משהו שמתנהג ודומה קצת בצורתו לבאובב. תמונות בקרוב...

Rockamora

New member
הוא בתור בונסאי או כמו שהוא?

אני מת לראות פעם עץ כזה..

אולמוס

New member
לא בונסאי - ממש טבעי

ככל שידוע לי, כמו בטבע באפריקה . בטבע האפריקני ראיתי כמה כאלה מדהימים ביופיים וגודלם ששום אומן בונסאי כנראה לא יצליח לעצב. רק הטבע יכול להציג "עץ הפוך" - שמראה ענפיו כמו שורשים כאילו עקרו אותו ונשתל מחדש כששורשיו באויר וצמרתו עמוק בקרקע..

אולמוס

New member
באובב ראה בקישור המצ"ב

בטבע מזכיר קצת עצים שעברו איזשהו עיצוב של גורם כלשהו - אבל מי שנוטל חלק בעיצובם הם בדרך כלל הפילים האוכלים את הקליפה ואת הפירות. "עיצוב" גזע הבאובב ע"י הפיל האפריקני הוא די אלים ואינו מאפיין בדיוק "אומני בונסאי" הפיל מסיר בכח רב בחטיו - את קליפת העץ וענפים נמוכים. ומשאיר צלקות גדולות בגזע. כשהן מחלימות - מתקבלות צורות מענינות בתנאי שהעץ בוגר דיו כדי לשרוד...

bekN

New member
אני מגדל באובב

משני סוגים ADANSONIA DIGITATA ,וADANSONIA GIBOSA ,שהם המינים האפריקנים והאוסטראליים בהתאמה,בנוסף קיימים עוד שישה מינים אנדמיים לאי מדגסקר,המין האפריקני בעל עלים גדולים מדי לטעמי אבל יתכן שהאוסטרלי יתאים יותר,אך הוא גם הרגיש יותר לקור ולחות.

אולמוס

New member
באובב

שלום נעם, אני מניח שאתה מגדל אותם באזור הנגב או הערבה כי צפונה מזה הם זקוקים ודאי לתנאי מיקרואקלים מתאימים. במספר מאמרים שעיינתי בהם, הצמח מומלץ לבונסאי בשל מופעו המיוחד. אין ספק כי זה אחד העצים המוזרים והמיוחדים, אגב, לפחות מין אחד נפוץ גם בסוואנות של הודו.

Rockamora

New member
רק שאלה קטנה אחת..

איך לעזאזל אתה הופך כזה נפיל לכזה טפיל*? [טפיל במובן של מיימדי חיידק]

bekN

New member
באובב

שלום שמוליק,האמת היא שאני מגדל את שני המינים (יש לי כרגע כעשרה צמחים בשלבי התפתחות שונים) גם בדרום וגם בצפון אצל ההורים,שניהם אמורים לשרוד בחורף בתור צמחי בית,המין האפריקני חגג לאחרונה שנה להיווסדו והוא עמיד יחסית ללחות ולקרה,המין האוסטרלי (A.GIBOSSA) יותר רגיש כפי שכבר כתבתי ונראה אם ישרוד את החורף הבא. אני מגדל אותם בעיקר בשביל הקוריוז שבעניין,ופחות לבונסאי,ומשום שהם לא מיועדים לגידול באדמה,אני מניח שהממדים הקטנים יתלוו לענין מעצמם. אגב אני מכיר את כל שמונת המינים,ולא ידוע לי על מין מקומי בהודו,יבשת המקור שלהם היא אפריקה,ולמרות שהודו היתה בעבר חלק מאפריקה (לפני עשרות מליוני שנים) אני בספק אם כבר אז היה קיים אב קדמון משותף,האפשרות היחידה היא שתילה כצמח תרבות,או ציפה של פירות אחד המינים האפריקנים באוקינוס עד להודו,כפי שמשערים שמקור הבאובב האוסטראלי בחופי אפריקה.

אולמוס

New member
תודה על המידע.

הבאובב בהודו - מקורו כנראה באפריקה איני בטוח שזה מין מקומי. במאמר שקראתי לא צויין שזה מין מקומי להודו אלא אחד ממיני הבאובב .

למעלה