בודהא

מילולית

פירוש המילה בודהא, שהיא במקורה בסנסקריט, הוא "המואר". זה התואר או הכינוי שניתן לנסיך גאוטמה לאחר שעבר הארה (סאטורי) שגרמה לו לפתח את מה שידוע היום כבודהיזם.

aviron

New member
ראוי לציין ש...

שם-תואר זה, "המואר" , או "האדם שהגיע להארה" - ראוי לקבל כל אדם שהגיע או יגיע להארה - ראיית הדברים נכונה. ואכן - בהסטורייה הבודהיסטית לא רק בודהה אחד. גם המלך אשוקה - 300 לפנה"ס, הודו - קיבל תואר זה. אלא מהי? שכאומרים הבודהה (כמו LORD BUDHAA )- הכוונה אכן לנסיך סידהרטה , שנולד כהינדוהיסט, עבר את מה שעבר והחל את תקופת הבודהיזם.

גאוטמה או סידהרתה?

פעם הוא מופיע כהראשון ופעם בתור השני זה שם פרטי שם משפחה?

aviron

New member
נעים מאד - בודהא.

הבודהא מכונה לעתים קרובות כ"שקיאמוני" (החכם של בני השקיא). זהו הכינוי הרווח ביותר שלו בתוך המסורת הבודביסטית והוא מלמדנו על השתייכותו השבטית. הוא נולד במחצית המאה ה- 6 לפנה"ס למשפחה ששמה גאוטמה. לפי המסורת, שמו הפרטי היה סידהרטה. השקיא היו שבט קטן שהשתייך למעמד החברתי השני במבנה ההירארכי של החברה ההודית, מעמד הלוחמים והשליטים ("קשטריא"). השקיא התגוררו בצפון-הודו, באיזור הגבול של ימנו, בין הודו ונפאל (ככל הנראה בצד הנפאלי).

רגע, רגע, יש לי עוד שאלות

אז קודם כל ברוך הבא
ואני שמח שאתה פה ויש מי שמבין בעניני הודו כי יש לי הרבה שאלות, הבעיה היא כמה שאתה מסביר יותר זה מעורר יותר נושאים... להבנתי הקאסטות הן חלוקה מעמדית של החברה ההינדית בכללותה, נתקלתי בערים ואורים אבל החלוקה לשבטים היא חדשה לי, ולא רק זה אלא שאני מבין שהשבט שאליו השתייך סידהרתא גאוטמה היה שבט שכלל רק מעמד אחד. איך זה? בתור שבט, כלומר מבנה חברתי בפני עצמו, הוא לא היה אמור לכלול גם סוחרים, טמאים וכל השאר?

berlinale

New member
ההינדואיזם הוא פרי הבודהיזם

אאל"ט, הבודהיזם קדם להינדואיזם. והקסטות הן אכן חלק בלתי נפרד מההינדואיזם.

aviron

New member
הינדוהיזם ../images/Emo26.gifבודהיזם

בודהא נולד כהינדוהיסט. לכן: ההינדוהיזם קודם לבודהיזם. ובהרבה. תרבות ההינדוהיזם קיימת כבר אלפי שנים , ישנן עדויות שנמצאו בעמק ההינדו שליד נהר ההינדו (כיום נמצא בפקיסטן) - על עבודת אלים (אלילים) קדם-הינדוהיזם כבר ב- 3500 לפנה"ס (!). וזאת ביחד עם תרבות הארפה. לכן: קודם-כל הינדוהיזם - ולאחר-מכן בודהיזם, שבהחלט החל , אולי, כתנועה חברתית כנגד חברת המעמדות טעוד. שבטו של סידהרטה - וכל השבט - הינו ממעמד הלוחמים. (נוצר מהיידים של ברהמה - בורא העולם. מהראש יצר את מעמד הברהמינים - כוהני הדת, מהבטן את בעלי-המלאכה והפקידים ומהרגליים את הפועלים. הטמאים אינם כלולים במעמד כלשהו - אלא מחוץ למעמדות.) כעת: קצת תאכל'ס לגביי מה שארע בהודו: אכן סידהרטה הינו הודי. יותר מאוחר , מאה - 3 לפנה"ס, המלך אשוקה ההודי עובר לבודיזם ואיתו עוברים רבים מההינדוהיסטים ש"מצא-חן" בעינהם עניין איסור המעמדות (קסטות), וכמובן שבעיקר הדבר כלל את הטמאים וקסטת הפועלים. אשוקה "דוחף" את הבודהיזם מזרחה. לאחר מותו של אשוקה - חוזרים ההודים חזרה אל ההינדוהיסטים. ההינדוהיזם "עושה" מעשה נבון: לא תוכחה של "אמרנו לכם". ההינדוהיזם ההודי מעלה את בודהא לדרגת אל , תחת סיפור-כיסוי של "חת ההתגלמיות של האל וישנו (וישנו- שומר העולם). לכן: בהינדוהיזם: בודהא הינו אל. בבודהיזם: בודהא הינו אדם ככל האדם - כמוך, כמוני. כמו בודהא. ההינדוהיזם העכשווי מחולק לזרם הדרומי שסרילנקה, תאילנד, בורמה , לאוס וקמבודייה שייכות אליו, הזרם הצפוני שטיבט, המדינות הבודהיסטיות בצפון הודו ונפאל שייכות אליו והבודהיזם המזרחי שקוריאה, סין, יפן שייכות אליו. בהודו: כמעט ואין בודהיזם.

aviron

New member
בדיוק !

והמדובר בדרך בודהיסטית (דרך חיים?) מאד מאד שונה בין הזן בודהיזם לבין הבודהיזם הדרומי (תאילנד וכ"ו) והצפוני (טיבט וכ"ו). סתם, בשביל לסבר ת'הבנה עד כמה שונה: דוגמא אחת פשוטה-פשוטה אך מאד-מאד סימלית: הזן-בודהיזם אומר: אם את/ה צריך/ה לעבור מנקודה א' לנקודה ב' - תעשי/ה זאת תכל'ס. פשוט תעבור, וזהו. הדרומי/צפוני (שגם הם מחולקים לאסכולות ותורות-חיים) אומרות על אותו מעבר מ- א' ל- ב': בדרך תתבונן, אולי מישהו זקוק לעזרתך, תתעכב לעזור, ותגיע.

והודו?

איך אתה מסביר את העובדה שדוקא שם, במקום בו הכל התחיל, במגרש הביתי של הבודהיזם הוא כמעט ונעלם לגמרי? ההסבר על הכנסת בודהא לפנתיאון האלים ההינדי לא נשמע לי כמו הסבר מספק, משהו חסר. סתירה בין רוח הבודהיזם לאופן החשיבה ההודי? התגייסות של הקאסטות העליונות למאבק לשימור מעמדן מול האיום הבודהיסטי? למה בסרי לנקה זה כן התקבע? הם הרי הודים כמו אחיהם ביבשת.

aviron

New member
למה סלט טורקי אם אפשר סלט פאפייה?..

אם אנחנו כבר בענייני בודהיזם - ואם תאילנד הינה המדינה שאני שוהה בה יותר - אז מתכון לסאלט פאפייה תאי שרוב תושבי המדינה ההכי-הכי כייפית בעולם שרוב תושביה (95%) בודהיסטים: אז זה הולך ככה: רצועות מפאפייה ירוקה פלפלים קטנים חריפים מאד, כאלו המכונים "דינמיט".. נוזל המופק מדגים והוא גם ממליח בוטנים עגבניות שרי שרימפס יבש טוחנים יחד בעזרת עלי ומכתש טעים לאללה!!!

fa jing

New member
הבודאה שאקייאמוני

אינו גואטאמה סידהרתא ככל הידוע לי. אבל ייתכן ואני טועה. אעיין בספרות לכשתסתיים תקופת המבחנים. חנן

aviron

New member
אתה טועה

הוא כן והעיקר שיהיה לך בהצלחה במבחנים. בכל מקרה - ובהקשר לידע, מבחנים, מידע ולמידה - הנה דרישה מאלפת שהבודהא משמיע באוזני תלמידיו הנזירים: אל תקבלו טענה כלשהי רק כיוון ששמעתם אותה, או משום שהועברה לכם על-ידי המסורת, או משום שהיא ניראת כעולה בקנה אחד עם מלים קדושות, או משום שנעים לשמעה ולהגות בה, או משום שהאדם שמשמיע אותה הוא בעל אישיות נלבבת וכובשת, או מפני שאתם מכבדים (את דבריו של) מורה סגפן מסויים. רק כאשר אתם עצמכם, כתוצאה מנסיונכם, נוכחים לדעת שאימרה מסויימת או דבריו של המורה ראויים, או מוליכים לטוב, חסרי פגם, מקובלים ונערצים על החכמים, או שהתנהגות לפי דברים אלה היא בעלת יתרונות וגורמת לאושר - אז ורק אז, אמצו אותה לעצמכם. אז תזכור 'תזה בלימודים=מבחנים!! בהצלחה, כבר אמרנו?

Saladin

New member
נכון אתה טועה.

יש לי מבחן בפילוסופיה הודית, אז לך תתווכח איתי

fa jing

New member
מזל שטעיתי....

הוכחתי לעצמי שגם אני לא מושלם.... איזה כיף להיות אנושי..... חנן

למעלה