בונסאי לשבת

סן תאי

New member
בונסאי לשבת

'שיטת הנגב' - מאת 'אולמוס'. נשמח לקבל עוד מידע אודות העץ. שבת שקטה לכולם.

איתן em

New member
"שיטת הנגב" כנראה שיטה סלילנית

שלום שמוליק, אני מנחש שהצמח הוא מהביקור הראשון של חוג בונסאי במשתלת גילת של הקק'ל, מעוצבת יפה כעץ, אישית לדעתי,חסרים במקצת ענפים במרווח הגדול בין הענפים בחלק התחתון לענפים בחלק העליון,כלומר:צמרת העץ. שכן בדרך כלל השיטה בנגב חשופת גזע בחלק התחתון וגדלה בצורת "פיטריה" בחלק העליון. כנראה שיש צורך במספר עיזים על מנת ללחך ענפים בחלק התחתון. כעץ הוא צמח יפה, אבל לא כמאפיין את צורת הצימוח של השיטות כפי שמוכרות לי בנופי הנגב,יתכן שאני טועה? מצטרף לסן תאי בתקווה לשבת שקטה, איתן

אולמוס

New member
שיטת הנגב -שם כללי של המין ACACIAׂ

ערב טוב הניחוש נכון. זוהי שיטת הנגב שקיבלנו בביקור הראשון של החוג כמדומני ב- 1996 במשתלת קק"ל בגילת. העץ היה אז כבן שנה מזריעה. כיום הוא כבן 11. מבין סוגי השיטים הנפוצים בנגב (שיטת הנגב, הסלילנית,ושיטת הסוכך) זו היותר נאה לטעמי. כולן מתכנסות פחות או יותר לצורת סוכך אופיינית בד"כ למינים המדבריים - כעץ בוגר. נתתי לעץ להתפתח בצורה טבעית בעיקר לצורך עיבוי הגזע הממשיך ומתעבה גם בתוך הכלי הנוכחי., לצערי ה"עיזים" שבחצר העדיפו לכרסם עצי בונסאי אחרים.. מבחינת העיצוב לא נתקלתי בד"כ בסיורי בנגב וגם בסוואנות באפריקה בשיטה שהתפתחה ממש כך - בחלק מהמקרים הענפים התחתונים שחלקם הצעיר כורסם ע"י אוכלי העשב למיניהם התקרבו בצורה זו או אחרת לכיוון הצמרת אם ע"י יצירת "ברך" או שינוי כיוון הצמיחה.(תלוי איזה ענפים נאכלו ומי האוכלים- ג'ירפה, פילים, גמלים, אנטילופות או עיזים..) לפני 2 אפשרויות להמשך העיצוב: 1.הסרת הענפים התחתונים ועיבוי או הרחבת הסוכך העליון 2. הכוונת הענפים התחתונים כלפי הסוכך כמעט מבסיסם ויצירת ברך אופקית שתעבה ותרחיב את בסיס הסוכך ובכך בעצם יצומצם הפער בין הסוכך לענפים והעיצוב הכללי יותאם למופע השכיח בטבע.. האפשרות השניייה נראית לי סבירה יותר. אגב אני מגדל באימון גם 2 שיטות סלילניות, מאותו שנתון. ושתי שיטות נוספות שקבלנו מאותה משתלה בשנים מאוחרות יותר - שיטת הסוכך ושיטת הנגב.כולן צעירות ומבטיחות... שתהיה לנו שבת רגועה.

vinbe

New member
אולי כך?

ערב טוב שמואל עץ יפה ובעל פוטנציאל, כמו שאומרים. אני בהחלט מסכים עם האפשרות השניה שאתה מציין, אבל החלק הישר של הגזע לטעמי מפריע מאוד, וישאר כך גם עם תעצב אותו לפי התוכנית . למה לא להתפטר מהחלך העליון ולהרים את הענפים התחתונים כלפי מעלה? העץ יהיה יותר נמוך והגובה יהיה מתאים לעובי הגזע הנוכחי, במיוחד אם תעביר אותו בהמשך לעציץ יותר שטוח.

Rockamora

New member
העיצוב שעשית..

קצת לא מתאים.. כאילו.. אצל שיתות הנגב בדר"כ הענפים עם העלים נמצאים לכיוון אחד- מרוכזים שם.

אולמוס

New member
הצעת מאורו מקובלת.

מאורו שלום, אני מעצב מזה זמן עץ שיטה נוסף בגיל דומה אבל בגובה של כ- 20 ס"מ כרגע באימון - בדיוק לפי הרעיון שהצעת. כרגע הסוכך שלו עדיין דליל למדי לגבי השיטה הזו הפרופורציות שיתקבלו מבחינת עובי הבסיס הגזע וגובה העץ יהיו אכן נכונות יותר. ככל הנראה אעשה את הגיזום הנדרש בעונת השלכת. בינתיים אתן לעץ להתפתח ולהתחזק.. לגבי ענפים נוספים בשיטה ממין זה - מדי פעם פורצים ענפים צעירים ויש להניח עפ"י הנסיון שלאחר גיזום הצמרת הנוכחית יפרצו ענפים נוספים. אבל את התהליך אני משאיר לאביב הבא.

BIacKnight

New member
לדעתי העץ מדהים ! +שינוי קטן

שאני הייתי מבצע בחלק התחתון (כמו בתמונה)

איתן em

New member
שלום blacknuht הוספת ענפים

אולי תשתף אותנו בטכניקה של אפשרות הוספת הענפים במציאות כפי שאתה מדגים וירטואלית? ההצעה שלך לא נראית מציאותית.

BIacKnight

New member
נכון אתה צודק ! ..איתן

אני דיי חדש בענין .. -מכיון שאני לא מומחה גדול לבונסאי , צרפתי תמונה עם תוספת קטנה של עלווה ,שלדעתי נחוצה למראה מושלם של העץ. (עיצוב זאת המומחיות שלי, (לימודי אדריכלות) -בכל מקרה אני בטוח שאולמוס ימצא דרך להתגבר על הבעיה הזאת. מצטער אם מישהו לא הבין אותי כראוי ..

איתן em

New member
שלום blacknight

ההצעה שלך "על הנייר" היא מאוד טובה מבחינת עיצוב,אלא שבמציאות ישנה בעיה להשלים ענפים במקומות של חסר, האפשרות היחידה היא בטכניקה מאוד מסובכת של הרכבה, גם לא בטוח שניתו ליישם בעצי השיטה. אפשרות שניה ,שהיא בבחינת הימור ,היא : לקצר את הגזע,ומהענפים שיפרצו להזקיף אחד הענפים שישמש כהמשך עתידי של הגזע ,דבר מאוד ידוע ומקובל,אבל מותנה בזמן ובסבלנות (מילת מפתח בבונסאי), אני עצמי השתמשתי בשיטה זאת בהצלחה,ולכן אני ממליץ על שיטה זו למי שלא אצה לו הדרך. איתן

oferez

New member
הוספת ענפים

איתן ישנה אפשרות נוספת, לנסות לעורר עיניים רדומות על ידי חריצת הגזע מעל המקום שבו רוצים לעודד פריצה של ענפים חדשים. עפר

BIacKnight

New member
חריצת הגזע ?

מה פשוט לקחת סכין חד ,ולעשות חתך אופקי בגזע ? זה מענין אותי ,מכיון שיש לי עץ זית -עם גזע גבוה, ואני מעונין להנמיך את הצמרת..

למעלה