בד"ח כן או לא??

eyalmnm

New member
בד"ח כן או לא??

לאחרונה טסתי עם טייס אשר נכח בהרצאה על החרומים ובמשך כל הטיסה הוא לא פתח את הבד"ח. לשאלתי מדוע הוא טס כך הוא ענה שבהרצאה נאמר לא שהבד"חים הנוכחיים אינם טובים לשימוש ואף מסוכנים. השאלה שלי האם להשתמש בבד"ח או לא? האם לסמוך על הזכרון בלבד?

זה אולי הדבר הכי טפשי בעולם לעשות

לטוס על סמך זיכרון בלבד? ועוד בטענה שזה נובע מאי-תקינות הבד"ח?? תגיד לטייס שלך שלדעתי הצנועה כדאי לו לתקן את מה שלא מוצא חן בעיניו בבד"ח ואז להתחיל ללמוד לעבוד לפיו . אני יכול להראות לך בערך 100 מאמרים כולל ספר שלם (10 טעויות טייס, ספר שקנה לי צחי נבו באמריקה) ואפילו מאמר של יוסי מיליס , יתברך שמו, אשר מוכיחים ומסבירים בדיוק למה הבנאדם הזה שלך עומד בקרוב להפוך מטייס שמסתמך על זיכרון,לזיכרון אחד גדול בעצמו,אם ימשיך כך. סטטיסטיקה של ה FAA מראה ש 30 אחוז מתאונות מטוסים בהמראה נובעות מאי שימוש בבד"ח ... ומפה החל מטייס שלא בדק דלק וכלה בטייס שלא העביר בורר מיכלים כי הוא שכח, ואחד אחר שלא טרח להדליק את הרדיו שלו לאחר התנעה והחל להסיע בלי קשר עם המגדל (דרס אותו 737-200) ועוד מיני טופינים, בקיצור : לא כדאי! זה רק עניין של זמן עד שהוא ישכח משהו באמת חשוב.

אז בענין הבד"ח, מקרה שהיה!

אבל קודם לתאור המקרה, תחשוב, הולך לך מנוע באויר, או, אולי אש באויר, אתה חושב שבכלל תוכל להתפנות לחפש את הבדח? ואם תחפש אותו , אפילו יהיה מונח לנגד עינך לא תמצא אותו, תפסיד כמה שניות שיחולות להיות גורליות. אם אתה טס בבואינג, רצוי שיקריאו לך את הבדח כי יש באמת הרבה סעיפים לבדיקה. אבל עם אתה טס בצסנה, רצוי שתדע לדקלם את כל הבדח כאילו היה שמך, זה לא קשה. ולבצע בדח, בזמני, היה מדריך מאוד טוב ז"ל (לא מטיסה) שלימד לסרוק את התא בסדר קבוע מתחילים לדוגמה מלמטה, למשל מברז הדלק ועוברים בהיקף התא עם כיוון השעון. בחור חמוד, שלא אנקוב בשמו, גער בי כמה פעמים למה אני מבצע את הבדח בע"פ . ואמר לי כי בואינג, אז היה 707, אחד הטייסים מקריא והשני מבצע. וזו לא בושה לקרא מבד"ח. בקיצור, הבחור היה עורך בדיקות עם דפיות בד"ח. רק, שבאותה פעם גורלית, הוא דילג על השורה בה היה כתוב בבדח להוריד גלגלים. למזלו רוח הצד במקום היתה אפס. אחרת, אחרת אני לא רוצה לחשוב מה היה קורה לו, המטוס היה עם כנף תחתית. באמת, כל עוד מדובר בצסנה וכו, רצוי מאוד לדעת את הבדח בעל פה ולרענן אותו לפני כל טיסה. וכמובן, צריך שהבדח יהיה במטוס.

הכל יפה אבל "הרסת" הכל...

ב5- מילים האחרונות.. כמעט חשבתי שאמרת לא צריך בד"ח בטיסה (טוב, לא באמת חשבתי ככה) סתם להבין אנשים מנוסים.. בע"פ לא בע"פ מה הנסיון מלמד? אני אשמח לשמוע מתי אתה חושב שכדאי להשתמש בו וגם ברור לי שזו רק תהיה דעתך האישית ולא מתכון ברזל, אל חשש.. אני באמת אשמח לשמוע...

זה לגמרי לא סותר:

צריך לדעת את הבד"ח בפע"פ מצד אחד , ולבצע פעולות ע"פ סריקת תא, וכדאי (יותר מהמלצה אפילו) לזרוק חצי מבט על הבד"ח בשביל לראות שלא שכחת כלום. איפה שאפשר לעבוד צעד - אחרי - צעד לפי הבד"ח זה כמובן מומלץ,כגון בבדיקות ופעולות על הקרקע,כשהמטוס במצב סטטי. כך לימד אותי הנסיון , ואין לי הרבה אבל יש לי מספיק בשביל ללמוד את הלקח.

eyalmnm

New member
הכוונה היא לבד"חים הנמכרים

בבתי הספר לטיסה ולא לבד"חי היצרן בצורה גורפת.

אני אישית עורך בבדחים תיקונים

כך שיתאימו לי יותר... שמתי לב שלפעמים אתה קונה בד"ח שלא מכיל את כל הפעולות שהיית רוצה שיהיו שם או שמכיל פעולות שלא היית רוצה שיהיו שם , או שאני לא יודע מה לא בסדר שם - פשוט תיקנתי עם עט,בהתייעצות עם מדריך טיסה מוסמך, או טייס ניסוי (כן , אני מכיר גם כאלה!)

eli eagle

New member
אני גם עורך בד"ח בעצמי

לא גורע מהבד"ח התיקני אבל בהחלט מוסיף פעולות לפי טיפים של המדריכים שלי ושל המלצות המופיעות בספרות זה או אחרת. אח"כ אני מדפיס את זה, ומשתמש בזה.
כדף בודד, גם יותר נוח לשים בניפאד.

אצלי תמיד יש בדח במטוס

בצסנה שלי יש גם בדח מובנה בספר היצרן, אסור לטוס על פי התקנות ללא ספר מטוס, המטוס פשוט לא מקבל תעודת כושר טיסה ללא הספר. אבל אני גם מחזיק בדח שקניתי בבתי הספר וכן בדח שקיבלתי מבעל המטוס ממנו רכשתי את המטוס. מדי תקופה, אני נוהג להדפיס (לאחר שהקלדתי) את הבדח ולעטוף אותו ותוך כדי כך אני למעשה משנן אותו שוב ושוב (וגם לוקח פוספידיטילסרין!!!!) גם בנברו שבו אני שותף, יש בדח בספר המטוס, יש בדח בעברית ויש חוברת בדח באנגלית. בכל אופן, אני ממש לו זוכר מקרה שבו הייתי מתרגל כיבוי מנוע ומתחיל לחפש את הבדח. בתרגול מנוע בצלע לאחר המראה, אני בכלל לא ממליץ למחפש לא את הבדח ולא את הדף העוסק בנדון, פשוט חבל על הזמן, עם אינך יודע את הבדח בעל פה, פשוט תדחוף את האף לאדמה שההתנגשות בקרקע תהיה עם תוצאות מהירות יותר.

צור בנר

New member
לא כל תקלה היא אובדן מנוע

אני מסכים בהחלט שבזמן אובדן מנוע, יש לבצע פעולות מיידיות בע"פ. כנ"ל גם באש. אך, אם אתה בגובה גבוה מאד (נניח 5000 רגל בגבוה בדרך לר"פ), הלך מנוע, מצאת שדה, מדוע לא להעיף מבט? יותר מזה - בתקלות חשמל, גלגלים, מדפים - בהחלט כדאי להסתכל בבד"ח - כלום לא בוער.

tiraman

New member
האם במבחן טיסה מעשי

יש צורך לבצא את כל הפעולות לפי בדח ? למשל חירומים , הכנות לנחיתה , אחרי המראה ועוד ?

בודאי שכן, יתרה מכך, הבוחן גם יצפה

שביום יום אחרי הבחינה תמשיך לעבוד על פי בד"ח. הוא לא חייב לבחון אותך בכל החירומים, אבל ללא ספק יבחון אותך במרבית המצבים במציאות וחלק מהמצבים (כגון אש על הקרקע) תצטרך לדקלם מה אתה צריך לעשות. כמובן זה שונה מבוחן לבוחן אבל אין ספק בכלל שכל בוחן יבחון אותך בביצוע הבדחים כולל בדיקות שיש לבצע בעת טיסת ניווט. בפני הבוחן, אין ספק גם שתצטרך להראות בקיאות כמעט מושלמת ו ב ע "פ!!! להזכירך, המבחן העיקריהוא לא עם הבוחן אלא אחרי קבלת הרשיון כל הטיסות הן מבחן אמיתי.

tiraman

New member
אז איך אתה מסביר

את זה שבמהלך כל הקורס טיסה שלי לא התבקשתי מהמדריכים שלי להוציא את הבד"ח בטיסה ? תודה מראש

sagiari

New member
בד"ח בבחינה

1. אני מניח שאת כל הבדיקות על הקרקע עד להתיישרות ביצעת עם בד"ח ביד 2. רצוי כמובן לדעת הכל בע"פ אבל הבד"ח מונע טעויות. אם מדריכיך לא עמדו על כך שתבדוק עצמך ע"י הבד"ח חבל וקיבלת חינוך ויסודות לקויים. 3. חלק נכבד מקורס "ספר סגור " ומהבחינה מתייחס לבד"ח חירום כי כמו שנאמר במצבי לחץ צריך לפעול מהר וספר היצרן הוא הקובע במצבים כאלו אם כי ניתן לבצע מקצה שיפורים אם אינו "כל המוסיף גורע" 4. לכן בבחינה המעשית יצפה הבוחן שתבצע את הבדיקות עם בד"ח ביד ובאויר יצפה שתבצע את השלבים עפ"י הסדר שבספר. 5. נושא הבדח נידון כבר בעבר בהרחבה. בהצלחה

אהלן אייל

אני חייב להגיד שלא הבנת נכון את החבר שלך, אחרת אין לי הסברים לגישתו. ב. כפי שראית יש קונצנזוס על שמוש בבד"ח. ג. אישית, בדיקת חיוניות לפני המראה (יעני בד"ח) אני מבצע בקריאה מהדפית. ד. בד"ח באויר - לפעמים אני מצליח להקריא, לרב אני מדקלם בקול רם! ה. בד"ח חירום - אני שר בע"פ גם באמצע הלילה. נחיתות בטוחות טומי

ישנם בדחים חדשים ומעודכנים

ניתן לקבל אצלי בדחים חדשים, מעודכנים ומשוכללים לרוב סוגי המטוסים הקלים בארץ. המעונינים יכולים לפנות אלי ישירות ע"י תשובה להודעה זו או ב אי מייל [email protected] חג שמח

Orensun

New member
בד"ח - מדוע כן, ומתי...

יש להבדיל בין טיסה שיגרתית לבין טיסה בחירום וגם אז יש חלוקה (פירוט בהמשך). ההבדל הוא שבעת מצב חירום הדורש פעולות מיידיות בדרך כלל אין זמן לפתוח בד"ח (תלוי בין השאר בגובה הטיסה), ולכן חייבים לשנן בעל פה את הפעולות הנדרשות (כמו בכשל מנוע באוויר). בטופס הבחינה אחד הסעיפים שהבוחן נותן עליו את הדעת הוא שימוש בבד"ח, וגם מבחינה מעשית אין בעייה לעשות כן, בטח את כל הבדיקות על הקרקע. הרגל זה חשוב עד מאוד בייחוד אם טסים על מטוסים מדגמים שונים, כי אז עלולים להיות הבדלים בין הבדח"ים השונים וכשעובדים על סמך הזיכרון בלבד, עלולים להחמיץ פעולה או שתיים העלולים להיות קריטיים (כמו למשל הפעלת משאבת הגבר דלק למטוסים עם כנף תחתית). לגבי דבריך שמדריך הטיסה שלך טוען כי "הבד"חים הנוכחיים לשימוש אינם טובים לשימוש ואף מסוכנים" אזי - תמיד אתה יכול לצלם את הבד"ח מספר המטוס עצמו ולעבוד על פיו - הריני מבטיח לך כי הדבר אינו מסוכן
לגבי בד"חים בטיסה כגון בד"ח לפני נחיתה, אזי ברוב המטוסים המתקדמים (עם פסיעה משתנה וכני נסע מתקפלים) קיימים בד"חים המודבקים כסטיקרים במטוס. לגבי חירומים אזי יש להבדיל בין חירומים שבהם נדרשים פעולות מיידיות כגון: כשל מנוע באוויר, אש וכו´ ובמצב זה אכן ברוב המקרים אין די זמן לפתוח בד"ח ולכן חייבים לשנן את הפעולות הנדרשות בעל פה ולפעול באופן תכליתי. זאת לעומת חירומים כגון תקלת גלגלים (כן נסע תקוע) או תקלה חשמלית - כי אז יש את "כל הזמן שבעולם" כדי לפתוח את ספר המטוס ולבצע את כל הפעולות הנדרשות בדיוק כפי בכתוב - כך נכון לעשות, וכך תבטיח לעצמך שבדקת את כל האפשרויות הקיימות (לפחות עפ"י יצרן המטוס) לפיתרון התקלה. טיסות בטוחות !!! אורן

למעלה